Connect with us

Cultura/Educatie

Origini, cultură şi istorie! Patrimoniul imaterial UNESCO la cel mai mare festival interactiv interetnic KARA ULÎS KURULTAI 2023 ȋn Dobrogea-România

Published

on

Cea de-a 8° editie a festivalului International intercultural KARA ULÎS KURULTAI 2023 realizat sub patronajul CNR-UNESCO s-a desfasurat cu mare succes si anvergura la Venus-Mangalia unde a intrunit intr-un spatiu dobrogean 500 de invitaţi internationali si un public numeros de peste două mii de iubitori de cultură care au participat la eveniment. In cadrul acestei editii festivalul s-a bucurat de participarea a 40 de tari care au adus o contributie valoroasa dialogului intercultural, la creearea de punti si relatii deosebite la nivel international, promovarea patrimoniului UNESCO intr-un ambient armonios, plin de bucurie si diversitate culturala.

Uniunea Democrată Tătară a realizat obiectivele proiectului propus cu aprecierile deosebite din partea CNR-UNESCO iar festivalul a îmbrățișat diversitatea culturală etnică într-un spațiu intercultural sub magia dialogului intercultural, ca o moștenire care se transmite de la o generație la alta, permițând tinerilor și copiilor să descopere valori culturale și elemente tradiționale specifice prin intermediul culturii, a jocurilor și sporturilor tradiționale, a artei, expoziției multiculturale, a spectacolului artistic internațional divers, a artei culinare și a meșteșugurilor tradiționale direct de la sursă, celebrând astfel moștenirea comună a umanității prin protejarea, conservarea și cunoașterea patrimoniului imaterial UNESCO în folosul tuturor.

Sub patronajul si indrumarea CNR-UNESCO s-a desfasurat si Conferinta Internationala “THE INTANGIBLE HERITAGE UNESCO: PRESENT AND FUTURE” cu participarea a 48 de țări de pe 4 continente (America, Africa, Asia, Europa) alături de reprezentantul CNR-UNESCO Codrin Tăutu, precum și reprezentanţi şi oficialități naţionale şi internaţionale. Au fost dezbătute provocările si obstacolele cu care se confruntă comunitățile in promovarea si conservarea patrimoniului imaterial UNESCO, a identității culturale si s-a evidentiat vectorul cheie in salvarea acestuia-diversitatea culturala care poate deschide noi orizonturi de dialog intercultural menite sa dezvolte si conserve patrimoniul umanitatii ca pe un bun comun. O lansare inedita a initiativei UDT de creare a unui centru cultural unic in Europa “medieval village KARA ULÎS” dand startul unui concurs de creatie in randul tinerilor studenti de la arte si arhitectura, menit sa creioneze cu noile tehnologii un proiect deosebit ce va fi inaugurat cat de curand.

Am dovedit si anul acesta intregii lumi ca UDT poate realiza cu un concept unic in Romania, un spatiu in care cultura este un vector și un instrument de dialog uman, promovand un concept unic interactiv de cultura, arta, jocuri si sport si spectacol gastronomic.

Un weekend la Venus- plaja Turquoise inundat de activitati interactive ce au incantat si emotionat publicul si comunitatea turcica-tatara cu un spectacol incendiar ce a culminat festivalul sub focul artificiilor si a focului strabunilor. Venus a devenit un loc unde diferențele aduc îmbogățire, se amestecă culturi și înțelepciune, se fac schimb de cunoștințe, idei, experiențe de viață, istorie și povești deosebite.

Medgidia, Constanta si Mangalia s-au bucurat de marsul cultural realizat de faimoasa fanfara otomana din Bursa, ansamblul din Ankara, Maghiar Turan din Ungaria, ansambluri si artisti Kirgizi si Kazahi care au au delectat publicul cu momente artistice remarcabile ce i-a purtat intr-o lume fantastica in care istoria, costumele si arta s-au imbinat armonios. Un program de spectacol artistic deosebit incununat de concertul live oferit de legenda Asiei centrale-Arslanbek Sultanbek Ulȋ care a incantat si emotionat publicul cu melodiile sale precum si bine cunoscuta melodie Dombîra. Surprizele nu s-au incheiat si artisti renumiti din Crimeea aflati in exil din cauza ocuparii Peninsulei Crimeea (2014) de catre Rusia ne-au incantat cu programul lor: Rustem Memet Uglȋ şi Ghiulizar Bekir Kȋzȋ. Apoi partenera nostră din Kirgizstan doamna Toktogonova Mirabubu a contribuit cu 3 grupuri de artşti şi ne-au uimit cu melodii si dansuri extraordinare.

Nu au lipsit nici fratii nostri maghiari, Fundatia Maghiar Turan, care au oferit o demonstratie de lupte medievale si au prezentat diferite tehnici de lupte culese din folclorul medieval maghiar cu un grup numeros condus de Gabor Kopenski. Amintim că avem un memorandum semnat cu Fundatia Maghiar Turan condusa de presedintele Andras Biro si o colaborare deosebita.

Satul medieval cu yurte a reunit intr-un spatiu etnografic deosebit expozitia multiculturala realizata de grupul Nokors, echipa Maghiar Turan, Kirgizhstan, Turcia, Turkmenistan etc UDT a reusit anul acesta sa organizeze in cadrul festivalului 5 cupe mondiale la sporturi traditionale inscrise in patrimoniul UNESCO: Asyk Atuu, Tokyzkumalak/Toguzkorgool, Mangala, Arc istoric şi Kures.

Un festival renascut de Uniunea Democrata Tatara, inceput in 2017 cu participarea a 4 tari s-a dezvoltat si a reusit si anul acesta sa ajunga la o cifra remarcabila de 40 tari participante, asigurand o organizare si realizare a evenimentului profesionala la un standard inalt deosebit, fiind foarte apreciat in circuitul international al festivalurilor.

Ne-am bucurat de prezenta si mesajele deosebite din partea reprezentanţilor ambasadelor: Cuba, UAE, Turkmenistan, Albania. O prezenţă deosebită a fost şi din partea Greciei care a participat cu o delegaţie importană condusă de preşedintele Federaţiei Europene de Kurash Merabi Iliadis. Organizaţii turcice s-au grăbit sa ne ajute astfel: Confederaţia Tuturor asociaţiilor de Tătari Crimeeni din Turcia printr-o delegatie condusa de domnul Umit Șilit, Fundatia de Ajutorare a tatarilor Crimeeni din Istanbul reprezentata de domnul Gelal Icten, Organizatii tatare din Ankara si Bursa, organizatii de Uyguri din Olanda si Germania, organizatii internationale cu sediul in Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgizstan, Bulgaria, Moldova, Ungaria etc. O carte deosebita a fost prezentata la acest eveniment de presedintele Federatiei Romane de Oina prin domnul presedinte Nicolae Dobre.

KARA ULÎS KURULTAI 2023, Festivalul Internaţional al Culturilor Etnice Tradiţionale, a adus o contribuţie valoroasă în promovarea şi cunoaşterea culturii etniei turcice-tătare şi a diversităţii culturale ca o valoare pozitivă spre o educaţie interculturală la nivel mondial, crearea unui dialog intercultural si a unui spatiu de convietuire in pace, armonie si iubire. Festivalul își propune să promoveze întâlnirea dintre comunități etnice și naționalități diverse, prin diferite forme de exprimare culturală.

Mesajul UDT este că întâlnirea dintre diferite culturi, popoare și umanitate reprezintă o oportunitate și o bogăție, o valoare inestimabila. Multumim tuturor participantilor pentru contributia lor si pregatim deja urmatorul festival!

Actualitate

Arta contemporană iese în stradă la Eforie Sud

Published

on

Lucrările realizate în cadrul proiectului Artă(și Ecologie) la Mal(ul Mării) au fost expuse pe faleza din Eforie Sud, unde vor rămâne până la finalul lunii august. Artiștii europeni
Meri The Zu și Reinier Landwehr (RO|NL) au finalizat o nouă pictură murală monumentală, realizată pe peretele exterior al ecranului de proiecție al Cinemascopului din
oraș.

Arta contemporană își suflecă mânecile și iese în stradă la Eforie Sud, pentru a evoca, direct de pe faleză, probleme pe care le intuim cu toții, dar pe care ne place de multe ori să le băgăm sub „preșul conștiinței“. Fugim de ele mai ales când suntem în vacanță. Dar pânzele și zidurile noastre continuă să-și spună poveștile și în vacanță, explorând teme acute la nivel global.”, spun reprezentanții hub-ului de creație Eforie Colorat, inițiatorii unui proiect green culture menit să ridice gradul de conștientizare cu privire la problemele ecologice specifice orașelor turistice din zonele de coastă. Inspirat de noile direcții de dezvoltare promovate prioritar de Comisia Europeană, proiectul Artă(și Ecologie) la Mal(ul Mării) reunește energiile creative a cinci artiști care folosesc arta pentru a ilustra teme ecologice importante pentru lumea contemporană.

Povestea, imaginată ca un șir de efecte ale acțiunilor din societățile consumeriste asupra mediului natural, se dezvoltă ca o serie de observații critice, urmărind diverse teme, de la meditații cu privire la stiluri de viață iresponsabile sau istorii din sublimul petro-industrial, la evocări din pleiada vinovaților de regulă mascați sub termenul mult prea larg de „activitate umană”. Irina Maria Iliescu, Alina Marinescu, Adrian Preda, Andrei Turenici și Meri The Zu vorbesc în lucrările lor despre peturile și gunoaiele care poluează apa, despre exploatarea turistică irațională, despre practici iresponsabile de vacanță sau despre speciile pe cale de dispariție, alungate definitiv sau sufocate de vecinătatea cu oamenii. După vernisajul organizat la începutul verii la grădina de vară Cinemascop, lucrările semnate de artiștii incluși în acest proiect au fost expuse pe pietonala str. Falezei, unde vor rămâne la dispoziția publicului până la finalul verii.

Inițiativa Artă(și Ecologie) la Mal(ul Mării) este inspirată din idei ale curentului New European Bauhaus, care propune o tranziție spre ecologie, cu schimbări la toate nivelurile, în modelele de afaceri, schimbări de tehnologie, standarde mai ridicate de mediu, dar și schimbări comportamentale – atât în ​​producție, cât și în consum.

Noul Bauhaus European este despre creativitate, sustenabilitate și comunitate. Orice demers creativ are nevoie de resurse pentru a prinde viață și de un public interesat căruia să i se adreseze. Conceptul Bauhaus înseamnă mai mult decât construirea de case – înseamnă construirea unui stil de viață prin artă. De la Walter Gropius și școala sa de artă, până la cei care au răspândit ideile Bauhaus, vedem cum arta și educația artistică ne îmbunătățesc viața. Proiectele de la Eforie valorifică creativitatea și resursele artiștilor și le pun în folosul comunității, promovând idei care aduc bunăstare personală și socială.”, Ioana Marinescu, Curatoarea proiectului Artă(și Ecologie) la Mal(ul mării)

Continue Reading

Actualitate

Muzeul Național al Marinei Române pregătit de sărbătoare

Published

on

La Constanța, publicul vizitator este așteptat în intervalul 10:00 – 16:00. Vor putea fi admirate cu această ocazie atât expoziția permanentă, cât și trei expoziții temporare:

  • „Pledoarie pentru viitor” – cu lucrări de grafică și pictură semnate de reprezentantele Careului Doamnelor
  • „Literatura și marea. Câteva corăbii-personaj”, expoziție de navomodele de corăbii și a operelor care le-au făcut faimoase, realizată de Adrian G. Romila
  • „Aquamarina, expoziție de acuarelă, semnată de pictorul Vasile Trandafir.

Nu în ultimul rând, vizitatorii pot asista la premierea celor mai bune modele din cadrul celei de-a X-a ediții a expoziției-concurs „Cupa Tomis”.

Cu siguranță un moment inedit al sărbătorii de Ziua Marinei Române va fi vânătoarea de comori, care va începe la ora 13:00 și la care sunt așteptați tinerii exploratori!

La Secția Mangalia, în colaborare cu Anghel Georgian, este pregătită expoziția de cartofilie „Mangalia – mărturiile cărților poștale de epocă” al cărei vernisaj de Ziua Marinei Române, va începe la ora 12:00. În intervalul orar 10:00-16:00 vizitarea expoziției permanente a muzeului de la Mangalia este gratuită.

Continue Reading

Actualitate

Sărbătoarea Mării începe cu „Madrigal la răsărit”!

Published

on

Joi, 15 august 2024, de la ora 6:00, sunteți așteptați la unul dintre cele mai spectaculoase și emoționante evenimente ale verii: Răsăritul Soarelui la malul Mării Negre, pe acordurile pieselor interpretate LIVE de Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu. Evenimentul se desfășoară la ZooM Beach, iar accesul spectatorilor este liber, începând cu ora 5:30.

După succesul extraordinar al Recitalului de la răsărit, susținut în premieră în vara anului 2023, corul Madrigal revine la Constanța și dedică publicului de pe litoralul românesc o nouă experiență imersivă, în care energia și grația muzicii corale completează un spectacol unic al naturii: răsăritul la malul mării.

Concertul marchează Ziua Marinei Române și sărbătoarea Sfânta Maria – Adormirea Maicii Domnului, celebrate în fiecare an de public și Corul Madrigal la Constanța.

Evenimentul este organizat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și se desfășoară în cadrul SEAS – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului, ed. a III-a, iulie-septembrie 2024, Constanța.

Continue Reading

Actualitate

„Bubu la mare”, spectacol în premieră pentru bebeluși în cadrul SEAS 2024

Published

on

Pentru a face din prima sa participare la SEAS 2024 un eveniment cu adevărat notabil, Opera Comică pentru Copii va da la Constanța o premieră a unui spectacol senzorial, cu un concept unic prin specificul său, realizat special pentru bebeluși între zero și trei ani: „Bubu la mare” de Andreea Soare și Irina Furdui.

Este încă una dintre călătoriile unui personaj deja consacrat în spectacole ca „Bubu la zoo”, „Bubu și fulgii de nea” sau „Bubu și anotimpurile”. Timp de cinci zile, de miercuri, 14 august, până duminică, 18 august, în sala Ovidiu a Hotelului Continental Forum, vor avea loc câte patru reprezentații pe zi, de câte 40 de minute fiecare, iar fiecare bilet achiziționat asigură participarea unui copil însoțit de un adult.

Programul reprezentațiilor este următorul:

  • Miercuri, 14 august – de la orele 10:00, 11:00, 17:30 și 19:00;
  • Joi, 15 august – de la orele 10:00, 11:00, 18:00 și 19:00;
  • Vineri, 16 august – de la orele 10:00, 11:00, 18:00 și 19:00;
  • Sâmbătă, 17 august – de la orele 10:00, 11:00, 18:00 și 19:00;
  • Duminică, 18 august – de la orele 10:00, 11:00, 18:00 și 19:00.

„Bubu la mare” este o călătorie muzicală multi-senzorială, într-un spațiu sigur pentru copii, cu un decor conceput special pentru a le oferi libertate de mișcare, un scenariu ce le dezvoltă inteligența emoțională și pune la dispoziția părinților un set de jocuri. Bubu este simbolul educației culturale timpurii și cel mai bun prieten al celor mici.

Mihaela Michailov, critic de teatru, dramaturg, profesoară la UNATC București, are o perspectivă interesantă asupra teatrului pentru copii: „Spectacolele pentru copii sunt baza formării inteligenței critice și sensibilității nu doar ale publicului de mâine, ci în special ale publicului de azi. Pentru că ne dorim copii capabili să gândească cu mințile lor. Iar teatrul este unul dintre acele locuri în care poți forma percepții critice și poți dezvolta empatia și universul sensibil al unui copil. De-asta cred că spectacolele pentru copii trebuie făcute cu enormă responsabilitate și respect pentru cei și cele care le privesc. Teatrul pentru copii nu e despre infantilizarea copilului, e despre provocarea copilului. Teatrul pentru copii nu este despre divertisment facil, e despre un divertisment cu miză și sens. Teatrul pentru copii are în centru jocul ca fundament al învățării, povestea ca fundament al experimentării unor lumi noi. Teatrul pentru copii are ceva anarhic și reordonator în el. Este o reimaginare a nenumăratelor modalități în care copiii pot fi mai puțin singuri.”

Opera Comică pentru Copii din București, invitată la SEAS 2024 cu mai multe titluri din repertoriul său, este una dintre instituțiile care și-au asumat la cele mai înalte standarde misiunea de a iniția copiii în artele spectacolului și de a crea un public nou pentru teatru, operă, balet, musical.

Biletele pentru toate evenimentele din cadrul SEAS pot fi achiziționate după programul următor:

  • LA AGENȚIA DE BILETE DIN BD. TOMIS NR. 97: de marți până duminică – 14:00 – 21:00; luni: ÎNCHIS
  • LA INFOPOINT CITY PARK MALL: de miercuri până luni – 14:00 – 21:00; marți: ÎNCHIS
  • LA CASA DE CULTURĂ: conform programului instituției
  • LA SPAȚIILE DE JOC: Cu două ore înainte de spectacole
  • ONLINE: Mystage.ro, Bilet.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222