Connect with us

Actualitate

ORA PĂMÂNTULUI: ONG Mare Nostrum aduce marea în parc, pe 25 martie!

Published

on

Pe data de 25 Martie, în Parcul Arheologic Constanța, începând cu ora 20.30, ONG Mare Nostrum aduce marea în parc și stinge lumina! Evenimentul Ora Pământului este un eveniment cu tradiție pentru ONG Mare Nostrum, iar scopul acestuia este a trage un semnal de alarmă asupra cantității de dioxid de carbon emise din activitățile umane.

Pe data de 25 martie, timp de o oră, îi invităm pe toți constănțenii să fie alături de noi la unul din evenimentele cu tradiție pentru ONG Mare Nostrum, și anume Ora Pământului.

Față de edițiile anterioare, evenimentul vine cu o noutate: ”În acest an, nu numai că stingem lumina, însă oferim posibilitatea tuturor constănțenilor de a afla lucruri inedite despre tipurile de deșeuri pe care le identificăm pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc, precum și ceea ce putem face efectiv pentru a reduce cantitatea de deșeuri atât în oraș, cât și pe plajă”, spune Anca Maria Panait, coordonator Departament Evenimente Publice.

Ce se întâmplă în cadrul evenimentului?

Alături de participanți, vom stinge lumina simbolic și vom aprinde sursele alternative, care nu consumă resurse naturale și nu produc dioxid de carbon, adică lumânările. Aceste lumânări aprinse vor lua forma viețuitoarelor marine.

Potrivit studiilor existente, în fiecare an, de Ora Pământului, se înregistrează un consum mult mai redus de curent electric, ceea ce înseamnă că lăsăm cu adevărat Pământul să respire.

Unii ar putea spune că o oră nu face diferența. Însă ca de fiecare dată, atunci când inițiativele se unesc, iar eforturile se duc în aceeași direcție, schimbarea se produce. Dacă am extinde acest tip de comportament și în afara zilei de 25 MARTIE, intervalul 20:30-21.30, nu numai că mediul înconjurător ne-ar mulțumi, dar și bugetul nostru, pe termen lung, ne-ar fi recunoscător, pentru că ar veni facturi mai mici”, ne amintește Marian Paiu, director executiv ONG Mare Nostrum.

Până în acest moment, au răspuns invitației noastre peste 40 de instituții de învățământ din Constanța și din țară.

În egală măsură, o factură mai mică la utilități implică și emisii CO2 mai mici. Emisiile CO2 au un rol substanțial în încălzirea atmosferei terestre, iar cantitatea acestora a început să crească odată cu revoluția industrială. Pe scurt, emisiile CO2 sunt gaze din atmosferă care absorb și emit radiații infraroșii. Acestea sunt produse implicit la utilizarea energiei electrice, precum și la transport, indiferent de tipul acestuia.

Scopul EARTH HOUR este de a încuraja consumul responsabil de resurse și de a reduce nivelul de dioxid de carbon emis la producerea energiei electrice.

Ți-am pregătit câteva tips& tricks, care să te ajute să reduci facturile la energie electrică și apă, cât și Pământul să respire.

Actualitate

Cu permisul suspendat, la volan

Published

on

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, pe raza localității Șipotele, un cetățean român, conducând un autoturism având dreptul de a conduce suspendat.

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Băneasa au oprit pentru control, pe raza localității Șipotele, un autoturism condus de către un cetățean român în vârstă de 24 de ani. S-a procedat la verificarea conducătorului auto în bazele de date constatându-se faptul că are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat.

În cauză, polițiștii de frontieră, sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Judecătoria Medgidia, efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o cu permisul de conducere suspendat.

Continue Reading

Actualitate

Cetățean străin depistat în Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche cu un permis de conducere fals

Published

on

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, un cetățean georgian care a prezentat pentru control un permis de conducere fals.

În data de 27.03.2023, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche au oprit pentru control, pe sensul de intrare în țară, un autoturism înmatriculat în Ucraina, condus de un cetățean georgian, în vârstă de 40 de ani.

Conducătorul autoturismului a prezentat pentru control un permis de conducere emis de autoritățile din Georgia, dar și unul emis de autoritățile din Ucraina, cel din urmă fiind suspect de fals total din cauza neconcordanțelor cu elementele de formă și fond specifice unui document autentic.

În cauză, polițiștii de frontieră, sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Judecătoria Mangalia, efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Continue Reading

Actualitate

Cum resimt constănțenii scumpirile?

Published

on

O statistică recentă realizată la nivel național de către Institutului Naţional de Statistică ne arată faptul că prețurile la carne, fructe și lactate a crescut cu peste 30% în ultimii ani. Motivul acestor scumpiri accelerate este legat de creșterea costurilor de producție, dar și de faptul că românii se bazează foarte mult pe produsele de import. De asemenea și coșul minim cu produsele specifice sărbătorilor pascale nu mai arată la fel ca cel de acum câțiva ani. Constănțenii cumpără, doar strictul necesar, iar bugetul acestora pentru masa de paște, de exemplu, s-a diminuat considerabil.

Cu importuri de 13,2 miliarde de euro și exporturi de 11,9 miliarde de euro, România reușește în foarte mică măsură să satisfacă nevoia internă a consumatorilor de carne și preparate din carne, fructe și lactate. Situația este similară cu cea din anii trecuți, însă deficitele sunt tot mai mari.

Pe de altă parte, Eurostat anunța recent faptul că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în februarie până la 9,9%, de la 10% luna precedentă, dar nouă state, printre care și România au avut cel mai ridicat indice al preţurilor de consum.

Continue Reading

Actualitate

Avertizare de cod galben, la Constanța

Published

on

Constanța se află sub avertizare de cod galben de vânt. Atenționarea emisă de meteorologi este valabilă până la ora 23:00. 

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea informează că, în județul Constanța, local și temporar vor fi intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…65 km/h. Astăzi, vremea va fi normală din punct de vedere termic. Cerul va fi temporar noros și cu precădere spre seară și noaptea, va ploua în general slab. Temperatura maximă va fi în jur de 12 de grade iar cea minimă de 2…3 grade. Gradul de agitație al mării va fi 4 – 5 la coastă și 5 – 6 în larg.

 Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon: 

  • Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055
  • Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922
  • Dispecerat Biroul Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență  – 0737552271.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222