Connect with us

Actualitate

Operațiune de salvare pe mare

Published

on

Îngrijorați de numărul mare de victime pe care le face marea pe litoral, scafandrii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța au început să facă simulari și exerciții de salvare din valuri, chiar sub ochii turiștilor. Cei aflați pe plajă în Mamaia, au fost luați prin surprindere de un exercițiu atât de real încât toată lumea a crezut că este vorba de un caz tragic de înec. Din fericire n-a fost vorba de așa ceva, însă oricând o astfel de situație se poate repeta în viața reală, iar salvatorii vor ca turiștii să realizeze pericolele la care se expun atunci când se aventurează în valuri și nu țin cont de sfaturile lor.

Șenilata pompierilor care aleargă pe plajă chiar la firul apei i-a făcut pe oameni să se ridice de pe șezlonguri. Aceasta a ajuns în același timp cu echipa de salvare care înota spre mal, cu un turist salvat în ultima clipa de la moarte. Omul făcuse semne disperate cu brațele în aer și fusese zărit de cineva care a dat alarma. O șalupă rapida i-a dus pe salvatori lângă cel care se lupta cu valurile, iar înotătorii l-au adus în cele din urmă pe țărm.

După manevrele de resuscitare și protocolul medical în astfel de cazuri, medicii echipei de urgență au obținut puls. Turistul salvat a fost urcat pe targă și pus pe vehiculul șenilat care îl duce la ambulanță. Tot timpul simularea scafandrilor a fost urmarită cu sufletul la gură de către turiștii aflați pe plajă la orele prânzului. Salvatorii le-au spus oamenilor să nu se lase pacăliți de absența valurilor pentru ca la mare, inamicul nevăzut se afla în adâncuri.

Pe lângă curenți cel mai grav este faptul că turiștii ignoră și cu bună știință avertizările salvamarilor. Nu de puține ori au fost cazuri în care aceștia au fost certați că scot oamenii din valuri.

Și salvamarii și echipajele de urgență ISU sunt pe tot litoralul, în toate stațiunile estivale. Lecția desfășurată a captat interesul turiștilor suficient de mult ca să se gândească de două ori înainte să se mai aventureze în valuri. Până acum pe litoral scafandri au intervenit în 11 cazuri de înec în mare. Dintre acestea cinci s-au soldat cu decesul celor scoși din valuri.

Actualitate

Mangalia va avea un stadion modern

Published

on

Stadionul central ,,Callatis” va fi reabilitat cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții. Zilele trecute, au fost efectuate câteva intervenții specifice în teren, iar în perioada următoare vor fi demolate vechile structuri. În locul acestora, va fi construită o bază sportivă modernă, dotată cu nocturnă.

,,Vom pune la dispoziția copiilor din Mangalia un loc potrivit pentru diverse competiții sportive, atât pe suprafața de joc acoperită cu gazon, cât și pe terenul multifuncțional, unde practicanții diverselor discipline sportive își vor putea desăvârși aptitudinile.”, promite primarul Radu Cristian.

 

Continue Reading

Actualitate

Soluții pentru constănțenii din Palazu Mare

Published

on

O parte din străzile cartierului Palazu Mare nu sunt asfaltate. După fiecare ploaie, drumul se transformă în mlaștină.

Pentru a rezolva situaţia, primarul Vergil Chițac s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu locuitorii din Palazu Mare și le-a prezentat mai multe soluții, astfel încât, în cel mai scurt timp, oamenii să beneficieze de condiții civilizate.

Problema nu este deloc simplă, după cum a declarat edilul Constanţei:

Au fost emise Autorizații de Construire fără să se țină cont că pe acolo trebuie să treacă drumuri, fără să fie trasat un aliniament. Practic, domeniul public care ar trebui să fie strada și trotuarele au acum forme geometrice complet neregulate. Nicidecum nu se poate construi drum pe acolo…nu se respectă nici o regulă.”.

Orice reconfigurare a zonei presupune ca locuitorii acestor străzi să cedeze suprafețe din propriul teren. Ulterior, se vor întocmi acte notariale, se vor reface documentațiile cadastrale, vor fi recalculate impozitele pentru noile suprafețe.

Concomitent, echipele municipalității vor demara lucrările de construire a drumului, pentru ca aceste străzi impracticabile să devină artere circulabile, cu asfalt modern.

Continue Reading

Actualitate

România intră în etapa de operaționalizare a Centrului CYBER

Published

on

Ca urmare a deciziei statelor membre ale Uniunii Europene, exprimată prin vot în decembrie anul trecut, România va găzdui viitorul Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice. Centrul CYBER este prima entitate europeană de pe teritoriul țării noastre.

Etapa de pregătire a operaționalizării noului centru, atât la nivelul elaborării cadrului normativ, cât și din punct de vedere al administrării și resurselor financiare necesare, va fi coordonată de Ministerului Finanțelor și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Se va înființa GLI-CYBER, grup de lucru interinstituțional, responsabil cu identificarea setului de măsuri, precum și cu elaborarea cadrului legislativ, necesar operaționalizării Centrului CYBER.

,,Voi duce la bun sfârșit instalarea primei agenții europene de pe teritoriul nostru, având privilegiul să fi fost desemnat anul trecut reprezentant special al Guvernului pentru pregătirea și promovarea candidaturii României în negocierile pentru noul sediu CYBER.

Este o etapă firească de continuitate a eforturilor echipei care a pregătit candidatura României și care a făcut posibilă această victorie fără precedent pentru țara noastră. Suntem într-un dialog permanent cu reprezentanții Comisiei și lucrăm împreună la un calendar pentru operaționalizare.”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

Secretariatul tehnic al GLI-CYBER, care va avea rolul de Unitate de Operaționalizare a Centrului CYBER, va fi asigurat de reprezentanții Ministerului de Finanțe. Unitatea va asigura interfața dintre autoritățile și instituțiile din România și reprezentanții Comisiei.

Centrul CYBER va fi un pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, în special în domenii precum criptografia, serviciile de securitate a rețelelor informatice, detectarea intruziunilor, securitatea sistemelor, securitatea rețelelor, securitatea programelor informatice și a aplicațiilor. De asemenea, va asigura coordonarea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre.

Totodată, va fi principalul organism de gestionare a fondurilor europene, dedicate cercetării în domeniul securității cibernetice, disponibile prin cele două programe de finanțare ale UE: Europa Digitală și Orizont Europa.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta