Connect with us

Actualitate

Operațiune de salvare pe mare

Published

on

Îngrijorați de numărul mare de victime pe care le face marea pe litoral, scafandrii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța au început să facă simulari și exerciții de salvare din valuri, chiar sub ochii turiștilor. Cei aflați pe plajă în Mamaia, au fost luați prin surprindere de un exercițiu atât de real încât toată lumea a crezut că este vorba de un caz tragic de înec. Din fericire n-a fost vorba de așa ceva, însă oricând o astfel de situație se poate repeta în viața reală, iar salvatorii vor ca turiștii să realizeze pericolele la care se expun atunci când se aventurează în valuri și nu țin cont de sfaturile lor.

Șenilata pompierilor care aleargă pe plajă chiar la firul apei i-a făcut pe oameni să se ridice de pe șezlonguri. Aceasta a ajuns în același timp cu echipa de salvare care înota spre mal, cu un turist salvat în ultima clipa de la moarte. Omul făcuse semne disperate cu brațele în aer și fusese zărit de cineva care a dat alarma. O șalupă rapida i-a dus pe salvatori lângă cel care se lupta cu valurile, iar înotătorii l-au adus în cele din urmă pe țărm.

După manevrele de resuscitare și protocolul medical în astfel de cazuri, medicii echipei de urgență au obținut puls. Turistul salvat a fost urcat pe targă și pus pe vehiculul șenilat care îl duce la ambulanță. Tot timpul simularea scafandrilor a fost urmarită cu sufletul la gură de către turiștii aflați pe plajă la orele prânzului. Salvatorii le-au spus oamenilor să nu se lase pacăliți de absența valurilor pentru ca la mare, inamicul nevăzut se afla în adâncuri.

Pe lângă curenți cel mai grav este faptul că turiștii ignoră și cu bună știință avertizările salvamarilor. Nu de puține ori au fost cazuri în care aceștia au fost certați că scot oamenii din valuri.

Și salvamarii și echipajele de urgență ISU sunt pe tot litoralul, în toate stațiunile estivale. Lecția desfășurată a captat interesul turiștilor suficient de mult ca să se gândească de două ori înainte să se mai aventureze în valuri. Până acum pe litoral scafandri au intervenit în 11 cazuri de înec în mare. Dintre acestea cinci s-au soldat cu decesul celor scoși din valuri.

Actualitate

Noi locuri de parcare în cartierele Constanței

Published

on

Primăria municipiului Constanța continuă să implementeze soluții de reconfigurare urbană a zonelor rezidențiale pentru a răspunde nevoilor comunității. Terenurile eliberate de garaje sunt reamenajate și transformate în parcări. O nouă parcare a fost construită pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, în dreptul blocului L7. 18 de noi locuri de parcare sunt disponibile pentru locuitorii din zonă. Suprafața carosabilă eliberată de garaje a fost reamenajată prin lucrări de pregătire a suprafețelor, asfaltare și trasare a marcajelor rutiere.

Lucrări similare au avut loc și pe aleea Poet Alexandru Gherghel. În locul garajelor au fost amenajate 39 de noi locuri de parcare, dintre care 4 sunt rezervate persoanelor cu dizabilități. O parte din teren a fost transformată în spațiu verde, suprafața fiind pregătită pentru plantare.

Noi locuri de parcare sunt în curs de amenajare în alte zone din oraș. Pe strada Matei Millo, lângă Detașamentului de Pompieri Palas, se lucrează la refacerea suprafețelor în 4 zone distincte.

De asemenea, pe aleea Stadionului, în dreptul punctului termic, se construiesc 3 parcări. Infrastructura terenului este consolidată și se montează bordurile care vor delimita platforma parcărilor.

Continue Reading

Actualitate

De mâine sensul giratoriu situat la intrarea în stațiunea Mamaia devine funcțional

Published

on

De mâine sensul giratoriu situat la intrarea în stațiunea Mamaia devine functional. Se vor aplica noi reguli de circulație la intersecția bulevardului Mamaia cu bulevardul Aurel Vlaicu.

Echipele Confort Urban continuă în această noapte lucrările de trasare a marcajelor rutiere și de montare a elementelor de girație, traficul rutier fiind restricționat parțial între orele 21:00-05:00. Noul sistem va fi funcțional începând de mâine și va conține două variante de fluxuri auto: varianta de funcționare curentă pentru trafic redus și varianta de funcționare cu flux prioritar pentru trafic intens.

Vă reamintim că această construcția este temporară, fiind necesară pentru monitorizarea valorilor de trafic, astfel încât să permită ajustarea elementelor de semnalizare rutieră.

Amenajarea rutieră este corelată cu resistematizarea intersecției bulevardelor Alexandru Lăpușneanu și Aurel Vlaicu și planul de mobilitate aferent proiectului de reabilitare a bulevardului Alexandru Lăpușneanu. Proiectul include și extinderea zonelor cu spațiu verde, pe o suprafață de 2500 mp.

Participanții la trafic sunt rugați să manifeste atenţie şi să circule cu viteză redusă.

Continue Reading

Actualitate

AUR pentru SCJU Constanța

Published

on

Secția Clinică Neurologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”  Constanța a primit, din partea Organizației Europene de Stroke (AVC), premiul Angels, categoria „AUR”, pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu atac vascular cerebral (AVC).

,,De la sfârșitul anului 2018, de când derulăm programul de tromboliză și până în prezent, am efectuat aproape 200 de trombolize.  În majoritatea cazurilor evoluția a fost favorabilă iar pacienții noștri au acum o viață aproape de normalitate și asta datorită implicării întregii echipe din secția de Neurologie  dar și a colegilor din zona de Urgență și de la Radiologie. Distincția primită este defapt o recunoaștere a muncii de echipă, o dovadă a faptului că împreună putem  face mult bine!, a declarat conf. univ. dr. Any Docu Axelerad, medic șef secție Neurologie.

Doar 11 unități medicale din țara noastră au fost premiate de către Organizația Europeană de Stroke în acest an, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța fiind una dintre ele. Participarea la astfel de acțiuni le oferă medicilor posibilitatea de a identifica cele mai bune practici și de a împărtăși cunoștințe care îi vor ajuta să implementeze cele mai bune și noi  tratamente în domeniu.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța susține inovația și ia în permanență toate măsurile astfel încât unitatea medicală să fie pregătită non stop să acorde asistenţă în cazurile de atac vascular cerebral și să aducă la cele mai înalte standarde tratamentul necesar acestei categorii de pacienți.

 

Continue Reading

Actualitate

Motociclist rănit grav într-un accident, în Costinești

Published

on

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 20 mai, în localitatea Costinești, acolo unde a avut loc un accident rutier.

Potrivit primelor informații, la fața locului s-au deplasat două echipaje Smurd B și Saj C2.

Un bărbat in vârstă de 42 de ani a fost transportat la spital, aflându-se în stare inconștientă, cu diagosticul de traumatism cu leziuni multiple.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222