Connect with us

Actualitate

O zi la crama Viişoara, o experienţă inedită! Zeci de elevi au participat la culesul viei şi au aflat cum se face mustul

Published

on

A venit toamna şi odată cu ea şi vremea mustului. Strugurii dulci, gata cules, se transformă în cea mai savuroasă licoare, la Crama Viişoara.

Seduşi de dulceaţa strugurilor şi dornici să demonstreze că mustul poate ieşi şi din mâinile lor, chiar dacă sunt doar nişte copii, puştii s-au întrecut în hărnicie. Startul s-a dat în vie, acolo unde elevii de la liceul Ovidius  s-au întrercut în culesul ciorchinilor de struguri.

“Am câştigat competiţia şi sunt tare bucuros. E drept, am mai cules până acum, pentru că bunicii mei au o vie şi astfel am mai avut ocazia să culeg via.”, spune un elev

“Am reţinut aşa: se culeg toţi strugurii, apoi se pun toţi într-un buncăr, se iau şi se presează ca să iasă interiorul şi rămâne numai partea de afară şi cam atât ne-a zis până acum.”, completează un alt elev

Inedita experienţă a continuat apoi la zdrobitor, acolo unde ajung strugurii după ce au fost culeşi din vie.

“Trebuie culeşi strugurii şi apoi puşi la zdrobitor. O găleată întreagă am reuşit să culeg.”, spune un copil

“Câştigători sunt elevii din clasa a VI-a C a Liceului Teoretic “Ovidius” din Constanţa!”, exclamă GHEORGHE ALBU, administratorul Cramei Viişoara  

În cele din urmă, copiii au aflat şi în ce se transformă mustul, după ce este lăsat să fermenteze suficient de mult în spaţii special amenajate.

“După un anumit număr de zile, prin fermentaţia mustului se face vinul. Şi vreau să vă spun că vinul este aliment până la un pahar şi este considerat alcool după 1-2 pahare în sus.”, declară GHEORGHE ALBU, administratorul Cramei Viişoara

“Cel mai mult mi-a plăcut culeg şi să zdrobesc strugurii care sunt în vie. Iar apoi, să ne bucurăm de ei. Am gustat şi mustul şi este foarte bun.”, spune un elev

“Cred că cel mai mult mi-a plăcut să dăm acei struguri prin zdrobitor, dar să şi culegem strugurii şi, bineînţeles, după a fost degustatul şi toast-ul cu toţi colegii.”, spune o altă alevă

“Sunt pentru prima dată aici, prima dată când degustă un must făcut direct de la sursă şi mă bucur tare mult că sunt încântaţi. Ca dirigintă, asta urmăresc, ca ei să fie încântaţi.”, declară CRINA PAVLICU, dirigina clasei

“Aici la Viişoara, în ansamblul acestui domeniu este deja un centru de excelenţă pentru pregătirea studenţilor de la facultatea de Agricultură. Este firesc să le deschidem porţile şi celor mici, pentru că noi, care avem podgorii, crame, trebuie să promovăm cultura consumului ponderat de must şi de vin.”, declară GHEORGHE ALBU, administratorul Cramei Viişoara

La final, copiii au fost recompensaţi pentru efortul lor, chiar cu rezultatul muncii depuse de ei: mustul.

“Pentru munca depusă, o să strigăm ştatul de plată, motiv pentru care, fiecare primeşte mustul pe care l-a cules.”, încheie GHEORGHE ALBU, administratorul Cramei Viişoara

Actualitate

Horia Constantinescu: „Am decis să mă retrag din PPU-SL”

Published

on

Horia Constantinescu și-a dat demisia din Partidul Puterii Umaniste (social-liberal). Acesta menționa faptul că „alianța Horia Constantinescu – PPU-SL a fost un pact încheiat punctual în vederea susținerii unei liste de consilieri locali, în Consiliul Local Municipal Constanța, obiectiv nerealizat, motiv pentru care am încetat activitatea politică din PPU-SL”.

Totodată Horia Constantinescu speră ca proiectul legislativ privind măsurile de încurajare a producătorilor români, să primească în continuare susținerea partidului din care a făcut parte.

Comisarul CJPC nu se va implica în alegerile parlamentare și va rămâne „acasă”, la Constanța acolo unde va continua împreună cu Asociația eTrezirea toate proiectele începute,  precum reabilitarea Parcului Palatului Copiilor, dar și noi inițiative.

Tot Horia Constantinescu, menționează în comunicatul de presă faptul că după alegerile locale din 27 septembrie, și-a reluat activitatea de la nivelul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, unde deține funcția de comisar șef adjunct.

Continue Reading

Actualitate

S-a deschis sezonul scoicilor

Published

on

Pe litoral  s-a încheiat sezonul estival și s-a deschis sezonul la scoici. Gătite la ceaun, la foc, direct pe malul mării. Delicatesele sunt de departe preferatele românilor, care vin la Constanța special pentru ele chiar și toamna sau iarna, iar dacă și  vremea este frumoasă, atunci cu siguranță o porție de scoici preparată la ceaun direct pe nisip și servită la doar câțiva pași de mare este o adevarată încântare pentru papile gustative ale gurmanzilor.

Cătălin s-a pregatit cum se cuvine. Și a mutat bucătăria restaurantului direct pe plajă. A adus lemne, le-a dat foc, a pus proţapul și ceaunul, iar când primii vizitatori au început să apară, a dat drumul la spectacol.

N-ai cum să reziști unui asemenea spectacol culinar fără să ți se facă poftă. Practic e imposibil să faci față aromelor mediteraneene care ies din ceaunul uriaș, care fierbe la foc domol. Midiile sunt un preparat aparent sofisticat, însă în realitate foarte ușor de gătit. Un răsfăț culinar de care te poți bucura rapid, pentru că nu durează mult până sunt gata.

Ideea bucătarului din nordul stațiunii Mamaia pare să aibă succes la clienți. Vremea a fost și ea frumoasă și cum fructele de mare n-au colesterol, se asortează perfect cu ideea de mișcare în aer liber. Preparatul a fost oferit din partea casei tuturor clienților aflați în acel moment pe terasa localului din Mamaia.

Meteorologii aduc și ei vești bune. La mijlocul săptămânii revin temperaturile de început de vară, iar în weekendul următor vom avea chiar și 22 de grade celsius. Adică o vreme ideală pentru o escapadă pe litoral și o cură de fructe de mare.

Continue Reading

Actualitate

Pompierul artist de la ISU Dobrogea

Published

on

Cine s-ar fi gândit că sensibilitatea se poate împleti perfect cu forța și lupta pentru viață? Romulus Pascaru, un pompier constănțean ne arată că acest lucru este posibil. Cele mai marcante experințe prin care a trecut le-a transformat, în timp, în artă: poezii, cântece, picturi și sculpturi. Romulus lucrează pe echipajul SMURD, dar și pe autospeciala de descarcerare, în cadrul ISU „Dobrogea”.

Romulus Pascaru are 40 de ani și este pompier din 2005. A trecut prin multe experiențe neplăcute, a văzut lucruri care cu greu pot fi suportate. Iar multe dintre tragediile care i-au trecut prin față le-a transformat în…artă. Moartea unui coleg l-a făcut să compună versurile acestei melodii Muzica, spune Romulus, îl ajută să își exprime bucuria, dar și tristețea și durerea.

Stările care îl încearcă nu le transpune numai în muzică. Pompierul constănțean mai scrie și poezii, pictează și sculptează. Versurile poeziei „Îngeri cu aripi de tablă”  au fost scrise în 2005, după primul eveniment tragic la care Romulus a luat parte și care l-a marcat. Iar de accidentul de acum 15 ani și de poezie, se leagă foarte strâns și pictura cu același nume. Din copilărie a fost atras de partea artistică. În clasa a 2-a, învățătoarea lui l-a îndemnat să scrie, impresionată fiind de o compunere de-a elevului Pascaru. Apoi au urmat picturile și sculpturile.

În ani, a strâns zeci de lucrări, fie că vorbim despre picturi sau sculpturi. ”Ana lui Manole” sau cea dedicată soției sale – sunt doar câteva dintre operele de artă cu care se mândrește. Colegii lui Romulus sunt mândri de colegul lui . Unii îl știu doar de câteva luni, alții însa sunt o a doua familie pentru el.

Pe lângă artă și familie, Romulus își dedică viața și meseriei de pompier. Lucrează atât pe echipajul SMURD, cât și pe autospeciala de descarcerare.

Romulus Pascaru își realizează creațiile acasă, alături de familie. Căminul său arată ca un adevărat atelier, unde se găsesc picturi sau sculpturi care mai de care mai impresionante. Romulus are trei copii și i-ar plăcea ca măcar unul să îi calce pe urme.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta