A venit toamna şi odată cu ea şi vremea mustului. Strugurii dulci, gata cules, se transformă în cea mai savuroasă licoare, la Crama Viişoara.

Seduşi de dulceaţa strugurilor şi dornici să demonstreze că mustul poate ieşi şi din mâinile lor, chiar dacă sunt doar nişte copii, puştii s-au întrecut în hărnicie. Startul s-a dat în vie, acolo unde elevii de la liceul Ovidius s-au întrercut în culesul ciorchinilor de struguri.
“Am câştigat competiţia şi sunt tare bucuros. E drept, am mai cules până acum, pentru că bunicii mei au o vie şi astfel am mai avut ocazia să culeg via.”, spune un elev
“Am reţinut aşa: se culeg toţi strugurii, apoi se pun toţi într-un buncăr, se iau şi se presează ca să iasă interiorul şi rămâne numai partea de afară şi cam atât ne-a zis până acum.”, completează un alt elev

Inedita experienţă a continuat apoi la zdrobitor, acolo unde ajung strugurii după ce au fost culeşi din vie.
“Trebuie culeşi strugurii şi apoi puşi la zdrobitor. O găleată întreagă am reuşit să culeg.”, spune un copil
“Câştigători sunt elevii din clasa a VI-a C a Liceului Teoretic “Ovidius” din Constanţa!”, exclamă GHEORGHE ALBU, administratorul Cramei Viişoara
În cele din urmă, copiii au aflat şi în ce se transformă mustul, după ce este lăsat să fermenteze suficient de mult în spaţii special amenajate.

“După un anumit număr de zile, prin fermentaţia mustului se face vinul. Şi vreau să vă spun că vinul este aliment până la un pahar şi este considerat alcool după 1-2 pahare în sus.”, declară GHEORGHE ALBU, administratorul Cramei Viişoara
“Cel mai mult mi-a plăcut culeg şi să zdrobesc strugurii care sunt în vie. Iar apoi, să ne bucurăm de ei. Am gustat şi mustul şi este foarte bun.”, spune un elev

“Cred că cel mai mult mi-a plăcut să dăm acei struguri prin zdrobitor, dar să şi culegem strugurii şi, bineînţeles, după a fost degustatul şi toast-ul cu toţi colegii.”, spune o altă alevă
“Sunt pentru prima dată aici, prima dată când degustă un must făcut direct de la sursă şi mă bucur tare mult că sunt încântaţi. Ca dirigintă, asta urmăresc, ca ei să fie încântaţi.”, declară CRINA PAVLICU, dirigina clasei

“Aici la Viişoara, în ansamblul acestui domeniu este deja un centru de excelenţă pentru pregătirea studenţilor de la facultatea de Agricultură. Este firesc să le deschidem porţile şi celor mici, pentru că noi, care avem podgorii, crame, trebuie să promovăm cultura consumului ponderat de must şi de vin.”, declară GHEORGHE ALBU, administratorul Cramei Viişoara
La final, copiii au fost recompensaţi pentru efortul lor, chiar cu rezultatul muncii depuse de ei: mustul.
“Pentru munca depusă, o să strigăm ştatul de plată, motiv pentru care, fiecare primeşte mustul pe care l-a cules.”, încheie GHEORGHE ALBU, administratorul Cramei Viişoara
