Connect with us

Actualitate

O mare de oameni, o mare de sportivi!

Published

on

Sportivii CSM Constanța au fost alături de constănțeni la Zilele Constanței, pentru a prezenta trofeele cucerite în acest sezon… și nu au fost puține! Arenele din România au vibrat cu performanțele sportivilor constănțeni. Cu excepția baschetului feminin, unde trofeul de vicecampioană națională în Liga Națională de Baschet Feminin a fost cucerit pe teren propriu și a handbalului masculin unde au obținut medaliile de bronz în Liga Zimbrilor, toate celelalte echipe au obținut performanțele pe terenurile adversarelor, impunându-se în deplasare în fața acestora.

Handbaliștii CSM Constanța au cucerit Cupa României în fieful celor de la Minaur Baia Mare, voleibalistele au promovat în Divizia A1, după 10 ani în care orașul Constanța nu a mai avut reprezentantă în cel mai înalt eșalon național, și au făcut-o cu un parcurs imaculat la Turneul de Promovare de la Brașov pe terenul celeilalte pretendente la promovare, iar vicecampioanele naționale și proaspăt câștigătoare ale Cupei României 3×3 Indoor la Baschet Feminin au făcut-o la București după o finală cu Rapid București.

Podiumul a fost completat de echipa a doua a Constanței care a obținut bronzul, ca mai apoi în timp ce Zilele Constanței erau în plină desfășurare, rugby-iștii CSM Constanța erau în plină dispută în Finala Campionatului Național U20, la București, contra celor de la CNAV-Dinamo, unde aveau să devină Campioni Naționali U20.

Sâmbătă seara, 20 mai, trofeele au venit acasă, la constănțeni, fiind prezentate în premieră de când acestea au fost cucerite. Într-o atmosferă de sărbătoare, Constanța s-a unit, din nou, și au fost un tot unitar.

Actualitate

Marele premiu al etapei județene Tulcea ”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” a fost adjudecat de echipa Liceului Teoretic “Grigore Moisil”

Published

on

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Sucursala Tulcea a organizat semifinala județeană ”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a II a, competiție de planuri de afaceri, parte a programului național adresat liceenilor și organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor.

Anul acesta programul se va desfășura în peste 20 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată în luna mai, la București. În cadrul etapei județene, organizate în parteneriat cu Inspectoratul Județean Tulcea și Consiliul Județean Tulcea,, au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri prezentate de cele 7 echipe formate din 40 de liceeni de la  licee: Colegiul Național “SPIRU HARET”, Liceul Teoretic „GRIGORE MOISIL”, Colegiul Economic „DELTA DUNĂRII”, Liceul Tehnologic „BRAD SEGAL”, Liceul Tehnologic Agricol „NICOLAE CORNĂȚEANU” din Tulcea, și Liceul Teoretic „GHEORGHE MUNTEANU MURGOCI” din Măcin.

Anul acesta, 500 de liceeni de la 6 licee din județul Tulcea au participat la orele de educație antreprenorială, susținute de  antreprenori voluntari, în cadrul “Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, un parcurs educațional meticulos conceput pentru a-i susține în explorarea vocației și în dezvoltarea competențelor antreprenoriale aplicabile în mediul de afaceri real, și care culminează cu competiția de planuri de afaceri.

În cea de a doua ediție a ”Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, începând cu luna ianuarie și până în prezent, au participat la orele de educație antreprenorială peste 12.000 de elevi din peste 130 de licee din 40 de localități din țară, din peste 20 de județe. Orele de educație antreprenorială au fost susținute de peste 150 de antreprenori. Etapele județene au debutat pe 21 martie la Galați, aceasta fiind urmată de cea din Timiș pe 4 aprilie, Brașov pe 8 aprilie, Brăila pe 10 aprilie, Argeș pe 12 aprilie, Alba pe 15 aprilie, Neamț pe 16 aprilie, Satu Mare pe 17 aprilie. Semifinale ale competiției de planuri de afaceri vor avea loc și în județele: Arad, Bihor, Buzău, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iași,  Prahova, Sibiu și Mun București. De anul acesta programul a fost preluat și de către Republica Moldova.

Marele premiu al semifinalei județene din Tulcea a fost adjudecat de elevii Liceului Teoretic “Grigore Moisil” din Tulcea care au avut ca profesor coordonator pe Mihaela Gabriela Chitic Dumitru, cu proiectul ”Organifera”. Elevii și-au propus să ofere îngrășăminte naturale și soluții bio pentru combaterea dăunătorilor.

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit ”SlimGem Creations”, creat de elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Măcin care au avut ca profesor coordonator pe Mariana Colioglu Matei. Scopul liceenilor este de a oferi alternative sănătoase pentru persoanele ce nu se pot bucura de gemurile clasice, cu zahăr.

Locul al treilea a revenit proiectului „Trufeely” realizat de echipa Colegiului Economic “Delta Dunării” din Tulcea împreună cu profesor coordonator Alina Popa. Activitatea lor presupune producerea și comercializarea de trufe artizanale, bazate pe îndulcitori apicoli naturali, învelite în diverse sortimente de pudră.

Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei. Mai mult decât atât, călătoria lor spre succes nu se oprește aici. Echipele finaliste vor participa la marea finală din București, unde își vor măsura forțele cu cei mai buni dintre cei buni.

”Semifinala Maratonului pentru Educație Antreprenorială de la Tulcea a arătat că dincolo de etichete gen Z, X, Y, există o parte a societății avide de inovație, de schimbare, de afirmare a unor crezuri și aptitudini. Avem copii talentați, care ne scutesc de efortul de a le găsi job-uri stabile în aparatul birocratic, scriindu-și singuri propriile meserii. Raportul publicat de Fondului Monetar de Investiții arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internațional sunt expuse la inteligența artificială care, conform Goldman Sachs ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030, fenomen care va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA și Europa și chiar dacă pe noi adulții ne sperie, liceenii din Satu Mare ne-au demonstrat nu numai că pot ține pasul cu schimbarea, dar o și pot stăpâni. Temelia acestui proiect este VOCAȚIA și îmi place să cred că este datoria generației noastre să dăm încredere, forță, curaj și mai ales instrumente celor care sunt astăzi în sistemul de învățământ. Antreprenori sau nu, angajați sau angajatori, birocrați, artiști, medici, avocați, jucătorii pieței muncii de mâine își câștigă reperele astăzi, iar direcția trebuie să fie una sustenabilă, pozitivă și mai ales solidă. Maratonul pentru Educație Antreprenorială, desfășurat în aproape jumătate de România, este un efort al unei pături sociale, numită generic antreprenori, pe suișul abrupt al curbei recunoștinței, iar eforturile sucursalei CONAF Tulcea au demonstrat că suntem reprezentativi, nu doar la nivel național ci și în comunitățile locale, atât de frumos definite cultural” , a declarat Cristina CHIIRAC, președinta CONAF.

Evenimentul a fost moderat de Dimitrii BOGOMAZ, actor, regizor, trainer dezvoltare personală și coordonator proiecte adolescenți. Au participat în calitate de speakeri: Președinta CONAF Sucursala Tulcea și fondatoarea grupului de firme ANGELO – Paula VALS, Președintele Consiliului Județean Tulcea – Horia TEODORESCU, reprezentant Inspectorat Școlar Județean – Laura Iordache. Proiectele au fost jurizate de: CEOul Argo Security – Florența Răducanu,  Co-fondatoarea grupului de firme Aquatica Experience – Daniela MARIȘCU, Fondatoarea și directorul executiv al Kasper Development – Daniela Kasper, Fondator Beauty One România și Beauty One Bulgaria – Olimpiu GALANI. În timpul deliberării juriului, trei invitați speciali le-au dezvăluit liceenilor poveștile lor de succes, vocația și efortul și pasiunea care au stat la baza acestui succes: Dr. Florin Ioan Bălănică, medic român care remodelează vieți și destine: consultă și îndrumă pacienți după o metodă patentată internațional, moderatorul evenimentului, Dimitrii BOGOMAZ, actor remarcabil cu un dar unic pentru interpretare, cunoscut pentru versatilitatea sa, și Sorin ANDRICI sportivul care a obținut aur, argint, dar și un record personal la Festivalul Internațional de Ultramaraton Venice-Italia, reușind să alerge 207,64 km în cursa de  24 de ore.

Acest program amplu beneficiază de o colaborare exemplară din partea inspectoratelor școlare județene, care își unesc forțele cu societate civilă pentru creșterea oportunităților educaționale și profesionale pentru liceeni. Maratonul pentru Educație Antreprenorială este susținut integral de companiile românești, care demonstrează astfel o încredere profundă în potențialul și viitorul României. Acest parteneriat între sectorul public, nonguvernamental și cel privat creează un ecosistem favorabil inovării și succesului, evidențiind o comunitate unită în susținerea aspirațiilor tinerilor.

Continue Reading

Actualitate

Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța va inaugura marți, 23 aprilie, o sală de sport modernă, cu eficiență energetică și facilități de ultimă generație realizată integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

Published

on

Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța va inaugura marți, 23 aprilie, o sală de sport modernă, cu eficiență energetică și facilități de ultimă generație realizată integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA: Chimpex și Ameropa Grains.

Într-o perioadă în care multe școli din România se confruntă cu lipsa infrastructurii adecvate pentru activitățile sportive, Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța devine un exemplu de grijă pentru sănătatea câștigată prin sport a elevilor săi! Ineditul construcției constă în ridicarea și punerea în funcțiune a unui balon tensiostatic cu consum energetic redus și cu ventilație superioară. Această formulă permite costuri de întreținere cu 75% mai mici decât ale unei săli clasice din beton și este adaptabilă astfel încât spațiul să devină unul semideschis.

Sala de sport le va permite copiilor să se bucure de activități sportive într-un mediu sigur și confortabil, chiar și în anotimpul rece, perioadă în care, din lipsa unui spațiu dedicat acestora până acum, erau nevoiți să-și petreacă orele de sport făcând alte activități în clase.

„Suntem bucuroși să anunțăm, în sfârșit, această imensă realizare pentru o școală publică, demers care va avea un impact pozitiv asupra vieții copiilor și, implicit, asupra comunității din orașul Constanța! Mulțumim partenerilor școlii noastre, celor două companii ale grupului AMEROPA – Chimpex și Ameropa Grains, care au făcut posibil acest proiect! Asigurarea finanțării de către grupul Ameropa a venit într-un moment în care doar visam ca elevii noștri să beneficieze de un spațiu în care să facă sport cu plăcere și să se dezvolte armonios fizic și sănătos din punct de vedere emoțional. Progresul lor în școală va deveni astfel baza unui viitor plin de succese în viață!”, a declarat directorul școlii, prof. Marinica Târziu.

Pentru această construcție modernă a fost necesară o investiție de peste 140.000 de euro, obținută integral din fonduri private. Investiția companiilor Chimpex și Ameropa Grains în domeniul infrastructurii școlare publice din Constanța continuă seria proiectelor sociale dezvoltate pentru comunitatea constănțeană,  oferindu-le elevilor un spațiu adecvat și versatil pentru a-și dezvolta performanța fizică și cognitivă.

„Am oferit acest proiect Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” la aniversarea a 55 de ani de la fondare! Pentru Ameropa Grains și pentru Chimpex parteneriatele sunt cheia pentru creșterea de noi generații. Grija pentru educație și viitor înseamnă o investiție constantă în valori. Credem că acest model de reușită, prin implicarea investițiilor private în educația publică, merită urmat de întreaga comunitate locală de afaceri. Împreună, putem avea un impact semnificativ pentru viitorul copiilor din Constanța!,” a declarat managementul grupului de companii Ameropa.

Continue Reading

Actualitate

Proiect important derulat la Palatul Copiilor din Constanța

Published

on

Palatul Copiilor Constanța, în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului „EDUCAȚIE NONFORMALĂ PENTRU O GENERAȚIE SMART – REALIZAREA UNUI LABORATOR INTELIGENT MULTIFUNCȚIONAL ÎN CADRUL PALATULUI COPIILOR CONSTNȚA”, cod proiect F-PNRR-SmartLabs-2023-2760, proiect finanțat prin PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ, Pilonul VI. Politici pentru noua generație Componenta C15: Educație Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ.

Proiectul se desfășoară în perioada DECEMBRIE 2023 – IANUARIE 2025, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 295.133,90 lei, fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene – Următoarea Generație UE.

Obiectivul general al proiectului este creșterea accesului la mijloace moderne și tehnologii digitale de învățare pentru elevi și consolidarea competențelor digitale în utilizarea instrumentelor de tip ,,laborator intelligent” pentru elevi și cadrele didactice. Proiectul urmărește, de asemenea și dezvoltarea unor competențe comune care să conducă la adaptarea și integrarea cu succes a elevilor în viața socială și creșterea accesului la educație și combaterea excluziunii sociale pentru grupurile vulnerabile.

Activitățile derulate în cadrul proiectului:

  • Achiziționarea de mijloace didactice moderne în vederea creării unui mediu cu performanțe funcționale actuale, atractiv și care să asigure calitatea educației din instituția de învățământ;
  • Achiziționarea de software/licențe cu specific educațional care să asigure dezvoltarea de programe adaptate cerințelor și intereselor generațiilor actuale de elevi;
  • Conectarea dispozitivelor din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ;
  • Instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat;

,,Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Continue Reading

Actualitate

Centrul Comunitaria: Târg caritabil de Paște pentru copiii defavorizați

Published

on

Asociația Centrul pentru Resurse Civice (CRC), în parteneriat cu Asociația United Hands Romania, organizează joi, 25 aprilie, la centrul Comunitaria din Constanța (bd. I. C. Brătianu Nr. 5) un târg caritabil de Paște pentru copiii defavorizați din mediul rural.

În cadrul evenimentului programat în intervalul 13.00 – 16.00 vor avea loc momente artistice ale copiilor ucraineni din grupele de dans ale instructoarei Yulia Laskarzhevska, urmate de târgul propriu-zis din exteriorul centrului cu produse hand made, confecționate de către beneficiarii centrului Comunitaria. În paralel, în sălile centrului se vor derula ateliere de realizare manuală a figurinelor de Paște, decorare a ouălor de Paște, precum și face-painting.

Participarea la târg este liberă iar la activitățile atelierelor pot lua parte toți copiii cu vârste între 6 și 12 ani. Sumele obținute în urma donațiilor vor fi folosite la achiziționarea de cadouri pentru copiii defavorizați din localitățile Comana, Tătaru și Pelinu, din județul Constanța.

Proiectele și activitățile centrului Comunitaria în 2024 sunt realizate cu sprijinul: Înaltul Comisar pentru refugiați al ONU – UNHCR România, Fundația Terre des Hommes România și International Organization for Migration (IOM) România.

Reprezentanții massmedia sunt invitați pe parcursul întregului eveniment.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222