Connect with us

Actualitate

Noul ambasador al Republicii Populare Chineze, în vizită la Tulcea

Published

on

Sala Dobrogea a Consiliului Județean Tulcea a găzduit prima întâlnire oficială, cu autoritățile tulcene, a Excelenței Sale, dl. Han Chunlin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România.

Dumitru Mergeani, administratorul public al județului Tulcea, Mihai Huleni, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Alexandru-Dan Munteanu, prefectul județului Tulcea, Nicolae Bibu, administratorul public al municipiului Tulcea, Gabriel Teodosie Marinov, guvernatorul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” și Marian Tudor, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”, au întâmpinat cu căldură delegația Ambasadei.

„Excelența Voastră, este prima dumneavoastră vizită la Tulcea dar, având în vedere experiența noastră anterioară cu reprezentanții diplomatici ai Republicii Populare Chineze, sperăm că veți reveni. După cum știți, Tulcea și China au o istorie frumoasă, care a început în anul 1995, prin semnarea Acordului de Cooperare cu municipalitatea din Suzhou. Începutul prieteniei noastre s-a concretizat în schimburi culturale, realizarea de expoziții de pictură și caligrafie. Au urmat schimburi în domeniul medical, medici tulceni beneficiind de instruire la Spitalul de Medicină Tradițională Chineză din Suzhou, iar bunele noastre relații au fost încununate de o colaborare economică, inițiată în urma deplasării unei delegații de oameni de afaceri tulceni la Suzhou. În urma acestui contact economic, a fost inițiat exportul de vinuri tulcene pe piața chineză. O altă dimensiune, afectivă, a relației de colaborare a fost dezvoltată în perioada pandemiei, când Tulcea și Suzhou și-au acordat reciproc ajutor umanitar. În ceea ce privește sprijinul acordat de Ambasada Republicii Chineze în România, nu pot să nu amintesc de inițierea, prin intermediul său, a contactului dintre județul Tulcea și Institutul Confucius din Brașov, în urma căruia lectori chinezi promovează limba și cultura chineză în rândul tinerilor și adulților din municipiul Tulcea. Domnului Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, i-a fost decernat titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE de către municipalitatea din Suzhou. Acest titlu a reprezentat o recunoaștere pentru întregul județ, pentru efortul depus de ambele părți în vedere construirii unei relații durabile, avantajoasă pentru Tulcea și Suzhou!”, a declarat administratorul public Dumitru Mergeani.

Excelența Sa, dl. Ambasador Han Chunlin, a punctat principalele puncte de interes pentru misiunea sa la Tulcea: „Relația dintre Tulcea și China este lungă și fructuoasă. Vă mărturisesc că simt o apropiere față de Tulcea, deși este prima mea vizită aici, pentru că am simțit amabilitatea dumneavoastră prin intermediul scrisorii de felicitare transmisă la instalarea mea în funcție. România și China au o adevărată tradiție a prieteniei, anul acesta se vor împlini 74 de ani de la inițierea relațiilor diplomatice dintre cele două state, relații fundamentate pe respect și ajutor reciproc. Deși situația internațională este în continuă schimbare, relația noastră bilaterală se bucură de stabilitate, mai ales în domeniul economic și comercial. China și România au un potențial extraordinar în acest domeniu și voi face toate eforturile pentru a identifica noi modalități de cooperare pentru oamenii de afaceri din ambele țări. Tulcea are o poziție geografică extraordinară, resurse naturale, un mediu natural deosebit și căi de transport accesibile. Impresionat de un film românesc din anii 70, <Valurile Dunării>, am avut senzația că îmi regăsesc un vechi prieten atunci când am ajuns aici, pe malul fluviului. În urma vizitei mele la Tulcea vreau să vă cunosc mai bine județul și să devin un ambasador al Tulcei în relația cu mediul de afaceri chinez!”

„Excelența Voastră, vă mărturisesc că vă împărtășesc opinia vizavi de relațiile dintre România și China, Tulcea și Suzhou. Este îmbucurător faptul că ați menționat potențialul economic al județului nostru, pentru că ne mândrim cu fermierii noștri, cu industria alimentară, cu sectorul producător de energie regenerabilă! În contextul dezvoltării sustenabile, Tulcea are un potențial extraordinar de exploatare a unor resurse naturale regenerabile. Având în vedere evidentele diferențe culturale care există între cele două țări – România și China, aș vrea, totuși, să subliniez că este esențial, în realizarea unor schimburi durabile, să fie asumate și acceptate, de către ambele părți, atât diferențele cât și elementele comune. Acceptarea și respectul reciproc sunt fundamentul unor relații bilaterale de durată. Sunt convins că vizita la Tulcea vă va da șansa să cunoașteți locuri și oameni minunați, care vă vor determina să vă amintiți de județul nostru și să analizați noi modalități de colaborare!”, a declarat vicepreședintele Mihai Huleni.

 

Actualitate

Două spectacole ale Teatrului de Stat Constanța în selecția Festivalului Național de Teatru 2024

Published

on

Astăzi a fost anunțată selecția de spectacole a Festivalului Național de Teatru 2024, ediția cu numărul 34, iar Teatrul de Stat Constanța va fi prezent în festival cu două spectacole: „10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA” de Gabriel Sandu, regia Elena Morar și Gabriel Sandu și „A DOUĂSPREZECEA NOAPTE” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban.

Echipa curatorială a festivalului este formată din cronicarii teatrali Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, care au vizionat peste 250 de spectacole din România, Republica Moldova, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia și Serbia. 31 de spectacole din România au fost selectate în FNT 2024 și cinci spectacole sunt invitate din străinătate.

Este al patrulea an consecutiv în care Teatrul de Stat Constanța își demonstrează relevanța în  contextul teatral românesc contemporan inclusiv prin prezența în Festivalul Național de Teatru, cel mai important eveniment al breslei. În 2023 a fost selectat spectacolul „Seaside Stories” în regia lui Radu Afrim, în 2022 – „8 tați”, regia Irisz Kovacs și în 2021 – „Doi tineri din Verona”, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Festivalul Național de Teatru este un program permanent al UNITER, inițiat în anul 1990 și finanțat de Ministerul Culturii și Primăria municipiului București. Ediția 34 se va desfășura în perioada 18 – 27 octombrie 2024, în capitală.

10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA

de Gabriel Sandu

Regia: Elena Morar și Gabriel Sandu

Scenografia, video, lighting design: Miruna Croitoru

Sound design și adaptare muzicală: Alexandru Neș

Coregrafie: Stela Cocârlea

Pregătire muzicală: Inga Postolache

Asistență scenografie: Nicoleta Ivan

DISTRIBUȚIA: Mirela Pană, Liliana Cazan, Ramona Niculae, Dana Dumitrescu, Ecaterina Lupu, Luiza Martinescu, Cristiana Luca, Lucian Iftime, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea Florin Aioane, Laura Iordan.

A DOUĂSPREZECEA NOAPTE

de William Shakespeare

Adaptare de Daniela Dima și Andrei Șerban

Regia: Andrei Șerban

Regizor asociat: Daniela Dima

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Lighting design: Cristian Niculescu

DISTRIBUȚIA: Andrei Bibire, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea/ Vlad Lință, Iulian Enache, Mihaela Velicu, Liviu Manolache, Ecaterina Lupu, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Ștefan Mihai, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu, Florentin Roman.

Continue Reading

Actualitate

Anunț important pentru călători: o stație a fost mutată

Published

on

Stația Parcul Tăbăcărie de pe Linia 102, în direcția Delfinariu, a fost mutată cu aproximativ 50 de metri spre strada Primăverii.

„Deoarece adăpostul de călători a rămas deocamdată în vechea locație a stației, le recomandăm călătorilor să aștepte autobuzul în zona unde a fost realizat marcajul pentru stație și unde se află caseta albastră cu sigla CT BUS”, au transmis reprezentanții CT BUS.

Continue Reading

Actualitate

„Constanța Coffee Break”, continuă

Published

on

Bulevardul Tomis redevine și în acest weekend locul preferat al constănțenilor și turiștilor, care pot să redescopere frumusețea arhitecturală a orașului și se pot bucura de momente de inspirație și relaxare alături de cei dragi.

Ne plimbăm, facem sport, socializăm, ne răsfățăm cu o cafea sau ne răcorim cu o înghețată pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Capitol și Miga. Zona pietonală va fi cuprinsă de o atmosferă energizanță.

„Dacă vreti să faceți parte din această poveste frumoasă, vă invităm alături de noi! Artiștii, cluburile sportive sau ONG-urile, toți creatorii de frumos se pot adresa Direcției Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanța, la numărul de telefon 0241485893 sau pe adresa de e-mail: evenimente@primaria-constanta.ro”, au transmis autoritățile.

Continue Reading

Actualitate

Acțiune de donare de sânge, la Năvodari

Published

on

Primăria Orașului Năvodari și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o nouă acțiune de donare de sânge la Năvodari.

O echipă mobilă va fi prezentă, sâmbătă, 3 august, în intervalul orar 08.30-13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din cadrul Direcției Asistență Socială, Str. Sănătății, nr. 2 (lângă Taxe și Impozite). La acțiunea de donare din 3 august sunt așteptați atât locuitorii orașului Năvodari, precum și cei din localitățile învecinate, care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Persoanele care vor efectua o donare completă vor beneficia de zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, alocație de hrană sub forma unui card în valoare de 280 LEI, decontarea cheltuielilor de transport în ziua donării pentru cei care au domiciliul în altă localitate.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani, cu greutate peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită virală de tip B sau C, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, boli autoimune. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să prezinte adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, care să ateste că nu suferă de nicio afecțiune care ar contraindica donarea de sânge. Toți donatorii de sânge sunt rugați să prezinte în ziua donării un act de identitate valabil.

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt rugate să se programeze la numărul de telefon 0786.821.750, de luni-vineri, în intervalul orar 09.00-16.00.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222