Connect with us

Actualitate

Noi măsuri pentru a limita răspândirea cu COVID-19

Published

on

Se închid barurile și restaurantele din România, se suspendă în continuare toate activitățile realizate în spații închise, se interzic zborurile din Spania, iar medicii rezidenți vor ajuta voluntar în Unitățile de Primiri Urgențe din țară, acolo unde este nevoie. Sunt doar câteva dintre măsurile pe care le-a luat Comitetul pentru Situații de Urgență în această seară.

Ministrul Marcel Vela a declarat: „Se închid barurile și restaurantele din România, ca parte a eforturilor de a limita răspândirea coronavirusului. Este permisă organizarea de către aceste firme a activității de comercializare a alimentelor și băturilor care nu presupun rămânerea clienților în aceste localuri. Se suspendă toate activităţille culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear, realizate în spaţii închise. Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise. Toate zborurile către şi dinspre Spania se suspendă pentru 14 zile, din 18 martie, ora 18.00”  Toate măsurile luate sunt pentru a preveni eficient răspândirea coronavirusului. Nu suntem în situația în care să închidem orașe, să raționalizăm alimente. Sunt fake-news. Tot ce facem e pentru a asigura distanțarea socială, astfel încât să nu se ajungă la o răspândire intracomunitară extinsă”, a adăugat ministrul de Interne.

„De asemenea au fost deja instalate peste 100 de corturi special amenajate pentru trierea pacienților și pentru fluidizarea punctelor de trecere a frotierei. Astfel de centre se mai pot regăsi și în curtea unor spitale pentru separarea fluxurilor de pacienți care se prezintă la unitățile intraspitalicești  de pe teritoriul României”, este ceea a menționat doctorul Raed Arafat în cadrul conferinței de presă.

Până astăzi, 17 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 217 de cetățeni care au contactat virusul, 19 sunt declarați vindecați și au fost externați. De la ultima informare, au fost confirmate 33 de cazuri noi. Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3373 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 18965 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

 

Actualitate

Șase plaje certificate Blue Flag pe litoral

Published

on

Şase plaje din România au primit eticheta Steagul Albastru pentru sezonul turistic 2022, anunţă Ministerul Turismului. Sunt cele mai curate plaje de pe toată riviera românească și arată ca-n reviste. Una e în Mamaia, câte două în Năvodari şi Eforie şi o alta în Olimp. Din păcate România are doar 6 astfel de plaje pe când vecinii bulgari se mândresc cu 13.

Cele mai curate plaje de pe litoral se găsesc în nordul litoralului și sunt certificate cu distincția “Blue Flag”. Au nisip fin, sclipesc de curățenie, șezlongurile și umbrele sunt aerisite și serviciile pe nisip sunt nenumărate.

Plajele certificate “Blue Flag” trebuie să aibă un număr suficient de salvamari, echipamente de intervenție în caz de incendiu, plan de acțiune în caz de poluare, patrule pe plajă, rezerve de apă potabilă, acces și toalete pentru persoanele cu dizabilități, facilități sanitare bine dotate, apă neafectată de reziduuri industriale.

Criteriile nu sunt ușor de îndeplinit și necesită o investiție financiară considerabilă, mai ales că în România perioada de sezon estival durează aproximativ două luni. În ultimii ani, turiștii care au ales să vină pe litoralul românesc, au devenit mai pretențioși. Caută confort, curățenie, o apă limpede, dar și multe alte facilități care le-ar face sejurul mai relaxat și mai confortabil: salvamari, corturi de prim ajutor și locuri de hidratare.

Spania este lider mondial în ceea ce privește plajele Blue Flag, cu nu mai puțin de 590. În clasament urmează Grecia, cu 519 și Turcia cu 459. Vecinii de la sud, bulgarii, au 13 astfel de plaje.

Distincția “Blue Flag” – Steagul Albastru, este considerat un simbol al protecției mediului la cel mai înalt standard. La nivel mondial sunt 4.5oo de astfel de plaje care au distincția Blue Flag începând cu anul 1987 când s-a instituit această distincție.

Continue Reading

Actualitate

14.500 trasee efectuate cu CT Bike

Published

on

Peste 14.500 de trasee au fost efectuate anul acesta cu bicicletele puse gratuit la dispoziție de Primăria Constanța.

Temperaturile au crescut în ultima perioadă, iar constănțenii își doresc tot mai mult să-și petreacă timpul în aer liber. Foarte mulți dintre ei s-au îndreptat spre bicicletele din sistemul de bike sharing.

Bicicletele sunt plasate în puncte cheie ale orașului, astfel că oferă o posibilitate largă de mișcare. Sistemul de bike sharing permite și încurajează deplasarea între stații, așa că nu este necesar ca o bicicletă să fie înapoiată tot la stația de unde a fost ridicată.

Anul acesta, de când a fost reluat sistemul, au fost efectuate peste 14.500 de trasee, durata medie a unui traseu fiind de 48 de minute. Recordul folosirii bicicletei îl deține un tânăr care a efectuat nu mai puțin de 120 de trasee din martie și până acum.

Reamintim faptul că orice turist sau localnic cu vârsta de peste 14 ani poate solicita, în mod gratuit, pe baza cărții de identitate, de la ghișeele de informații din cadrul agențiilor SPIT, un card de utilizator. Până acum, au fost emise 18.925 de carduri, dintre care anul acesta 1048.

Bicicleta poate fi utilizata in mod gratuit timp de maxim doua ore, indiferent de numarul de inchirieri zilnice. Intervalul minim intre utilizari este de 10 minute.

Pentru a putea folosi echipamentul, utilizatorii trebuie să respecte mai multe condiții: trebuie să detina un card CtBike, să se încadreze în intervalul orar 07:00-24:00, de luni până duminică, ultima închiriere se poate face pana la ora 22:00.

De asemenea, utilizatorii au la dispoziție numărul de telefon cu tarif normal 0371.787.778, disponibil 7 zile din 7, în intervalul orar 07:00-24:00 (robot telefonic 24:00-07:00), unde pot semnala orice problemă.

Continue Reading

Actualitate

Consultare publică pentru amenajarea complexă a plajelor din stațiunea Mamaia – până pe 10 iunie

Published

on

MMAP, prin Apele Române (ANAR), în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, anunță demararea unui concurs internațional de soluții pentru viitoarea amenajare a plajelor din Mamaia.
”Soluția care va fi aleasă pentru viitoarea amenajare a plajelor din Mamaia va trebui să răspundă așteptărilor publicului, dar și locuitorilor din Constanța. Avem deja parteneriatul încheiat cu Ordinul Arhitecţilor pentru a amenaja această plajă nouă. Ne dorim să creăm o plajă complet diferită, dar care să poată concura cu orice plajă din lume, astfel încât să poată fi exploatată corespunzător, în total echilibru cu ceea ce înseamnă arhitectură modernă, protejarea naturii și a biodiversității. Sper că aceste chestionare vor fi completate de cât mai mulți cetățeni astfel încât să putem contura o soluție ideală pentru plaja din Mamaia, care să devină o atracție nu numai pentru români, dar și pentru turiștii din alte țări”, a menționat ministrul Tánczos Barna.
Constănțenii și turiștii sunt invitați să completeze chestionarele care fac parte dintr-un amplu proces de consultare publică cu cetățenii.
Chestionarul dedicat LOCALNICILOR poate fi completat online la link-ul: https://forms.gle/dFLgCoerkmd5JQh88
Chestionarul dedicat TURISTILOR poate fi completat online la link-ul: https://forms.gle/68tiWP6DYQ3ppva37
Detalii despre viitoarea amenajare a Litoralului Mamaia și despre următoarele etape ale proiectului veți găsi aici: https://oar.archi/…/oar/litoral-mamaia-a-n-apele-romane/

Continue Reading

Actualitate

Accesul auto pe Grindul Chituc din Delta Dunării a fost complet restricționat

Published

on

În urma mai multor sesizări și constatări privind încălcări ale interdicției de acces auto pe coronamentul Grindului Chituc, aflat în zona de strictă protecție a Rezervației Biosferei Delta Dunării, inspectorii din ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au derulat mai multe acțiuni pentru a surprinde în fapt aceste autoturismele sau utilajele care pătrund pe teritoriul Rezervației.
Deoarece aceste acțiuni nu au dat rezultate, personalul #ARBDD a restricționat complet accesul în zonă, prin instalarea unei bariere auto. Bariera a fost securizată și va fi verificată zilnic de inspectorii personalul ARBDD.
Le reamintim tuturor localnicilor, turiștilor sau agenților economici că, atunci când se află pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au obligația să respecte fără echivoc legislația care protejează acest teritoriu, aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222