Connect with us

Diverse

NEAMȚ: Statistica Neamț – Agricultura şi silvicultura

Published

on

Săptâmâna trecută, la sediul Direcției Regionale de Statistică Neamț, a avut loc o conferință de presă unde a fost prezentat Anuarul Statistic al Județului Neamț – ediția 2018.

Ponderea şi locul judeţului Neamţ în economia naţională (date referitoare la anul 2017):

Agricultura şi silvicultura

Având o suprafaţă totală de 589717 ha – 2,5% din suprafaţa României (al 18-lea judeţ ca suprafaţă) – judeţul Neamţ deţine 1,9% din suprafaţa agricolă naţională (281870 ha). Totodată, suprafaţa ocupată cu păduri şi vegetaţie forestieră (3,9% din totalul la nivel naţional) plasează judeţul pe locul 9 în ţară.

În funcţie de tipurile de culturi existente, judeţul Neamţ deţinea o pondere importantă la suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr (11,3% din suprafaţa naţională şi locul 3 la nivel naţional); secară(5% din suprafaţa naţională şi locul 6 la nivel naţional); rădăcinoase pentru nutreț (5,6% din suprafaţa naţională şi locul 4 la nivel naţional) etc.

Acest lucru se reflectă în producţia diferitelor tipuri de culturi, astfel încât judeţul Neamţ se află pe primul loc la producţia de sfeclă de zahăr (14,1% din producţia naţională de sfeclă de zahăr), secară (5,6% din producţia naţională-locul 5) şi rădăcinoase furajere(6,3% din producţia naţională – locul 4).

În ceea ce priveşte producţia medie vegetală (kg/ha), judeţul Neamţ se află în primele 10 judeţe la: porumb(7858 kg/ha-locul 2 în ţară), cereale boabe (6403 kg/ha-locul 2 în ţară) , sfeclă de zahăr (51121 kg/ha-locul 1 în ţară), secară (3314 kg/ha-locul 10 în ţară).  

Parcul de tractoare şi maşini agricole din judeţul Neamţ este relativ slab dezvoltat comparativ cu celelalte judeţe: locul 37 la tractoare agricole, locul 23 la semănători mecanice şi locul 22 la combine.

La producţia de struguri, judeţul Neamţ produce 3098 tone reprezentând doar 0,3% din totalul producţiei naţionale (locul 31 în ţară) în timp ce producţia de fructe este 1,8% din producţia naţională (locul 23 în ţară).

În ceea ce priveşte creşterea animalelor, judeţul Neamţ are: 71901 bovine reprezentând 3,6% dinnumărul total de bovine (locul 7 în topul judeţelor); 111739 porcine reprezentând 2,5% dinnumărul total de porcine; 187715 ovine reprezentând 1,9% din numărul total de ovine; 35022caprine reprezentând 2,3% din numărul total de caprine.

Producţia agricolă animală poziţionează judeţul Neamţ între primele judeţe (locul 6) la lapte de vacă şi bivoliţă (în Neamţ s-au produs 1487 mii hl reprezentând 3,7% din producţia naţională).

Valoarea totală a producţiei agricole judeţene reprezintă 2,2% din valoarea totală a producţiei agricole naţionale şi plasează judeţul Neamţ pe poziţia 23 în clasamentul judeţelor.

Judeţul Neamţ deţine 4% din suprafaţa fondului forestier naţional şi este al doilea judeţ din ţară lavolumul de lemn recoltat (s-au exploatat în Neamţ 6,7% din volumul total naţional).

Sursa https://www.stiri-neamt.ro/neamt-statistica-neamt-agricultura-si-silvicultura/

Actualitate

Au revenit atacurile cu link-uri malițioase, prin intermediul mesajelor pe rețelele social media

Published

on

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra campaniei de transmitere a unor mesaje-capcană cu textul ,,seamănă cu tine?”, ,,apari în acest video?” sau ,,tu ești în videoclip?”. Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză și conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului și a-l determina să dea click.

De obicei, accesarea acelui link nu afișează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment. În alte cazuri, redirecționează utilizatorul către o pagină de phishing care arată similar cu cea de autentificare Facebook, dar cu un domeniu total diferit.

În cazul în care ați dat click pe acel link sau vedeți că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje, echipa DNSC recomandă:

 • schimbați imediat parola contului de Facebook și activați autentificarea în 2 pași (2FA);
 • asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte;
 • verificați aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute;
 • verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat;
 • scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).

 

Continue Reading

Actualitate

Târgul de Crăciun își deschide porțile!

Published

on

Primăria Constanța, cu sprijinul Festival du Bonheur, vă invită în Parcul Arheologic Constanța, la cel mai mare eveniment în aer liber dedicat Crăciunului.

De miercuri, 1 decembrie, vizitatorii târgului vor descoperi magia sărbătorilor la cele peste 20 de căsuțe ce îi vor aștepta cu bunătăți de sezon, decorațiuni de Crăciun, haine, jucării, mâncăruri delicioase, băuturi calde și colinde.

Cei mici se vor întâlni cu Moș Crăciun, vor participa la ateliere de creaţie sau se vor bucura de patinoar. Și pentru ca sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej de a dărui bucurie și căldură, cei care doresc vor putea dona jucării.

Accesul la târg se va face în baza Certificatului Digital European și este permis doar persoanelor vaccinate cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei și persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi a confirmării infectării cu virusul SARS-Cov-2. Sunt exceptați copiii cu vârsta mai mică de 12 ani. Nu este permis accesul cu un Certificat Digital Electronic emis în baza unui test!

Târgul de Crăciun, din Parcul Arheologic Constanța, va fi deschis în perioada 1 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022, astfel:

 • miercuri – duminică – 12:00 – 21:00;
 • luni și marți – închis;
 • 25 decembrie 2021 și 1 ianuarie 2022 – închis.

Patinoarul va fi deschis zilnic, între orele 12:00-21:00.

 

Continue Reading

Actualitate

,,Unul dintre cei mai importanți transportatori din România are probleme cu lichiditățile?! A semnat două tranzacții de eșalonare a unor datorii cu două firme creditoare”, scrie ZiuaNews

Published

on

<<Firma Internațional Alexander SRL din Arad, administrată de omul de afaceri  Simion Ioan Apreutese, este considerată unul dintre cei mai importanți transportatori din România. Totuși, în pofida acestei etichete, Internațional Alexander SRL pare să aibă probleme cu lichiditățile, de vreme ce și-a eșalonat datoriile pe care le are față de două companii private.

E drept că datoriile sunt ,,modice” – aproape 50 mii euro, o bagatelă, cum s-ar spune, având în vedere puterea financiară a lui Simion Ioan Apreutese, cel care deține un adevărat “imperiu” -, dar negocierile au început încă din luna octombrie a anului 2019, cu firma LENGYEL COMPANY S.R.L., și au continuat, în luna iulie 2020, cu firma CRISMAN RAMON TRANS S.R.L.>>, conform unui articol publicat de jurnaliştii de la  ZiuaNews.

Citeşte mai departe …

 

Sursa foto: ZiuaNews

 

 

Continue Reading

Actualitate

Un comandant român premiat de IMO

Published

on

International Maritime Organization a decernat premiile Bravery at Sea. Anul acesta, 23 de state membre și 4 organizații partenere IMO au făcut 37 de nominalizări pentru cele 3 secţiuni de premiere:
 • Premiul anual Exceptional Bravery at Sea;
 • Certificat of commendation (Certificat de elogiere/recunoaștere);
 • Letter of commendation (Scrisoare de elogiere/recunoaștere).
În premieră, România a nominalizat trei comandanți români care, împreună cu echipajele lor, au salvat (în 2020) pe mare 27 de vieți: cdt Bogdan Rusu, cdt Florin Negrău și cdt Constantin Dinu.
Dintre cei 3 nominalizați, cdt. Bogdan Rusu a primit premiul ,,Letter of commendation”. Este prima formă de recunoaștere, din istoria premiilor IMO, a contribuției unui navigator român la salvarea vieții pe mare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222