Connect with us

Actualitate

Motivați dar nu prea să lucreze pe litoral

Published

on

Deși oficial sezonul estival a început, patronii de pe litoral sunt într-o continuă căutare de personal. Site-urile de profil sunt pline cu anunţuri de angajare. Se caută cameriste, barmani, ospătari, ajutori de ospătari, bucătari sau recepţioneri. În ultimii ani, nemulțumiți de salarii, tot mai mulți români au preferat fie să plece în străinătate ori pe vasele de croazieră, fie s-au reprofilat. Iar patronii s-au văzut nevoiți să apeleze la forță de muncă din afara țării. Asta în ciuda faptului că, susțin ei, salariile oferite sunt suficiente în raport cu nivelul de trai.

Un ospătar câștigă într-un restaurant de pe litoral în jur de 3000 de lei. Cam tot atât primește și un piccolo, iar un barman 3500 de lei. Dacă mai pui la socoteală și bacșișul primit, venitul pe lună depășeșete 4000 de lei. Programul este o zi la muncă/ o zi liberă. Bucătarii cu expriență pot câștiga și 1000 de euro pe lună. Iar o cameristă primeşte pe litoral un salariu care poate pleca de la 2.500 de lei net. Angajatorii oferă contracte de muncă, spaţii de cazare pentru cei care vin din alte localităţi, transport şi masă. Cu toate acestea, oamenii nu vin să se angajeze pentru câteva luni. În plus litoralul nu are tocmai o imagine bună în rândul turiștilor.

“Este foarte greu sa gasesti salariați în domeniul HORECA, mai ales după perioada pandemiei în care foarte mulți au migrat spre alte meserii. Incercăm să-i menținem pe cei pe care-i avem, incercam să luam tineri pe care să-i instruim si să-i formam, dar foarte greu. Din foarte multe motive este greu: o data pentru ca suntem într-o zonă un pic indepartată de oraș si e destul de greu cu transportul. Litoralul în general are o pată neagra cand vine vorba de angajari și de domeniul HORECA pentru ca cei care au activități sezoniere nu sunt fermi și constanți în angajamentele pe care le fac față de angajați si-atunci sigur ca asta se generalizeaza si e o mare problema pentru toata lumea”, a declarat Alexandru Munteanu, manager restaurant. 

“Doar tinerii sunt cei care vin sa lucreze in turism si asta datorita faptului ca atunci cand finalizeaza o scoala ei sunt de fapt atestati ca lucratori in turism, au o calificare de bucatar, ospatar, chelner picol, barman sau camerista ori receptioner. Astea se fac pe parcurs de obicei sunt scolarizati la locul de munca si apoi pleaca spre alte tari unde au mai multe luni de sezon, pleaca spre tari unde sunt mai bine platiti si cu siguranta asta se reflecta si-n calitatea serviciilor”, a declarat Cristian Bărhălescu, manager agenție de turism.

Sunt însă și patroni care realizează că dacă angajații nu este apreciați la adevarata lor valoare atunci riscă să îi piardă. Și pentru asta le oferă nu doar salarii decente, ci și bonusuri ca să îi fidelizeze.

“Anul acesta fac 4 ani de când am venit aici. Nu mă așteptam să fie așa aglomerat + În primul rând colegii, conducerea este ok. Salariul este ok. Nu sunt de acord cu plecatul afară. Eu unul nu aș putea să plec” a declarat Gabriel, ospătar.

“Totul este ok, lucrăm bine și cu cei din Bangladeș. Salariul este ok + Lucrez permanent și pot să fac orice, îți ajung banii pentru orice”, a declarat Roxana, ospătar. 

“Pe lângă să îmi întrețin familia și plăcerile personale, îi investesc în copilul meu+ Copilul are bacul, admiterea la facultate și admiterea la cluj. Banii se duc la el, el primează”, a declarat Dana, somelier. 

Și ca să suplinească lipsa forței de muncă unii patroni au decis să angajeze personal din străinătate. Cei mai mulți vin din Sri Llanka sau Bangladesh. Insă nu toți rămân. În unele cazuri, după doar o luna de zile, au fugit peste graniță.

“Am o familie, am un copil. Este destul de greu să fiu departe de ei, dar trebuie să facem sacrificii. Merg lunar în Sri Lanka + Banii pe care îi câștig îi trimit familiei si ce mai ramâne, pentru mine dar mă focusez pe familie”, a declarat Mohamed Ibrahim Ahamed, barman.

“Dacă aș fi lucrat în Sri Lanka nu aș fi câștigat banii aceștia. Aici salariul este foarte bun. Ne ajunge pentru mine și familia mea + Plănuiesc sa mă căsătoresc în decembrie și îi voi folosi pentru nuntă” a declarat Ayomi Darshany

“Incercam sa le oferim salarii destul de bune, incercam sa le creem conditii bune de munca, incercam sa fim fermi in promisiuni si sa le respectam. Spre exemplu, in fiecare final de sezon, anual ii ducem intr-o minivacanta unde avem tot felul de activitati de echipa si-ncercam sa-i instruim si sa le aratam ca si acest domeniu este foarte bun si nu trebuie sa aiba nesiguranta” + Foarte multi fug inca din primele zile, parasesc tara ilegal dar am avut si noroc si-am reusit sa formam si cativa baieti care au tot dus vorba acasa si-am reusait sa luam de acolo personal putin mai select, sa zic asa”, a declarat Alexandru Munteanu, manager de restaurant.

În acest moment litoralul românesc are un deficit de personal aproape 20.000 de angajați.

Actualitate

Termene de depunere a declarațiilor fiscale de impunere/scoatere din evidență

Published

on

În termen de 30 de zile inclusiv de la data dobândirii, construirii, extinderii, îmbunătățirii, demolării, distrugerii parțiale a clădirii, schimbării domiciliului, a numelui și prenumelui etc., proprietarul va depune o declarație la care va anexa documente doveditoare.

Contribuabilii care efectuează operatiuni juridice în cursul unui an, care au ca efect pierderea dreptului de proprietate asupra unei clădiri, au obligația de a depune o declarație în acest sens la compartimentul de specialitate al autorității administrației publice locale în termen de 30 de zile, inclusiv, de la data operațiunii.

Contribuabilii sunt obligați să depună declarații chiar dacă beneficiază de reducere sau de scutire la plata impozitului/taxei pe clădiri.

Continue Reading

Actualitate

Străzile din municipiu sunt stropite cu apă în zilele caniculare

Published

on

În această perioadă cu temperaturi ridicate, Primăria Municipiului Constanța intervine pentru reducerea disconfortului termic.

Pe bulevardele și străzile principale din oraș a început operațiunea de dispersare a apei pe suprafața carosabilului. Această procedură va permite reducerea disconfortului termic existent la nivelul asfaltului și diminuarea prafului din atmosferă. Străzile sunt stropite cu apă prin intermediul autospecialelor utilizate de operatorul de salubritate. Toate intervențiile sunt programate ținând cont de perioadele de caniculă sau temperaturi ridicate.

Acțiunea face parte dintr-un plan de măsuri adoptat de municipalitate, pentru a proteja locuitorii orașului în perioadele cu temperaturi ridicate.

Continue Reading

Actualitate

Zile caniculare la malul mării!

Published

on

Potrivit atenționării meteorologice emise de A.N.M, în zona litoralului temperaturile maxime vor fi în general de 34…35 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Valul de căldură se va intensifica în zilele următoare. Meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat valabil pentru sâmbătă, 13 iulie și duminică, 14 iulie. Pe litoral, temperaturile maxime vor fi de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura: funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului, stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului, precum și  asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor. Ca în fiecare an, în sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în mare parte dintre ele beneficiază gratuit și de măsurarea tensiunii arteriale.
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă vă recomandă:
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și 0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).

Continue Reading

Actualitate

Constanța Coffee Break, povestea frumoasă a acestei veri!

Published

on

În fiecare weekend, bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Capitol și Miga, se transformă în zonă de promenadă și devine locul preferat de întâlnire al tuturor.
Fie că alegem să ne plimbăm, să ne întâlnim cu prietenii, să ne relaxăm la o terasă sau să ne răcorim cu o înghețată, alegem, de fapt, să ne bucurăm de timp de calitate petrecut cu cei dragi.
Pentru ca nimic să nu tulbure atmosfera de vacanță și pentru siguranța participanților, se vor lua măsuri specifice în sensul asigurării unui climat de siguranță. Așadar, se va restricționa circulația rutieră pe Bd Tomis, segmentul de drum cuprins între Bd Mamaia și Bd Ferdinand, în intervalul iulie – septembrie, astfel:
13.07.2024,ora 06:00 – 15.07.2024, ora 00:00
20.07.2024,ora 06:00 – 22.07.2024, ora 00:00
27.07.2024,ora 06:00 – 29.07.2024, ora 00:00
03.08.2024,ora 06:00 – 05.08.2024, ora 00:00
10.08.2024,ora 06:00 – 12.08.2024, ora 00:00
17.08.2024,ora 06:00 – 19.08.2024, ora 00:00
24.08.2024,ora 06:00 – 26.08.2024, ora 00:00
31.08.2024,ora 06:00 – 02.09.2024, ora 00:00
07.09.2024,ora 06:00 – 09.09.2024, ora 00:00
14.09.2024,ora 06:00 – 16.09.2024, ora 00:00
21.09.2024,ora 06:00 – 23.09.2024, ora 00:00
28.09.2024,ora 06:00 – 30.09.2024, ora 00:00
Va invităm, așadar, să luați o pauză de la agitația cotidiană și să descoperiți farmecul Constanței la pas!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222