Connect with us

Societate

Modificări în învățământ

Published

on

Structura anului școlar 2020-2021 a fost lansată în dezbatere publică acum câteva ore. Schimbările pe care ministrul educației Monica Anisie le-a propus sunt în beneficiul elevilor și vor fi analizate în amănunt. Vacanțele, cursurile, dar și programele naționale și proiectele ce se desfășoară pe perioada unui an școlar sunt punctele-cheie dezbătute.

Două semestre egale, vacanțe structurate în alt mod și timp destul pentru evaluarea elevilor. Cam acestea sunt noile schimbări pe care ministrul educației Monica Anisie le propune în structura anului școlar 2020- 2021 ce a fost lansată în dezbatere publică acum 24 de ore.

De-a lungul anilor mulți miniștrii ai educației s-au schimbat, structura anului școlar a fost modificată și multe alte modificări au avut loc în învățământ. O constanță este ceea ce caută atât cadrele didactice, cât și elevii, iar acest lucru ar putea fi posibil dacă structura proaspăt lansată va fi implementat așa cum a fost propusă.

Potrivit specialiștilor, propunerea actuală este una care oferă echilibru, de care elevii nu prea au avut parte în ultimii ani. În ceea ce privește vacanțele, noua structură a anului școlar vine cu o noutate, iar restructurarea acestora ar putea fi în beneficiul elevului. Respectiv două vacanțe de primăvară, în loc de una, chiar dacă ar părea că se destructurează procesul de învățământ, totuși o vacanță poate să ajute elevul să se deconecteze de la cotidian, pentru ca atunci când revine pe băncile școlilor să fie mai concentrat și mai dornic de învățare.

Noua structura a anului școlar nu este încă cea finală deoarece după dezbaterile la care va fi supusă este posibil să existe mici modificări.

Sursa foto: legestart.ro

Societate

617 milioane de euro vor fi alocate pentru siguranța rutieră în următorii 7 ani!

Published

on

Am aprobat, în ședința de Guvern, Strategia Naţională Pentru Siguranţă Rutieră (2022-2030), jalon din PNRR îndeplinit cu o lună mai devreme față de termenul asumat.
Prin această Strategie, dorim să reducem cu 50% numărul de decese și de răniri grave cauzate de accidentele rutiere. Finanțarea măsurilor va fi asigurată prin PNRR și POT și se va ridica la o valoare totală de 617,6 milioane de euro. Suma prin PNRR este de 219 milioane euro.
Proiectele majore incluse in Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră sunt:
– Separarea căilor de trafic auto și pietonal prin denivelarea acestora: 447,5 milioane de euro;
– Măsuri de siguranță pasivă (parapete rutier din beton, montarea parapetelor marginale cu cabluri pe DN 7C- Transfăgărășan, DN 67 C – Transalpina, și alte sectoare de drumuri montane): 61,8 milioane de euro;
– Semnalizare, marcaje și amenajări rutiere: 50,45 milioane de euro;
– Digitalizarea elementelor de siguranța circulației (Sistem de Management al Semnalizării Rutiere, Verticale, Orizontale și a Elementelor Pasive de Siguranță Rutieră, soft, dispozitive IT, achiziționarea a 1000 limitatoare de viteză, 300 radare mobile și 500 camere video conectate într-un sistem integrat): 47,6 milioane de euro;
– Iluminat pe timp de noapte și dispoztive luminoase și reflectorizante: 10,2 milioane de euro.
Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră pentru perioada 2022-2030 abordează siguranța rutieră într-un mod integrat şi multidisciplinar:
– introducerea unui sistem de management al vitezei, concomitent cu reglementarea unor sancţiuni mai aspre pentru încălcarea legii;
– intensificarea programelor de educaţie şi formare continuă, formală şi informală;
– alinierea la standardele tehnice şi la normele specifice prevăzute pentru siguranța vehiculelor care funcționează cu hidrogen, precum și pentru vehiculele conectate și autonome, inclusiv pregătirea infrastructurii rutiere pentru circulația acestor vehicule;
– eficientizarea sistemului naţional de intervenţii în caz de urgenţă prin îmbunătăţirea mijloacelor tehnice de intervenţie la evenimentele rutiere
– măsuri pentru utilizarea drumurilor în condiții de siguranță, inclusiv prin reducerea limitelor de viteză în anumite zone sau pe anumite drumuri, în funcţie de datele privind accidentele, analiza riscurilor şi de cele mai bune practici de la nivelul Uniuni Europene, precum și revizuirea normelor de circulaţie, inclusiv asigurarea priorităţii pentru utilizatorii vulnerabili;
– inspecţii şi verificări sporite în materie de siguranţă rutieră;
– campanii de informare și conștientizare destinate publicului general.

Continue Reading

Societate

Comisia pentru transport și turism din cadrul Parlamentului European, vizită oficială în Portul Constanța

Published

on

O delegație a Comisiei pentru transport și turism a Parlamentului European, din care fac parte europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PPE, România), Elżbieta Katarzyna Łukacijewska (PPE, Polonia) și Dorien Rookmaker (PPE, Țările de Jos), împreună cu membri ai comisiilor pentru transporturi și infrastructură și cea pentru antreprenoriat și turism din Senatul României, a fost prezentă astăzi în Portul Constanța.
Florin Goidea, directorul general al Administrației Porturilor Maritime Constanța, a fost gazda întâlnirii dintre membrii Comisiei pentru transport și turism din cadrul Parlamentului European, parlamentarii europeni și români, care au avut discuții cu reprezentanții autorităților portuare din porturile românești, maritime și fluviale, cu reprezentanți ai operatorilor privați, ai armatorilor și autorităților locale.
Discuțiile au vizat dezvoltarea coridorului rețelei centrale de transport TEN-T, o rețea de transport transeuropeană, multimodală pe teritoriul Europei, inclusiv Strategia UE pentru Dunăre și provocările din ultima perioadă.
Comisia pentru transport și turism din cadrul Parlamentului European lucrează pentru a sprijini economia UE, pentru a asigura mobilitatea persoanelor și a mărfurilor și pentru a asigura conectivitatea tuturor regiunilor, limitând totodată orice impact negativ asupra climei și mediului.
Misiunea deputaților europeni pentru transport în România se va concretiza la lucrările comisiei pentru transport și turism a Parlamentului, în scopul actualizării regulilor UE privind rețelele TEN-T, în vigoare din 2013.
Delegația vizitează România în perioada 23-25 mai, acordă o atenție deosebită portului Constanța, regiunii Dunării de Jos și punctelor de trecere a frontierei din România către Ucraina și către Republica Moldova. Astfel, va face un bilanț al stadiului proiectelor TEN-T, pentru a evalua implementarea politicii și proiectelor Rețelei transeuropene de transport (TEN-T) în România.
La finalul vizitei în Portul Constanța, delegația a făcut un tur al portului la bordul navei Anghel Saligny.

Continue Reading

Societate

24 mai – Ziua Europeană a Parcurilor Naţionale

Published

on

Tema de anul acesta a Zilei Europene a Parcurilor Naţionale este „Noi suntem natura. Regândim. Restaurăm. Reconectăm” și aduce în prim-plan responsabilitatea pe care o avem față de parcurile naționale și biodiversitate.
Prin cele două direcții recente de acțiune, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor contribuie la conservarea biodiversității din parcurile naționale:
1️⃣ MMAP dorește creșterea nivelului de nonintervenție în parcurile naționale și naturale, până la nivelul minim de 75%, conform recomandărilor Uniunii Europene și IUCN.
Astfel, prima arie protejată care beneficiază de creșterea suprafețelor strict protejate este Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Acesta este unul dintre cele 13 parcuri naționale ale României, unde se suprapun aproape toate tipurile de arii protejate pe care le are România, având o valoare inestimabilă UNESCO.
2️⃣A doua direcție de acțiune o reprezintă investițiile prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), care contribuie la tranziția verde și sprijină obiectivele României privind decarbonizarea și tranziția energetică.
Măsurile de sprijinire a obiectivelor privind schimbările climatice prevăzute în PNRR se ridică la aproximativ 12 miliarde euro, respectiv 41% din suma totală alocată prin plan.
MMAP gestionează 4 componente:
✅Managementul apei, cu un buget de 1,462 miliarde de euro
✅Păduri și protecția biodiversității, cu un buget de 1,173 miliarde de euro
✅Managementul deșeurilor, cu un buget de 1,239 miliarde de euro
✅Digitalizare în domeniul mediului, cu un buget de 51 milioane de euro.
Componenta Păduri și protecția biodiversității dispune de un buget de peste 800 milioane de euro pentru creșterea suprafeței de pădure din România, înființarea de noi pepiniere forestiere, lucrări de reducere a riscurilor generate de viiturile torențiale și elaborarea Strategiei Forestiere Naționale, precum şi alte 370 milioane pentru biodiversitate, pentru planuri de management, pentru refacere de habitate sau pentru protejarea pajiştilor cu înaltă valoare genetică.

Continue Reading

Societate

Festivalul-Concurs pentru Tineri Interpreți „Dor de Cânt Românesc” își deschide din nou porțile, la Cumpăna

Published

on

Festivalul-Concurs pentru Tineri Interpreți „Dor de Cânt Românesc” își deschide din nou porțile, la început de lună iunie, pentru cea de-a XV-a ediție!
Pe scena Casei de Cultură din Cumpăna vor intra în concurs 31 de particianți cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, din toate zonele țării, pe care vă așteptăm în număr cât mai mare să îi susțineți!
De asemenea, Primăria și Consiliul Local al comunei Cumpăna, organizatorii evenimentului, au pregătit pentru dumneavoastră recitaluri de excepție ale artiștilor consacrați Andreea Haisan, Zorina Balan, Raluca Diaconu, Daniel Pop, Bianca Ştefania Luzinschi și Gabriel Treteag câștigătorul ediției cu numărul XIV a festivalului.
Evenimentul este prezentat de Raluca Diaconu și Ionuț Dulgheriu!
Vă așteptăm în număr cât mai mare la Cumpăna, pe 1 și 2 iunie – în cele două zile de festival, începând cu ora 11:00, pentru a vă hrăni sufletul de român și a păstra vie zestrea neamului nostru!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222