Connect with us

Administratie/politica

Mihai Lupu, președintele CJC: “Inteligența artificială și digitalizarea sunt cheia către un viitor mai bun”

Published

on

Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța se află în aceste zile la Congresul Comitetului de Guvernare, ca membru titular în cadrul Comisiei de Guvernanță, care are loc la Palais de l’Europe, din Strasbourg.
Orașele și regiunile inteligente, combaterea discursului instigator la ură, precum și identitatea regională sunt doar câteva dintre temele aflate pe agenda de lucru a Comitetului. De asemenea, membrii Comitetului vor lua în considerare spre adoptare un raport intitulat „Dincolo de alegeri: utilizarea metodelor deliberative în municipiile și regiunile europene”.
„Inteligența artificială și digitalizarea sunt cheia către un viitor mai bun și răspunsul la exigențele curente. De la telefoanele și televizoarele pe care le folosim, platformele pe care facem plăți și până la mașinile cu care circulăm, totul este astăzi interconectat. Despre cum vor arăta orașele și regiunile viitorului și ce pași concreți se fac pentru a folosi noi tehnologii și instrumente de inteligență artificială în furnizarea de servicii publice se discută zilele acestea în cadrul acestui congres”, a declarat Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

Actualitate

S-a aprobat! Constanţa primeşte o subvenţie de 2 milioane de lei, pentru energie termică în sistem centralizat

Published

on

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale a primei tranșe, în valoare de 41.997.515,16 lei, din subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022.

Suma repartizată este aferentă consumului de gaze naturale din lunile noiembrie și decembrie 2021, potrivit cererilor depuse până la această dată, urmând ca, la cererea administrațiilor locale, să fie alocate alte fonduri în următoarele tranșe.

,,Sprijinim, prin această măsură, cetățenii și autoritățile locale în plata facturilor pentru încălzire. Încurajez autoritățile locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaze naturale, să depună cerere.2, a precizat ministrul Cseke Attila.

Din suma alocată primei tranşe, municipiul Constanţa, prin Electrocentrale Constanța SA, va primi 1.894.333,83 lei.

 

 

 

 

Continue Reading

Actualitate

Pachet de măsuri pentru sprijinirea agriculturii și industriei alimentare

Published

on

Vineri, 14 ianuarie, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, a avut o întâlnire de lucru, la sediul instituției, cu ministrul finanțelor, Adrian Câciu.

În cadrul discuțiilor au fost analizate soluții pentru diminuarea impactului prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru producătorii agricoli și cei din industria alimentară. Sunt avute în vedere compensarea bonusului de cogenerare și a costului pentru certificatele verzi, în privința energiei electrice, dar și un pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale.

Un alt subiect discutat l-a constituit prelungirea taxării inverse la cereale, care expiră în luna iunie 2022, având în vedere efectele pozitive produse de această măsură, respectiv reducerea evaziunii fiscale și eliminarea treptată din piață a firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA.

De asemenea, pe circuitul de avizare interministerială, au fost lansate mai multe acte normative pentru finanțarea programelor în domeniul agriculturii. Acestea vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, precum şi certificare ecologică.

Cei doi miniştri au discutat şi despre acordarea de garanții și măsuri de creditare pentru:

  • capital de lucru;
  • refinanțarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor;
  • retehnologizarea/automatizarea industriei alimentare;
  • cofinanțarea programelor de asigurare a independenței energetice a fermei;
  • operaționalizarea și funcționarea Casei Române de Comerț Agroalimentar ,,Unirea”.

Vom propune în Executiv un pachet coerent de măsuri, care să fie aplicat rapid și eficient. Pe termen mediu și lung, trebuie să avem în vedere ca producția vegetală să fie integrată în zona de procesare, astfel încât să obținem cât mai multe produse finite, alimente de care piața românească are nevoie. Sunt un susținător al integrării gospodăriei țărănești în lanțul comercial, astfel încât produsele noastre autentice să ajungă la cât mai mulți consumatori” a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Ministrul CHESNOIU a salutat inițiativa Ministerului Finanțelor de a constitui grupul de lucru ”e-transport”, prin care transporturile de bunuri de pe teritoriul României vor fi monitorizate printr-un nou sistem electronic național, măsură cu impact în reducerea evaziunii fiscale pentru domeniul legume-fructe.

La finalul întâlnirii, s-a stabilit ca în cel mai scurt timp să demareze un program de colaborare interinstituțională ca re va implica Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Administrației și Internelor (IGPR), Autoritatea Națională a Vămilor, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Programul are rolul de a genera acțiuni de control încrucișate pentru verificarea respectării legislației în domeniul comerțului cu legume-fructe și produse agroalimentare.

Continue Reading

Actualitate

Investiții americane în județul Constanța

Published

on

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a întâlnit cu președintele executiv al Atlantic Council, generalul James L. Jones Jr, consilier pe probleme de securitate al fostului președinte american, Barack Obama. Cei doi au discutat despre Planul de Reziliență al județului, consolidarea relațiilor bilaterale româno – americane și oportunitatea derulării unor investiții durabile.

,,Importanța geostrategică a județului Constanța impune ca planul nostru de reziliență să fie dezvoltat împreună cu partenerii strategici. Am agreat ca premisă a planului comun poziționarea importantă a județului nostru, atât pentru investitorii strategici americani, cât și pentru dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii de reziliență.

Pe tot parcursul acestui an urmează să desfășurăm atât la Constanța, cât și la Washington, un set de acțiuni menite să întărească poziția geostrategică a județului și să conducă la o dezvoltare economică fără precedent.

Așa cum am afirmat de la început, dezvoltarea județului nostru este prioritatea mandatului meu!”, a declarat Mihai Lupu, preşedintele CJC.

 

Continue Reading

Actualitate

80% din fondurile obținute în urma exploatării resurselor la suprafață rămân la bugetul autorităților locale și județene

Published

on

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), guvernul a aprobat procedura privind încasarea redevenței obținute din concesionarea activităților de exploatare a resurselor la suprafață.

,,Era nevoie de acest act normativ întrucât, deși există legislație care prevede ca 80% din redevențele provenite din exploatările de suprafață să revină autorităților locale și județene și 20% să fie virate către bugetul de stat, în lipsa unei metodologii, această lege nu era aplicată. Conform prevederilor Codului Administrativ, aceste venituri vizează, în mare parte, autoritățile locale și județene, iar măsurile propuse prevăd aplicarea acestui drept.”, a precizat ministrul Cseke Attila.

Hotărârea de Guvern va impune concesionarului să vireze din redevența pe exploatarea terenurilor agricole, respectiv a resurselor minerale de suprafață, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, exploatate pe teritoriul unei localități, 80% autorităților locale și județene, iar 20% la bugetul de stat.

,,Așadar, sumele provenite din redevență înseamnă bani în plus la bugetul autorităților locale și județene, bani care vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea comunităților. În anul 2021, de exemplu, au fost încasate 421.712.000 de lei din concesionarea activităților de exploatare a resurselor la suprafață, din care 337.370.000 lei, reprezentând 80%, vor fi virate către bugetele locale.

În anul 2022, estimăm ca peste 300 de milioane de lei să intre în bugetele locale prin aceste tipuri de activități.”, a declarat ministrul.

Mai exact, conform Codului Administrativ, cota de 40% din redevența obţinută prin concesionarea terenurilor agricole va fi virată direct către bugetul local, 40% către bugetul județean și 20% către bugetul de stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului.

În ceea ce privește redevențele obținute prin exploatarea resurselor minerale, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, procentele de exploatare se distribuie astfel: 35% la bugetul județului pe teritoriul căruia se face activitatea de exploatare, 45% la bugetul localității și 20% la bugetul de stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului.

De asemenea, având în vedere faptul că dreptul unităților administrativ-teritoriale de a încasa o parte din redevențele obținute prin exploatarea resurselor de suprafață ale statului s-a constituit din momentul intrării în vigoare a Codului administrativ (iulie 2019), respectiv de la data reglementării procentelor din Legea minelor (ianuarie 2020), se prevede faptul că sumele reprezentând cota din redevența obținută prin concesionarea din activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului și a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, după caz, cuvenită bugetelor locale și încasată la bugetul de stat în perioada cuprinsă de la intrarea în vigoare a celor două acte normative menționate și intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului, se acordă bugetelor locale începând cu data de 1 septembrie 2022.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222