Connect with us

Actualitate

Microrezervația, un punct de atracție pe harta turistică a Constanței

Published

on

An de an, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța atrage zeci de mii de vizitatori. În cadrul Complexului, începând cu anul 1985 a intrat în circuitul public o Microrezervaţie care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 12 hectare, ce le oferă constănțenilor și turiștilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene și nu numai.

Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii este, fără îndoială, un punct de atracție pe harta turistică a litoralului românesc. În cadrul Microrezervației, vizitatorii au ocazia să descopere o lume fascinantă. Într-un cadru natural cu totul aparte se regăsesc zeci de specii de animale și păsări și sute de exemplare dintre cele mai diverse.

“În ceea ce ne privește, în jurul acestui lac am gândit o organizare a unei grădini zoologice ce să aibă specificul microdeltaic sau deltaic, dar care să aibă și alte animale care să atragă. Dincolo de microdelta ce a fost gândită inițial, am zis că în Microrezervație trebuie să avem și animale pentru a avea mesajul educativ cât mai complet și mai complex.”, declară ADRIAN BÎLBĂ, director CMSN Constanța

Patrimoniul Microrezervației deţine avifauna acvatică, avifauna terestră şi, desigur, mamifere, care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumete ale naturii şi specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale.

“Avem și specii ce nu se găsesc în Deltă, specii care nu se găsesc nici măcar în Europa. Avem lamă din continentul american de sud, avem tot din America de Sud coati, un ursuleț drăguț și tot de acolo avem și mara de Patagonia, specii care sunt interesante, sunt atractive și transmit un mesaj vis-a-vis de adaptarea mamiferelor pe alte continente, mamifere care nasc pui foarte bine definitivați. Cobaiul este un alt exemplu din America de Sud.”, declară ADRIAN BÎLBĂ, director CMSN Constanța

De-a lungul timpului, unele exemplare au ajuns în patrimoniul Microrezervației constănțene în urma unor schimburi cu alte grădini zoologice, în timp ce altele au fost achiziționate sau donate.

“Baza o reprezintă speciile de păsări ce trăiesc în Deltă sau ar putea trăi în Deltă, dacă s-ar adapta. Este vorba despre o mulțime de specii de gâște, de la Alaska, Canada până la Egipt, o sumedenie de gâște ce s-au adaptat condițiilor lacustre.  Avem, de asemenea, tot felul de rațe, inclusiv pe acest lac de două hectare, un habitat de iarnă al rațelor sălbatice.”, completează ADRIAN BÎLBĂ, director CMSN Constanța

Astfel, nici nu este de mirare că an de an, Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii atrage un număr tot mai mare de vizitatori, constănțeni, turiști români și străini, deopotrivă, fascinați de lumea sălbatică pe care au ocazia să o descopere.

Actualitate

Noi locuri de parcare în cartierele Constanței

Published

on

Primăria municipiului Constanța continuă să implementeze soluții de reconfigurare urbană a zonelor rezidențiale pentru a răspunde nevoilor comunității. Terenurile eliberate de garaje sunt reamenajate și transformate în parcări. O nouă parcare a fost construită pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, în dreptul blocului L7. 18 de noi locuri de parcare sunt disponibile pentru locuitorii din zonă. Suprafața carosabilă eliberată de garaje a fost reamenajată prin lucrări de pregătire a suprafețelor, asfaltare și trasare a marcajelor rutiere.

Lucrări similare au avut loc și pe aleea Poet Alexandru Gherghel. În locul garajelor au fost amenajate 39 de noi locuri de parcare, dintre care 4 sunt rezervate persoanelor cu dizabilități. O parte din teren a fost transformată în spațiu verde, suprafața fiind pregătită pentru plantare.

Noi locuri de parcare sunt în curs de amenajare în alte zone din oraș. Pe strada Matei Millo, lângă Detașamentului de Pompieri Palas, se lucrează la refacerea suprafețelor în 4 zone distincte.

De asemenea, pe aleea Stadionului, în dreptul punctului termic, se construiesc 3 parcări. Infrastructura terenului este consolidată și se montează bordurile care vor delimita platforma parcărilor.

Continue Reading

Actualitate

De mâine sensul giratoriu situat la intrarea în stațiunea Mamaia devine funcțional

Published

on

De mâine sensul giratoriu situat la intrarea în stațiunea Mamaia devine functional. Se vor aplica noi reguli de circulație la intersecția bulevardului Mamaia cu bulevardul Aurel Vlaicu.

Echipele Confort Urban continuă în această noapte lucrările de trasare a marcajelor rutiere și de montare a elementelor de girație, traficul rutier fiind restricționat parțial între orele 21:00-05:00. Noul sistem va fi funcțional începând de mâine și va conține două variante de fluxuri auto: varianta de funcționare curentă pentru trafic redus și varianta de funcționare cu flux prioritar pentru trafic intens.

Vă reamintim că această construcția este temporară, fiind necesară pentru monitorizarea valorilor de trafic, astfel încât să permită ajustarea elementelor de semnalizare rutieră.

Amenajarea rutieră este corelată cu resistematizarea intersecției bulevardelor Alexandru Lăpușneanu și Aurel Vlaicu și planul de mobilitate aferent proiectului de reabilitare a bulevardului Alexandru Lăpușneanu. Proiectul include și extinderea zonelor cu spațiu verde, pe o suprafață de 2500 mp.

Participanții la trafic sunt rugați să manifeste atenţie şi să circule cu viteză redusă.

Continue Reading

Actualitate

AUR pentru SCJU Constanța

Published

on

Secția Clinică Neurologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”  Constanța a primit, din partea Organizației Europene de Stroke (AVC), premiul Angels, categoria „AUR”, pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu atac vascular cerebral (AVC).

,,De la sfârșitul anului 2018, de când derulăm programul de tromboliză și până în prezent, am efectuat aproape 200 de trombolize.  În majoritatea cazurilor evoluția a fost favorabilă iar pacienții noștri au acum o viață aproape de normalitate și asta datorită implicării întregii echipe din secția de Neurologie  dar și a colegilor din zona de Urgență și de la Radiologie. Distincția primită este defapt o recunoaștere a muncii de echipă, o dovadă a faptului că împreună putem  face mult bine!, a declarat conf. univ. dr. Any Docu Axelerad, medic șef secție Neurologie.

Doar 11 unități medicale din țara noastră au fost premiate de către Organizația Europeană de Stroke în acest an, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța fiind una dintre ele. Participarea la astfel de acțiuni le oferă medicilor posibilitatea de a identifica cele mai bune practici și de a împărtăși cunoștințe care îi vor ajuta să implementeze cele mai bune și noi  tratamente în domeniu.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța susține inovația și ia în permanență toate măsurile astfel încât unitatea medicală să fie pregătită non stop să acorde asistenţă în cazurile de atac vascular cerebral și să aducă la cele mai înalte standarde tratamentul necesar acestei categorii de pacienți.

 

Continue Reading

Actualitate

Motociclist rănit grav într-un accident, în Costinești

Published

on

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 20 mai, în localitatea Costinești, acolo unde a avut loc un accident rutier.

Potrivit primelor informații, la fața locului s-au deplasat două echipaje Smurd B și Saj C2.

Un bărbat in vârstă de 42 de ani a fost transportat la spital, aflându-se în stare inconștientă, cu diagosticul de traumatism cu leziuni multiple.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222