Connect with us

Actualitate

Medicii de la Mrini Eye Hospital bifează o nouă acțiune în domeniul învățământului medical de prevenție

Published

on

Mrini Eye Hospital a desfășurat luni, 25 martie 2019, cea de-a doua acțiune în domeniul învățământului medical de prevenție. Dr. Fildis Mrini, medic specialist oftalmolog și dr. Relu Anghele, medic specialist oftalmolog au răspuns afirmativ invitației Școlii Gimnaziale Spectrum de a susține o lecție deschisă elevilor instituției de învățământ.

Cei doi medici au predat, de această dată, Lecția de prim ajutor oftalmologic elevilor din clasele 0-4. Evenimentul a reunit peste 150 de copii care au avut ocazia să descopere prin intermediul jocului și al ghicitorilor obiectele care, folosite cu neatenție, pot pune în pericol vederea. Lecția de prim ajutor oftalmologic a cuprins informații simple, transmise într-un limbaj accesibil elevilor și într-un mod cât se poate de atractiv.

„Astăzi a fost impresionant. Copiii au fost extrem de vigilenţi, extrem de atenţi şi foarte comunicativi. Sper că această lecţie va fi de bun augur. Se vede că este o generaţie nouă şi se află la alt nivel de inteligenţă şi de percepţie a informaţiilor. Categoric astfel de acţiuni vor mai urma. Dacă vom avea solicitări vom merge la toate instituţiile de învăţământ, acolo unde vom aveam solicitări”, a declarat dr. Fildis Mrini, medic specialist oftalmolog.

Micuții au aflat care sunt măsurile de prim ajutor în situații ce pot avea ca urmări afectarea vederii și prin intermediul jocului și-au putut testa vederea pentru culori. Mai mult, copiii au fost angrenați într-o serie de jocuri interactive, simulând lipsa vederii. Au fost provocați să încerce să identifice anumite fructe, legaţi la ochii., folosindu-se de celelalte simțuri.

„Ceea ce noi am gândit ca fiind o activitate didactică, în sensul de a atrage atenţia asupra pericolelor din şcoală şi din viaţa de zi cu zi care pot produce afecţiuni grave la nivelul ochiului şi pot duce uneori chiar şi la pierderea vederii, s-a demonstrat a fi o activitate interactivă foarte plăcută, atât pentru noi, dar şi pentru copii în sensul că am obţinut foarte multe informaţii şi noi de la ei, am obţinut foarte multe detalii, ba chiar vreau să vă spun că ne-au extins orizontul  de cunoaştere în sensul că obiecte aparent banale care pot reprezenta un pericol şi pe care noi, poate nu le-am cuprins în prezentarea de astăzi, ei ni le-au adus la cunoştinţă, ni le-au semnalat. Lucru pentru care le mulţumim, suntem foarte încântaţi. Generaţia lor este una extraordinară. Avem multe de învăţat şi noi de la ei nu doar ei de la noi”, completat dr. Relu Anghele, medic specialist oftalmolog.

„Acţiunea de astăzi a fost foarte interesantă. Astfel de activităţi îi ancorează mai bine pe copii în realitatea cotidiană îi obişnuieşte cu ideea că orice boală poate fi prevenită. Vrem să îi obişnuim cu ceea ce se întâmplă zilnic în afara şcolii, pentru că în şcoală e responsabilitatea noastră, dar în afară trebuie să îi obişnuim cu astfel de lucruri. Mulţumim celor care au făcut această acțiune. Copiii au fost foarte antrenaţi, foarte cooperanţi şi foarte implicaţi. Chiar dacă sunt mici sunt foarte implicaţi în astfel de acţiuni”, a spus Ruxandra Ianul, director Școala Gimnazială Spectrum.

La finalul acțiunii, elevii au primit din partea medicilor materiale informative și teste simple pentru vedere, pe format de hârtie,  pe care le pot face și acasă.

Actualitate

„Pătrundere” ilegală în țară

Published

on

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în apropierea frontierei de stat, șase cetățeni sirieni, care au intrat ilegal în România din Bulgaria, pe la frontiera „verde”. Persoanele în cauză au fost preluate, conform Acordului de readmisie între România și Bulgaria, de către autoritățile de frontieră bulgare, în vederea continuării cercetărilor.

Acţionând în baza unor informații, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, o acțiune specifică pe linia migrației ilegale. Astfel, au fost descoperite într-o zonă împădurită din apropierea localității de frontieră Dumbrăveni, șase persoane, despre care existau suspiciuni că au intrat ilegal în România.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul instituției, unde s-a stabilit că sunt cinci adulți cu vârste cuprinse între 17 și 35 de ani și un minor în vârstă de 10 ani, cetăţeni din Siria. La cercetări, aceștia au declarat că au intrat ilegal în ţară cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cetăţenii străini fiind preluați, conform Acordului de readmisie între România și Bulgaria, de către autoritățile de frontieră din statul vecin.

De asemenea, acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. aflaţi într-un elicopter.

Sursa foto: https://www.gds

Continue Reading

Actualitate

„O viață pentru alte cinci”

Published

on

Deși pare incredibil,  o tragedie petrecută pe șoselele din Constanța care a dus la sfârșitul  vieții unei femei de nici 40 de ani din Vrancea, a însemnat în același timp o șansă la viață pentru cinci oameni. Tânăra a fost victima unui accident rutier și a fost în moarte cerebrală în tot acest timp, însă în final familia a decis să îi doneze organele. Prelevarea s-a facut la Spitalul Județean Constanța și a fost un succes.

Nenorocirea s-a produs  pe drumul național 22, în localitatea Lumina. Tânăra era în mașină cu un bărbat de 41 de ani. La un moment dat mașina condusă de acesta s-a izbit violent de un tir. Autoturismul s-a transformat într-un morman de fiare. Bărbatul a murit pe loc, iar femeia a ajuns la spital. Tânăra  a intrat însă în moarte cerebrală, iar în cele din urmă rudele au decis  deconectarea ei de la aparte nu înainte însă ca organele să fie prelevate și donate pentru salvare altor vieți. Lucru care s-a întâmplat  la Spitalul Județean Constanța. A fost o intervenție contra cronometru care a implicat resurse extraordinare, omenești și sanitare.

Un pacient a primit ficatul, iar alți doi pacienți au primit câte un rinichi. Inima a ajuns în Slovenia pentru că în România nu s-a găsit niciun pacient compatibil, iar plămânii au ajuns în Germania.

Raluca Giurgea, tânăra ale cărei organe au fost prelevate era fiica fostului primar din Focșani. Ea va fi înmormantată sâmbătă în localitate.

Sursa foto: https://www.institutiimedicale.ro

Continue Reading

Actualitate

Continuă să crească incidența în municipiul Constanța

Published

on

Raportarea transmisă de către Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 8.499 noi cazuri de Covid-19 pe teritoriul României, din 35.610 de teste efectuate în ultimele 24 ore, ajungând la un total de cazuri confirmate în România de 457.848 de cazuri și 326.657 pacienți vindecați. De asemenea 1.208 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În ultimele 24 de ore pe teritoriul României au fost înregistrate 172 de decese, 109 bărbați și 63 femei, 165 dintre decese sunt ale unor persoane care au prezentat comorbidități. Până astăzi, 10.884 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.157. Dintre acestea, 1.226 sunt internate la ATI

În ceea ce privește județul Constanța, conform raportării au fost înregistrate  536 noi cazuri, ajungându-se la un total de 16.127 de persoane infectate. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 46 persoane de pe teritoriul județului Constanța au fost reconfirmate pozitiv.

Incidența cazurilor în ceea ce privește județul Constanța a crescut la 7.54 per 1.000 de locuitori, iar în ceea ce privește municipiul incidența cazurilor a crescut din nou și a ajuns la pragul de 10.80.

Menționăm faptul că în data de 27 noiembrie au fost înregistrate  noi decese pe teritoriul județului Constanța. Numărul de decese la care a ajuns Constanța depășește 306.

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 16.127  de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, peste 300 persoane au decedat din rândul celor pozitivate.

În acest moment, sunt 511 persoane internate, dintre care 501 din județul Constanța și 10 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență.

De asemenea, la nivelul județului sunt 2.768 de persoane aflate în carantină la domiciliu. În această categorie sunt incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, un număr total de 5.150 de persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea reprezintă numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus, dar care au fost externate.

Conform datelor furnizate de DSP Constanța, la nivelul județului au fost confirmate, de la începutul anului școlar, 168 de cadre didactice, 325 de elevi, 89 de studenți și 42 de angajați din unitățile de învățământ (personal auxiliar).

În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 791 de cazuri de infectare în rândul personalului: medici (203), asistenți medicali (341) și personal auxiliar (247).

În urma coroborării datelor din DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în ultimele 24 de ore, în județul Constanța au fost realizate 1.599 de teste RT-PCR.

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19 pe teritoriul județului Constanța.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta