Connect with us

Actualitate

Medicii de la Mrini Eye Hospital bifează o nouă acțiune în domeniul învățământului medical de prevenție

Published

on

Mrini Eye Hospital a desfășurat luni, 25 martie 2019, cea de-a doua acțiune în domeniul învățământului medical de prevenție. Dr. Fildis Mrini, medic specialist oftalmolog și dr. Relu Anghele, medic specialist oftalmolog au răspuns afirmativ invitației Școlii Gimnaziale Spectrum de a susține o lecție deschisă elevilor instituției de învățământ.

Cei doi medici au predat, de această dată, Lecția de prim ajutor oftalmologic elevilor din clasele 0-4. Evenimentul a reunit peste 150 de copii care au avut ocazia să descopere prin intermediul jocului și al ghicitorilor obiectele care, folosite cu neatenție, pot pune în pericol vederea. Lecția de prim ajutor oftalmologic a cuprins informații simple, transmise într-un limbaj accesibil elevilor și într-un mod cât se poate de atractiv.

„Astăzi a fost impresionant. Copiii au fost extrem de vigilenţi, extrem de atenţi şi foarte comunicativi. Sper că această lecţie va fi de bun augur. Se vede că este o generaţie nouă şi se află la alt nivel de inteligenţă şi de percepţie a informaţiilor. Categoric astfel de acţiuni vor mai urma. Dacă vom avea solicitări vom merge la toate instituţiile de învăţământ, acolo unde vom aveam solicitări”, a declarat dr. Fildis Mrini, medic specialist oftalmolog.

Micuții au aflat care sunt măsurile de prim ajutor în situații ce pot avea ca urmări afectarea vederii și prin intermediul jocului și-au putut testa vederea pentru culori. Mai mult, copiii au fost angrenați într-o serie de jocuri interactive, simulând lipsa vederii. Au fost provocați să încerce să identifice anumite fructe, legaţi la ochii., folosindu-se de celelalte simțuri.

„Ceea ce noi am gândit ca fiind o activitate didactică, în sensul de a atrage atenţia asupra pericolelor din şcoală şi din viaţa de zi cu zi care pot produce afecţiuni grave la nivelul ochiului şi pot duce uneori chiar şi la pierderea vederii, s-a demonstrat a fi o activitate interactivă foarte plăcută, atât pentru noi, dar şi pentru copii în sensul că am obţinut foarte multe informaţii şi noi de la ei, am obţinut foarte multe detalii, ba chiar vreau să vă spun că ne-au extins orizontul  de cunoaştere în sensul că obiecte aparent banale care pot reprezenta un pericol şi pe care noi, poate nu le-am cuprins în prezentarea de astăzi, ei ni le-au adus la cunoştinţă, ni le-au semnalat. Lucru pentru care le mulţumim, suntem foarte încântaţi. Generaţia lor este una extraordinară. Avem multe de învăţat şi noi de la ei nu doar ei de la noi”, completat dr. Relu Anghele, medic specialist oftalmolog.

„Acţiunea de astăzi a fost foarte interesantă. Astfel de activităţi îi ancorează mai bine pe copii în realitatea cotidiană îi obişnuieşte cu ideea că orice boală poate fi prevenită. Vrem să îi obişnuim cu ceea ce se întâmplă zilnic în afara şcolii, pentru că în şcoală e responsabilitatea noastră, dar în afară trebuie să îi obişnuim cu astfel de lucruri. Mulţumim celor care au făcut această acțiune. Copiii au fost foarte antrenaţi, foarte cooperanţi şi foarte implicaţi. Chiar dacă sunt mici sunt foarte implicaţi în astfel de acţiuni”, a spus Ruxandra Ianul, director Școala Gimnazială Spectrum.

La finalul acțiunii, elevii au primit din partea medicilor materiale informative și teste simple pentru vedere, pe format de hârtie,  pe care le pot face și acasă.

Actualitate

O nouă parcare destinată riveranilor este în curs de amenajare în zona Gării

Published

on

Pe bulevardul Ferdinand, în spatele blocului R1, la intersecția cu strada Theodor Burada, au loc lucrări de reconfigurare a trotuarelor și de construire a unei parcări pe un teren eliberat de garaje.

Spațiul existent este folosit inadecvat și se află într-o stare de degradare. Majoritatea zonei este acaparată de mașinile parcate pe terenul neamenajat. Prin această investiție se urmărește eficientizarea spațiului urban. Lucrările vor consta în reabilitarea carosabilului existent, amenajarea spațiului pietonal, amenajarea unei parcări și crearea de noi spații verzi, precum și amenajarea aleilor de acces în scările de bloc.

Echipele Confort Urban vor executa lucrări de stabilizare a terenurilor, vor fi montate borduri care vor delimita locurile de parcare, zona carosabilă va fi recondiționată prin turnarea a două straturi de asfalt (binder și uzură), iar la final se vor aplica marcajele rutiere. Se vor construi noi trotuare și casete pentru spații verzi, iar aleile de acces în scările blocurilor din proximitatea parcării vor fi reabilitate.

Până la sfârșitul anului, Primaria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban, va amenaja alte noi parcări în diverse zone ale orașului.

Continue Reading

Actualitate

Exercițiu de evacuare în caz de incendiu

Published

on

Ieri, 16 aprilie 2024, Serviciul Protecție Civilă din cadrul Primăriei municipiului Constanța în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” au organizat un exercițiu de evacuare în caz de incendiu la sediul Direcției Generale a Poliției Locale Constanța.

Această acțiune se bazează pe implementarea „Planului de Pregătire în Domeniul Situațiilor de Urgență” aprobat de I.S.U. „Dobrogea”,iar scopul exercițiului este verificarea modului de aplicare a fluxului informațional referitor la anunțarea unui incendiu, acordarea primului ajutor și instruirea personalului specializat cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor.

Polițiștii locali au fost instruiți de către membrii unui echipaj S.M.U.R.D. Activitățile de instruire au inclus atât pregătirea teoretică, cât și cea practică, fiind exersate mai multe situații care implică: manevrele de resuscitare în caz de stop cardio-respirator, situațiile în care viața oamenilor ar putea fi pusă în pericol de obstrucționarea căilor respiratorii, acordarea de sprijin în cazul pacientului traumatizat și modalitățile de intervenție în cazul îngrijirii plăgilor și țesuturilor moi.

Acordarea primului ajutor este extrem de importantă și poate face diferența dintre viață și moarte. De aceea, echipajele care ajung primele la locul unui eveniment, dacă au cunoștințele necesare, pot interveni și pot salva viețile persoanelor rănite.

Activități similare vor continua și în perioada următoare, inclusiv în locațiile unităților de învățământ din municipiul Constanța.

Continue Reading

Actualitate

Lucrările de reabilitare a carosabilului în cartierul Tomis Plus continuă

Published

on

Astăzi, circulația rutieră va fi închisă pe strada Torino, tronsonul delimitat de străzile Napoli și Madrid, în intervalul orar 08:00-16:00.

Echipele Confort Urban vor interveni cu utilaje pentru asfaltarea carosabilului. Programul de reabilitare a carosabilului în cartierul Tomis Plus cuprinde următoarele străzi: Napoli, Budapesta, Barcelona, Milano, Varșovia, Torino, Praga, Bratislava, Viena, Lyon, Brest, Londra, Oslo, Lisabona, Krakovia și Monaco.

Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zona respectivă sunt rugați să nu își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil. De asemenea, participanţii la trafic sunt rugați să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zonele în care se efectuează lucrări.

Continue Reading

Actualitate

Termoficare Constanța sistează furnizarea apei calde pentru 24 de ore

Published

on

Pentru montarea provizoratului necesar pentru înlocuirea conductelor de pe magistrala II este necesară oprirea furnizării apei calde pentru o perioadă de 24 de ore.

Întreruperea se va realiza de la CET Palas începând de astăzi, după ora 22.00, iar pe măsură ce lucrările se vor finaliza se va relua furnizarea apei calde în întreg orașul. Lucrările au loc în cadrul Etapei a II-a a proiectului de reabilitare a rețelei de termoficare a municipiului Constanța.

„Amintim că pentru a se putea asigura apa caldă către locuitorii din zonele în care se lucrează și în perioada de înlocuire a conductelor, firmele contractate pentru realizarea lucrărilor montează în imediata vecinătate a canalului termic conducte care asigură provizoratul”, au transmis autoritățile.

Societățile care execută lucrările fac tot posibilul ca disconfortul creat populației să fie cât mai mic, atât din punctul de vedere al decopertării canelelor termice, cât și al furnizării agentului termic către populație.

În Etapa a II-a sunt înlocuiți 12,716 km traseu de rețea termică primară, 25,432 km de conducte din magistrala II, conducte vechi/uzate cu izolația termică deteriorată. Noul sistem va fi unul modern cu conducte din oțel, preizolate cu izolație termică din spumă rigidă de poliuretan, protejată la exterior cu manta din polietilenă de mare densitate.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222