Connect with us

Societate

Mărturie din lumea drogurilor

Published

on

Când îi spui unei persoane că face ceva greşit, ea va încerca să te convingă contrariul. Acest lucru se aplică pentru unii dintre adolescenţii din zilele noastre, care se cred atotputernici, şi care din păcate sunt atraşi în cercuri vicioase. Asta este şi povestea unei tinere de 18 ani, fostă consumatoare de droguri. Lumina şi strălucirea din ochii adolescentei s-au stins cu fiecare substanţă pe care o consuma.

 „Le-am încercat din proprie iniţiativă, nu m-a determinat nimeni la început…iar apoi am întrat într-un cerc vicios. Doar ce intrasem la liceu, cred că prin semestrul al II-a s-a întâmplat să mă apuc de droguri.”, a mărturisit adolescenta.

Coşmarul tinerei părea că nu se mai încheia, ea lipsind din ce în ce mai des de la şcoală şi de acasă.

La şcoală nu prea mai ajungeam, mami cu tati ştiau că mă duc la şcoală, însă eu ajungeam şi plecam ori nu mă duceam deloc. Preferam să mă duc să fumez.”, spune tânăra.

Încrederea în sine iţi dă libertatea de a face greşeli, şi de a face faţă eşecurilor fără acea senzaţie ca şi cum lumea s-a prăbuşit în jurul tău.

„Înainte eram genul de persoană care aveam încredere în toţi…iar pe parcurs mi-am dat seama că nu tot ce zboară se mănâncă.”, spune gânditoare adolescenta.  

Din păcate drogurile au devenit o problemă din ce în ce mai stringentă în ziua de azi.

„Părinţii mei şi bunicii îmi dădeau bani pentru pachet, pentru bilet de traseu, iar cu banii aceia îmi cumpăram droguri…nicidecum ce se gândeau ei că îmi cumpăr. Când nu aveam, se întâmpla să aibă cei de-afară. Ne combinam între noi …dacă aveam eu 5 lei, hai mai pune şi tu 5 lei…şi tot aşa.”, îşi aminteşte fata.

Comunicarea cu tinerii care au ales consumul de droguri este de cele mai multe ori dificilă, greu de stabilit. Fără climatul de încredere reciprocă, nu pot exista adevărate consilieri şi nu pot fi obţinute rezultate în lupta cu „moartea albă”. Din fericire, tânăra a acceptat ajutorul celor din jur.

 „La început când a ajuns în centru împreună cu părinţii ea a păşit neîncrezătoare, nu am comunicat foarte bine, iar pe parcurs a înţeles că aici nu o judecă, nu o critică şi nu o ceartă nimeni., a declarat Carmen Lipan, psihologul adolescentei.

Tânăra ne-a mărturisit că experienţele prin care a trecut au ajutat-o sa se regăsească şi să se accepte din nou.

Îmi pare rău, dar nu regret pentru că a fost o experienţă şi am luat-o ca atare. Această experienţă m-a ajutat să capăt încredere în mine şi să îmi dau seama de ceea ce sunt în stare…că locul meu nu este acolo.”, mărturiseşte tânăra.

Din păcate, aceasta este realitatea zilelor noastre. Tineri pierduţi în goana după iluzii, iar…ceilalţi, mereu sărind în ajutorul lor. În 2017, 132 de constănţeni consumatori de droguri au recunoscut că nu mai au control şi s-au adresat Centrului Antidrog Constanţa cu speranţa de a fi salvaţi. Specialiştii centrului îşi propun să încerce să reducă consumul de droguri şi se implică în educaţie şi prevenţie.

„Rugămintea noastră este ca părinţii să se informeze, să sune la centrul nostru, să intre pe cele două site-uri unde găsesc toată gama de informaţii: www.infodrog.ro  şi www.drughelp.eu .“, a declarat cms. şef Cristian Oprişan, şef C.R.P.E.C.A. Constanța.

Misiunea specialiştilor Centrului Antidrog Constanţa este de a elabora, coordona, evalua şi monitoriza politicile în domeniul prevenirii şi consumului de droguri. Numai în anul 2017, aproape 23 de mii de constănţeni au fost beneficiari ai proiectelor de prevenire a consumului de droguri.

sursă foto: www.realitatea.md

 

Societate

23 septembrie – Ziua europeană a produselor ecologice

Published

on

România se bucură de un număr de peste 12.000 de operatori înregistrați în agricultura ecologică, care este un tip de agricultură durabilă prin care producția alimentară se realizează în armonie cu natura și biodiversitatea bunăstarea animalelor.
23 septembrie este, de asemenea, echinocțiul de toamnă, când durata zilei este egală cu cea a nopții, un simbol al echilibrului între agricultură și mediu care se potrivește în mod ideal producției ecologice
Crearea unei zile europene a produselor ecologice a fost anunțată în Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prezentat în martie de Comisia Europeană, care are drept scop stimularea producției și consumului de produse ecologice, utilizarea unui procent de 25% din terenurile agricole pentru agricultura ecologică până în 2030, precum și dezvoltarea semnificativă a acvaculturii ecologice.

Continue Reading

Societate

Reguli noi pentru construcția grădinițelor, elaborate de Ministerul Dezvoltării

Published

on

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a aprobat, astăzi, un act normativ care prevede noi reguli pentru construcția unor grădinițe moderne și sustenabile.

”La elaborarea acestor normative de construcții am avut în vedere crearea unor spații sănătoase pentru copii, construcția unor grădinițe moderne și prietenoase cu mediul înconjurător”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul a precizat că acest demers era necesar pentru a moderniza regulile de proiectare, realizare și exploatare a grădinițelor, care datează din 1997. Noul normativ a țintit atât alinierea cu standardele din România și cele europene, publicate de Asociația de Standardizare din România, cât și armonizarea cu cerințele specifice procesului educațional din strategiile elaborate de către autoritățile publice de resort pentru reformarea sistemului educațional din România.

Noul normativ tratează, în principal, aspectele legate de eficiența energetică a acestor construcții, astfel încât grădinițele noi vor fi verzi și sustenabile. De asemenea, conține prevederi detaliate pentru asigurarea sănătății copiilor, cum ar fi, detalierea sistemelor de ventilație pentru aceste spații.

”După cum se știe, anul trecut am început reactualizarea normativelor de proiectare, a ghidurilor și a metodologiilor, majoritatea fiind elaborate în perioada 1996-1999, fără a mai fi actualizate de atunci. Primul normativ reactualizat a fost cel pentru proiectarea, execuția și exploatarea creșelor, urmat de normativul pentru construcția școlilor și liceelor, precum și de cel pentru spitale, iar astăzi se transmite, spre publicare, în Monitorul Oficial al României, Normativul pentru grădinițe, care va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare”, a conchis ministrul Cseke Attila.

Continue Reading

Actualitate

Let’s Do It, Romania, şi la Techirghiol

Published

on

Primăria oraşului Techirghiol se alatură campaniei Let’s Do It, Romania, în proiectul Ziua Naţională de Curăţenie 2022. Organizatorii campaniei doresc ca pe 17 septembrie să mobilizeze la nivel naţional peste un milion de români care, pentru câteva ore, să facă curăţenie în oraşele din care provin.

,,Techirghiolul a fost, este şi va fi mereu parte a acestui proiect, pentru că pur şi simplu ne pasă!”, spun autorităţile din Techirghiol.

Astfel, sâmbătă, 17 septembrie, de la ora ora 10:00, locuitorii oraşului sunt aşteptaţi, în număr cât mai mare, pe faleza din faţa sediului vechi al primăriei. Obiectivul propus de autorităţile locale este ecologizarea zonei de promenadă a oraşului Techirghiol, perimetrul dintre limita proprietăţii cu Eforie Nord ( zona Băi Reci ) şi grădina botanică.

Cei interesaţi să participe la campania Let’s Do It, Romania, pot afla detalii de la Ana-Maria Niculescu, prin e-mail (gospodarie@primariatechirghiol.ro) sau telefonic (0241 735 622).

Continue Reading

Actualitate

Seniorii orașului Năvodari sunt invitați la evenimentul ,,Trecut-au anii! Dans și voie bună”

Published

on

Seniorii orașului Năvodari sunt invitați să petreacă Ziua Internațională a Persoanelor Vârstince în cadrul celei de-a doua ediții a Seratei Dansante.

Evenimentul ,,Trecut-au anii! Dans și voie bună” va fi organizat joi, 29 septembrie 2022, între orele 17:00-20:00, la sediul cantinei de ajutor social. Sunt disponibile 70 de locuri pentru pensionarii care vor să își mențină viața socială activă și să comunice pe ritmuri de dans.

Înscrierile se pot face până cel târziu vineri, 23 septembrie 2022, la sediul Centrului de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din cadrul Direcției Asistență Socială Năvodari, situat pe str. Sănătății, nr. 2.

Persoana responsabilă este Sondra Sandu, asistent social în cadrul Centrului de Zi pentru Persoane în Vârstă, ce poate fi contactată la numărul de telefon 0785 294 067.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222