Connect with us

Societate

Mărturie din lumea drogurilor

Published

on

Când îi spui unei persoane că face ceva greşit, ea va încerca să te convingă contrariul. Acest lucru se aplică pentru unii dintre adolescenţii din zilele noastre, care se cred atotputernici, şi care din păcate sunt atraşi în cercuri vicioase. Asta este şi povestea unei tinere de 18 ani, fostă consumatoare de droguri. Lumina şi strălucirea din ochii adolescentei s-au stins cu fiecare substanţă pe care o consuma.

 „Le-am încercat din proprie iniţiativă, nu m-a determinat nimeni la început…iar apoi am întrat într-un cerc vicios. Doar ce intrasem la liceu, cred că prin semestrul al II-a s-a întâmplat să mă apuc de droguri.”, a mărturisit adolescenta.

Coşmarul tinerei părea că nu se mai încheia, ea lipsind din ce în ce mai des de la şcoală şi de acasă.

La şcoală nu prea mai ajungeam, mami cu tati ştiau că mă duc la şcoală, însă eu ajungeam şi plecam ori nu mă duceam deloc. Preferam să mă duc să fumez.”, spune tânăra.

Încrederea în sine iţi dă libertatea de a face greşeli, şi de a face faţă eşecurilor fără acea senzaţie ca şi cum lumea s-a prăbuşit în jurul tău.

„Înainte eram genul de persoană care aveam încredere în toţi…iar pe parcurs mi-am dat seama că nu tot ce zboară se mănâncă.”, spune gânditoare adolescenta.  

Din păcate drogurile au devenit o problemă din ce în ce mai stringentă în ziua de azi.

„Părinţii mei şi bunicii îmi dădeau bani pentru pachet, pentru bilet de traseu, iar cu banii aceia îmi cumpăram droguri…nicidecum ce se gândeau ei că îmi cumpăr. Când nu aveam, se întâmpla să aibă cei de-afară. Ne combinam între noi …dacă aveam eu 5 lei, hai mai pune şi tu 5 lei…şi tot aşa.”, îşi aminteşte fata.

Comunicarea cu tinerii care au ales consumul de droguri este de cele mai multe ori dificilă, greu de stabilit. Fără climatul de încredere reciprocă, nu pot exista adevărate consilieri şi nu pot fi obţinute rezultate în lupta cu „moartea albă”. Din fericire, tânăra a acceptat ajutorul celor din jur.

 „La început când a ajuns în centru împreună cu părinţii ea a păşit neîncrezătoare, nu am comunicat foarte bine, iar pe parcurs a înţeles că aici nu o judecă, nu o critică şi nu o ceartă nimeni., a declarat Carmen Lipan, psihologul adolescentei.

Tânăra ne-a mărturisit că experienţele prin care a trecut au ajutat-o sa se regăsească şi să se accepte din nou.

Îmi pare rău, dar nu regret pentru că a fost o experienţă şi am luat-o ca atare. Această experienţă m-a ajutat să capăt încredere în mine şi să îmi dau seama de ceea ce sunt în stare…că locul meu nu este acolo.”, mărturiseşte tânăra.

Din păcate, aceasta este realitatea zilelor noastre. Tineri pierduţi în goana după iluzii, iar…ceilalţi, mereu sărind în ajutorul lor. În 2017, 132 de constănţeni consumatori de droguri au recunoscut că nu mai au control şi s-au adresat Centrului Antidrog Constanţa cu speranţa de a fi salvaţi. Specialiştii centrului îşi propun să încerce să reducă consumul de droguri şi se implică în educaţie şi prevenţie.

„Rugămintea noastră este ca părinţii să se informeze, să sune la centrul nostru, să intre pe cele două site-uri unde găsesc toată gama de informaţii: www.infodrog.ro  şi www.drughelp.eu .“, a declarat cms. şef Cristian Oprişan, şef C.R.P.E.C.A. Constanța.

Misiunea specialiştilor Centrului Antidrog Constanţa este de a elabora, coordona, evalua şi monitoriza politicile în domeniul prevenirii şi consumului de droguri. Numai în anul 2017, aproape 23 de mii de constănţeni au fost beneficiari ai proiectelor de prevenire a consumului de droguri.

sursă foto: www.realitatea.md

 

Actualitate

SPIT Constanţa reaminteşte…

Published

on

Termenul de depunere a declaratiilor fiscale de impunere/scădere este de 30 de zile, de la data dobândirii sau a înstrăinării clădirilor, terenurilor sau mijloacelor de transport. Proprietarul are obligația să depună declarația fiscală însoţită de documentele doveditoare.

Declarațiile fiscale pot fi depuse și online, fară a mai fi necesară deplasarea în sediile agențiilor fiscale, prin accesarea site-ului www.spit-ct.ro, la sectiunea ,,Servicii online/ Declaratii fiscale” (cu sau fără autentificare), sau prin e-mail la următoarele adrese:

Formularele necesare operațiunilor fiscale și tipul documentelor justificative ce trebuie anexate se regăsesc pe site-ul www.spit-ct.ro, la secțiunea ,,Persoane fizice/Persoane juridice – Documente declarare”.

 

 

Sursa: Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța

Continue Reading

Sanatate

Echipă mobilă de vaccinare, la Cumpăna

Published

on

Vești bune pentru localnicii din Cumpăna. Cei care doresc să se vaccineze împotriva Covid-19, dar nu au posibilitatea de a se deplasa la centrul de vaccinare din localitate, au la dispoziție, începând din această săptămână, o echipă mobilă de vaccinare.

Pentru a veni în sprijinul celor care nu au posibilitatea de a merge la centrul de vaccinare din localitate, Primăria Cumpăna a dispus înființarea unei echipe mobile, care se va deplasa la casele localnicilor care doresc să își facă vaccinul împotriva virusului Sars-Cov 2. Echipa mobilă de vaccinare este constituită din medic, asistent medical şi un poliţist local.

“Subliniem: persoane nedeplasabile. Aceasta este dovedită de gradul de handicap, de actul medical pe care îl eliberează medicul de familie. Astfel, echipa mobilă s-a deplasat deja, într-o singură zi, la 30 de persoane nedeplasabile, fiind vaccinate în același timp și persoanele însoțitoare. Este o acțiune foarte bună, care vine în sprijinul locuitorilor, mai ales acelora aflați în nevoie.”, declară MARIANA GÂJU, primarul comunei Cumpăna

De asemenea, în perioada următoare, inspectorii de asistență socială din cadrul Primăriei Cumpăna vor actualiza lista persoanelor cu nevoi speciale, pentru a se asigura că toți cetățenii aflați în această situație vor beneficia de vaccin.

sursa foto: svz.de

Continue Reading

Actualitate

“Bizonul Negru” – ploaie de foc asupra unor ținte aflate în largul Mării Negre

Published

on

Poligonul de Trageri Capu Midia găzduiește în această perioadă un amplu exercițiu tactic cu trageri de luptă, intitulat “Bizonul Negru 21”.

Exercițiul planificat în urmă cu un an a început cu deplasarea tehnicii către Poligonul Capu Midia și a continuat prin ocuparea poziției de tragere, pregătirea muniției și executarea misiunilor de foc.

Instalațiile ArPR au lansat proiectile reactive către ținte dispuse în largul Mării Negre,  iar la final militarii au raportat: misiune îndeplinită.

 “Militarii instalației ca și ceilalți militari din cadrul bateriei au făcut față cu brio acestei provocări pentru că nu au mai tras cu această categorie de armament asupra obiectivelor dispuse la suprafața apei de foarte mult timp. De regulă, noi executăm misiuni în poligoanele Forțelor Terestre – Cincu, Smârdan sau Babadag.”, a declarat LUCIAN FULGANU, comandantul uneia dintre instalațiile de lansare

Exercițiul a presupus verificarea, evaluarea nivelului de instruire, a deprinderilor motrice și disponibilitatea militarilor la un efort fizic și psihic îndelungat și s-a desfășurat în cooperare cu structuri din cadrul Forțelor Trestre, cât și cu structuri din cadrul Forțelor Aeriene și Forțelor Navale.

Siguranța tragerilor a fost asigurată de specialiștii Poligonului Capu Midia.

Aplicația din Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” s-a desfășurat cu respectarea  măsurilor de prevenire și combatere a virusului  SARS-CoV-2.

sursa foto: Forțele Terestre Române

Continue Reading

Actualitate

Tichete sociale de Paște pentru localnicii din Năvodari

Published

on

Primăria Orașului Năvodari anunță persoanele interesate că mai pot depune cereri pentru acordarea tichetelor sociale cu ocazia Sărbătorilor Pascale 2021 până în data de 23 aprilie. Până în prezent, peste 2050 de persoane au solicitat acordarea acestui tip de beneficiu social.

Cererile, însoțite de documentele aferente fiecărei categorii de beneficiari în parte, se pot depune la sediul Direcției Asistență Socială Năvodari, din Str. Sănătății, nr. 2, de luni până vineri, între orele 09.00-15.00. Persoanele îndreptățite se vor prezenta cu actul de identitate original, pensionarii cu cuponul de pensie și persoanele încadrate în grad de handicap cu certificatul de încadrare în grad de handicap.

Primăria Orașului Năvodari oferă tichete sociale următoarelor categorii de beneficiari: pensionari cu venituri până în 1.450 de lei, persoane fără niciun venit, persoanele încadrate în grad de handicap grav sau accentuat, beneficiarii de venit minim garantat, precum și beneficiarii de alocație de susținere a familiei.

Valoarea nominală a unui tichet social este de 10 lei. În funcție de categoria socială din care fac parte beneficiarii, se pot acorda între 4 și 6 tichete sociale/persoană.

Distribuirea tichetelor sociale de Paște 2021 se va face prin Poșta Română, cu recomandare de primire, până în data de 29 aprilie 2021, în funcție de măsurile impuse de Ministerul Sănătății, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sursa foto: Primăria Năvodari

Continue Reading

Curtea Brancoveneasca

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta