Connect with us

Societate

Mărturie din lumea drogurilor

Published

on

Când îi spui unei persoane că face ceva greşit, ea va încerca să te convingă contrariul. Acest lucru se aplică pentru unii dintre adolescenţii din zilele noastre, care se cred atotputernici, şi care din păcate sunt atraşi în cercuri vicioase. Asta este şi povestea unei tinere de 18 ani, fostă consumatoare de droguri. Lumina şi strălucirea din ochii adolescentei s-au stins cu fiecare substanţă pe care o consuma.

 „Le-am încercat din proprie iniţiativă, nu m-a determinat nimeni la început…iar apoi am întrat într-un cerc vicios. Doar ce intrasem la liceu, cred că prin semestrul al II-a s-a întâmplat să mă apuc de droguri.”, a mărturisit adolescenta.

Coşmarul tinerei părea că nu se mai încheia, ea lipsind din ce în ce mai des de la şcoală şi de acasă.

La şcoală nu prea mai ajungeam, mami cu tati ştiau că mă duc la şcoală, însă eu ajungeam şi plecam ori nu mă duceam deloc. Preferam să mă duc să fumez.”, spune tânăra.

Încrederea în sine iţi dă libertatea de a face greşeli, şi de a face faţă eşecurilor fără acea senzaţie ca şi cum lumea s-a prăbuşit în jurul tău.

„Înainte eram genul de persoană care aveam încredere în toţi…iar pe parcurs mi-am dat seama că nu tot ce zboară se mănâncă.”, spune gânditoare adolescenta.  

Din păcate drogurile au devenit o problemă din ce în ce mai stringentă în ziua de azi.

„Părinţii mei şi bunicii îmi dădeau bani pentru pachet, pentru bilet de traseu, iar cu banii aceia îmi cumpăram droguri…nicidecum ce se gândeau ei că îmi cumpăr. Când nu aveam, se întâmpla să aibă cei de-afară. Ne combinam între noi …dacă aveam eu 5 lei, hai mai pune şi tu 5 lei…şi tot aşa.”, îşi aminteşte fata.

Comunicarea cu tinerii care au ales consumul de droguri este de cele mai multe ori dificilă, greu de stabilit. Fără climatul de încredere reciprocă, nu pot exista adevărate consilieri şi nu pot fi obţinute rezultate în lupta cu „moartea albă”. Din fericire, tânăra a acceptat ajutorul celor din jur.

 „La început când a ajuns în centru împreună cu părinţii ea a păşit neîncrezătoare, nu am comunicat foarte bine, iar pe parcurs a înţeles că aici nu o judecă, nu o critică şi nu o ceartă nimeni., a declarat Carmen Lipan, psihologul adolescentei.

Tânăra ne-a mărturisit că experienţele prin care a trecut au ajutat-o sa se regăsească şi să se accepte din nou.

Îmi pare rău, dar nu regret pentru că a fost o experienţă şi am luat-o ca atare. Această experienţă m-a ajutat să capăt încredere în mine şi să îmi dau seama de ceea ce sunt în stare…că locul meu nu este acolo.”, mărturiseşte tânăra.

Din păcate, aceasta este realitatea zilelor noastre. Tineri pierduţi în goana după iluzii, iar…ceilalţi, mereu sărind în ajutorul lor. În 2017, 132 de constănţeni consumatori de droguri au recunoscut că nu mai au control şi s-au adresat Centrului Antidrog Constanţa cu speranţa de a fi salvaţi. Specialiştii centrului îşi propun să încerce să reducă consumul de droguri şi se implică în educaţie şi prevenţie.

„Rugămintea noastră este ca părinţii să se informeze, să sune la centrul nostru, să intre pe cele două site-uri unde găsesc toată gama de informaţii: www.infodrog.ro  şi www.drughelp.eu .“, a declarat cms. şef Cristian Oprişan, şef C.R.P.E.C.A. Constanța.

Misiunea specialiştilor Centrului Antidrog Constanţa este de a elabora, coordona, evalua şi monitoriza politicile în domeniul prevenirii şi consumului de droguri. Numai în anul 2017, aproape 23 de mii de constănţeni au fost beneficiari ai proiectelor de prevenire a consumului de droguri.

sursă foto: www.realitatea.md

 

Actualitate

La Mangalia, doar comercianţii cu certificat de producător vor avea acces în Obor

Published

on

În ultima perioadă, mai mulţi cetăţeni au semnalat primarului Radu Cristian prețurile mari, prezența unor intermediari, dar și condițiile precare de depozitare și expunere a produselor alimentare, din Târgul Săptămânal al Producătorilor Agricoli.

Din această cauză, după verificarea informaţiilor, primarul municipiului Mangalia a hotărât ca, începând din această săptămână, accesul în Obor să fie permis doar celor care au certificat de producător pentru marfa pe care o comercializeză.

,,Pe acestă cale, aș dori să îi încurajez pe micii producători din Mangalia și localitățile limitrofe să își comercializeze marfa la prețuri corecte pentru cetățeni și totodată să respecte toate condițiile de igienă pentru produsele comercializate.”, a declarat Radu Cristian, primarul municipiului Mangalia.

 

Continue Reading

Actualitate

Seniorii vor primi premii prin mandat poştal, la Constanţa

Published

on

În fiecare lună, Primăria Constanța îi celebrează pe seniorii care împlinesc 80, 90 și 100 de ani, precum și pe cei care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie.De astăzi, 15 septembrie, 168 de vârstnici, care au depus cereri în cursul lunii august, vor primi acasă, prin mandat poștal, sumele oferite de administrația locală.

Primăria Constanța oferă seniorilor următoarele sume:

  • 300 de lei celor de 80 de ani;
  • 500 de lei celor de 90 de ani;
  • 1.000 de lei celor care au împlinit 100 de ani;
  •  300 de lei pentru cei care au petrecut împreună peste jumătate de secol.

Pentru a intra în posesia sumelor, constănțenii care se încadrează în criteriile amintite trebuie să trimită la adresa de e-mail primarie@primaria-constanta.ro următoarele documente:

  • cerere tip;
  • copie conform cu originalul a certificatului de naștere;
  • copie conform cu originalul a cărții de identitate;
  • copie conform cu originalul a certificatului de căsătorie, pentru cei care aniversează 50 de ani de căsătorie.

Documentele se pot depune și la Centrul de Informare pentru Cetățeni, situat în Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, nr.116 C (incinta City Park Mall, etajul I, aripa nouă), în zilele de luni, marți, miercuri, vineri între orele 08:30 – 16:30, iar în ziua de joi între orele 08:30 – 18:30. Relații suplimentare se obţin la numărul de telefon 0241 485 533.

Atenție! Cererile nu se primesc înainte de data aniversării, iar pentru cupluri este necesar ca ambii soți să fie în viață.

Continue Reading

Actualitate

CONAF are 5 membri noi în Consiliul Director

Published

on

La nici trei ani de la fondare, prima și singura confederație patronală care sprijină dezvoltarea și promovarea culturii antreprenoriale feminine din România, are cinci membri noi în Consiliul Director, doamne de top din mediul de afaceri românesc. Camelia Șucu, fondator ClassIn, Alina Gamauf, director de resurse umane și membru în comitetul executiv al grupului francez Carrefour, Anca Damour, membru în boardul One United Properties S.A, Loredana Apreutese, general manager International Alexander și Alina Paul, CEO D.O Security, toate doamnele vor ocupa poziția de vicepreședinte în cadrul CONAF.

Cristina CHIRIAC, președintă CONAF, a declarat: “Felicit doamnele care ni s-au alăturat și le mulțumesc pentru încrederea acordată, asigurându-le totodată că împreună vom construi o Românie antreprenorială prin dezvoltarea unui mediu de business proactiv. Obiectivul principal al CONAF este să dobândim reprezentativitatea la nivel național, să contribuim la dezvoltarea durabilă și la creșterea organică a antreprenoriatului românesc în toate zonele țării. Doar în acest mod putem coagula mediul de afaceri local, pentru a aduce plus valoare în economie și a contribui la elaborarea de politici publice coerente, flexibile, printr-un dialog continuu și constructiv cu factorii guvernamentali. Vom continua să susținem principiul european al egalității de gen și de șanse, combaterea discriminării și asigurarea egalității de șanse, obiective prioritare în Cartea Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene”.

CONFEDERAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ANTREPRENORIAT FEMININ – CONAF este organizația agilă, proactivă și întreprinzătoare, puternic concentrată în identificarea, centralizarea și propunerea soluțiilor, pe termen mediu și lung, pentru problemele reale și de maximă urgență din mediului antreprenorial românesc.

CONAF promovează egalitatea de gen și de șanse pentru susținerea inițiativei private și dezvoltarea ecosistemului de afaceri, în acord cu noua normalitate.

CONAF este confederația patronală din România care reprezintă cea mai amplă mișcare din ultimii 100 de ani din istoria noastră, coagulând forțele antreprenoriale din România pentru sustinerea si promovarea antreprenoriatului feminin.

CONAF acționează ferm pentru apărarea drepturilor și intereselor sociale, economice, financiare, juridice ale antreprenorilor din România în relațiile cu autoritățile publice si pentru dezvoltarea unor rețele de afaceri eficiente.

În anul 2019, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) împreună cu Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) lansau unul dintre cele mai ample proiecte de anvergura, „Pactul pentru Muncă”, ce a dezbătut problematica deficitului forței de muncă.

Anul acesta, din nevoia de a găsi soluții pentru revenirea la normalitate în ceea ce privește turismul, a luat naștere proiectul național „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate!”, organizat de către CONAF alături de Alianța pentru Turism și Asociația Națională a Antreprenorilor.

CONAF este singura confederație care susține și promovează antreprenoriatul feminin și care are ca obiectiv apărarea drepturilor şi intereselor economice, sociale, financiare, juridice și culturale ale femeilor de afaceri în relaţiile cu autoritățile publice şi dezvoltarea unor relaţii de afaceri.

sursa foto: CONAF

Continue Reading

Societate

ÎPS Teodosie va oficia slujba de resfințire a Bisericii ”Sfântul Gheorghe” din Mangalia

Published

on

Biserica ”Sfântul Gheorghe” din Mangalia, restaurată recent cu fonduri europene, va fi resfințită în această duminică, începând cu ora 08:00, la împlinirea celor 107 ani de la ctitorire. Cu această ocazie, va fi oficiată o slujbă specială susținută de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, împreună cu un sobor de preoți.

Lăcașul de cult, inclus în lista monumentelor istorice din județul Constanța, a fost complet refăcut din punct de vedere arhitectural și a fost dotat cu toate echipamentele necesare pentru buna desfășurare a activității specifice. Au fost refăcute fațadele, pictura murală exterioară și interioară și s-a consolidat structura de rezistență. De asemenea, alte intervenții au cuprins sistematizarea curții bisericii și refacerea perimetrului clădirii, precum și reabilitarea tuturor instalațiilor și a unui lumânărar.

”Obiectivul general al acestui proiect contractat de Primăria Mangalia este acela de a conserva, proteja și promova patrimoniul cultural local din sudul județului Constanța. A fost un parcurs greu, având în vedere încadrarea clădirii în patrimoniul istoric, dar restaurarea bisericii și a elementelor sale valoroase contribuie la promovarea identității noastre, în spațiul european.”, declară CRISTIAN RADU, primarul Mangaliei

Toate cele patru fațade ale monumentului istoric sunt considerate reprezentative atât pentru enoriași, cât și pentru turiștii vizitatori.

Sursa foto: mangalia.ro

Continue Reading

Nordis Hotels

Exclusiv auto

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222