Connect with us

Actualitate

Maria şi Veve, terapie necondiţionată. Căţeluşa Veve din rasa husky, este antrenată pentru nevoile speciale ale fetiţei cu autism

Published

on

Cu paşi mici dar siguri, călcăm pe urmele unor ţări în care animalele sunt folosite pentru a-i ajuta pe copiii cu dizabilităţi. Câinele poate fi nu numai cel mai bun prieten al omului, el poate îndeplini şi rolul unui terapeut.

Multe familii se confruntă cu decizia de a adopta sau nu un câine. Pentru părinţii care au copii cu autism decizia poate fi şi mai greu de luat. Căţeluşa Veve a intrat în familia Vlad de puţin timp, dar din prima clipă a devenit cea mai bună prietenă a Mariei.

Maria are 5 ani şi este diagnosticată cu autism. Cea mică le arată în fiecare zi părinţilor şi celor din jur că îşi doreşte să depăşească această condiţie.

Marilena Vlad  – mama Mariei, spune că: „Sunt genul de părinte care chiar dacă îmi este foarte greu, am acceptat faptul că are o problemă şi am încercat să găsesc soluţii. Sunt emoţionată când vorbesc de lucrul acesta pentru că oricât de tari părem este oarecum dureros, dar facem de trei ani terapie intensiv şi dimineaţa şi după-amiaza, sport, terapia 3C, acum şi terapia cu câinele. Facem tot ce putem”.

Ceea ce a părut o întâmplare la început, s-a transformat într-o relaţie strânsă şi mai apoi terapie. Patrupedul a fost dăruit celei mici de o prietenă de familie. Bucuria a fost enormă până când toată lumea a realizat că Veve, un frumos exemplar din rasa husky, are nevoie de dresaj. A fost o aruncătură de băţ până când Veve a ajuns pe mâinile dresorului Darius Victor Maftei.

„Cunoscând ce înseamnă responsabilităţile şi problemele pe care le întâmpină un părinte cu un copil diagnosticat cu autism sau un copil cu dizabilităţi pentru că şi eu, la rândul meu, am un copil care are autism, am vrut să vin în sprijinul lor, gratuit, cu acest program de dresaj complet, de disciplină pentru câinii care sunt achiziţionaţi strict pentru copiii cu dizabilităţi”.

Câinele este într-adevăr cel mai bun prieten al Mariei. Atitudinea fetiţei s-a schimbat, furia a fost înlocuită cu zâmbete, iar agitaţia cu relaxarea. Veve a găsit modalitatea de a comunica cu Maria, iar conexiunea ce s-a format între cele două este una specială.

Mama Mariei spune că Veve o incită la joacă, o trage de şoseţică, Maria o trage de bot, se uită ochi în ochi… Cu Veve, Maria a spus şi primele cuvinte …”Pleaca Veve” …ceea ce nu se întâmplă foarte des.

La rândul său, dresorul Darius Victor Maftei, spune că: „în momentul în care copilul vede câinele şi îl simte în preajma lui, copilul va avea dorinţa să se ducă la el, să interacţioneze cu el… ceea ce este important pentru copiii cu autism pentru că aşa cum ştim ei sunt în lumea lor şi atunci când introducem un câine în lumea lor se va schimba o mare parte din comportamentul lor, ei dorind să interacţioneze cu acel câine.

Deşi programul derulat de Victor este gratuit şi are o vechime de peste 4 ani, Maria şi Veve formează a doua echipă care beneficiază de acesta. Nu mulţi părinţi sunt pregătiţi să facă angajamentul de a aduce un animal de companie în aceeaşi casă în care locuieşte un copil special. Dar aceştia nu trebuie să piardă din vedere că există oameni pregătiţi, ca şi Victor, care îi pot instrui pe câini pentru copiii cu autism.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Actualitate

Ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor

Published

on

CFR Călători informează că, începând din 25 octombrie 2020, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 AM devenind ora 3 AM.
Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare.
În noaptea de 24/25 octombrie 2020, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

Continue Reading

Actualitate

Noi localități din România, atestate ca stațiuni turiștice de interes național

Published

on

Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat recent prin Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local. În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităților administrației publice locale, și totodată ținând cont de potențialul turistic, dar și resursele naturale și antropice, comuna Ocna Șugatag (jud. Maramureș) a fost atestată ca stațiune turistică de interes național, iar alte 12 localități, respectiv Anina (jud. Caraș-Severin), Cavnic (jud. Maramureș), Dorna-Arini (jud. Suceava), Ghioroc (jud. Arad), Gura Siriului (jud. Buzău), Sadova (jud. Suceava), Săcele (jud. Brașov), Sânnicolau Mare (jud. Timiș), Sighetu Marmației (jud. Maramureș), Ștei (jud. Bihor), Tulucești (jud. Galați), Vatra Moldoviței (jud. Suceava), cât și Zona turistică a comunei Borș (jud. Bihor), au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local.

Pe termen lung și mediu, atestarea localităților ca stațiuni turistice de interes național sau local,  vor aduce un plus acestora și vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţărilor nerambursabile, de exemplu.

De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în aceste stațiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic şi, în egală măsură, va contribui creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone.

Până la acest moment, în România sunt atestate 52 de stațiuni turistice de interes național și 87 de interes local.

Continue Reading

Actualitate

Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, premiera spectacolului „Antigona” la Teatrul de Stat Constanța

Published

on

Scena teatrului constănțean este în acest weekend acoperită de un spectacol în premieră, nu al teatrului urbei ci, al Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, care din cauza pandemiei de Covid-19 a fost închis temporar. Astfel Teatrul de Stat Constanța oferă scena sa pentru PREMIERA spectacolului „Antigona” de Sofocle, producție a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București.

Așadar, sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 19:00, și duminică, 25 octombrie, de la ora 17:00, spectatorii din Constanța vor putea asista la primele reprezentații live ale spectacolului „Antigona”, în regia lui Stathis Litvathinos, regizor grec format la Academia Rusă de Artă Teatrală din Moscova, și care a colaborat de-a lungul timpului cu cele mai importante teatre din Grecia. Premiera online a avut loc pe 1 octombrie.

„Antigona” este rezultatul unui masterclass susținut de Livathinos cu actori ai Teatrului Bulandra, cei selectați pentru distribuția acestui spectacol fiind Alexandra Fasolă (Antigona), Anca Androne/ Silvana Negruțiu (Ismena), Cornel Scripcaru (Creon), Andreea Bibiri (Tiresias), Constantin Dogioiu / Alin State (Hemon), Ana Ioana Macaria (Euridice), Adrian Ciobanu (Paznicul), Lucian Ifrim (Mesagerul 1) și Maria Veronica Vârlan (Mesagerul 2). Scenografia a fost creată de Maria Miu și Nina Brumușilă, iar Daniel Jinga a compus muzica spectacolului.

Reprezentanții Teatrului de Stat Constanța îi asigură pe spectatorii constănțeni de faptul că sunt aplicate toate măsurile de protecție – nebulizarea spațiilor și distanțarea atât în timpul accesului și ieșirii, cât și în timpul reprezentațiilor – așadar vizionarea spectacolelor nu implică riscuri.

Menționăm faptul că nu este prima dată când Teatrul de Stat Constanța întinde o mână de ajutor colegilor artiști din capitală: în primăvara anului 2016, după ce Teatrul Nottara a rămas fără sediu, imobilul de pe bulevardul Magheru fiind înscris pe lista clădirilor cu risc seismic ridicat, instituția teatrală constănțeană de asemenea a pus la dispoziție scena sa pentru reprezentații ale spectacolelor Teatrului Nottara.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta