Connect with us

Actualitate

Maria şi Veve, terapie necondiţionată. Căţeluşa Veve din rasa husky, este antrenată pentru nevoile speciale ale fetiţei cu autism

Published

on

Cu paşi mici dar siguri, călcăm pe urmele unor ţări în care animalele sunt folosite pentru a-i ajuta pe copiii cu dizabilităţi. Câinele poate fi nu numai cel mai bun prieten al omului, el poate îndeplini şi rolul unui terapeut.

Multe familii se confruntă cu decizia de a adopta sau nu un câine. Pentru părinţii care au copii cu autism decizia poate fi şi mai greu de luat. Căţeluşa Veve a intrat în familia Vlad de puţin timp, dar din prima clipă a devenit cea mai bună prietenă a Mariei.

Maria are 5 ani şi este diagnosticată cu autism. Cea mică le arată în fiecare zi părinţilor şi celor din jur că îşi doreşte să depăşească această condiţie.

Marilena Vlad  – mama Mariei, spune că: „Sunt genul de părinte care chiar dacă îmi este foarte greu, am acceptat faptul că are o problemă şi am încercat să găsesc soluţii. Sunt emoţionată când vorbesc de lucrul acesta pentru că oricât de tari părem este oarecum dureros, dar facem de trei ani terapie intensiv şi dimineaţa şi după-amiaza, sport, terapia 3C, acum şi terapia cu câinele. Facem tot ce putem”.

Ceea ce a părut o întâmplare la început, s-a transformat într-o relaţie strânsă şi mai apoi terapie. Patrupedul a fost dăruit celei mici de o prietenă de familie. Bucuria a fost enormă până când toată lumea a realizat că Veve, un frumos exemplar din rasa husky, are nevoie de dresaj. A fost o aruncătură de băţ până când Veve a ajuns pe mâinile dresorului Darius Victor Maftei.

„Cunoscând ce înseamnă responsabilităţile şi problemele pe care le întâmpină un părinte cu un copil diagnosticat cu autism sau un copil cu dizabilităţi pentru că şi eu, la rândul meu, am un copil care are autism, am vrut să vin în sprijinul lor, gratuit, cu acest program de dresaj complet, de disciplină pentru câinii care sunt achiziţionaţi strict pentru copiii cu dizabilităţi”.

Câinele este într-adevăr cel mai bun prieten al Mariei. Atitudinea fetiţei s-a schimbat, furia a fost înlocuită cu zâmbete, iar agitaţia cu relaxarea. Veve a găsit modalitatea de a comunica cu Maria, iar conexiunea ce s-a format între cele două este una specială.

Mama Mariei spune că Veve o incită la joacă, o trage de şoseţică, Maria o trage de bot, se uită ochi în ochi… Cu Veve, Maria a spus şi primele cuvinte …”Pleaca Veve” …ceea ce nu se întâmplă foarte des.

La rândul său, dresorul Darius Victor Maftei, spune că: „în momentul în care copilul vede câinele şi îl simte în preajma lui, copilul va avea dorinţa să se ducă la el, să interacţioneze cu el… ceea ce este important pentru copiii cu autism pentru că aşa cum ştim ei sunt în lumea lor şi atunci când introducem un câine în lumea lor se va schimba o mare parte din comportamentul lor, ei dorind să interacţioneze cu acel câine.

Deşi programul derulat de Victor este gratuit şi are o vechime de peste 4 ani, Maria şi Veve formează a doua echipă care beneficiază de acesta. Nu mulţi părinţi sunt pregătiţi să facă angajamentul de a aduce un animal de companie în aceeaşi casă în care locuieşte un copil special. Dar aceştia nu trebuie să piardă din vedere că există oameni pregătiţi, ca şi Victor, care îi pot instrui pe câini pentru copiii cu autism.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Actualitate

Cadouri de 8 Martie din partea OFSD Constanța

Published

on

Reprezentantele Organizaţiei Judeţene de Femei a Partidului Social Democrat Constanţa au vrut să fie alături de doamnele de la Spitalul Județean Constanța. Fie că sunt internate în spital sau lucrează în cadrul unității intraspitalicești și își dedică viața pacienților, acestea au primit mici daruri simbolice, dar și flori deoarece  conform tradiției OFSD Constanța și-a îndreptat pașii către SCJU. și Peste 120 de astfel de cadouri au fost oferite de ziua femeii și în acest an.

 „Opt martie 2021, zi minunată, zi însorită, zi cu drag dăruită tuturor doamnelor și domnișoarelor globului pământesc. Ziua Internațională a Femeii prilejuiește încă o dată, ocazia femeilor social democrate de a fi alături de cei care merită  cu prisosință o floare, un simbol al mărțișorului. Astăzi, femeile social democrate au dăruit bucurie, speranță, prin aceste simboluri femeilor de la maternitate, de la neonatologie, de la cardiologie, de la terapie intensivă, cât și celor care se află la oncologie. Tuturor le dorim sănătate, le dorim bucurie, dar cel mai mult să aibă parte de respectul și prețuirea celor dragi”, a declarat Mariana Gâju, președinte OFSD Constanța.

De mai bine de un deceniu, femeile din organizaţia PSD respectă tradiţia de a-şi începe ziua de 8 martie dăruind un mic cadou şi o floare pentru pacientele de la malul mării.

Continue Reading

Actualitate

Misiune în Polonia

Published

on

Zile și nopți de foc în Poligonul Capu Midia pentru detașamentul de apărare antiaeriană care pleacă în Polonia. Aproximativ 100 de militari din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană rotația a IX-a, urmează să plece în misiune, în cadrul Grupului de Luptă din Polonia.

Timp de două săptămâni acesția execută examenul final în poligonul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia. Provocarea săptămânii a fost combaterea cu succes a țintelor aeriene și terestre în cadrul exercițiului cu trageri de luptă reale „THUNDER GUARD 21”, trageri care au avut loc atât ziua, cât și noaptea. Pe parcursul activităților, militari din cadrul Poligonului Capu Midia au asigurat siguranța perimetrului în care s-au desfășurat tragerile.

Militarii detașamentului “Sky Guardians” din cadrul Batalionului 288 Apărare Antiaeriană “Milcov” Focșani vor fi evaluați, la finalul tragerilor de către specialiștii poligonului Capu Midia. Ei vor pleca în luna aprilie la baza militară Bemowo Piskie din Polonia pentru a participa la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al NATO.

Continue Reading

Actualitate

Constanța: 25.740 noi doze de vaccin Pfizer

Published

on

Constanța a primit 25.740 noi doze de vaccin Pfizer Biontech, la începutul acestei săptămâni,  atunci când cea de-a douăsprezecea tranșă de vaccin a ajuns pe teritoriul țării noastre. Vorbim despre 224.640  de doze ce ajuns în România pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj Napoca și Timișoara.

Transportul  către  centrele  de  stocare  este  asigurat  de  firma  producătoare, inclusiv  pe cale  terestră.Vaccinurile  sunt  transportate  în  condiții optime  de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite, după cum urmează:

– Centrul Național de Stocare București: 63.180 doze;

– Centrul Regional de Depozitare Brașov: 26.910 doze;

-Centrul Regional de Depozitare Cluj: 29.250 doze;

-Centrul Regional de Depozitare Constanța: 25.740 doze;

-Centrul Regional de Depozitare Craiova: 24.570 doze;

-Centrul Regional de Depozitare Iași: 29.250 doze;

-Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 25.740 doze.

În  centrele  de  vaccinare  se  vor  utiliza  atât  doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centreleregionalede  depozitare,  prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma sa fie adusă în România luni, 15 martie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, săptămânal, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației.

Constanța a primit în ultima perioadă atât vaccin Moderna cât și Astra Zeneca.

Continue Reading

Actualitate

40.000 lei, sancțiuni contravenționale

Published

on

Jandarmii constănțeni au fost din nou la datorie în perioada 1-7 martie în municipiul și județul Constanța. Peste 120 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au fost zilnic la datorie acționând în cooperare cu poliţiştii constănţeni, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională, dar şi pentru verificarea respectării măsurilor preventive dispuse de autorităţi în actualul context epidemiologic.

De asemenea, jandarmii constănțeni au desfășurat zilele acestea acțiuni de verificare a respectării măsurilor preventive pe raza județului Constanța, în zone aglomerate, piețe și târguri agroalimentare, gări și stații de transport în comun din zona de competență. Pe timpul misiunilor executate în această perioadă, au fost aplicate 378 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 40.000 lei, pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorităţi în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-Cov-2, dar şi pentru adresarea de injurii și amenințări cu acte de violență, refuzul de a furniza date pentru stabilirea identităţii, tulburarea liniştii publice, consum de alcool în locuri publice.

Săptămâna trecută au mai fost executate 74 misiuni pentru punerea în aplicare a unor mandate de aducere emise de către instanţe sau parchete, 8 misiuni alături de lucrătorii Gărzii de Coastă, 1 misiune alături de lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, precum şi 1 misiune în sprijinul unui executor judecătoresc, pentru punerea în aplicare a unui titlu executoriu.

Jandarmii au fost angrenaţi zilnic şi în misiuni de pază şi protecţie instituţională la cele 38 de obiective din competenţă, fiind prezenţi şi în zona centrelor de vaccinare de la Pavilionul Expoziţional şi Sanatoriul Mangalia.

Totodată, oamenii legii au asigurat şi protecţia transporturilor de vaccin împotriva COVID 19, în judeţul Constanţa.

Recomandăm cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască de protecție, să respecte modul de organizare a evenimentelor, să evite locurile aglomerate și să nu se expună la riscuri, reamintind că pot solicita sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112 sau prin sesizarea mai apropiat echipaj de jandarmerie, atunci când situaţia o impune.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta