Cu paşi mici dar siguri, călcăm pe urmele unor ţări în care animalele sunt folosite pentru a-i ajuta pe copiii cu dizabilităţi. Câinele poate fi nu numai cel mai bun prieten al omului, el poate îndeplini şi rolul unui terapeut.
Multe familii se confruntă cu decizia de a adopta sau nu un câine. Pentru părinţii care au copii cu autism decizia poate fi şi mai greu de luat. Căţeluşa Veve a intrat în familia Vlad de puţin timp, dar din prima clipă a devenit cea mai bună prietenă a Mariei.
Maria are 5 ani şi este diagnosticată cu autism. Cea mică le arată în fiecare zi părinţilor şi celor din jur că îşi doreşte să depăşească această condiţie.
Marilena Vlad – mama Mariei, spune că: „Sunt genul de părinte care chiar dacă îmi este foarte greu, am acceptat faptul că are o problemă şi am încercat să găsesc soluţii. Sunt emoţionată când vorbesc de lucrul acesta pentru că oricât de tari părem este oarecum dureros, dar facem de trei ani terapie intensiv şi dimineaţa şi după-amiaza, sport, terapia 3C, acum şi terapia cu câinele. Facem tot ce putem”.
Ceea ce a părut o întâmplare la început, s-a transformat într-o relaţie strânsă şi mai apoi terapie. Patrupedul a fost dăruit celei mici de o prietenă de familie. Bucuria a fost enormă până când toată lumea a realizat că Veve, un frumos exemplar din rasa husky, are nevoie de dresaj. A fost o aruncătură de băţ până când Veve a ajuns pe mâinile dresorului Darius Victor Maftei.
„Cunoscând ce înseamnă responsabilităţile şi problemele pe care le întâmpină un părinte cu un copil diagnosticat cu autism sau un copil cu dizabilităţi pentru că şi eu, la rândul meu, am un copil care are autism, am vrut să vin în sprijinul lor, gratuit, cu acest program de dresaj complet, de disciplină pentru câinii care sunt achiziţionaţi strict pentru copiii cu dizabilităţi”.
Câinele este într-adevăr cel mai bun prieten al Mariei. Atitudinea fetiţei s-a schimbat, furia a fost înlocuită cu zâmbete, iar agitaţia cu relaxarea. Veve a găsit modalitatea de a comunica cu Maria, iar conexiunea ce s-a format între cele două este una specială.
Mama Mariei spune că Veve o incită la joacă, o trage de şoseţică, Maria o trage de bot, se uită ochi în ochi… Cu Veve, Maria a spus şi primele cuvinte …”Pleaca Veve” …ceea ce nu se întâmplă foarte des.
La rândul său, dresorul Darius Victor Maftei, spune că: „în momentul în care copilul vede câinele şi îl simte în preajma lui, copilul va avea dorinţa să se ducă la el, să interacţioneze cu el… ceea ce este important pentru copiii cu autism pentru că aşa cum ştim ei sunt în lumea lor şi atunci când introducem un câine în lumea lor se va schimba o mare parte din comportamentul lor, ei dorind să interacţioneze cu acel câine.
Deşi programul derulat de Victor este gratuit şi are o vechime de peste 4 ani, Maria şi Veve formează a doua echipă care beneficiază de acesta. Nu mulţi părinţi sunt pregătiţi să facă angajamentul de a aduce un animal de companie în aceeaşi casă în care locuieşte un copil special. Dar aceştia nu trebuie să piardă din vedere că există oameni pregătiţi, ca şi Victor, care îi pot instrui pe câini pentru copiii cu autism.
You must be logged in to post a comment Login