Connect with us

Cultura/Educatie

Marea Unire de la Marea Neagră

Published

on

Zi de mare însemnătate la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, unde a avut loc evenimentul cultural „Marea Unire de la Marea Neagră“. Proiectul a reunit peste o sută de istorici și academicieni, totul fiind sub semnul Centenarului. În deschidere, soprana Nicoleta Ardelean a intonat inmul naţional într-o manieră emoţionantă. Evenimentul este cu atât mai important cu cât se sărbătoresc şi 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România.

„În acest an, noi românii, sărbătorim împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918. Dar noi, dobrogenii, mai sărbătorim şi 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România. Aceste două momente deosebit de importante din istoria românilor, ne-au determinat să organizăm această sesiune ştiinţfică intitulată Marea Unire de la Marea Neagră, la care am invitat cei mai mari istorici din ţară şi din Basarabia şi Bucovina”, a declarat Sorin Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

„Dobrogea este un model de coexistenţă interetnică şi religioasă, un tărâm al toleranţei şi prieteniei, care poate şi trebuie să servească drept model întregii lumi. Dincolo de faptul că este un mozaic de rase, aşa cum spunea şi un antropolog elveţian, Dogrogea este înainte de toate un pământ românesc”, a spus Ana Maria Tramudana, preşedintel Asociaţiei Eurocult.

„Aniversarea Centenarului Marii Uniri în viziunea ARPC, este cel mai bun şi actual prilej pentru toate generaţiile României să reîmprospăteze culorile drapelului naţional şi să reevalueze simbolistica a ceea ce ne numim români. Să vedem această aniversare ca fiind cel mai bun prilej să ne aducem aminte de ce suntem români, cum suntem români şi până unde suntem români”, a declarat  Cătălin Grosu, preşedintele A.R.P.C.

În cadrul manifestării a avut loc şi o expoziţie a simbolului nostru naţional – ia, ce a purtat numele de Zbor centenar.

„Ia înseamnă ce înseamnă de fapt, orice altă componentă a veşmântului ţărănesc. Fiind în atenţie, de câţiva ani încoace, datorită mediului on line, ar trebui să însemne mai mult decât înseamnă în momentul acesta. Mai mult decât a o colecţiona, a o produce sau a o cumpăra gata produsă în China”, a spus Iulia Gorneanu, curatorul expoziţiei.  

În expoziţe sunt piese foarte frumoase, unele foarte vechi, unele atipice, greu de recunoscut zona, şi unele cu mesaj ascuns şi foarte emoţionant. Spre exemplu, iile ardeleneşti care au acel tricolor codat sau ascuns şi avem mai multe în expoziţie şi ilice”, a declarat Raluca Partenie, organizator expoziţie.

Evenimentul de la Constanţa este organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, împreună cu Asociația Eurocult. Aceasta din urmă este singura din judeţul Constanţa care a reuşit să obţină finanţare de la Ministerul Culturii pentru realizarea unui eveniment menit să celebreze Centenarul Marii Uniri.

„Ne-am bucurat enorm că în cadrul acestei sesiuni de selecţie am fost aleşi câştigători şi reuşim să organizăm un astfel de eveniment de o importanţă foarte mare, pentru că am reuşit să strângem într-un singur loc, să avem alături de noi istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, profesori universitari, doctori în istorie din toate colţurile ţării şi nu numai. Ne bucurăm nespus că aceşti oameni au acceptat invitaţia noastră de a veni la Constanţa, de a crea un eveniment de care să ne mândrim de faptul că suntem români”, a declarat Valentin Ispas, purtătoul de cuvânt al Asociaţiei Eurocult.

Tot legat de acest eveniment, pe 14 noiembrie va fi lansat, la Constanţa, şi un documentar inspirat din viața etniilor dobrogene în acea perioadă, precum și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Documentarul este produs de regizorul constănțean Toma Enache.

Actualitate

Reabilitarea Teatrului de Vară „Jean Constantin”, din Techirghiol, se apropie de final

Published

on

Lucrarile de reabilitare la Teatrul de Vară „Jean Constantin” se apropie cu paşi repezi de finalizare. Clădirea teatrului a fost modernizată, iar numărul de locuri pentru spectatori a fost extins de la 490 la 612. De asemenea, a fost construită o nouă clădire care va avea funcţionalitate strict tehnică şi a fost reabilitată zona pietonală adicentă teatrului, în suprafață de 1.312 mp.

Toate lucrările, sunt parte a proiectului ,,Modernizarea și extinderea Teatrului de Vară și reabilitarea trotuarelor din zona adiacentă”, finanţat din fonduri europene. Valoarea acestuia este de aproximativ 8 milioane de lei, contribuţia din bugetul local fiind de doar 2%.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

„A whole new world”, un concert marca Teatrului „Oleg Danovski”

Published

on

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” îi învită pe constănţeni şi pe turişti, sâmbătă, 31 iulie, la un spectacol inedit, pe scena plutitoare din parcul Faleză lac din oraşul Ovidiu.

Este vorba despre concertul „A whole new world”, care va avea loc în cadrul evenimentului Zilele Oraşului Ovidiu. Participă soliştii Daniela Vlădescu, Madeleine Pascu, Doru Iftene, Răzvan Săraru, sub conducerea muzicală Ionuţ Pascu din Bucureşti. Maestrul de cor este Adrian Stanache.

Spectacolul este programat la ora 18, iar intrarea este liberă.

Continue Reading

Actualitate

Eforie Colorat – deşeuri transformate în obiecte decorative

Published

on

Asociaţia Forumul Artelor Vizuale lansează ,,Eforie Colorat – Intervenţie culturală”, un demers artistic şi ecologic ce va schimba atmosfera şi peisajul în cea mai veche staţiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud.

,,Ne-am dedicat activitatea protejării patrimoniului cultural naţional material şi imaterial şi astfel am reuşit să readucem la viaţă un spaţiu aflat în ruină, Grădina de Vară Cinemascop. Aici se desfăşoară zilnic evenimente, pe toată durata sezonului estival, facilitând astfel accesul la cultură şi valorificarea spaţiului la potenţial maxim prin organizarea de proiecţii cinematografice, spectacole de teatru, expoziţii de artă contemporană, tururi despre istoria oraşului, concerte, workshop-uri, dezbateri şi alte programe culturale.

Ne dorim ca prin proiectul Eforie Colorat – Intervenţie Culturală să atragem atenţia asupra efectelor devastatoare pe care poluarea le are asupra mediului înconjurător şi să readucem în Eforie Sud, o parte din suflul cultural pe care această staţiune l-a avut la începutul secolului XX şi care acum suferă, ca tot litoralul românesc, de o lipsă acută de spaţii şi evenimente cultural-artistice.”, au declarat reprezentanţii asociaţiei.

În data de 4 august, se va organiza o acţiune ecologică de tip performance, în cadrul căreia se vor igieniza plaja şi faleza oraşului Eforie. O parte din deşeurile colectate, vor fi reciclate şi transformate în obiecte decorative în cadrul unui workshop susţinut de artiştii Dan şi Lia Perjovschi, în data de 5 august.

Trei dintre obiectele create în cadrul acestui atelier, vor fi premiate şi expuse timp de 30 de zile în incinta grădinii de vară Cinemascop, iar în luna noiembrie 2021 în cadrul galeriei Etaj artist-run Space din Bucureşti.
Înscrierile pentru ambele evenimente se fac online, până în data de 3 august, prin platforma https://eu.jotform.com/myforms/.

O altă parte din deşeurile colectate va deveni material pentru sculpturi realizate de artişti plastici, selectaţi în urma unui open call. Aceştia pot aplica, până luni, 26 iulie, trimiţând un CV, însoţit de un portofoliu la adresa contact@eforiecolorat.ro. Selecţia artiştilor participanţi va fi făcută de Raluca Oancea Nestor, Senior lector în cadrul UNARTE Bucureşti, iar rezultatele vor fi anunţate în data de 28 iulie, pe paginile Facebook şi Instagram Eforie Colorat. Sculpturile realizate vor fi amplasate în spaţiul public, în oraşul Eforie.

Continue Reading

Cultura/Educatie

„Constanța Coffee Break” continuă și în acest weekend

Published

on

Constănțenii și turiștii care aleg ca destinație de vacanță litoralul pot petrece momente de neuitat în inima orașului. De sâmbătă, de la ora 08:00 și până duminică la ora 23:00, bulevardul Tomis se transformă în zonă de promenadă, teren de sport și terasă.

Începem ziua de sâmbătă în forță cu instructorul de fitness Mariana Ciorbă de la World Class România, care va da tonul distracției. De la ora 09:00, vom asista la reprezentațiile oferite de ea, la care pot participa toți cei prezenți.

La lăsarea serii, de la ora 20:00, descoperim lumea minunată a dansului în compania celor de la clubul de dans sportiv Ritmo del Mar. Clubul este membru al Federației Române de Dans Sportiv din anul 2006. Din anul 2013, organizează Cupa Del Mar, competiție de nivel național care promovează dansul sportiv constănțean.

Duminică seara, de la ora 20:00, fenomenul latino ia amploare. Encanto Dance Academy vă invită la o porție de relaxare și distracție. Vlad Dumitrescu, Mihaela Cândea și Lavinia Toma vor oferi lecții gratuite de dans pentru toți cei care vor să simtă ritmurile muzicii latino. Vom experimenta diverse stiluri de dans. Salsa, bachata, kizomba devin mai mult decât o înșiruire de pași.

Și surprizele nu se opresc aici. Bulevardul Tomis devine și în acest sfârșit de săptămână arenă de sport în aer liber. Sâmbătă și duminică, începând cu ora 18:00, va fi open court pentru cei care doresc să joace baschet și badminton.

O oază de relaxare în centrul orașului. Proiectul lansat de Primăria Municipiului Constanța urmărește să redea constănțenilor și turiștilor posibilitatea de a petrece momente unice într-un spațiu special. Până pe 15 septembrie, zona pietonală va fi deschisă pentru iubitorii de sport și cei care vor să participe la activități antrenante.

Sursa: Primăria Constanţa

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222