Connect with us

Cultura/Educatie

Marea Unire de la Marea Neagră

Published

on

Zi de mare însemnătate la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, unde a avut loc evenimentul cultural „Marea Unire de la Marea Neagră“. Proiectul a reunit peste o sută de istorici și academicieni, totul fiind sub semnul Centenarului. În deschidere, soprana Nicoleta Ardelean a intonat inmul naţional într-o manieră emoţionantă. Evenimentul este cu atât mai important cu cât se sărbătoresc şi 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România.

„În acest an, noi românii, sărbătorim împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918. Dar noi, dobrogenii, mai sărbătorim şi 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România. Aceste două momente deosebit de importante din istoria românilor, ne-au determinat să organizăm această sesiune ştiinţfică intitulată Marea Unire de la Marea Neagră, la care am invitat cei mai mari istorici din ţară şi din Basarabia şi Bucovina”, a declarat Sorin Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

„Dobrogea este un model de coexistenţă interetnică şi religioasă, un tărâm al toleranţei şi prieteniei, care poate şi trebuie să servească drept model întregii lumi. Dincolo de faptul că este un mozaic de rase, aşa cum spunea şi un antropolog elveţian, Dogrogea este înainte de toate un pământ românesc”, a spus Ana Maria Tramudana, preşedintel Asociaţiei Eurocult.

„Aniversarea Centenarului Marii Uniri în viziunea ARPC, este cel mai bun şi actual prilej pentru toate generaţiile României să reîmprospăteze culorile drapelului naţional şi să reevalueze simbolistica a ceea ce ne numim români. Să vedem această aniversare ca fiind cel mai bun prilej să ne aducem aminte de ce suntem români, cum suntem români şi până unde suntem români”, a declarat  Cătălin Grosu, preşedintele A.R.P.C.

În cadrul manifestării a avut loc şi o expoziţie a simbolului nostru naţional – ia, ce a purtat numele de Zbor centenar.

„Ia înseamnă ce înseamnă de fapt, orice altă componentă a veşmântului ţărănesc. Fiind în atenţie, de câţiva ani încoace, datorită mediului on line, ar trebui să însemne mai mult decât înseamnă în momentul acesta. Mai mult decât a o colecţiona, a o produce sau a o cumpăra gata produsă în China”, a spus Iulia Gorneanu, curatorul expoziţiei.  

În expoziţe sunt piese foarte frumoase, unele foarte vechi, unele atipice, greu de recunoscut zona, şi unele cu mesaj ascuns şi foarte emoţionant. Spre exemplu, iile ardeleneşti care au acel tricolor codat sau ascuns şi avem mai multe în expoziţie şi ilice”, a declarat Raluca Partenie, organizator expoziţie.

Evenimentul de la Constanţa este organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, împreună cu Asociația Eurocult. Aceasta din urmă este singura din judeţul Constanţa care a reuşit să obţină finanţare de la Ministerul Culturii pentru realizarea unui eveniment menit să celebreze Centenarul Marii Uniri.

„Ne-am bucurat enorm că în cadrul acestei sesiuni de selecţie am fost aleşi câştigători şi reuşim să organizăm un astfel de eveniment de o importanţă foarte mare, pentru că am reuşit să strângem într-un singur loc, să avem alături de noi istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, profesori universitari, doctori în istorie din toate colţurile ţării şi nu numai. Ne bucurăm nespus că aceşti oameni au acceptat invitaţia noastră de a veni la Constanţa, de a crea un eveniment de care să ne mândrim de faptul că suntem români”, a declarat Valentin Ispas, purtătoul de cuvânt al Asociaţiei Eurocult.

Tot legat de acest eveniment, pe 14 noiembrie va fi lansat, la Constanţa, şi un documentar inspirat din viața etniilor dobrogene în acea perioadă, precum și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Documentarul este produs de regizorul constănțean Toma Enache.

Cultura/Educatie

Noul președinte al Comunității Armâne din România, un tulcean

Published

on

Tulceanul Sterică Fudulea a fost ales la finalul săptămânii în funcţia de președinte al Consiliului Director al Comunității Armâne din România. Cunoscut ca un activist convins şi un iubitor de cultură şi tradiţie aromână, Sterică Fudulea este unul din vectorii care promovează în ţară şi străinătate imaginea aromânilor, fiind şi un militant convins în ceea ce reprezintă drepturile şi recunoaştrea istorică a acestora, ca minoritate.

„Astăzi începe un nou pas în activitatea mea de suflet, cea de președinte al Consiliului Director al Comunității Armâne din România. Este o nouă îndatorire care mă onorează dar care mă și obligă la realizări pentru armâname. Felicitări echipei conduse de președintele Constantin Damov pentru activitatea depusă ”, a declarat Sterică Fudulea.

(Adzâ ahurhi ună nauâ jgloatâ tu zânatea mea di suflit.
Atsea di prezidentu a Cosiliului di Cumândâseari a Farâei Armâneshtsâ dit România.
Easti unâ nauâ teşi tsi mi tânjiseashti ama shi cari inji da borgea s-aducu amintatic ţi armânami.
Haristo a pareii cumândâsitâ di prezidentul Constantin Damov ţi copusul tsi-l adrarâ.)

Continue Reading

Cultura/Educatie

38 unități de învățământ constănțene își schimbă scenariul

Published

on

Prefectul județului Silviu Iulian Coșa a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în sistem electronic pentru votarea hotărârii numărul 43 a CJSU ce prevede modificarea scenariilor de funcționare pentru 38 de unități de învățământ constănțene. Astfel două unități școlare trec din scenariul 1, în scenariul 3 la Pecineaga și Cogealac. De asemenea 10 școli constănțene își schimbă scenariul din 2 în 3 la Școala Gimnazială „Gala Galaction” Mangalia, Școala Gimnazială Spectrum Constanța, Școala Gimnazială nr. 10 „Mihail Koiciu” Constanța, Liceul Tehnologic „Tomis” Constanța, Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu, Liceul Teoretic „Traian” Constanța, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanța, Grădinița cu Program Prelungit „Mugurel” Constanța, Liceul Tehnologic „Pontica” Constanța și Liceul Teoretic „George Călinescu” Constanța.

De asemenea, Școala Gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu” Valu lui Traian trece din scenariul 1, în scenariul 2, ca urmare a ratei incidenței cumulate între 1/1.000 locuitori și 3/1.000 locuitori. Totodată, din scenariul 3, în scenariul 2, trec 8 unități de învățământ din județ, ca urmare a finalizării perioadei în care a fost aprobat prin CJSU scenariul 3.

Un număr total de 15 unități de învățământ trec din scenariul 2, în scenariul 1, după ce rata incidenței a scăzut sub 1/1.000 de locuitori sau în urma asigurării condițiilor de învățare „față în față” din Corbu, Cernavodă, Movila Verde, Costinești, Schitu, Arsa și Cotu Văii.

Nu în ultimul rând, două grădinițe aflate în subordinea Unității Militare 02022 Constanța au solicitat trecerea în scenariul 2 de funcționare, ca urmare a ratei incidenței cumulate peste 1.5/1.000 de locuitori în municipiile Constanța și Mangalia. Este vorba despre Grădinița cu Program Prelungit „Căluțul de Mare” Constanța, respectiv Grădinița cu Program Prelungit „Pescăruș” Mangalia.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Doi constănțeni, participanți la concursul național de securitate cibernetică “UNbreakable România”

Published

on

Doi studenți ai Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța, au participat, în perioada 16-18 octombrie 2020,  la concursul național de securitate informatică “UNbreakable România”, adresat liceenilor și studenților din România.

Lucian Plăcintă, student în anul III, specializarea Informatică,  și Antonio-Gabriel Vasile, student în anul III, specializarea Computer Science, au reușit să se claseze, sub coordonarea asist. univ. dr. Dorin Iordache,  pe locurile 43, respectiv 42, dintr-un număr total de 380 participanți.

Scopul concursului este educarea noii generații de hackeri etici și ghidarea acestora către o carieră de succes în securitate cibernetică.

“UNbreakable România” este o competiție pentru studenți și elevi de liceu din România ce adresează subiecte de actualitate în materie de amenințări cibernetice și securitate informatică.

sursa foto: pinmagazine.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta