Connect with us

Actualitate

Manifestul RESTO, un nou semnal de alarmă pentru redresarea industriei HORECA și a turismului românesc

Published

on

Întâlnire oficială cu prefectul Constanței și reprezentanții instituțiilor descentralizate cu activitate în zona HORECA, la cererea RESTO. Aceasta a fost prima întrevedere de la înființarea Asociației RESTO cu reprezentanții autorităților locale.

Alături de Silviu Coșa, prefectul Constanței, la întâlnire au participat și reprezentanți ai DSP, DSV, IPJ, Jadarmeria Constanța, ISU, ANPC, DSVSA, ANAF, ITM și ABADL. Rând pe rând, fondatorii Asociației RESTO au luat cuvântul pentru a sublinia încă o dată situația critică cu care se confruntă domeniul HORECA, la ora actuală.

“La intâlnirea ce s-a derulat pe parcursul a aproape două ore, am prezentat Asociația noastră, misiunea și obiectivele asumate pentru și în numele membrilor noștri și am expus problemele majore cu care se confruntă industria locală a ospitalității în Constanța și în județul Constanța.

Am solicitat prefectului Constanței să transmită către Guvernul României mesajul nostru, comun cu al celorlalte asociații similare din țară, pentru a cere decuplarea sectorului HORECA de la rata de incidență de 3/1000 și am venit cu propuneri și soluții, atât pentru posibilitatea derulării de evenimente cu obligația testării rapide sau a prezentării unui test Covid negativ, cât și propunerea de a analiza un scenariu în care preferăm să fim restrictionați total din activitate, timp de o lună, pentru ca apoi să putem funcționa trei  luni, cu o ciclicitate care să ne asigure supraviețuirea afacerilor și un management mai bun în domeniul HORECA. Am prezentat, de asemenea, problemele și aspectele sesizate de noi cu privire la acțiunile de control derulate cu o frecvență foarte mare de către instituțiile cu atribuții de control.”, declară EGEVIT ASLAN, președinte RESTO

La rândul său, Corina Martin, președintele de onoare al Asociației RESTO, a subliniat faptul că, pe litoral, sunt necesare măsuri stringente și, în egală măsură, urgente pentru ca țara noastră să își poată întâmpina turiștii în noul sezon estival.

“Am ridicat și problema organizării și pregătirii Sezonului Litoral 2021, dar pe această temă nu am primit încă semnale pozitive, din ăcate, deși am semnalat strategiile lansate deja de Grecia și Turcia, pentru atragerea de turiști străini și pentru susținerea sezonului estival național. Ințelegem prioritatea ce se alocă acum pe siguranța și protejarea sănătății, dar vom insista pentru a începe să lucrăm la o Strategie de pregătire a Sezonului Litoral și de promovare a Litoralului ca “Destinație sigură / Safe Destination.

Consider că cel mai important pas obținut de noi la aceastî întalnire îl constituie acceptarea propunerii noastre, de constituire de grupuri mixte de lucru, în care reprezentanții RESTO să lucreze împreună cu reprezentanții instituțiilor menționate, în vederea organizării de întâlniri prealabile de informare și prevenție și pentru a lucra la clarificarea unor aspecte legislative insuficient reglementate și care nu pot fi efectiv aplicate sau care generează probleme majore în activitatea noastră. Mulțumim prefectului Constanței pentru acceptarea acestei propuneri, altfel firești și necesare.

În lipsa unui dialog comun și coerent, în condițiile în care măsurile de suport din partea Guvernului întârzie să apară, în condițiile în care taxele de autorizare de la primării sau taxele de chirie pentru plaje trebuie deja achitate acum și sunt calculate la valori pentru un an de activitate, deși operatorii HORECA funcționează cu restricții majore sau nu pot funcționa, în condițiile în care ANAF a demarat deja acțiuni vaste de poprire și executare, iar băncile nu creditează sectorul HORECA, noi considerăm ca fiind imperios necesar să construim acest grupuri comune de lucru, în care să ne prezentăm propunerile și să venim cu soluții viabile, care să susțină acum afacerile și industria locala HORECA, amenințată de insolvențe și falimente.”, a concluzionat CORINA MARTIN, președinte de onoare RESTO

La finalul acestei întâlniri, Asociația RESTO a prezentat și înmânat reprezentanților fiecărei instițutii Manifestul RESTO, în care este prezentată, în detaliu, situația critică prin care trece sectorul HORECA, precum și propunerile și solicitările aferente.

Iată mai jos cum arată conturat Manifestul RESTO:

Actualitate

Caravana mobilă revine! Mamografii digitale GRATUITE, pentru femeile din județul Constanța

Published

on

În luna octombrie, echipa medicală revine cu Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași, dotată cu mamograf digital, în județul Constanța.

Femeile asigurate și neasigurate vor face mamografie digitală gratuită, cu dublă citire, în cadrul proiectului “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași împreună cu Fundația Enable, în 12 județe din nord-estul și sud-estul țării (Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău).

Programările se fac prin intermediul asistenților medicali comunitari/sociali din fiecare localitate, în limita locurilor disponibile: într-o zi se pot efectua 48-50 de mamografii.

Femeile au nevoie doar de buletin, în original și copie.

Expunerea durează în medie 8-10 minute.

Din luna octombrie, femeile din județul Constanța care îndeplinesc criteriile din proiect se pot programa pentru mamografii digitale gratuite, cu dublă citire, la Spitalul Orășenesc Hârșova, telefon ‪0758.343.231‬ sau ‪0768.510.731‬, de luni până vineri, între orele ‪9.00-15.00‬.

Spitalul Orășenesc Hârșova este singurul din județul Constanța intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care implementează proiectul ONCOFEM.

Programul se derulează până în decembrie 2023, iar echipa medicală își propune să ajungă în cât
mai multe localități din cele 12 județe vizate de proiect.

Calendarul deplasărilor va fi anunțat din timp pe pagina de Facebook a Institutului, https://www.facebook.com/IROIASI/ .

Continue Reading

Actualitate

Se oprește apa în localitatea Poiana

Published

on

Pentru executarea lucrărilor de modernizarea la nivelul sursei și stației de pompare Galeșu din județul Constanța, RAJA S.A. este nevoită să întrerupă funcționarea acestora începând de marți – 04 octombrie 2022, ora 22.00, până joi – 06 octombrie 2022, ora 10.00.

În această situație, abonații alimentați cu apă brută din localitatea Poiana vor rămâne fără apă în intervalul mai sus menționat. Sursa Galeșu asigură o parte importantă din necesarul de apă brută care alimentează Complexul de tratare și înmagazinare Palas și din acest motiv se vor face toate manevrele necesare în vederea asigurării debitului necesar din sursele Cișmea și Caragea Dermen.

Investiția face parte din Contractul de lucrări – CL35:” Reabilitare Stație de Pompare apă brută Galeșu; Reabilitare Complex Înmagazinare Palas: SP1, SP2 și rețele în incintă, Reabilitare puț P0 Constanța Nord, județul Constanța” în valoare de aproximativ 50 milioane lei, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Compania de apă își cere scuze pentru disconfortul creat abonaților pe care îi asigură că echipele de intervenție ale constructorului vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în perioada estimată. Totodată, utilizatorii afectați de această lucrare sunt rugați să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.

Continue Reading

Actualitate

Sezon estival fără pierderi de vieți omenești în Mamaia și Constanța

Published

on

Peste 1.400 de persoane au avut nevoie în această vară de intervenția salvamarilor constănțeni, arată raportul realizat la final de sezon de Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România.

Sezonul a fost unul greu, cu sute de intervenții și salvări dar fără pierderi de vieți omenești. Salvamarii au depus toate eforturile pentru ca sezonul estival să decurgă fără evenimente neplăcute atât pentru constănțeni, cât și pentru turiștii aflați pe litoral.
Anul acesta, peste 100 de salvamari și personal de prim ajutor au lucrat la capacitate maximă și au vegheat plajele din Constanța și Mamaia. Serviciul de salvare acvatică – salvamar și de prim ajutor pe plajele din Constanța și stațiunea Mamaia se desfășoară în baza contractului încheiat de Primăria Municipiului Constanța cu ANSPSR. În perioada de extrasezon, 10 salvamari vor supraveghea plajele din Constanța și Mamaia și vor interveni în situațiile de
urgență.

Continue Reading

Actualitate

Atenție! Se depun cererile pentru ajutoare de încălzire

Published

on

Oamenii care au nevoie de ajutoare pentru încălzire în perioada sezonului rece pot depune cereri în acest sens începând de luni, 3 octombrie.

Ajutoarele pentru încălzire în sezonul 2022-2023 se acordă în cadrul a patru surse de încălzire: energie termică, gaze naturale, energie electrică şi alte surse de încălzire (lemne, combustibili solizi sau petrolieri), potrivit antena3.ro

Pentru a putea beneficia de ajutoare, cei care le solicită trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) şi de 2.053 lei (persoane singure). Cu excepţia ajutorului pentru energie termică, în cazul căruia compensarea se calculează în funcţie de consum, valorile maxime ale celorlalte ajutoare care pot fi acordate sunt: 250 lei (gaze naturale), 500 lei (energie electrică) şi 320 lei (alte surse de încălzire).

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222