Connect with us

Actualitate

Loredana a spus NU virusului HIV

Published

on

Atunci când a fost infestată cu virusul HIV era doar un bebeluş… Loredana a fost abandonată în spital încă de la naştere, însă era un copil sănătos. (numele persoanei este unul fictiv pentru a-i proteja identitatea)

„Viaţa mea este o viaţă mai sensibilă, dar totodată şi fericită. Eu am fost abandonată de mic copil. Imediat după naştere, părinţii m-au abandonat în spital. În spital s-a aflat de acel diagnostic…diagnostic de infecţie cu HIV.”, a mărturisit Loredana.

Salvarea micuţei a fost mama Elena…o femeie cu suflet mare care şi-a dedicat viaţa îngrijirii copiilor seropozitivi.

Mama, Elena Cişmaşu, m-a crescut de la 2 anişori. După 25 de ani… iată-mă că sunt încă aici. Am vrut să învăţ, am terminat o şcoală, un liceu, o facultate, iar acum sunt un educator şi le ofer copiilor ceea ce eu am primit de-a lungul timpului.”, a spus tânăra.

Anii au trecut, iar Loredana a fost nevoită să înfrunte realitatea cruntă din care nu mai putea scăpa…virusul HIV. Sufletul blând cu care a fost binecuvântată şi iubirea celor din jur au purtat-o pe tânără deasupra bolii şi i-au dat putere să lupte.

„Nu am simţit acel virus. Eu am trăit ca un copil normal. Deci virusul acela nu se simte. Trebuie să ştii să îţi trăieşti viaţa. Nu scrie în frunte HIV.”, declară Loredana.

Cei care cunosc ce presupune să fii seropozitiv sunt mai puţin reticenţi. Iar Loredana a avut noroc de oameni care au văzut în ea, omul, şi nu virusul.

R: Ai avut oameni în jurul tău care te-au privit altfel?

Loredana: Dacă m-au discriminat? Nu! Eu întotdeauna, chiar şi acum zic…ce ani frumoşi am avut. Am fost ţinută în puf. Nu am simţit niciodată marginalizare din partea altora. Cred că omul contează. Sunt o norocoasă…şi am fost o norocoasă. Mai bine că s-a întâmplat aşa.

Loredana este o supravieţuitoare… O supravieţuitoare a sistemului medical românesc şi eroina din propria sa viaţă.

„EU AM SPUS CĂ POT, VREAU ŞI TREBUIE SĂ TRĂIESC!”, a încheiat tânăra.  

sursă foto: xiaoshou.com

Actualitate

Puiul de delfin se lasă așteptat

Published

on

Cel de-al șaptelea delfin de la Delfinariul din Constanța încă nu a venit pe lume. Chiar dacă initial conducerea a anunțat faptul că până la sfârșitul lunii septembrie Marusia va da naștere puiului de delfin, acest lucru nu s-a întămplat încă.

Din cauza faptului că Marusia nu a fost monitorizată de la începutul sarcinii deoarece se afla în Ucraina acolo unde izbucnise războiului, nu se poate preconiza cu exactitate când va da naștere puiului de delfin. Însă specialiștii și medicii atât români, cât și ucraineni o monitorizează în permanență acum pe Marusia.

Cel mai probabil Marusia va adduce pe lume puiul de delfin în prima jumătate a lunii octombrie.

Continue Reading

Actualitate

Dispare și pasarela maritimă?

Published

on

După Pasarela Regală, un alt simbol al stațiunii Mamaia riscă să dispară.  Pasarela construită de fostul primar Radu Mazare, în zona Cazinoului, ar putea avea aceeași soartă. O mare parte din ea a fost deja îngropată în nisip odată cu lărgirea plajelor, iar acum autoritățile au decis să extragă pilonii ca să vadă cât de uzați sunt și să ia o decizie finală: fie o reabilitează, pe cea rămasă, fie o demolează în totalitate.

În 2012 Pasarela de la Cazino, era inaugurată cu mult fast de catre primarul Radu Mazare. Un million de euro a costat investitia iar banii au venit de la bugetul local dar si de la Ministerul Dezvoltării Regionale. 10 ani mai tarziu, timp in care a mai fost reparat pe ici pe colo, pasarela începe să dispară încet incet. Mai întâi,  o parte din ea a disapărut odată cu largirea plajelor.

Cu timpul pasarela se transformase intr unul din principalele puncte de atractie pentru turistii care veneau an de an in vacanta pe litoral.

Într-o primă fază,  autoritățile locale au decis să o demoleze parțial. Mai exact în aceste zile, utilaje de mare capacitate extrag  din nisip pilonii care au fost îngropați odată cu largirea plajelor. Adică mai bine de jumătate din pasarelă.

Lucrările de extracție a pilonilor și implicit demontarea parțială a pasarelei vor dura 30 de zile.

Pasarela a fost construită pe o structură metalică prevăzută cu piloni, pe care s-au aşezat scânduri din lemn. Pornea de pe plaja din şi făcea legătura cu digul din larg.  Inițial a avut o lungime de 420 de metri, iar acum din pasarelă au mai rămas doar 150 de metri.

Continue Reading

Actualitate

Festivalul Pastramei, la Techirghiol

Published

on

Vineri, sambata si duminica va asteptam in numar cat mai mare in Piateta Centrala a orasului Techirghiol pentru a sarbatorii impreuna roadele pamantului in cadrul primei editii a Festivalului Pastramei.

Producatorii locali si cei din localitatile invecinate au ocazia sa isi vanda produsele in standurile amenjatate in Piateta Centrala a orasului Techirghiol, produse de care speram sa se bucure cati mai multi locuitori.

Deschiderea oficiala a primei editii a Festivalului Pastramei, un eveniment organizat de Primaria si Consiliul Local Techirghiol in parteneriat cu Uniunea Democrata Turca din Romania, va avea loc vineri 30 septembrie 2022, incepand cu ora 16.00.

Continue Reading

Actualitate

Jandarmii constănţeni la datorie

Published

on

La finalul acestei săptămâni în judeţul nostru vor avea loc câteva manifestări cultural – artistice şi sportive, după cum urmează:

“Cupa Mării Negre la Ciclism”, eveniment sportiv desfăşurat în golful Santa Maria Bay din municipiul Constanţa;

“Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării”, desfăşurat în Parcul Arheologic din Constanţa;

Meciul de fotbal dintre echipele C.S. Gloria Băneasa şi C.S. Afumaţi;

Meciul de fotbal dintre formaţiile F.C.V. Farul Constanţa şi U.T.A. Arad, desfăşurat pe stadionul Gheorghe Hagi din localitatea Ovidiu;

Jandarmii constănţeni vor fi la datorie în zonele de desfăşurare ale evenimentelor în cauză pentru a veghea la menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă.

Celor care participă la evenimentele menţionate le recomandăm să adopte un comportament civilizat, să fie atenţi la bunurile personale şi să nu se implice în conflicte de orice natură.

În cazul observării unor fapte de natură penală sau contravenţională îi rugăm pe cetăţeni să sesizeze aspectele în cauză forţelor de ordine publică prezente la faţa locului sau să apeleze numărul unic de urgenţe 112.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222