Connect with us

Actualitate

Loredana a spus NU virusului HIV

Published

on

Atunci când a fost infestată cu virusul HIV era doar un bebeluş… Loredana a fost abandonată în spital încă de la naştere, însă era un copil sănătos. (numele persoanei este unul fictiv pentru a-i proteja identitatea)

„Viaţa mea este o viaţă mai sensibilă, dar totodată şi fericită. Eu am fost abandonată de mic copil. Imediat după naştere, părinţii m-au abandonat în spital. În spital s-a aflat de acel diagnostic…diagnostic de infecţie cu HIV.”, a mărturisit Loredana.

Salvarea micuţei a fost mama Elena…o femeie cu suflet mare care şi-a dedicat viaţa îngrijirii copiilor seropozitivi.

Mama, Elena Cişmaşu, m-a crescut de la 2 anişori. După 25 de ani… iată-mă că sunt încă aici. Am vrut să învăţ, am terminat o şcoală, un liceu, o facultate, iar acum sunt un educator şi le ofer copiilor ceea ce eu am primit de-a lungul timpului.”, a spus tânăra.

Anii au trecut, iar Loredana a fost nevoită să înfrunte realitatea cruntă din care nu mai putea scăpa…virusul HIV. Sufletul blând cu care a fost binecuvântată şi iubirea celor din jur au purtat-o pe tânără deasupra bolii şi i-au dat putere să lupte.

„Nu am simţit acel virus. Eu am trăit ca un copil normal. Deci virusul acela nu se simte. Trebuie să ştii să îţi trăieşti viaţa. Nu scrie în frunte HIV.”, declară Loredana.

Cei care cunosc ce presupune să fii seropozitiv sunt mai puţin reticenţi. Iar Loredana a avut noroc de oameni care au văzut în ea, omul, şi nu virusul.

R: Ai avut oameni în jurul tău care te-au privit altfel?

Loredana: Dacă m-au discriminat? Nu! Eu întotdeauna, chiar şi acum zic…ce ani frumoşi am avut. Am fost ţinută în puf. Nu am simţit niciodată marginalizare din partea altora. Cred că omul contează. Sunt o norocoasă…şi am fost o norocoasă. Mai bine că s-a întâmplat aşa.

Loredana este o supravieţuitoare… O supravieţuitoare a sistemului medical românesc şi eroina din propria sa viaţă.

„EU AM SPUS CĂ POT, VREAU ŞI TREBUIE SĂ TRĂIESC!”, a încheiat tânăra.  

sursă foto: xiaoshou.com

Actualitate

14.500 trasee efectuate cu CT Bike

Published

on

Peste 14.500 de trasee au fost efectuate anul acesta cu bicicletele puse gratuit la dispoziție de Primăria Constanța.

Temperaturile au crescut în ultima perioadă, iar constănțenii își doresc tot mai mult să-și petreacă timpul în aer liber. Foarte mulți dintre ei s-au îndreptat spre bicicletele din sistemul de bike sharing.

Bicicletele sunt plasate în puncte cheie ale orașului, astfel că oferă o posibilitate largă de mișcare. Sistemul de bike sharing permite și încurajează deplasarea între stații, așa că nu este necesar ca o bicicletă să fie înapoiată tot la stația de unde a fost ridicată.

Anul acesta, de când a fost reluat sistemul, au fost efectuate peste 14.500 de trasee, durata medie a unui traseu fiind de 48 de minute. Recordul folosirii bicicletei îl deține un tânăr care a efectuat nu mai puțin de 120 de trasee din martie și până acum.

Reamintim faptul că orice turist sau localnic cu vârsta de peste 14 ani poate solicita, în mod gratuit, pe baza cărții de identitate, de la ghișeele de informații din cadrul agențiilor SPIT, un card de utilizator. Până acum, au fost emise 18.925 de carduri, dintre care anul acesta 1048.

Bicicleta poate fi utilizata in mod gratuit timp de maxim doua ore, indiferent de numarul de inchirieri zilnice. Intervalul minim intre utilizari este de 10 minute.

Pentru a putea folosi echipamentul, utilizatorii trebuie să respecte mai multe condiții: trebuie să detina un card CtBike, să se încadreze în intervalul orar 07:00-24:00, de luni până duminică, ultima închiriere se poate face pana la ora 22:00.

De asemenea, utilizatorii au la dispoziție numărul de telefon cu tarif normal 0371.787.778, disponibil 7 zile din 7, în intervalul orar 07:00-24:00 (robot telefonic 24:00-07:00), unde pot semnala orice problemă.

Continue Reading

Actualitate

Consultare publică pentru amenajarea complexă a plajelor din stațiunea Mamaia – până pe 10 iunie

Published

on

MMAP, prin Apele Române (ANAR), în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, anunță demararea unui concurs internațional de soluții pentru viitoarea amenajare a plajelor din Mamaia.
”Soluția care va fi aleasă pentru viitoarea amenajare a plajelor din Mamaia va trebui să răspundă așteptărilor publicului, dar și locuitorilor din Constanța. Avem deja parteneriatul încheiat cu Ordinul Arhitecţilor pentru a amenaja această plajă nouă. Ne dorim să creăm o plajă complet diferită, dar care să poată concura cu orice plajă din lume, astfel încât să poată fi exploatată corespunzător, în total echilibru cu ceea ce înseamnă arhitectură modernă, protejarea naturii și a biodiversității. Sper că aceste chestionare vor fi completate de cât mai mulți cetățeni astfel încât să putem contura o soluție ideală pentru plaja din Mamaia, care să devină o atracție nu numai pentru români, dar și pentru turiștii din alte țări”, a menționat ministrul Tánczos Barna.
Constănțenii și turiștii sunt invitați să completeze chestionarele care fac parte dintr-un amplu proces de consultare publică cu cetățenii.
Chestionarul dedicat LOCALNICILOR poate fi completat online la link-ul: https://forms.gle/dFLgCoerkmd5JQh88
Chestionarul dedicat TURISTILOR poate fi completat online la link-ul: https://forms.gle/68tiWP6DYQ3ppva37
Detalii despre viitoarea amenajare a Litoralului Mamaia și despre următoarele etape ale proiectului veți găsi aici: https://oar.archi/…/oar/litoral-mamaia-a-n-apele-romane/

Continue Reading

Actualitate

Accesul auto pe Grindul Chituc din Delta Dunării a fost complet restricționat

Published

on

În urma mai multor sesizări și constatări privind încălcări ale interdicției de acces auto pe coronamentul Grindului Chituc, aflat în zona de strictă protecție a Rezervației Biosferei Delta Dunării, inspectorii din ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au derulat mai multe acțiuni pentru a surprinde în fapt aceste autoturismele sau utilajele care pătrund pe teritoriul Rezervației.
Deoarece aceste acțiuni nu au dat rezultate, personalul #ARBDD a restricționat complet accesul în zonă, prin instalarea unei bariere auto. Bariera a fost securizată și va fi verificată zilnic de inspectorii personalul ARBDD.
Le reamintim tuturor localnicilor, turiștilor sau agenților economici că, atunci când se află pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au obligația să respecte fără echivoc legislația care protejează acest teritoriu, aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

Continue Reading

Actualitate

Fanfara Muzica Apelor – din nou în concert

Published

on

Fanfara Muzica Apelor reia seria concertelor de weekend începând de sâmbătă, când locuitorii de la malul mării vor sărbători ziua orașului Constanța.

Timp de o oră, publicul este invitat să se alăture ritmurilor de vals, folclor stilizat, jazz și alte melodii din repertoriul național și internațional. Fanfara Muzica Apelor se remarcă prin reinterpretarea unor melodii cunoscute într-un mod original și îi așteaptă pe cei mici și cei mari să savureze atmosfera de odinioară.

Sâmbătă – 21 mai 2022, acordurile muzicii de promenadă vor putea fi ascultate începând cu ora 17.30, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

Vineri – 27 mai 2022, de la ora 17.00, concertul va fi susținut în Piața Ovidiu, în zona Muzeului Național de Istorie, iar duminică – 29 mai 2022, ora 17.00, instrumentiștii se vor afla din nou pe Faleza Cazinoului din Constanța.

Așadar, cei îndrăgostiți de ritmurile cadențate sunt invitați să asculte și să trăiască emoțiile transmise de acești artiști, care fac parte din Fanfara Muzica Apelor.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222