Connect with us

Actualitate

Locuri cu poveşti pe Valea Dinozaurilor, în Ţara Haţegului

Published

on

Pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Internaţional UNESCO, din Ţara Haţegului, poveştile locurilor şi ale oamenilor sunt aduse în atenţia turiştilor printr-un nou proiect derulat de Universitatea din Bucureşti, împreună cu partenerii locali şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

,,Locuri cu poveşti pe Valea Dinozaurilor”, se bazează pe o cercetare ştiinţifică despre istoriile locurilor, legende, poveşti personale de viaţă, meşteşuguri, obiecte de uz casnic de odinioară şi vechi reţete specifice gastronomiei locale, din comuna Sântămăria Orlea.

Istoriile locale vor sta la baza unui program de formare adresat pe de-o parte localnicilor dispuşi să interacţioneze cu turiştii şi să le prezinte poveştile, numiţi generic ,,povestaşi”, iar pe de altă parte tinerilor  interesaţi să devină promotori culturali locali, ghizi pentru turiştii care vizitează Geoparcul şi comuna Sântămăria Orlea.

Locurile, oamenii şi poveştile lor vor figura pe o hartă interactivă, accesibilă online, pe pliante şi broşuri. De asemenea, cu sprijinul primăriei Sântămăria Orlea, va fi amenajată ,,Clasa cu poveşti”, în cadrul Şcolii de Dinozauri şi Meserii din localitatea Sânpetru, o sală ce va găzdui cursuri de formare, workshop-uri, ateliere şi evenimente locale.

,,Ne dorim ca, prin identificarea de Locuri cu poveşti pe Valea Dinozaurilor, să conservăm elementele de patrimoniu immaterial, memoria comunităţii. Datele obţinute nu rămân doar la stadiul de arhivă, ci sunt aduse în atenţia localnicilor şi a publicului larg, prin interacţiunea directă cu membrii comunităţii. Activităţile sunt gândite astfel încât să faciliteze dialogul în interiorul comunităţii şi în exteriorul acesteia, să întărească sentimentul de apartenenţă la valorile acesteia, să aibă continuitate, să fie promovate într-un mod coerent şi să fie accesibile publicului larg.”, a explicat Alexandru Andrăşanu, managerul proiectului.

Valea Dinozaurilor din comuna Sântămăria Orlea, este unul dintre locurile emblematice de pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO, din Ţara Haţegului. Aici au fost descoperite primele fosile de dinozauri pitici, cu caracteristici unice în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

 

Actualitate

Constanța, ne mobilizăm?

Published

on

Teatrul de Stat Constanța are nevoie de click-urile constănţenilor pentru ,,votul publicului”.

Instituţia de cultură are două nominalizări pentru premiile UNITER la categoriile DEBUT (Irisz Kovacs pentru regia spectacolului 8 TAȚI) și CEL MAI BUN SPECTACOL DE TEATRU TV/TELEPLAY (spectacolul ZIUA Z, regia Bobi Pricop).

Pentru a susţine teatrul de la malul mării, puteţi vota aici până luni, 4 iulie, la ora 19:00. Fiecare persoană are dreptul la un singur vot ce va fi identificat prin IP.

Gala Premiilor UNITER, a XXX-a ediţie, se va desfăşura luni, 4 iulie, de la ora 21:00, la Palatul Culturii Bistriţa. Evenimentul va fi transmis:

  • în direct pe TVR1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi Radio România Cultural;
  • online pe www.tvr.ro, www.uniter.ro şi pe pagina de facebook a UNITER

 

 

Continue Reading

Actualitate

Tineri prinși de jandarmi cu substanțe halucinogene

Published

on

Jandarmii din cadrul Grupării Mobile Constanţa au depistat doi tineri turiști de 19 de ani care aveau asupra lor substanțe interzise.
Echipajul de jandarmi aflat în misiunea de menținere a ordinii şi siguranţei publice în Vama Veche, la momentul trecerii pe lângă doi tineri turiști au observant că aceștia au început să se precipite și să grăbească pasul, drept pentru care au trecut la legitimarea lor. În urma discuțiilor purtate, jandarmii au aflat că tinerii aveau asupra lor substanțe care prezintă suspiciunea rezonabilă că ar putea fi substanțe interzise si un dispozitiv de tocat substanța vegetala, tip grinder.
Jandarmii grupării au întocmit tinerilor actele de sesizare, iar bunurile găsite asupra lor au fost predate Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, în vederea continuării cercetărilor.

Continue Reading

Actualitate

Universitatea Ovidius, grad de încredere ridicat, din partea ARACIS

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a primit, joi, 30.06.2022, certificarea calificativului „Grad de încredere ridicat” din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), în urma parcurgerii procesului de evaluare instituțională, a declarat rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu.
Evaluarea instituțională externă a măsurat implementarea mecanismelor instituționale privind activitatea educațională și de cercetare și, totodată, a reconfirmat prestigiul și recunoașterea de care se bucură instituția.
Rezultatul este expresia eforturilor depuse de către întreaga comunitate UOC, calificativul obținut recent reprezentând cea mai înaltă certificare pe care o poate primi o instituție de profil și este o dovadă a îndeplinirii standardelor de calitate academică și, în egală măsură, a aprecierii și a încrederii publice de care se bucură UOC în ecosistemul educațional universitar.

Continue Reading

Actualitate

În jumătate de oră s-a epuizat bugetul celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice

Published

on

Bugetul de 10 milioane de lei alocat celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat într-o jumătate de oră de la lansare!
Solicitanții persoane fizice au generat 24.014 de vouchere, astfel:
 13.978 vouchere pentru laptopuri;
 10.036 vouchere pentru tablete.
Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în ședința Comitetului de Avizare de marți, 0️⃣5️⃣.0️⃣7️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ și publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanții se vor putea prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222