Connect with us

Actualitate

Localitatea Lumina, la un pas de carantinare

Published

on

În comuna Lumina, rata de incidenţă a infectării cu Coronavirus a depăşit indicele de 6 la mia de locuitori. Autorităţile fac apel la cetăţeni să respecte recomandările specialiştilor, pentru a evita carantinarea comunei:

,,Vă aducem la cunoştinţă că rata de incidenţă a infectarii cu virusul SARS COV-2(coronavirus), în comuna Lumina, a crescut, depăşind indicele de 6 la mia de locuitori.

În acest sens vă informăm, că, pe lângă măsurile deja luate la nivel de UAT, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în sedinţă de îndată şi a dispus:

 • închiderea tuturor unităţilor comerciale (magazine) neesenţiale de pe raza comunei Lumina (în localitate pot funcţiona, în intervalul orar 5:00-21:00, doar unităţile de alimentaţie publică sau de produse de îngrijire personală şi farmaciile);
 • închiderea locurilor de joacă pentru copii (precum cel din parcul central);
  reducerea activităţii în cadrul instituţiei Primăriei Lumina, în fiecare compartiment îşi va desfăşura activitatea un singur funcţionar, iar activitatea compartimentelor Urbanism şi Administraţie Publică este suspendată;
 • reprezentanţii Postului de Poliţie Lumina vor înştiinţa și controla unităţile de alimentaţie publică cu privire la limitarea numărului de persoane în interior precum şi asupra necesităţii de sporire a măsurilor de igienizare şi dezinfectare, şi de asemenea, vor asigura alături de restul instituţiilor implicate, supravegherea activă a persoanelor care se află în izolare sau carantină la domiciliul pentru a exista siguranţa că acestea respectă măsurile speciale şi nu pun în pericol sănătatea şi integritatea lor sau a altor membri ai comunităţii.

Rugăm insistent cetăţenii comunei Lumina:

 • să evite deplasarile în exteriorul locuinţei şi să facă acest lucru doar dacă este absolut necesar;
 • dacă trebuie să vă deplasaţi în afara locuinţei pentru motive ce nu suportă amânare vă rugăm să reţineţi că purtarea maştii de protecţie este obligatorie în toate spaţiile publice;
 • păstraţi distanţa socială;
 • respectaţi recomandările specialiştilor referitoare la igienă (spălaţi-vă des pe mâini cu apă şi săpun);
 • evitaţi pe cât posibil mijloacele de transport în comun, iar atunci când le folosiţi purtaţi masca de protecţie şi evitaţi contactul cu suprafeţele despre care nu ştiţi dacă au fost igienizate;
 • dacă nu aveţi probleme urgente de rezolvat la diferite instituţii publice (inclusiv primăria) amânaţi deplasările.

Vă rugăm să anunțați imediat personalul medical în cazul în care prezentați simptome precum: febră, tuse, dificultate la respirație, durere în gât.”.

Actualitate

Portul Constanța se extinde

Published

on

Vești bune pentru operatorii portuari de la malul mării. Portul Constanța se extinde.  Vorbim despre unui proiect de anvergură, unic după anul 1990 care va duce în final la creșterea capacității de transport maritim de mărfuri.

Au fost deja  demarate demersurile pentru lansarea procedurii de selectare a proiectantului  care va realiza studiul de fezabilitate pentru realizarea lucrărilor de infrastructură, căi de acces și utilități. Acest proiect va deschide noi oportunități pentru porturile maritime românești și va avea un impact economic important.

Concret se vor câștiga din mare noi suprafețe de teren, vor fi realizate  11 dane de mare adâncime unde vor putea acosta nave de mare tonaj, precum și 70 ha de platformă de operare și 36 ha de zone logistice. Proiectul va fi finanțat din fonduri europene, valoarea acestuia fiind estimată la 500 milioane euro, iar execuția lucrărilor va dura 4 ani.

Realizarea acestui obiectiv de investiții va conduce la creșterea capacității de transport maritim de mărfuri si implicit la creșterea volumului schimburilor comerciale. În  același timp se vor crea noi locuri de muncă.

Sursa foto: https://adevarul.ro

Continue Reading

Actualitate

Vești bune pentru scrutinul de duminică

Published

on

Constănțenii pot vota cu actele de identitate expirate în perioada 1 martie – 6 decembrie. Direcția Locală de Evidență Persoane din cadrul Primăriei Municipiului Constanța anunță că persoanele care nu ajung să-și preschimbe actele de identitate în această perioadă și ale căror documente au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie își pot exercita dreptul de vot în baza acestora. Documentele sunt valabile, potrivit  deciziei  Biroului Electoral Central.

Premergător scrutinului care va avea loc în data de 6 decembrie, Serviciul Evidența Persoanelor are program special în zilele de 5 și 6 decembrie: sâmbătă, 5 decembrie,  când se vor primi și elibera documente în intervalul orar 08:00 – 16:00 și duminică, 6 decembrie, ghișeele vor funcționa în intervalul orar 07:00 – 21:00, după cum urmează: între 07:00 și 18:00 se vor soluționa atât cărți de identitate, cărți de identitate provizorii, cât și vize de reședință; între 18:00 și 20:00 se vor depune documente doar pentru cărți de identitate provizorii și viză de reședință; între 20:00 și 21:00 programul va fi doar pentru eliberarea documentelor de identitate. Menționăm că acte de identitate vor fi eliberate pe tot parcursul zilei.

În cele două zile accesul se face fără programare online sau telefonică, în baza bonurilor de ordine și vor fi soluționate cu prioritate cererile pentru eliberarea actelor de identitate.

Sursa foto: https://stirileprotv.ro

Continue Reading

Actualitate

Incidența cazurilor de COVID-19, în scădere, la Constanța

Published

on

Raportarea transmisă de către Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 7.661 noi cazuri de Covid-19 pe teritoriul României, din 32.120 de teste efectuate în ultimele 24 ore, ajungând la un total de cazuri confirmate în România de 492.211 de cazuri și 381.001 pacienți vindecați. De asemenea 1.353 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În ultimele 24 de ore pe teritoriul României au fost înregistrate 211 de decese, 125 bărbați și 86 femei, 202 dintre decese sunt ale unor persoane care au prezentat comorbidități. Până astăzi, 11.876 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.156. Dintre acestea, 1.252 sunt internate la ATI.

În ceea ce privește județul Constanța, conform raportării au fost înregistrate  318 noi cazuri, ajungându-se la un total de 18.300 de persoane infectate. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 62 persoane de pe teritoriul județului Constanța au fost reconfirmate pozitiv.

Incidența cazurilor în ceea ce privește județul Constanța a scăzut puțin și a ajuns la 7.15 per 1.000 de locuitori, iar în ceea ce privește municipiul incidența cazurilor a scăzut de asemenea și a ajuns la pragul de 10.54.

Menționăm faptul că în data de 3 decembrie au fost înregistrate noi decese pe teritoriul județului Constanța. Numărul de decese la care a ajuns Constanța depășește 360.

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 18.300 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, peste 362 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate.

În acest moment, sunt 539 de persoane internate, dintre care 527 din județul Constanța și 12 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență.

De asemenea, la nivelul județului sunt 4.038 de persoane aflate în carantină la domiciliu. În această categorie sunt incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, un număr total de 5.529 de persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea reprezintă numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus, dar care au fost externate.

Conform datelor furnizate de DSP Constanța, la nivelul județului au fost confirmate, de la începutul anului școlar, 171 de cadre didactice, 338 de elevi, 90 de studenți și 42 de angajați din unitățile de învățământ (personal auxiliar).

În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 859 de cazuri de infectare în rândul personalului: medici (218), asistenți medicali (379) și personal auxiliar (262).

În urma coroborării datelor din DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în ultimele 24 de ore, în județul Constanța au fost realizate 479 de teste RT-PCR.

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19 pe teritoriul județului Constanța.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta