Connect with us

Turism

Litoralul extremelor

Published

on

Litoralul se zbate să supravieţuiască, într-un an în care sejururile lungi nu se vând mai deloc iar turiştii de weekend sunt singurii care frecventează staţiunile de la mare. Pandemia a subţiat veniturile familiştilor care veneau în iulie şi august la mare, şi în acelaşi timp a scumpit şi vacanţele de vară. Deşi weekendul trecut a fost cel mai aglomerat de la începutul sezonului estival,  cu aproape o sută de mii de turişti, per total nu s-au atins vânzările de anul trecut din aceeaşi perioadă.

O sută de mii de oameni au umplut litoralul în weekendul trecut. Un mic record al anului în care pandemia de COVID 19 a schimbat toate regulile şi previziunile. Românii care dau o fugă la mare doar la sfârşit de săptămână sunt ultima speranţă a afaceriştilor de la Constanţa.

Elena Oprea, manager hotel: ” A fost un weekend bun, este adevărat că au fost multe solicitări pe ultima sută de metri, nu atât de multe solicitări ca anul trecut când ne confruntam cu multe refuzuri că nu aveam camere. Anul trecut am avut 100 %, este adevărat că avem şi un hotel cu o capacitate mare, de 16o de camere şi este o provocare să-l umpli chiar şi-n timpul sezonului, mai ales anul acesta . ” 

Cristiana Bârcă, manager de hotel: ” A fost un weekend aglomerat, un pic neobişnuit faţă de anii trecuţi, rezervările se fac last-minute, din câte am observat oaspeţii noştri îşi fac rezervare cu 2 chiar 3 zile înainte. “

Agenţii economici din turism spun că se vând foarte bine  hotelurile de lux  şi că de fapt acesta este trendul verii. Clienţii cu bani sunt singurii care îşi cumpără sejururi lungi, la fel ca şi anii trecuţi. Hotelurile de 3 stele sunt la capacitate doar în weekend. Altfel spus, oamenii cu dare de mână au venit în continuare în vacanţă pe litoral. La polul opus sunt ceilalţi turişti care strângeau bani un an întreg pentru un sejur pe Litoral. Nu şi-au mai permis acum şi vin doar în weekend.

Stefan Necula, agent de turism: ” Începând cu această săptămână litoralul se va aglomera, vor fi sejururi mai lungi decât acestea de weekend. “

În astfel de conditii, investitorii din turism trăiesc de la un weekend la altul iar micii afacerişti îşi fac socotelile în fiecare zi de luni, după ce petrecăreţii pleacă acasă.

George Uda, barman : ” A fost un weekend bun faţă de începutul de săptămână,   berea s-a vândut bine cam 15o de litri pe zi, faţă de timpul săptămânii .”

Aşadar dacă vă pregătiţi să veniţi la mare ar fi bine să aveţi mai mulţi bani de buzunar, căci preţurile nu-s deloc mici, mai ales în zonele cu pretenţii şi distracţii scumpe.

Recomandarea saptamanii

Recomandări pentru vacanța de sărbători

Published

on

Deși mai timid anul acesta, având în vedere contextul actual, românii se gândesc deja la vacanța de iarnă. Fie că vorbim de Crăciun sau de Revelion, ofertele sunt numeroase, iar rezervările prind deja contur.

Și anul acesta, cele mai atractive destinații, dar și cele mai solicitate pentru sărbătorile de iarnă sunt stațiunile montane din România. Cu toate acestea, agenții de turism propun și destinații externe, cum ar fi Turcia, Grecia sau Egipt.

“Au fost lansate oferte pentru România, dar destul de timid, dar există preferințe care sunt acoperite de toate ofertele lansate deja și au fost lansate, de asemenea, ofertele pentru destinații externe, pachetele pentru revelioanele în străinătate, iar cea mai solicitată rămâne Turcia, pentru că sunt tarife scăzute față de anii anteriori. Egiptul, de asemenea, Grecia, oferte pentru insula Creta, mai călduroasă în lunile de iarnă.”, declară CORINA MARTIN, manager agenție de turism

Desigur, există oferte și pentru românii care se vor încumeta să călătorească mai mult și mai departe. De pildă, Laponia, cunoscută și ca “Țara lui Moș Crăciun” este pregătită să își întâmpine și în acest an turiștii din lumea întreagă.

“Laponia este o destinație pe care românii deja o știu, pentru că de vreo 15 ani se organizează cel puțin un zbor charter în fiecare an. Anul acesta, ar fi trebuit să nu mai fie, dar cumva a apărut o agenție de turism care și-a asumat acest risc, riscul unui zbor direct în condițiile actuale. Dar cumva noi am văzut acest zbor direct ca pe un avantaj, pentru că vom solicita testare covid la urcarea în avion și practic vom avea garanția că toată lumea este în regulă și vom călători fără griji. Pachetul include și asigurare storno, care are și clauză covid, asta însemnând că dacă cineva este cumva depistat pozitiv, nu mai poate veni în excursie, dar își poate recupera 100% banii plătiți pe excursie.”, declară RĂZVAN PASCU, antreprenor marketing turistic 

Deși turismul mondial trece printr-o perioadă deloc favorabilă, atâta vreme cât sunt respectate întocmai măsurile de siguranță, turiștii se pot bucura fără griji de o binemeritată vacanță.

sursa foto: santaclausvillage.com

Continue Reading

Actualitate

Statul român ar putea garanta 100% din valoarea voucherelor de turism oferite ca alternativă la returnarea banilor

Published

on

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA)  face demersuri pentru a veni în sprijinul operatorilor economici din turism și propune garantarea în procent de 100% a voucherelor oferite ca alternativă la rambursare, aferente călătoriilor anulate în contextul pandemiei COVID-19.

În ședința de guvern, de săptămâna trecută, a fost prezentată o Ordonanță de Urgență pentru instituirea a două scheme de ajutor de stat, sub formă de garanții și sub formă de granturi, destinate operatorilor economici din turism.

Proiectul de act normativ prevede ca statul român să garanteze, în procent de 100%, voucherele oferite turiștilor de către agențiile de turism și structurile turistice cu funcțiuni de cazare, ca alternativă la rambursările în numerar aferente călătoriilor anulate, în cazul insolvenței emitenților voucherelor.

În egală măsură, se dorește acoperirea primelor de garantare datorate de beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru garantarea voucherelor oferite turiştilor, ca alternativă la rambursările pentru pachetele turistice şi serviciile unice de călătorie, anulate în contextul pandemiei COVID-19.

Cele două scheme de ajutor de stat vor avea o durată limitată, până la 31 decembrie 2020. Prin urmare, vor fi garantate doar voucherele emise până la această dată, indiferent de durata lor de valabilitate. Măsurile de sprijin propuse vor intra în vigoare doar după aprobarea Comisiei Europene.

Continue Reading

Turism

Călătoriile au scăzut cu 65% în 2020

Published

on

Situație fără precedent cu care se confruntă turismul la nivel mondial. Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Turismului, acest domeniu a înregistrat o scădere de peste 60% față de anul trecut.

Cea de-a 112-a sesiune a Consiliului Executiv al Organizației Mondiale a Turismului, ce s-a desfășurat în Georgia, a scos la iveală o situație greu de imaginat în ultimele decenii, la nivel mondial. Conform concluziilor OMT, turismul se confruntă în prezent cu o scădere a sosirilor turistice internaționale de 65%, comparativ cu același interval al anului trecut.

Din partea României, la întrevederea de la Tbilisi a participat și Emil-Răzvan Pîrjol, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Direcția Generală Turism.

Astfel, în cadrul evenimentului, ca urmare a discuțiilor bilaterale, Secretarul General al Organizației Mondiale a Turismului, a acceptat invitația lansată de România, de a efectua o vizită oficială în țara noastră, în toamna acestui an.

Indiferent de țara reprezentată, oficialii din turism au încercat să găsească soluții viabile pentru redresarea acestui domeniu grav afectat de epidemia de coronavirus.

“Călătoriile internaţionale sigure şi responsabile sunt acum posibile în multe părţi ale lumii şi este imperativ ca guvernele să colaboreze îndeaproape cu sectorul privat pentru a pune din nou în mişcare turismul mondial.”, declară ZURAB POLOLIKASHVILI, Secretarul General al OMT

România a fost aleasă în anul 2017 membru cu drepturi depline în cadrul Organizației Mondiale a Turismului.

Sursa foto: soposted.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta