Connect with us

Sanatate

Lipsa vitaminei B12 poate duce la deces

Published

on

Deficitul de vitamina B12, o afecțiune care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume, poate cauza probleme grave de sănătate, mai ales neurologice, și chiar provoca decesul, arată o analiză publicată de The Wall Street Journal. Cu toate acestea, afecțiunea rămâne slab diagnosticată chiar și în state dezvoltate.

Vitamina B12 “este un nutrient esențial, care influențează fiecare sistem din organismul nostru. Este necesar pentru formarea unor celule roșii sănătoase din sânge și pentru țesuturile nervoase, și contribuie la producerea ADN”, arată analiza publicației financiare.

Din cauza problemelor legate de diagnostic, este dificil de spus câte persoane suferă de lipsă de vitamina B12. Studiile realizate până acum estimează că între 5% și 20% din populația mondială are deficit de vitamina B12, potrivit unui raport realizat în 2017 de David Smith, profesor de farmacologie la Universitatea Oxford.

Specialiștii subliniază că, în prezent, nu există un test de referință pentru a diagnostica deficitul de vitamina B12. Mai mult, simptomele afecțiunii sunt foarte diverse.

În Europa, screening-ul pentru vitamina B12 se realizează în ultimul timp cu produsul holotranscobalamin, numit și Active B12 – care măsoară doar procentul de B12 care este activ metabolic și care ajunge la celule.

Acesta este considerat de specialiști ca având rezultate mai bune decât serul utilizat în Statele Unite, care măsoară doar concentrația totală a B12 din sânge.

Cum se obține vitamina B12

Oamenii obțin vitamina B12 printr-o alimentație sănătoasă care include produse de origine animală, precum carne, fructe de mare, ouă și produse lactate.

Orice om are nevoie zilnic de un aport de vitamina B12, pe care o poate stoca – mai ales în ficat. Totuși, în unele cazuri, stucurile de vitamina B12 din organism se pot epuiza, din diferite cauze.

Afecțiunea poate afecta orice categorie de populație, însă categoriile cele mai expuse sunt femeile însărcinate, persoanele în vârstă și pacienții cu anemie pernicioasă (anemia Biermer).

Femeile gravide au nevoie de un aport mai mare de vitamina B12, deoarece trebuie să alimenteze și fătul, spun specialiștii.

Deficitul de vitamina B12 s-a extins în ultima perioadă, în condițiile în care a crescut numărul persoanelor vegetariene sau vegane, potrivit unor studii.

Un studiu realizat în 2010 în Marea Britanie a arătat că un sfert dintre vegetarieni și trei sferturi dintre vegani aveau deficit de vitamina B12.

Un studiu internațional prezentat recent a identificat vitamina B12 ca un inhibitor natural al enzimei care generează boala Parkinson ereditară.

Sursa: The Wall Street Journal

Foto: Juice Lab

Actualitate

Dăruieşte o picătură din viaţa ta celor aflaţi în suferință!

Published

on

Tomis Bike Constanţa, împreună cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, invită comunitatea de biciclişti din Constanţa şi nu numai, la o mobilizare generală, în data de 31 iulie, în faţa centrului pentru a dărui speranţă la viaţă celor care au mare nevoie de sânge.

Persoanele care doresc să doneze sânge/plasmă, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, sunt aşteptate sâmbătă, 31 iulie, la ora 12:00, în faţa centrului. Solicitările de sânge şi componente sanguine ale spitalelor din judeţ şi din Bucureşti sunt în creştere, dar numărul donatorilor este insuficient.

Limita de donatori pentru această acţiune este de 30 de persoane. Cei care doresc să dăruiască speranţă la viaţă, sunt rugaţi să ia legătura cu Marius Adrian Hrituleac la numărul de telefon 0769 812 195.

 

Continue Reading

Sanatate

Număr mare de pacienți la Spitalul Mangalia, în plin sezon estival

Published

on

În plin sezon estival, se înregistrează o creștere a numărului de pacienți care se prezintă în Compartimentul Primiri Urgențe, din cadrul Spitalului municipal Mangalia. Astfel, la CPU, există câte 3000 de prezentări/lună, în condițiile în care în extrasezon numărul prezentărilor este de aproximativ 1000/lună.

Cei care au nevoie de îngrijiri de specialitate sunt, în general, turiștii, care se află în vacanță, pe litoral. Aceștia se prezintă cu dureri abdominale, vărsături, stări febrile, insolații sau răceli de sezon.

”Cele mai frecvente simptomatologii ale pacienților care se prezintă la CPU, pe durata verii, sunt cele legate de patologii ale tubului digestiv, arsuri solare, accidente de submersie, insolații sau înțepături de insecte, plăgi tăiate, etc. Deși volumul de muncă este mai mare în aceste luni, angajații spitalului nostru acordă îngrijiri medicale tuturor pacienților care se adresează spitalului. Cei mai mulți pacienți sunt tratați în regim de spitalizare de zi și mai puțin în spitalizarea continuă. Linia de gardă în Compartimentul Urgențe funcționează non-stop, la capacitate maximă.”, a precizat ALINA DAN, manager-ul Spitalului Mangalia

Tot în această vară, au fost rezervate 25 de paturi destinate patologiilor COVID-19. În prezent, la unitatea medicală din sudul județului Constanța, nu au mai fost diagnosticate persoane cu COVID-19, incidența îmbolnăvirilor fiind de câteva săptămâni, de 0,00%.

sursa foto: mangalia.ro

Continue Reading

Actualitate

1.000 de medicamente esențiale, decontate 100%

Published

on

Ministrul Sănătății a semnat ordinul care aprobă lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România. Aceasta conține 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe. Pe listă se regăsesc medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum și pentru bolile endocrine.

Medicamentele cuprinse în ordin se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ordinul cu lista de 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie a.c.

 

Continue Reading

Actualitate

O nouă tranșă de Pfizer

Published

on

O nouă tranşă de vaccin de la compania Pfizer/BioNTech, care constă în 662.220 doze, a ajuns în prima zi a acestei săptămâni pe aeroportul din Otopeni. Transportul către centrul de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

Până în prezent, România a recepţionat 16.596.629 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 7.269.098 au fost utilizate pentru imunizarea populaţiei.

De asemenea, aproape 4,9 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19, până în prezent, în ţara noastră. Dintre acestea, 4,7 milioane au schema de imunizare completă. Din 27 decembrie 2020 şi până la 15 iulie 2021, au fost administrate 9.185.754 de doze de ser împotriva coronavirusului.

În judeţul Constanţa, pe lângă centrele de vaccinare fixe, din oraşe, echipele mobile au intensificat acţiunile în zonele mai îndepărate, în mediul rural, acolo unde accesul este mai dificil, iar conducerea DSP Constanța face apel la locuitori să înțeleagă importanța vaccinului și să se imunizeze în continuare pentru că „lupta din spitale s-a mutat în centrele de vaccinare”.

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222