Deficitul de vitamina B12, o afecțiune care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume, poate cauza probleme grave de sănătate, mai ales neurologice, și chiar provoca decesul, arată o analiză publicată de The Wall Street Journal. Cu toate acestea, afecțiunea rămâne slab diagnosticată chiar și în state dezvoltate.
Vitamina B12 “este un nutrient esențial, care influențează fiecare sistem din organismul nostru. Este necesar pentru formarea unor celule roșii sănătoase din sânge și pentru țesuturile nervoase, și contribuie la producerea ADN”, arată analiza publicației financiare.
Din cauza problemelor legate de diagnostic, este dificil de spus câte persoane suferă de lipsă de vitamina B12. Studiile realizate până acum estimează că între 5% și 20% din populația mondială are deficit de vitamina B12, potrivit unui raport realizat în 2017 de David Smith, profesor de farmacologie la Universitatea Oxford.
Specialiștii subliniază că, în prezent, nu există un test de referință pentru a diagnostica deficitul de vitamina B12. Mai mult, simptomele afecțiunii sunt foarte diverse.
În Europa, screening-ul pentru vitamina B12 se realizează în ultimul timp cu produsul holotranscobalamin, numit și Active B12 – care măsoară doar procentul de B12 care este activ metabolic și care ajunge la celule.
Acesta este considerat de specialiști ca având rezultate mai bune decât serul utilizat în Statele Unite, care măsoară doar concentrația totală a B12 din sânge.
Cum se obține vitamina B12
Oamenii obțin vitamina B12 printr-o alimentație sănătoasă care include produse de origine animală, precum carne, fructe de mare, ouă și produse lactate.
Orice om are nevoie zilnic de un aport de vitamina B12, pe care o poate stoca – mai ales în ficat. Totuși, în unele cazuri, stucurile de vitamina B12 din organism se pot epuiza, din diferite cauze.
Afecțiunea poate afecta orice categorie de populație, însă categoriile cele mai expuse sunt femeile însărcinate, persoanele în vârstă și pacienții cu anemie pernicioasă (anemia Biermer).
Femeile gravide au nevoie de un aport mai mare de vitamina B12, deoarece trebuie să alimenteze și fătul, spun specialiștii.
Deficitul de vitamina B12 s-a extins în ultima perioadă, în condițiile în care a crescut numărul persoanelor vegetariene sau vegane, potrivit unor studii.
Un studiu realizat în 2010 în Marea Britanie a arătat că un sfert dintre vegetarieni și trei sferturi dintre vegani aveau deficit de vitamina B12.
Un studiu internațional prezentat recent a identificat vitamina B12 ca un inhibitor natural al enzimei care generează boala Parkinson ereditară.
Sursa: The Wall Street Journal
Foto: Juice Lab