Connect with us

Sanatate

Lipsa vitaminei B12 poate duce la deces

Published

on

Deficitul de vitamina B12, o afecțiune care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume, poate cauza probleme grave de sănătate, mai ales neurologice, și chiar provoca decesul, arată o analiză publicată de The Wall Street Journal. Cu toate acestea, afecțiunea rămâne slab diagnosticată chiar și în state dezvoltate.

Vitamina B12 “este un nutrient esențial, care influențează fiecare sistem din organismul nostru. Este necesar pentru formarea unor celule roșii sănătoase din sânge și pentru țesuturile nervoase, și contribuie la producerea ADN”, arată analiza publicației financiare.

Din cauza problemelor legate de diagnostic, este dificil de spus câte persoane suferă de lipsă de vitamina B12. Studiile realizate până acum estimează că între 5% și 20% din populația mondială are deficit de vitamina B12, potrivit unui raport realizat în 2017 de David Smith, profesor de farmacologie la Universitatea Oxford.

Specialiștii subliniază că, în prezent, nu există un test de referință pentru a diagnostica deficitul de vitamina B12. Mai mult, simptomele afecțiunii sunt foarte diverse.

În Europa, screening-ul pentru vitamina B12 se realizează în ultimul timp cu produsul holotranscobalamin, numit și Active B12 – care măsoară doar procentul de B12 care este activ metabolic și care ajunge la celule.

Acesta este considerat de specialiști ca având rezultate mai bune decât serul utilizat în Statele Unite, care măsoară doar concentrația totală a B12 din sânge.

Cum se obține vitamina B12

Oamenii obțin vitamina B12 printr-o alimentație sănătoasă care include produse de origine animală, precum carne, fructe de mare, ouă și produse lactate.

Orice om are nevoie zilnic de un aport de vitamina B12, pe care o poate stoca – mai ales în ficat. Totuși, în unele cazuri, stucurile de vitamina B12 din organism se pot epuiza, din diferite cauze.

Afecțiunea poate afecta orice categorie de populație, însă categoriile cele mai expuse sunt femeile însărcinate, persoanele în vârstă și pacienții cu anemie pernicioasă (anemia Biermer).

Femeile gravide au nevoie de un aport mai mare de vitamina B12, deoarece trebuie să alimenteze și fătul, spun specialiștii.

Deficitul de vitamina B12 s-a extins în ultima perioadă, în condițiile în care a crescut numărul persoanelor vegetariene sau vegane, potrivit unor studii.

Un studiu realizat în 2010 în Marea Britanie a arătat că un sfert dintre vegetarieni și trei sferturi dintre vegani aveau deficit de vitamina B12.

Un studiu internațional prezentat recent a identificat vitamina B12 ca un inhibitor natural al enzimei care generează boala Parkinson ereditară.

Sursa: The Wall Street Journal

Foto: Juice Lab

Actualitate

Constanța, în topul cazurilor de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore! Cinci paturi libere în spitalele din județ

Published

on

Luptă între viață și moarte, disperare, neputință, epuizare. Așa arată tabloul spitalelor din țară, unde medicii trăiesc zilnic pe pielea lor adevărate drame atunci când pacienții pe care îi tratează de Covid pierd lupta cu virusul. Iar numărul lor este tot mai mare, în timp ce paturile în secțiile de terapie intensivă unde să-și găsească salvarea sunt tot mai puține, cu fiecare zi. În tot județul Constanța, mai sunt doar cinci paturi libere.

Îngrijorarea personalului medical din spitale este fondată, căci zilnic improvizează paturi pentru a-i trata pe toți pacienții care ajung cu ultimele puteri în secțiile de Terapie Intensivă, răpuși de Covid. Unii se salvează, după o luptă corp la corp cu virusul, alții însă pierd bătălia, sub ochii medicilor care folosesc toate armele și toate eforturile pentru a-i salva.

În acest moment, situația privind locurile libere la ATI Covid, în județul Constanța este îngrijorătoare. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au anunțat că mai sunt doar trei paturi libere la Terapie Intensivă în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, din totalul de 23 de paturi.

La Mangalia, scenariul este negru. Niciun pat nu este liber, toate cele nouă disponibile pentru pacienții Covid fiind ocupate. Totodată, la Spitalul din Medgidia, doar două paturi sunt disponibile, din totalul de 15. Iar numărul persoanelor care se pozitivează este în continua creștere, la fel și îngrijorarea medicilor care nu știu cum îi vor mai putea trata în spitale pline ochi. După Capitală, Constanța este județul cu cele mai multe cazuri confirmate în ultimele 24 de ore, mai exact 678 de persoane infectate, iar locul trei este ocupat de județul Timiș, cu 569 de cazuri.

Continue Reading

Sanatate

O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge în România

Published

on

O nouă tranşă de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, care constă în 303.030 doze a sosit în ţară, pe aeroportul Otopeni, la începutul acestei săptămâni. Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, mai indică sursa citată.

Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

CNCAV mai precizează că Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.

Până la acest moment, ţara noastră a recepţionat 13.374.719 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 8.519.495 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei, conchide sursa amintită.

Continue Reading

Actualitate

Încă un centru mobil de vaccinare, la Constanţa

Published

on

Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială, a deschis la City Park Mall un centru de vaccinare mobil, pentru a răspunde interesului din ce în ce mai crescut pentru imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2. Oricine dorește se poate vaccina fără programare cu Pfizer-BioNTech sau Johnson& Johnson.

Pentru că valul 4 al pandemiei a crescut ritmul vaccinării, acest centru va funcționa până pe 31 octombrie, în intervalul orar 12:00-20:00. Persoanele care doresc să se imunizeze trebuie doar să prezinte un document de identitate valabil (carte de identitate / pașaport).

 

Continue Reading

Actualitate

Fii erou, salvează o viață! Un copil de 1 an, din Cumpăna, are nevoie de sânge

Published

on

Viaţa micuţului Eric Ştefan Parase, din comuna Cumpăna, este în pericol. Copilul este internat la Institutul Clinic Fundeni şi are mare nevoie de sânge. Pentru a veni în sprijinul lui, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a postat pe pagina de Facebook următorul mesaj:

,,Dragii mei, un suflet de copil are nevoie urgentă de noi, are nevoie ca noi să ne transformăm în eroi, pentru a-i salva viața.

Eric Ştefan Parase are numai un anișor și trece prin cea mai grea încercare, iar familia speră într-o minune și se roagă ca sufletul lor să se facă bine! Noi putem ajuta ca Eric Ştefan să revină acasă, să crească mare și să se bucure de copilărie.

Sângele este viață, de aceea vă îndemn să mergem cât mai mulți la Centrul de Transfuzii Constanța (în incinta Spitalului Judetean Cnstanţa) și să donăm viață pentru Eric Ştefan Parase.

Este important să specificăm că donăm pentru Parase Eric Ştefan – Fundeni, Hematologie Pediatrică.

Programul centrului de transfuzii este de la 7:30 la 13:30!

Haideți să ne unim forțele și să-i redăm lui Eric copilăria pe care o merită și șansa la viață.

Dumnezeu să vegheze asupra lui și a părinților! Oameni dragi, fiți eroi pentru Eric Ştefan.”.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222