Connect with us

Sanatate

Lipsa vitaminei B12 poate duce la deces

Published

on

Deficitul de vitamina B12, o afecțiune care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume, poate cauza probleme grave de sănătate, mai ales neurologice, și chiar provoca decesul, arată o analiză publicată de The Wall Street Journal. Cu toate acestea, afecțiunea rămâne slab diagnosticată chiar și în state dezvoltate.

Vitamina B12 “este un nutrient esențial, care influențează fiecare sistem din organismul nostru. Este necesar pentru formarea unor celule roșii sănătoase din sânge și pentru țesuturile nervoase, și contribuie la producerea ADN”, arată analiza publicației financiare.

Din cauza problemelor legate de diagnostic, este dificil de spus câte persoane suferă de lipsă de vitamina B12. Studiile realizate până acum estimează că între 5% și 20% din populația mondială are deficit de vitamina B12, potrivit unui raport realizat în 2017 de David Smith, profesor de farmacologie la Universitatea Oxford.

Specialiștii subliniază că, în prezent, nu există un test de referință pentru a diagnostica deficitul de vitamina B12. Mai mult, simptomele afecțiunii sunt foarte diverse.

În Europa, screening-ul pentru vitamina B12 se realizează în ultimul timp cu produsul holotranscobalamin, numit și Active B12 – care măsoară doar procentul de B12 care este activ metabolic și care ajunge la celule.

Acesta este considerat de specialiști ca având rezultate mai bune decât serul utilizat în Statele Unite, care măsoară doar concentrația totală a B12 din sânge.

Cum se obține vitamina B12

Oamenii obțin vitamina B12 printr-o alimentație sănătoasă care include produse de origine animală, precum carne, fructe de mare, ouă și produse lactate.

Orice om are nevoie zilnic de un aport de vitamina B12, pe care o poate stoca – mai ales în ficat. Totuși, în unele cazuri, stucurile de vitamina B12 din organism se pot epuiza, din diferite cauze.

Afecțiunea poate afecta orice categorie de populație, însă categoriile cele mai expuse sunt femeile însărcinate, persoanele în vârstă și pacienții cu anemie pernicioasă (anemia Biermer).

Femeile gravide au nevoie de un aport mai mare de vitamina B12, deoarece trebuie să alimenteze și fătul, spun specialiștii.

Deficitul de vitamina B12 s-a extins în ultima perioadă, în condițiile în care a crescut numărul persoanelor vegetariene sau vegane, potrivit unor studii.

Un studiu realizat în 2010 în Marea Britanie a arătat că un sfert dintre vegetarieni și trei sferturi dintre vegani aveau deficit de vitamina B12.

Un studiu internațional prezentat recent a identificat vitamina B12 ca un inhibitor natural al enzimei care generează boala Parkinson ereditară.

Sursa: The Wall Street Journal

Foto: Juice Lab

Actualitate

8 mai – Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

Published

on

Anual, pe 8 mai este sărbătorită Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii. În 2021, această  zi este dedicată personalului și voluntarilor Mișcării Internaționale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii care intervin și susțin persoanele afectate de COVID-19, care, cu responsabilitate și dăruire, duc la îndeplinire misiunea organizației sub sloganul ,,Suntem de neoprit”.

În România, de la începutul pandemiei COVID-19, personalul și voluntarii Crucii Roșii Române au fost permanent în acțiune, asumându-și riscul îmbolnăvirii, pentru a oferi asistență umanitară și servicii socio-medicale celor în nevoie. Totodată, pentru a ajuta comunitățile să se pregătească, au diseminat informații esențiale pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului, au sprijinit persoanele izolate la domiciliu cu alimente esențiale și produse de igienă, au oferit sprijin psihosocial persoanelor vulnerabile și în carantină, au monitorizat telefonic persoanele izolate.

Prin implicarea a sute de donatori și parteneri din întreaga țară, personalul și voluntarii Crucii Roșii Române au reușit să sprijine unitățile medicale și instituțiile angajate în combaterea pandemiei cu echipamente medicale și de protecție în valoare de peste nouă milioane de euro.

„În ultimul an, COVID-19 a adus multă incertitudine și a perturbat viața românilor. Acest lucru s-a reflectat mai ales asupra persoanelor care erau deja afectate de sărăcie și izolare socială. Dar un lucru nu s-a schimbat: sprijinul oferit de voluntarii și personalul Crucii Roșii Române. Oamenii de Cruce Roșie au fost în comunități în fiecare zi, ajutând familiile afectate cu pachete cu alimente și produse de igienă sau oferind informații despre importanța prevenirii răspândirii virusului. Timp de un an ei ne-au demonstrat că angajamentul lor nu se clatină niciodată, iar compasiunea lor nu are limite.”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

Mișcarea Internațională este alcătuită din 192 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, cu 160.000 de filiale locale și aproximativ 14 milioane de voluntari în întreaga lume.

Se estimează că unul din 636 de locuitori ai planetei este voluntar al Crucii Roșii sau al Semilunii Roșii. Împreună, Crucea Roșie și Semiluna Roșie au ajuns la 650,5 milioane de persoane cu activități de promovare a sănătății și a măsurilor de igienă (1 din 12 persoane) au desfășurat lucrări de alimentare cu apă și salubrizare pentru 106,2 milioane de oameni (adică 1 din 72 de persoane), au acordat asistență alimentară sau în natură pentru aproximativ 79 de milioane de persoane (1 din 97 de persoane) și mai mult de un milion de persoane au fost conectate cu familiile lor prin apeluri telefonice sau video, mesaje scrise sau verbale.

Președintele Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), dl. Francesco Rocca a declarat:

„Există multe provocări globale serioase de abordat, cum ar fi COVID-19, criza climatică și sprijinul pentru migranți. Dar astăzi avem aproximativ 14 milioane de motive pentru a sărbători: voluntarii noștri de neoprit. Fiecare act individual de bunătate și sprijin contează – indiferent de cât de mic poate părea. Această acțiune locală colectivă are un impact global masiv în fiecare zi”.

La rândul său Peter Maurer, președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), a spus:

„Personalul și voluntarii Crucii Roșii și Semilunii Roșii se află în prima linie a fiecărei crize, uneori riscându-și propria siguranță. Ei lucrează neîncetat, cu și pentru comunități, pentru a preveni și a atenua suferința umană în cele mai grave situații, în conflicte armate, dezastre și alte crize umanitare. Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii este ocazia noastră de a le aduce tribut, ei fac o schimbare în toată lumea în fiecare zi și se asigură că nimeni nu rămâne în urmă.”.

Despre Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară a autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru.

Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale ale Crucii Roșii Române care stau la baza tuturor acțiunilor sale.

Informații despre intervenția Crucii Roșii Române pentru limitarea efectelor negative ale pandemiei COVID19 găsiți aici.

 

Continue Reading

Sanatate

Localnicii din Năvodari se pot vaccina doar cu buletinul, fără programare

Published

on

Vești bune pentru localnicii din Năvodari. Aceștia se pot vaccina împotriva virusului Covid-19 doar cu buletinul, fără programare.

Astfel, persoanele care doresc să se vaccineze se pot prezenta la Centrul de la Năvodari doar cu buletinul, fără a fi nevoie o programare prealabilă în platformă.

În cadrul Centrului de la Năvodari se administrează serul produs de Moderna.

Persoanele care se adresează centrului vor fi programate ulterior pentru rapel, urmând ca la finalizarea imunizării să primească adeverința de vaccinare.

Pentru mai multe informații, localnicii sunt sfătuiți să sune la numărul de telefon 0712.012.439.

Până în prezent, aproape 2.900 de persoane au fost imunizate cu serul Moderna la Centrul de Vaccinare de la Năvodari.

sursa foto: Primăria Năvodari

Continue Reading

Sanatate

Românii din străinătate se pot vaccina fără programare în România

Published

on

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și străini cu drept de ședere în România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 extinde modalitatea de înscriere la vaccinare, fără programare în platforma electronică.

Începând de sâmbătă, 8 mai, persoanele cu vârste de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze și au documente de identitate valabile se vor putea prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare, pe tot parcursul intervalului orar de funcționare. Populația generală cu vârsta de până în 60 de ani care dorește să se vaccineze se va putea prezenta la centrele de vaccinare, după ora 14:00, fără programare, în vederea administrării dozelor de vaccin.

Prioritate vor avea însă persoanele programate prin platformă, care au un loc deja ocupat și trebuie să aibă vaccinul asigurat, dar dacă un centru are capacitate de 100 de persoane și sunt 50 de persoane programate, va elibera bonuri de ordine pentru cele 50 de persoane suplimentare care se vor prezenta.

Sursa: CNCAV

Continue Reading

Actualitate

Președintele Klaus Iohannis avertizează: „Pandemia nu s-a terminat. Nu va culcați pe o ureche!”

Published

on

Klaus Iohannis s-a aflat astăzi în vizită de lucru la Constanța. A vrut să vadă cum merg lucrurile la Spitalul Militar din Constanța, unitate care găzduiește și un centru de vaccinare.  În aceste zile, aici se desfășoară Maratonul Vaccinării, ocazie cu care constănțenii pot veni să se vaccineze fără să mai fie nevoiţi să se programeze pe platformă. Iohannis s-a arătat impresionat de cum arată centrul de vaccinare și cum se lucrează, în condițiile în care vorbim de un centru construit din containere.

,,Am vizitat centrul de vaccinare de aici și sunt plăcut impresionat. Este  organizat impecabil deși este în condiții de container, improvizat. Sunt mulțumit de cum merge campania de vaccinare aici. În alte părți, încă sunt în organizare. Urmează noi acțiuni de acest gen, sunt planificate centre cu program non stop. Am aflat că astăzi vom depăși suta de mii de persoane vaccinate într-o zi. Vom menține ritmul și vom încerca să îl creștem, astfel încât un număr cât mai mare de cetățeni să se poată vaccina.”, a declarat preşedintele Iohannis.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222