Connect with us

Administratie/politica

Liceul din Năvodari, modernizat cu bani europeni

Published

on

Elevii din Năvodari vor avea la dispoziție un liceu modern, la standard europene. Administrația locală continuă lucrările pentru modernizarea Liceului Lazăr Edeleanu, investiție realizată din fonduri europene. Muncitorii lucrează la schimbarea pardoselei, la înlocuirea tâmplăriei vechi de la etajul 2 și la schimbarea instalației electrice. Proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Liceului Tehnologic Lazăr Edeleanu Năvodari” face parte din Programului Operaţional Regional 2014-2020.

La Năvodari, continuă lucrările pentru modernizarea Liceului Lazăr Edeleanu, astfel încât elevii să poată studia în viitor într-un spațiu modern. Echipele de muncitori lucrează zilele acestea la clădirea C1, unde se sparge pardoseala pentru a se monta polistirenul extrudat, urmând apoi a se trage șapa de nivel. De asemenea, se demontează tâmplăria veche de la etajul 2 și se monteaza concomitent tâmplăria nouă de PVC. Tot la etajul 2, dar și la 3, se lucrează la schimbarea instalației electrice. La exterior se lucrează la montarea schelei pe fațada dinspre parc.

Toate lucrările, toate investițiile care țin de domeniul educației și sănătății sunt necesare într-o comunitate. Vreau să știți foarte clar că acest liceu nu a mai fost nici consolidat și nu s-a lucrat nici la fațadă din 1980, iar pentru a da un nou suflu acestei instituții vă dați seama că trebuia să facem orice. Faptul că am accesat fonduri europene pentru Năvodari este un alt lucru pozitiv pe care noi ni-l asumăm cu mare drag. Plus de asta, și fațada și consolidarea sunt un proiect care a fost cerut și de directorii de la liceu plus profesori dar și de părinți”, a declarat Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari.

Investiția este realizată de Primăria Năvodari și se desfășoară cu cu finanțare europeană în valoare de 9,5 milioane de lei. Proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Liceului Tehnologic Lazăr Edeleanu Năvodari” face parte din Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Proiectul prevede izolarea termică a pereților exteriori, termoizolarea pereților în zona soclului, izolarea termică a planșeului peste sol, înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare existente, asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a clădirii, termo-hidroizolarea terasei, reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată de viață mare, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice pentru consum propriu.

Administratie/politica

Din 10 octombrie, colectarea deșeurilor se va face pe timpul nopții, la Constanța

Published

on

De luni, 10 octombrie 2022, colectarea deșeurilor se va face pe timpul nopții! VĂ RUGĂM SĂ NU PARCAȚI MAȘINILE ÎN ZONA PLATFORMELOR DE COLECTARE ȘI SĂ BLOCAȚI ASTFEL ACCESUL CĂTRE ACESTEA!

Pentru fluidizarea traficului, reducerea costurilor și utilizarea eficientă a parcului de autovehicule, colectarea deșeurilor municipale se va realiza în intervalul orar 22:00-06:00. În cartierele de case, ridicarea deşeurilor se va face, în continuare, pe timpul zilei.

Prin modificările aduse Regulamentului serviciului de salubrizare, Constanța se alătură astfel astfel marilor orașe europene în care operațiunile de colectare se efectuează pe timpul nopții.

Mai mult, măturatul trotuarelor și al carosabilului, stropitul și spălarea acestora vor fi realizate exclusiv noaptea, în același interval orar.

Operațiunile de stropire, măturare și spălare a căilor publice, precum și golirea platformelor pe timpul nopții vor contribui decisiv la îmbunătățirea calității factorilor de mediu și vor reduce major riscul de îmbolnăvire a constănțenilor, risc provocat de microorganismele din praful stradal.

Continue Reading

Administratie/politica

Primăria Lumina, măsuri cu privire la reducerea consumului de energie

Published

on

După cum bine știți, la nivel european UE a solicitat tuturor statelor membre reducerea consumului de energie electrică. Această măsură este legată de criza energetică prin care trecem cu toții. În ultimele luni prețurile la facturile de energie electrică pentru iluminatul public stradal au crescut simțitor.
Costurile foarte mari au determinat instituția noastră să apeleze la modalități de economisire a consumului de curent. Spre exemplu, mai multe becuri de pe stâlpii de iluminat sau din diverse spații publice, precum terenuri de sport, au fost înlocuite cu cu lămpi cu un consum de curent cu 50% mai mic.
În ultimii ani Primăria Comunei Lumina a investit în eficientizarea sistemului de iluminat public și va continua să caute oportunități de investire în proiecte de energie regenerabilă și de reabilitare a clădirilor publice pentru eficientizarea energetică a acestora.
MĂSURI PE TERMEN SCURT CU PRIVIRE LA ILUMINATUL PUBLIC STRADAL
Întrucât costurile cu energia electrică pentru iluminatul public stradal au crescut simțitor, în baza prevederilor legale actuale de sprijin cu privire la facturile de energie electrică, instituția noastră este nevoită să găsească soluții pe termen scurt.
La fel ca și alte unități administrativ teritoriale din țară, în urma unei întruniri cu reprezentanții societății ce se ocupă de administrarea sistemului de iluminat public stradal, având în vedere creșterea numărului de ore de noapte, am decis ca în primă instanță să reducem numărul de corpuri de iluminat funcționale de pe o stradă.
Mai exact, în următoarea perioadă pe fiecare stradă un bec de pe un stâlp de iluminat va fi aprins iar următorul nu. În situația în care această ordine nu este respectată se va interveni punctual pe fiecare stradă în parte.
În săptămânile următoare vom analiza efeciența acestei măsuri și dacă se impune luarea unor alte hotărâri în acest sens.

Continue Reading

Administratie/politica

Administrația din Năvodari urgentează racordarea blocurilor debranșate la gaze

Published

on

Reprezentanții Primăriei Năvodari au organizat o întâlnire cu reprezentații Distrigaz pentru a urgenta realizarea branșamentelor blocurilor și apartamentelor din Năvodari la rețeaua de gaze naturale.
Am discutat cu dl Adrian Dobrea, director regional DistrigazSud Rețele și cu dl Marian Constantinescu, șef sector Constanța, punctual, situațiile cu care se confruntă atât asociațiile de proprietari, cât și locatarii, în procedurile de racordare și realizare a branșamentelor ori a extinderilor rețelei de gaze naturale.
Am centralizat toate problemele semnalate cu fiecare bloc și scară de bloc. Fiecare situație, fie că vorbim de întârzieri, lipsă documente etc., va fi analizată și rezolvată cu celeritate. Conducerea Distrigaz, căreia îi mulțumesc pentru sprijin, ne va ajuta să urgentăm toate lucrările și dosarele astfel încât oamenii să beneficieze de gaze cât mai repede. Am primit asigurări că branșarea apartamentelor se va face mult mai repede, iar lucrările pentru extinderea rețelei de gaze sau pentru executarea branșamentelor la scara de bloc se vor realiza în regim de urgență.
Rog, încă odată, asociațiile să verifice dosarele, situația cererilor depuse, dacă există toate documentele necesare, deoarece majoritatea situațiilor de întârzieri au fost cauzate de acest tip de probleme.

Continue Reading

Administratie/politica

Parc fotovoltaic, la Murfatlar

Published

on

În contextul facturilor tot mai mari la gaze și utilități, autoritățile locale din Murfatlar se gândesc la soluții de viitor pentru a face economii, dar și pentru a continua proiectele de dezvoltare a orașului. Astfel, edilul își propune construirea unui parc fotovoltaic, ce va acoperi întregul consum de energie electrică, începând cu iluminatul public, consumul din școli, grădinițe și alte clădiri administrative. În acest sens, Primăria Murfatlar va demara un studiu de fezabilitate și va depune un proiect la Ministerul Energiei.

Viitorul în ceea ce privește costurile cu energia electrică este incert, iar scumpirile de la o zi la alta împovărează nu doar populația, ci și administrațiile locale. Primăria Murfatlar se gândește deja să facă economii la facturi și are în plan un proiect de construire a unui parc fotovoltaic, în oraș. Planul a fost deja discutat cu reprezentanții din Ministerul Energiei, prezenți zilele trecute în localitate. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate în primul rând oportunitățile de finanțare a investițiilor autorităților publice locale în producția de energie din surse regenerabile puse la dispoziție de Ministerul Energiei prin Fondul de Modernizare. Apoi, s-au analizat posibilitățile de dezvoltare a orașului Murfatlar, iar delegația a vizitat și amplasamentele din oraș ce pot fi supuse unor astfel de investiții.

În scurt timp, Primăria Murfatlar va demara un studiu de fezabilitate și va depune un proiect la Ministerul Energiei pentru construcția unui parc fotovoltaic pe unul din terenurile degradate din oraș, parc fotovoltaic ce va acoperi întregul consum de energie electrică: consumul cu iluminatul public, consumul din școli, grădinițe și alte clădiri administrative. Primăria Murfatlar are un consum total de aproximativ 600MWh/an, iar costurile în timpul iernii au ajuns pe fondul scumpirii energiei electrice și la 50.000 lei/lunar.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222