La 30 de ani de la căderea dictaturilor comuniste, din Europa Centrală și de Est, Festivalul de Film și Istorii Râșnov (FFIR) își propune o evaluare critică a conceptului de libertate. Într-un spațiu nou, ce va fi amenajat în centrul orașului, FFIR va găzdui, între 19 și 28 iulie, dezbateri despre decembrie 1989, libertatea economică, muzica libertății, libertate câștigată – libertate pierdută (30 de ani după 1989), cinema-ul și libertatea. Vor fi, de asemenea, abordate teme precum emigrația românească (Diaspora, pământ românesc) si potențiala revenire în țara natală (Absolvent de Oxford, caut loc de muncă în România), viitorul Europei post-Brexit, digitalizarea societății și minorități (Privilegiul României multiculturale). Vor fi marcate aniversarea a 50 de ani de la aselenizare, a 70 de ani de NATO si a 100 de ani de la nașterea lui Alexandru Paleologu.
Peste 50 de filme vor fi proiectate în Cinematograful Amza Pellea (în timpul zilei), și în Grădina Cetății Râșnov (după apusul soarelui). Vor putea fi vizionate, printre altele:
- „Bohemian Rapsody” (2018), filmul pentru care Rami Malek a primit Oscarul, anul acesta, pentru cel mai bun rol principal masculine;
- capodopera clasică „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (1975), regizată de Milos Forman, cu Jack Nicholson în rolul titular;
- co-producția „Donbass”, care i-a adus lui Sergei Loznitsa premiul de regie al secțiunii Un certain Regard, la Cannes 2018;
- bijuteria rusească „Leto / O vară rock’n’roll” (2018);
- peliculele autohtone „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” și „Moromeții 2”.
Vineri, 19 iulie, pe scena amenajată în Grădina Cetății Râșnov, trupa Byron va deschide în mod oficial, de la ora 20:00, al 11-lea Festival de Film și Istorii Râșnov (FFIR). Concertul lui Dan Byron & Co, va fi urmat de proiecția filmului rusesc „Leto / O vară rock’n’roll”, producție 2018, regizată de Kirill Serebrennikov și deja considerat de mulți critici o peliculă-cult. Pe aceeași scenă, vor urca sâmbătă rockerii de la Luna Amară și duminică brașoveanul Alexandru Andrieș, alături de Berti Barbera, Călin Grigoriu, Maria Ioana Mîntulescu și Sorin Romanescu.
La exact 50 de ani de la ziua când naveta spațială Apollo 11 a aselenizat, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, David Saranga, ambasadorul Israelului în România, și astronautul Dumitru Prunariu vor participa, sâmbătă, 20 iulie, de la ora 17:00, la panelul „50 de ani de la aselenizare Tehnologie, Politică, Propagandă”. În cadrul panelului, va fi difuzat un interviu audio realizat în luna iunie a acestui an cu Andrei Bacalu, cel care a comentat aselenizarea la TVR. Proiecția filmelor „În umbra lunii” și „Primul om pe lună”, va întregi seria de evenimente dedicate aselenizării.
Festivalului de Film și Istorii Râșnov va găzdui și o Școala de Vară la care vor participa 72 de studenți și 23 de liceeni din România și Republica Moldova.