Connect with us

Actualitate

Lecţie de religie creştină: Pătimirea în temniţele comuniste

Published

on

Şcoala Brâncovenească este partener al evenimentului organizat sâmbătă, 3 aprilie, de Mănăstirea Văcăreştii Noi, din comuna Lumina, aşa cum se precizează într-un comunicat de presă transmis redacţiei noastre:

,,Din dragoste și din simțul datoriei față de cei care s-au jertfit în închisorile regimului ateu, Părintele Justin Pârvu a binecuvântat în urmă cu 12 ani organizarea unei conferințe la Iași, alegând ca dată, 19 martie, ziua în care mărturisitorul, Virgil Maxim, a trecut la Domnul și a devenit nuntașul cerului. An de an, această conferință s-a desfășurat, respectând filonul tradiției de proslăvire a sfinților din închisorile comuniste, cu excepția anului 2020, când aceasta nu a mai avut loc din cauza pandemiei și a instituirii stării de urgență. Anul acesta, cu binecuvântarea sfinților mărturisitori, am avut bucuria ca această conferință să se desfășoare în parcul Bisericii Toma Cozma din Iași, prin dragostea părintelui paroh Mihai Mărgineanu.

În memoria aceleaşi zile, Mănăstirea VĂCĂREȘTII NOI din Lumina, judeţul Constanţa, vă invită sâmbătă, 3 aprilie 2021, ora 16:00, la CATEHEZA PĂTIMIREA ÎN TEMNIȚELE COMUNISTE, la care vor fi invitați: Părintele Valerian Grecu – pătimitor în închisorile comuniste, în vârstă de 91 ani, scriitorul Danion Vasile.

De la ora 15:30 se va face Acatistul Rugului Aprins. Intrat în mănăstirea Sihastru din ținutul Vrancei, în apropiere de Vladimirești, la o vârstă fragedă, sub îndrumarea celor doi părinți duhovniceşti – Arsenie Boca și Ioan Iovan – care resuscitau viața duhovnicească într-o epocă de grea cumpănă, convertind inimile la Hristos, Valerian Grecu, nu are parte multă vreme de tihna mănăstirii, ci este arestat, parcurgând vămile chinului din împărăția morții, într-un proces de creștere a lui Hristos întru sine, creștere roditoare de iertare, chiar și a torționarilor.

<<În ziua de 19 martie 2009, în ziua de pomenire a lui Virgil Maxim, unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi ai închisorilor, la o conferinţă ţinută de ieroschimonahul Hrisostom Manolescu şi de scriitorul Danion Vasile în Sala Teatrului Luceafărul din Iaşi a izvorât mir din moaştele unui sfânt mucenic de la Aiud. Minunile nu se repetă pe bandă rulantă. Dar prin faptul că de şapte ori la Iaşi a izvorât mir din sfintele moaşte e o dovadă clară că Dumnezeu vrea proslăvirea noilor mucenici şi mărturisitori. Prin aceste sfinte moaşte s-au făcut multe minuni, vindecări de diferite boli şi nu numai. Aceste minuni au dus la creşterea evlaviei populare faţă de pătimitorii pentru Hristos din temniţele comuniste. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis ca din anul 2025 să înceapă canonizarea sfinţilor închisorilor. Va fi un proces de durată, pentru că numărul acestor sfinţi este foarte mare. Dar este foarte importantă mărturia pe care o va da poporul cu privire la aceşti robi ai lui Hristos. Pentru că în Biserica Ortodoxă iniţiativa canonizării o are poporul credincios. Sfinţenia nu poate fi impusă din exterior, de sus, ci evlavia populară trebuie pecetluită prin decizia sinodală>>, a declarat scriitorul Danion Vasile.

<<De fiecare dată, astfel de manifestări punctează un lucru esențial și anume că într-o lume decerebrată, îndreptată obsesiv spre valorile materiale și antropocentrice, pilda de viață jertfitoare până la uitarea deplină de sine pentru iubirea de țară și de credința străbună pe care ne-au dat-o sfinții martiri din temnițele comuniste, trebuie mărturisită cu mult curaj în speranța că ea va deveni și crezul conștiinței generațiilor viitoare ale acestui neam.>>, a subliniat Părintele Justin Dănilă, stareţul Mănăstirii Văcăreştii Noi din Lumina, judeţul Constanţa.”.

Alte informații despre evenimente pot fi consultate pe paginile web şi facebook ale organizatorului (www.manastireavacaresti.ro), sau ale parternerilor (www.scoalabrancoveneasca.ro, www.curteabrancoveneasca.ro).

.

Actualitate

Semnal de alarmă din partea deputatului constănțean USR-PLUS Cristina Rizea: „Vaccinati-vă! Este singura șansă!”

Published

on

În urmă cu o zi și județul Constanța a fost victima noii tupini a coronavisului, Delta. Șapte persoane din județul nostru au fost confirmate pozitiv, iar una dintre ele, o femeie de 68 de ani, a decedat din cauza acestuia. Din cele șapte persoane, șase dintre ele nu erau vaccinate. În acest sens, deputatul constănțean USR-PLUS, Cristina Rizea ne-a prezentat câteva studii realizate de cercetători străini din diferite colțuri ale lumii și trage din nou un semnal de alarmă în ceea ce privește vaccinarea populației printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare.

„Cercetătorii englezi au făcut un studiu legat de efectele pe termen lung ale pacienților Covid care au trecut prin boală. Ei au urmărit aproape 50.000 de pacienți Covid aproximativ 5 luni, după externare și au notat ce s-a întâmplat cu ei. Au comparat acest grup cu alți 50.000 de pacienți aleatorii din baza de date a sistemului de sănătate britanic din ultimii 10 ani, dar grupați după 9 variabile, astfel încât să fie cât mai relevanți la cei 50.000 cu Covid. O asemenea analiză se numește “analiza multistratificată” în literatura de specialitate. Ce au găsit la cei aproape 50k de pacienți Covid, după 5 luni de la externare? 12% muriseră; 29% au fost reinternați cu probleme majore cardiovasculare, renale, de ficat, diabet. Cei 12% decedați sunt între 4 si 8 ori mai mulți decât cei decedați din grupul de control după 5 luni de zile. La cei 29% reinternați, categoriile de boală sunt semnificativ mai mari decât pentru grupul de control. În plus, nu e vorba numai de pacienții cu comorbidități. Apar noi pacienți internabili în toate cele 4 categorii de boli, toate, iarăși, semnificativ mai mari decât grupul de control. Și nu doar cercetătorii englezii au făcut aceste studii. Și cei americani confirmă rata de 10% de mortalitate post-externare Covid într-un studiu făcut pe veterani de război. O altă numărătoare, făcută de olandezi, dar doar pe aproximativ 300 de pacienți urmăriți pe aproape 3 luni, confirmă și ei mortalitate și morbiditate. Procentele sunt mai mici, dar acest aspect se poate datora numărului mai mic de pacienți și timpului mai scurt de observație. În judeţul Constanţa, au fost confirmate șapte cazuri de infectare cu tulpina Delta. Vârstă pacienților este între 10 şi 68 de ani. Din cele şapte persoane, şase erau nevaccinate. Pacienta care a murit, de 68 de ani era nevaccinată. Dragii mei, valul 4 a ajuns și la Constanța și face victime. Vaccinati-vă! Este singura șansă, nu să nu vă infectați, dar și să treceți printr-o formă ușoară în caz că se întâmplă lucrul acesta. Tulpina Delta este extrem de contagioasă și virulentă. Mult peste ce a fost până acum”, a scris deputatul Cristina Rizea pe pagina personală de socializare.

Continue Reading

Actualitate

Drumul Vișina – Ceamurlia de Jos, modernizat

Published

on

Vești bune locuitorii județului Tulcea. Drumul Vișina – Ceamurlia de Jos, va fi modernizat cu ajutorul fondurilor europene. În cursul zilei de astăzi,  administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat la conferința de finalizare a proiectului „Modernizare Infrastructură de Transport Regional pe traseul Vișina – Ceamurlia de sus“.

Proiectul are drept obiectiv creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale situate în proximitatea coridorului TEN-T (Constanța – Tulcea – Brăila – Galați), prin modernizarea drumului județean DJ 222 Vișina – Ceamurlia de Jos.

„Consiliul Județean Tulcea a utilizat toate oportunitățile de finanțare deschise în ultimii ani și a reușit, iată, realizarea unor proiecte de investiții de o importanță majoră pentru județul nostru. Nu cred că a existat linie de finanțare pe care să fi putut aplica și să nu accesăm sume în vederea dezvoltării județului. Trebuie să recunoaștem că fără fondurile europene nu am fi putut finanța toate proiectele pe care le implementăm în această perioadă. Aș dori, în acest sens, să felicit echipa de specialiști din cadrul Consiliului Județean pentru profesionalismul de care a dat dovadă“, a transmis Dumitru Mergeani, administrator public al județului Tulcea.

Cu peste 40 de milioane de lei, fonduri europene, s-a reușit, astfel, modernizarea a peste 25 kilometri de drum județean, care deservesc o populație de aproape 12.000 de persoane, asigurând accesibilitatea unei zone rurale la coridorul Constanța-Tulcea.

Continue Reading

Actualitate

„Ludis Fest”, de vineri, în Parcul Tomis 2

Published

on

Festivalul mișcării ajunge mâine în Parcul Tomis 2. „Ludis Fest” va aduce momentele antrenante de dans și baschet, personajele de poveste, ședințele de face painting și tunurile de confetti vor crea o atmosferă de neuitat în Parcul Tomis 2, începând cu ora 16:00.

Antrenori din cadrul Academiei Club Sportiv Phoenix Constanța și voluntari ne învață noua rețetă a distracției din această vară. Este a doua ediție a festivalului, după ce săptămâna trecută ne-am bucurat de o experiență unică în Parcul de la Gară. „LUDIS Fest” include două tipuri de activități. ”Step Up Dance” este o acțiune de masă de tip flash mob care îmbină sportul și dansul.

Prin ”Trying Basketball” se încurajează practicarea sportului. Participanții sunt inițiați în jocul sportiv baschet prin elemente de dribling și aruncări la coș, pe un teren amenajat pentru acest joc sportiv.

Acțiunile din cadrul proiectului se vor desfășura până pe 4 septembrie. În perioada 06-07 august, „LUDIS Fest” ajunge în Parcul de la Casa de Cultură. Vineri, 13 august, copiii și tinerii pot participa la activități antrenante în Parcul din Poarta 6 iar pe 20 august, antrenorii și instructorii de dans vor fi prezenți în Parcul Arheologic. Parcul Tăbăcărie va fi gazda festivalului în perioada 03-04 septembrie.

Proiectul „LUDIS Fest” este organizat de Academia Club Sportiv Phoenix Constanța și finanțat de Primăria Municipiului Constanța. Proiectul are drept obiectiv promovarea sportului în aer liber și îndrumarea copiilor și a tinerilor către activități sportive pe care să le practice cu regularitate pentru o viață sănătoasă într-o comunitate activă și implicată.

Continue Reading

Actualitate

Taximetriștii constănțeni protestează vineri în prima parte a zilei

Published

on

Vor fi proteste de amploare la Constanța la primele ore ale dimineții vineri, 30 iulie, atunci când municipiul va fi împânzit de taximetre. Aproximativ 100 de taxiuri vor ieși în stradă, într-un amplu marș de protest, organizat de Federația Națională a Sindicatelor Șoferilor din România.

„Motivul acțiunii noastre îl constituie faptul că nu am fost consultați la stabilirea stațiilor taxi și a numărului de taximetre din stațiile respective, la propunerile pentru modificarea Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța, conform Legii 38/2003 și a Ordinului 356/2007”, a declarat președintele organizației, Lică Neagu.

Taximetriștii solicită retragerea proiectului de hotărâre privind regulamentul de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de vineri, 30 iulie, și realizarea unui dialog cu reprezentanții taximetriștilor.

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222