Connect with us

Actualitate

Lecție de prim-ajutor oftalmologic

Published

on

Cel mai performant spital de oftalmologie din Dobrogea, Mrini Eye Hospital a oferit elevilor de clasa a doua, de la Școala Gimnazială Nr. 12 B.P.Hasdeu” din Constanța, o lecție de prim-ajutor oftalmologic. Specialiștii au făcut echipă bună cu micuții, care extrem de conștiincioși au dorit să afle cât mai multe detalii despre oftalmologie, dar și despre pericolele de care trebuie să se ferească..

Prin jocurile, ghicitorile și rebusul interactiv pe care cei doi medici oftalmologi le-au întreprins cu elevii, cei mici au înțeles că ochii trebuie protejați de eventuale incidente.

„Domnii doctori au desfășurat o activitate interesantă, interactivă cu elevii clasei a II-a. Aceștia au fost foarte interesați, au răspuns prompt. Am aflat că cei mici știu deja, foarte multe lucruri legate de protejarea ochiului”, a declarat Mihaela Pașcu, învățător Școala Gimnazială Nr. 12 “B.P.Hasdeu” Constanta.

Micuții au aflat că obiecte precum lipiciul, creionul, capsatorul, cartea, compasul și stiloul, le pot răni ochii dacă nu sunt atenți atunci când le folosesc, la fel ca şi artificiile și sprayurile.

Datorită jocurilor interactive, elevii au intrat foarte ușor în ambientul creat de cei  doi specialiști oftalmologi Relu Anghele şi Fildis Mrini  fiind extrem de receptivi. Totodată au aflat o mulțime de lucruri ce le vor fi utile în viitor.

„Am pregătit copiilor de clasa a  II-a o interacțiune bazată pe integrame, astfel încât i-am  provocat să ghicească obiectele periculoase pentru ochi întâlnite atât la școală cât și în afara ei. Elevii au fost foarte dibaci, foarte inteligenți reușind să descopere toate căsuțele din integrame. Îi felicit pe cei mici deoarece știau deja ce au de făcut în cazul în care se rănesc la ochi. Ei singuri mi-au spus că ochiul trebuie clătit cu apă din abundență. Noi am venit doar să conturăm anumite lucruri pe care, poate, nu le știau încă”, a menționat Fildis Mrini, specialist oftalmolog Mrini Eye Hospital.

Lecția de prim ajutor oftalmologic nu se va încheia aici. Specialiștii de la Mrini Eye Hoppital vor organiza astfel de evenimente și în alte școli constănţene.

 

 

 

Actualitate

Cadrele medicale imunizate în etapa zero vor primi a doua doză de vaccin

Published

on

Direcția de Sănătate Publică Constanța anunță faptul că începând de astăzi  cadrele medicale imunizate în etapa zero vor primi a doua doză de vaccin.

În acest sens, de la ora 10, jurnaliștii sunt așteptați la Centrul de Vaccinare de la Spitalul de Boli Infecțioase.  DSP transmite faptul că pentru a respecta regulile de distanțare și pentru a asigura un flux de informații rapid, în cadrul centrului în momentul vaccinării vor avea acces: un fotograf (din cadrul Primăriei Constanța), un operator ( desemnat la fața locului) și o echipa TVR ( partener media al Ministerului Sănătății).

În etapa zero, la Constanța au fost imunizați 260 de angajați de la Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie. O singură persoană s-a infectat după ce a fost vaccinată împotriva COVID.

Continue Reading

Actualitate

A început distribuirea măştilor de protecţie, la Constanţa

Published

on

200.000 de măști de protecție donate de Primăria orașului taiwanez Kaohsiung vor fi distribuite integral beneficiarilor în perioada imediat următoare

Primăria Municipiului Constanța a început deja distribuirea gratuită a celor 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea orașului taiwanez Kaohsiung. Donația a fost anunțată la finalul anului trecut, în urma unei ceremonii online de predare simbolică a măștilor de protecţie, la care au participat primarii municipiilor Constanţa şi Kaohsiung, Vergil Chiţac şi, respectiv, Chen Chi-Mai. Măștile vor fi distribuite către diferite categorii de beneficiari în perioada imediat următoare.

Astfel, Primăria va distribui măștile prin structurile din subordine abilitate, cu prioritate către persoanele din categorii defavorizate precum beneficiarii cantinelor de ajutor social și ai căminului pentru persoane vârstnice, dar și seniorii premiați de Primărie cu ocazia împlinirii vârstei de 80, 90 și 100 de ani și cei care celebrează 50 de ani de căsătorie. Totodată, măștile vor fi distribuite în piețele agro-alimentare și cetățenilor care accesează serviciile de stare civilă și evidența populației, cât și pe cele ale Serviciului Public de Impozite și Taxe. Personalul din învățământul preuniversitar de la nivelul municipiului Constanța va beneficia, de asemenea, de această sponsorizare.

„Dorim să mulțumim Municipalității Kaohsiung pentru donația generoasă și sprijinul acordat constănțenilor într-o perioadă atât de dificilă. Avem încredere că această acțiune reprezintă începutul unei relații de colaborare solide între cele două orașe-port, prin intensificarea schimburilor economice și comerciale, investițiilor directe, colaborărilor academice și culturale” a declarat domnul Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Donația celor 200.000 de măști a fost facilitată de Biroul de reprezentare economică şi culturală Taipei din Bratislava, reprezentat de domnul David Nan-Yang Lee şi Asociaţia ROTA pentru Promovarea Schimburilor Economice şi Culturale cu Taiwan, reprezentată de domnul Constantin Damov, președinte al Asociației ROTA.

Kaohsiung este cel mai mare oraș-port din Taiwan și totodată cel mai important oraș din zona de sud, cu industrie dezvoltată și o populație de aproximativ 2,7 milioane locuitori.

Despre Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan ”ROTA”

Fondată în anul 2014, Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan (ROTA) este o asociație non-profit al cărei scop îl reprezintă susținerea dezvoltării relațiilor economice și culturale între România și Taiwan, prin identificarea oportunităților de colaborare bilaterală și concretizarea acestora. De-a lungul celor șase ani de activitate, Asociația ROTA a dezvoltat proiecte sociale, materializate în acțiuni de sponsorizare și donații către instituții de învățământ sau de interes public local, ca de exemplu modernizarea unor laboratoare de informatică prin dotarea cu echipamente IT produse în Taiwan sau implementarea unor sisteme de iluminat stradal cu corpuri LED și monitorizare inteligentă.

Continue Reading

Actualitate

Unicul Complex Olimpic de Natație va fi operațional în luna martie

Published

on

Complexul Olimpic de Natație Otopeni, investiţie a cărei valoare totală depăşeşte 33,5 milioane de euro, dispune de o suprafață de 7.000 mp și are 6 bazine de înot, dintre care un bazin de înot, unul de sărituri, unul de antrenament și trei de inițiere și recuperare, cele din urmă vor putea fi folosite de public atunci când nu sunt folosite pentru antrenament.

Obiectivul sportiv are o capacitate de 2.797 de locuri pentru spectatori şi va putea găzdui competiții naționale și internaționalea. Complexul este dotat cu vestiare pentru sportivi, săli de forță, săli metodice, saune, cabinet medical, săli de conferințe și transmisii sportive, o sală de antrenament pentru sportivii de la sărituri, cu o înălțime de 6 m.

Au fost finalizate lucrările de racordare la utilități şi a fost semnat contractul de furnizare a acestora. În curând va fi definitivat și planul de distribuție a curentului electric, iar în scurt timp vor fi făcute și primele teste cu bazinele încărcate cu apă.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta