Connect with us

Actualitate

Laura Vicol: Sunt multe de făcut pentru a infirma cele mai sumbre previziuni privind populaţia României

Published

on

Deputatul PSD Laura Vicol a tras un semnal de alarmă cu privire la un fenomen îngrijorător pentru ţara noastră, mai exact, scăderea dramatică a populaţiei României.

,,Pe fondul recensământului în desfăşurare, semnalele care vin din partea specialiştilor însărcinaţi cu gestionarea acestui proces tind să confirme o scădere accelerată, îngrijorătoare, a populaţiei României. Aceste date, care vor deveni probabil oficiale, sunt anterior anticipate de previziuni interne şi externe privind evoluţia numerică a populaţiei. Nu mai devreme de anul trecut, datele Eurostat prognozau o reducere a populaţiei României, până în jurul a 15 milioane, la nivelul anului 2050. Această scădere deja previzibilă a populaţiei nu mai este legată doar de migraţia forţei de muncă, în special către Vestul Europei. Știm cu toţii că această migraţie a fost reală, de mari proporţii – în anii trecuţi am văzut date care comparau situaţia noastră cu cea a Siriei – iar acum milioane de români trăiesc în afara ţării, mulţi dintre aceştia fiind decişi să nu se mai întoarcă în ţara natală.”, a declarat deputatul social-democrat, în cadrul unei intervenţii în plenul Camerei Deputaţilor.

Laura Vicol a precizat că motivele scăderii populaţiei sunt multiple, iar una dintre cele mai importante începe să fie problema natalităţii.

,,Dincolo de factorii de ordin cultural, de modul în care astăzi tinerii îşi construiesc o carieră, de faptul că a devenit dificilă corelarea programului de la muncă cu cel din viaţa personală, o realitate pentru multe familii este şi greutatea efectivă de a creşte un copil. Iar această greutate este generată de realităţi sociale care cu greu pot fi ignorate. Ele sunt ignorate doar de o parte din profeţii dreptei, inclusiv de pe la noi, care cred că oamenii vulnerabili, care au nevoie de ajutor, sunt doar o povară pentru bugetul de stat şi o ”baricadă” în faţa politicilor investiţionale. Realitatea este că România trebuie să aibă politici de încurajare a creşterii economice şi investiţiilor, dar şi politici destinate oamenilor simpli, care au nevoie de venituri decente şi de condiţii de muncă şi familiale care să motiveze şi rămânerea în ţară, dar şi dorinţa de a avea copii.

Este o iluzie să credem că România va putea să infirme cele mai pesimiste previziuni dacă nu va înţelege toată clasa politică, din prezent şi din viitorul mai mult sau mai puţin apropiat, că ţara nu va putea supravieţui fără o politică a echilibrului. Iar o politică a echilibrului înseamnă deopotrivă un sistem fiscal predictibil şi favorabil investiţiilor, dar şi asigurarea condiţiilor de muncă decente şi a unor venituri decente şi de către sistemul privat, şi de către cel bugetar, sprijin pentru categoriile vulnerabile, o atenţie specială acordată tinerilor, pentru care de ani de zile este foarte greu să îşi găsească un loc de muncă.

Până ce întreaga clasă politică nu va înţelege că toţi cetăţenii acestei ţări trebuie să se simtă protejaţi, că nimeni nu trebuie lăsat în urmă, că fiecare trebuie să aibă o şansă de a trăi cu demnitate, vom continua să ne pierdem în dispute aşa-zis ideologice, pentru a justifica nepăsarea sau lipsa de acţiune.”, a concluzionat deputatul Laura Vicol.

Actualitate

4.000 lei, ajutor prin Programul „Cald în casa ta” pentru termoficarea locuinței, la Năvodari

Published

on

Având în vedere situația prezentată de SC Termica Distribuție Năvodari privind numărul de abonați branșați la serviciul centralizat de termoficare (apă caldă și căldură), a datoriilor acumulate de către populație, precum și înștiințarea Rompetrol Energy de a majora prețul gigacaloriei de la 100 lei la 837 lei, fără TVA, mă văd nevoit să iau măsuri pentru a proteja cetățenii vulnerabili ai orașului.
În momentul de față, Termica mai are aproximativ 1.000 de abonați, iar datoriile acestora ajung la peste 1,5 milioane lei, în condițiile în care gigacaloria costa 100 lei. La un preț de 1.138 lei (producere și transport), cât ar costa gigacaloria din această toamnă, proabil că sistemul de termoficare își va înceta activitatea.
De aceea, am inițiat un program care se numește „Cald în casa ta”, destinat să ajute famiile nevoiașe, branșate în prezent la Termica, să își monteze alte surse de încălzire și apă caldă în locuințe.
Familiile care au venit minim pe cap de locuitor de 1.386 lei net sau 2.053 lei pentru persoanele singure, vor putea primi, o singură dată, un ajutor financiar de 4.000 lei pentru a-și putea achiziționa o centrală termică (gaz sau curent), calorifere, calorifere electrice, boilere sau orice alt echipament sau serviciu necesar branșării și termoficării locuinței.
Regulamentul acestui program se află în dezbatere publică, poate fi consultat pe site-ul Primăriei Năvodari, iar orice sugestie sau propunere din partea dvs este bine-venită. Proiectul va intra spre aprobare în Consiliul Local la finalul acestei luni.
Știu că suma propusă nu acoperă total cheltuielile pentru branșare și termoficare, dar este un ajutor ce nu poate fi neglijat și sunt convins că va fi util.
Regulamentul poate fi consultat aici 🔛https://bit.ly/3NEvl77

Continue Reading

Actualitate

O clădire din centrul vechi al Constanţei, reabilitată

Published

on

Continuă reparaţiile imobilelor aflate în zona peninsulară a municipiului.

S-a semnat astăzi ordinul de începere a lucrărilor de refacere a faţadei clădirii din Stradela Vântului, nr. 4, cea mai îngustă arteră pietonală din Constanţa.

„Fațada clădirii va fi refăcută complet, în nuanțe apropiate de cele originale, intervențiile fiind necesare atât în vederea asigurării exploatării optime, cât și pentru crearea unei imagini urbanistice conforme cu specificul arhitecturii zonei”, au precizat reprezentanții RAEDPP Constanța.

Valoarea lucrărilor este de aproximativ 58.000 de lei. Termenul de execuţie este de 30 de zile de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Continue Reading

Actualitate

Corina Martin, Secretar General FPIOR : “Proiectul de ordonanță propus de Ministerul de Finanțe va avea un impact sever asupra industriei ospitalității din România!”

Published

on

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) atenționează că modificările aduse codului fiscal așa cum au fost publicate astăzi, 5 iulie, în proiectul de ordonanță propus de Ministerul de Finanțe vor avea un impact sever asupra industriei ospitalității din România!

Conform proiectului de ordonanță privind modificarea Codului Fiscal publicat astăzi pe site-ul Ministerului Finanțelor, se propune creșterea TVA- ului de la 5% la 9% în HORECA. De asemenea, se propune abrogarea Legii 170 privind impozitul specific, ceea ce trece automat tot sectorul HORECA pe impozit pe venit, chiar dacă operatorii sunt sau nu sunt microîntreprinderi.

Federația Patronatelor din Industria Ospitalitătii din România face APEL la toți parlamentarii României să ia în considerare faptul că, așa cum am spus public și săptămâna trecută, impactul sever asupra HORECA vine pe fondul tuturor celorlalte crize cu care ne confruntăm și ne-am confruntat ca industrie de peste 2 ani încoace.

„Considerăm că NU ESTE momentul pentru o impozitare crescută și pentru eliminarea unor facilități fiscale!  Facem APEL la toți parlamentarii României să ia în considerare impactul sever pe care aceste măsuri îl vor avea în industria HORECA și să își asume politic că au adoptat măsuri ÎMPOTRIVA Industriei Ospitalității din România! Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) va face toate demersurile necesare și posibile pentru a se asigura că parlamentarii înțeleg impactul negativ al acestor măsuri asupra industriei și că vor corecta aceste propuneri, în sensul eliminării lor.” menționează Corina Martin, Secretar General FPIOR.

Continue Reading

Actualitate

Continuă ajutorul umanitar pentru refugiații din Ucraina în Arhiepiscopia Tomisului

Published

on

În perioada 16 mai – 1 iulie 2022, ajutorul umanitar oferit de către Departamentul Social-Misionar al Arhiepiscopiei Tomisului, în contextul războiului din Ucraina, a constat în:

–      sprijin material direct: hrană caldă, produse alimentare, hrană bebeluși, produse igienico-sanitare și produse non-alimentare (pături, articole de îmbrăcăminte, jucării etc.) în valoare de 78.371 lei;

–      sunt 31 refugiați cazați, cu servicii de masă incluse (fiind disponibile încă 119 locuri de cazare cu masă inclusă, la mănăstiri);

–      au beneficiat de servicii de: traducere (55 persoane), consiliere/orientare (67 persoane), servicii medicale (22 persoane) și servicii educaționale (20 persoane).

–      colectă în bani, folosită în achiziționarea de medicamente și produse medicale pentru refugiații cazați la mănăstirea Bănceni, Ucraina, precum și susținerea refugiaților din eparhie, 56.278 lei;

–       30 de persoane au donat sânge.

Continue Reading

Nordis Hotels

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222