Connect with us

Uncategorized

Lasagna Clasică

Published

on

INGREDIENTE:

PENTRU SOS BOLOGNESE:

 • 400 gr. – carne de vită (tocată)
 • 400 gr. – carne de porc (tocată)
 • 1 ceapă mare (curăţată şi tăiată cubuleţe mici)
 • 1 morcov mare (curăţat şi tăiat cubuleţe mici)
 • 1 tulpină de ţelină (tăiată cubulețe mici)
 • 100 gr. – vin roşu de masă
 • 700 gr. – pasata/roşii din conservă/roşii proaspete decojite şi tăiate cubuleţe
 • 2 frunze de dafin
 • 5 frunze de busuioc proaspăt sau 1 linguriţă busuioc uscat
 • 1 vârf de cuțit – nucşoară rasă
 • 2 linguri – ulei de măsline sau de floarea soarelui
 • Sare şi piper negru

PENTRU SOS BECHAMEL:

 • 2 linguri – unt
 • 2 linguri – făină albă
 • 500ml. – lapte
 • 1 vârf de cuţit – nucşoară rasă
 • Sare şi piper negru

CELELALTE INGREDIENTE:

 • 250gr. –  foi pentru lasagna
 • 50gr. – parmezan ras
 • 250gr. – mozzarella
 • Frunze de busuioc proaspăt/uscat (pentru decor)

Dificultate: Medie

Timp de pregătire: 2 ore

Timp de gătire: 45 minute

Timp total: 2 ore și 45 minute

Număr de porții: 6 porții

 

MOD DE PREPARARE:

 1. Prepară sosul Bolognese
 1. Încinge la foc mare o cratiţă încăpătoare.
 2. Pune carnea tocată şi căleşte-o până se evaporă apa. Apoi adaugă vinul şi de asemenea aşteaptă până se va evapora alcoolul şi lichidul.
 3. Adaugă ceapa, morcovul şi țelina, pasata sau roşiile împreună cu 1 pahar de apă plată, frunze de dafin, busuioc, scorţişoara, condimentează cu sare şi piper. Amestecă toate ingredientele.
 4. Trebuie să duci sosul până la punctul de fierbere, după care să micşorezi flacără. Pune capacul şi lasă-l să se coacă circa o oră şi jumătate sau două (amestecând din când în când).
 5. După ce a trecut timpul de coacere, sosul trebuie să obţină o consistenţă mai groasă şi apa să se evapore. În caz că sosul mai are nevoie să se îngroaşe sau să se evapore apa, mai lasă-l la foc pentru circa 30 de minute.
 1. Prepară sosul Bechamel
 1. Încinge la foc mic o cratiţă încăpătoare.
 2. Pune untul şi lasă-l să se topească, după care adaugă făina şi amestecă în continuu până la o minută (pentru ca făina să se coacă puţin).
 3. Toarnă treptat laptele şi amestecă bine cu telul evitând formarea cocoloașelor. Lasă-l pe foc 3-4 minute (fără să te opreşti din amestecat).
 4. După ce sosul a obținut o consistenţă mai groasă, ia-l de pe foc și adaugă nucşoara, sare şi piper după gust.

 

 • Încinge cuptorul la 180 de grade C.
 • Pune un vas încăpător, umplut cu apă la foc. Când apa începe să fiarbă adaugă 1 linguriță de sare. Fierbe foile de lasagna conform instrucțiunilor de pe ambalaj (însă fii atent/ă pentru că sunt şi foi prefierte şi nu vei mai avea nevoie de acest pas).
 • Începe să asamblezi LASAGNA: Întinde un strat de sos Bolognese în aşa fel încât să acopere tava (circa 2 polonice) şi acoperă cu 3-4 foi pentru lasagna (în dependenţă de mărimea tavei). Primul strat: Deasupra foilor de lasagna întinde 1/3 din sosul Bolognese, după care toarnă pe toată suprafața 2 polonice de sos Bechamel. Rade deasupra circa 2 linguri de mozzarella şi 1 lingură de parmezan. Al doilea strat: Pune deasupra foile de lasagna şi repetă aceeaşi procedură cu 1/3 din sosul Bolognese, 2 polonice de sos Bechamel şi rade deasupra 2 linguri de mozzarella şi 1 lingură de parmezan. Acoperă cu 3-4 foi de lasagna. Al treilea strat: Pe toată suprafaţa foilor de lasagna întinde 1/3 din sosul Bolognese, 2 polonice de sos bechamel şi rade 2 linguri de mozzarella şi 1 lingură parmesan. Acoperă cu alte 3-4 foi de lasagna. Al patrulea strat: Acoperă foile de lasagna cu sosul bechamel rămas. Rade deasupra mozzarella şi parmezanul rămas.
 • Coace lasagna la cuptor 40-45 de minute.
 • Scoate lasagna din cuptor, taie-o pe porții şi decoreaz-o cu câteva frunze proaspete sau uscate de busuioc.

 

Poftă bună!

Sursă:  valeriesfood.md

Uncategorized

Published

on

Continue Reading

Cultura/Educatie

Concurs Naţional “ Patrimoniul cultural istoric şi natural-zestrea comunităţilor locale “

Published

on

Societatea de Ştiinţe Istorice din România organizează în această perioadă concursul naţional “ Patrimoniul cultural istoric şi natural-zestrea comunităţilor locale “. La această competiţie participă şi o echipă de la Liceul George Călinescu din Constanţa formată din Alexandra Anja Mogoşanu,  Viviana Andreea Nichifor, Fabian Cotan şi Carmen Nicoleta Gheţu , toţi clasa a 10-a. Ei sunt coordonaţi de profesorul Eugenia Crăciun.

Echipa liceului George Călinescu şi-au propus readucerea la lumină a Casei Alleon şi recunoaşterea contribuţiilor culturale și sociale aduse de către comunitatea evreiască din orașul Constanta , aceștia jucând un rol activ în dezvoltarea culturală și economică a orașului, respectând sugestiile și profitând de oportunitățile comunității urbane și politică oficială. De la sfârșitul secolului al XIX-lea până în jurul anului 1930, numărul comunității evreiești membrii au crescut – atât ca număr cât și ca putere economică. Deși activitatea comercială și bancară sunt în esență, imobilul nu trebuie trecut cu vederea, deoarece au lăsat numeroase urme în public și spațiul privat al orașului. Evreii au contribuit la constituirea fondului istoric al Constanței, astăzi, o serie de clădiri reprezentative au devenit monumente ale arhitectură. Este un fapt nefericit că actuala comunitate evreiască din Constanța are doar 59 de membri, care îi includea pe cei din Mangalia – mulți dintre ei fuseseră asimilați și doar câțiva pur evrei etnice.

În aceste condiții, problema protejării patrimoniului arhitectural , în special al Casei Alleon , construcție reprezentativă cartierului evreiesc , este o sarcină dincolo de influența actuală a comunității. Salvarea acestui patrimoniu arhitectural evreiesc, regăsit pe pământ dobrogean necesită programe interinstituționale extinse care pot identifica mijloacele tehnice și financiare.

 

Continue Reading

Uncategorized

Începând cu 17 mai, puteţi solicita debranşarea de la RADET

Published

on

În conformitate cu prevederile legale, deconectarea/debranșarea unui consumator de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică se face numai în afara sezonului de furnizare a încălzirii. Din acest motiv, RADET Constanța a stabilit, pentru acest an, că cei interesaţi pot solicita deconectarea/debranșarea de la sistemul centralizat în perioada 17 mai – 10 septembrie 2021. În afara acestei perioade, nu se primesc solicitări.

Formularul tipizat va putoate fi descărcat de pe site-ul http://www.radet-constanta.ro, începând cu data de 17 mai 2021.

Solicitările de eliberare a avizului de deconectare/debranșare vor fi analizate și vor primi răspuns până la data la care se va începe furnizarea căldurii pentru sezonul rece 2021 – 2022.

 

Sursa: RADET Constanţa

Continue Reading

Uncategorized

#ComeToUpgradeYourCity – concurs de artă stradală, la malul mării

Published

on

Proiectul ,,Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022” își propune să transmită întregii comunități că tinerii de astăzi își doresc să se implice în viața orașului, sunt pasionați de tehnologie și frumos. Astfel, un prim proiect inaugurat este strâns legat de design și inovație.

„Conceptul propus de noi are la bază metode prin care tinerii pot să își lase amprenta asupra comunității şi orașului. Noi, echipa din acest program, ne-am propus să construim și să creăm context în care cei tineri să se poată exprima și, prin munca lor, să facă din Constanța un oraș mai frumos. Arta stradală este o metodă de exprimare foarte populară, îmbrățișată de tinerii din întreaga lume.”, susţine Ionuț Barbu, manager general al programului ,,Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022”.

Digul din Portul Turistic Tomis prinde, astfel culoare printr-o pictură murală de 50 metri lungime, semnată de artiști consacrați, precum Wanda Hutira, Maria Zurbagiu sau Cristian Moldovan.Tematica stabilită pentru lucrările de artă este ,,Human technology” și își dorește să sublinieze rolul vital pe care tehnologia îl joacă în viețile noastre.

În cadrul acestei galerii, este rezervat un spațiu și pentru tinerii artiști. Astfel, este lansat concursul  ,,#ComeToUpgradeYourCity – concurs de artă stradală”, ce se desfășoară în perioada 1 mai – 30 iunie 2021 și este dedicat pictorilor talentați cu vârsta de până în 25 ani.

Calendarulconcursului:

 • 1 mai – 1 iunie – înscrierea participanților;
 • 1 iunie – 14 iunie – evaluarea lucrărilor și jurizarea acestora;
 • 15 iunie – anunțarea câștigătorului;
 • 16-30 iunie – realizarea lucrării de către artist pe spațiul dedicat acestui concurs.

Căștigătorul va primi un premiu de 500 euro. Mai multe informații despre concurs sunt disponibile aici.

 

 

Sursa: Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022

 

Continue Reading

Nordis Hotels

Exclusiv auto

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222