Connect with us

Uncategorized

Lasagna Clasică

Published

on

INGREDIENTE:

PENTRU SOS BOLOGNESE:

 • 400 gr. – carne de vită (tocată)
 • 400 gr. – carne de porc (tocată)
 • 1 ceapă mare (curăţată şi tăiată cubuleţe mici)
 • 1 morcov mare (curăţat şi tăiat cubuleţe mici)
 • 1 tulpină de ţelină (tăiată cubulețe mici)
 • 100 gr. – vin roşu de masă
 • 700 gr. – pasata/roşii din conservă/roşii proaspete decojite şi tăiate cubuleţe
 • 2 frunze de dafin
 • 5 frunze de busuioc proaspăt sau 1 linguriţă busuioc uscat
 • 1 vârf de cuțit – nucşoară rasă
 • 2 linguri – ulei de măsline sau de floarea soarelui
 • Sare şi piper negru

PENTRU SOS BECHAMEL:

 • 2 linguri – unt
 • 2 linguri – făină albă
 • 500ml. – lapte
 • 1 vârf de cuţit – nucşoară rasă
 • Sare şi piper negru

CELELALTE INGREDIENTE:

 • 250gr. –  foi pentru lasagna
 • 50gr. – parmezan ras
 • 250gr. – mozzarella
 • Frunze de busuioc proaspăt/uscat (pentru decor)

Dificultate: Medie

Timp de pregătire: 2 ore

Timp de gătire: 45 minute

Timp total: 2 ore și 45 minute

Număr de porții: 6 porții

 

MOD DE PREPARARE:

 1. Prepară sosul Bolognese
 1. Încinge la foc mare o cratiţă încăpătoare.
 2. Pune carnea tocată şi căleşte-o până se evaporă apa. Apoi adaugă vinul şi de asemenea aşteaptă până se va evapora alcoolul şi lichidul.
 3. Adaugă ceapa, morcovul şi țelina, pasata sau roşiile împreună cu 1 pahar de apă plată, frunze de dafin, busuioc, scorţişoara, condimentează cu sare şi piper. Amestecă toate ingredientele.
 4. Trebuie să duci sosul până la punctul de fierbere, după care să micşorezi flacără. Pune capacul şi lasă-l să se coacă circa o oră şi jumătate sau două (amestecând din când în când).
 5. După ce a trecut timpul de coacere, sosul trebuie să obţină o consistenţă mai groasă şi apa să se evapore. În caz că sosul mai are nevoie să se îngroaşe sau să se evapore apa, mai lasă-l la foc pentru circa 30 de minute.
 1. Prepară sosul Bechamel
 1. Încinge la foc mic o cratiţă încăpătoare.
 2. Pune untul şi lasă-l să se topească, după care adaugă făina şi amestecă în continuu până la o minută (pentru ca făina să se coacă puţin).
 3. Toarnă treptat laptele şi amestecă bine cu telul evitând formarea cocoloașelor. Lasă-l pe foc 3-4 minute (fără să te opreşti din amestecat).
 4. După ce sosul a obținut o consistenţă mai groasă, ia-l de pe foc și adaugă nucşoara, sare şi piper după gust.

 

 • Încinge cuptorul la 180 de grade C.
 • Pune un vas încăpător, umplut cu apă la foc. Când apa începe să fiarbă adaugă 1 linguriță de sare. Fierbe foile de lasagna conform instrucțiunilor de pe ambalaj (însă fii atent/ă pentru că sunt şi foi prefierte şi nu vei mai avea nevoie de acest pas).
 • Începe să asamblezi LASAGNA: Întinde un strat de sos Bolognese în aşa fel încât să acopere tava (circa 2 polonice) şi acoperă cu 3-4 foi pentru lasagna (în dependenţă de mărimea tavei). Primul strat: Deasupra foilor de lasagna întinde 1/3 din sosul Bolognese, după care toarnă pe toată suprafața 2 polonice de sos Bechamel. Rade deasupra circa 2 linguri de mozzarella şi 1 lingură de parmezan. Al doilea strat: Pune deasupra foile de lasagna şi repetă aceeaşi procedură cu 1/3 din sosul Bolognese, 2 polonice de sos Bechamel şi rade deasupra 2 linguri de mozzarella şi 1 lingură de parmezan. Acoperă cu 3-4 foi de lasagna. Al treilea strat: Pe toată suprafaţa foilor de lasagna întinde 1/3 din sosul Bolognese, 2 polonice de sos bechamel şi rade 2 linguri de mozzarella şi 1 lingură parmesan. Acoperă cu alte 3-4 foi de lasagna. Al patrulea strat: Acoperă foile de lasagna cu sosul bechamel rămas. Rade deasupra mozzarella şi parmezanul rămas.
 • Coace lasagna la cuptor 40-45 de minute.
 • Scoate lasagna din cuptor, taie-o pe porții şi decoreaz-o cu câteva frunze proaspete sau uscate de busuioc.

 

Poftă bună!

Sursă:  valeriesfood.md

Uncategorized

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur și în luna ianuarie 2021

Published

on

Ministerul Finanțelor Publice emite, începând cu 4 ianuarie 2021, noi titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, şi dobânzi de 3,25%, 3,5% și 3,75%.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

 • între 4-27 ianuarie, de la unitățile Trezoreriei Statului;
 • între 4-25  ianuarie, prin Compania Națională Poșta Română pentru mediul rural și 4-26 ianuarie pentru mediul urban prin Compania Națională Poșta Română.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Veniturile/câștigurile aferente investiţiei sunt neimpozabile.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce le atestă calitatea.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor Publice în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate pe:

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

27 decembrie, Sfântul Ștefan

Published

on

Sfântul Ştefan, considerat primul care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos, devenind primul martir al Bisericii, este sărbătorit de creştini în a treia zi de Crăciun. Peste 460.000 de români îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică.
Conform datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, prenume masculine sunt: Stefan/Ştefan – 300.627, Istvan – 32.889, Fanel/Fănel – 8.344, Fanica/Fănică – 4.897, Stefanel/Ştefănel – 3.500, Stefanut/Ştefănuţ – 3.011, Fane – 522, Stefanus/Ştefănuş – 4, scrie Agerpres.
Iar prenume feminine: Stefania/Ştefania – 112.241, Stefana/Ştefana – 19.637, Fanica/Fănica – 8.383, Fanuta/Fănuţa – 1.018, Fana – 306.
Sfântul Ştefan este considerat primul care a vestit şi a mărturisit credinţa în Iisus Hristos, iar pentru aceasta a fost ucis cu pietre, potrivit News.ro. De origine iudeu, Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli din Ierusalim. Sfântul Ştefan a ajutat la împărţirea zilnică a bunurilor, în special a hranei. El s-a bucurat de întâietate în rândul diaconilor, fiind socotit arhidiacon. Numele său este însă de origine greacă, însemnând “coroană”.

Sfântul Ştefan era un bun cunoscător al Vechiului Testament, precum şi al învăţăturilor lui Iisus Hristos. El a fost judecat de Sinedriu pentru blasfemie la adresa lui Moise şi a lui Dumnezeu. Sfântul Ştefan a fost scos afară din cetate şi omorât cu pietre, devenind astfel primul martir creştin. În timp ce era ucis, el a cerut iertare pentru cei care îl omorau. Potrivit tradiţiei, trupul său a fost înmormântat într-o peşteră de Gamaliel.

Potrivit tradiţiei, persoanele cu probleme de sănătate trebuie să aducă în casă, în ziua Sfântului Ştefan, o icoană a acestuia. De altfel, se consideră că icoana Sfântului Ştefan este bine să fie dăruită pentru sporul casei şi pentru sănătate, iar persoanele care sunt certate să se împace.
Sursa: Agerpres, News.ro

Continue Reading

Uncategorized

Norme noi pentru platformele digitale, în Uniunea Europeană

Published

on

Comisia Europeană a propus o reformă a spațiului digital și un set de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale, printre care platformele de comunicare socială, piețele online și alte platforme online care operează în Uniunea Europeană

Noile norme vor proteja mai bine drepturile fundamentale ale consumatorilor şi vor interzice condițiile inechitabile impuse de platformele online care au devenit, sau se preconizează că vor deveni, controlorii fluxului de informație ai pieței unice.

Actul legislativ privind serviciile digitale va introduce o serie de obligații noi, armonizate la nivelul UE, calibrate în funcție de dimensiunea și impactul acestor servicii, precum:

 • norme privind eliminarea bunurilor, serviciilor sau a conținuturilor ilegale online;
 • garanții pentru utilizatorii al căror conținut a fost eliminat în mod eronat de către platforme;
 • noi obligații pentru platformele foarte mari de a lua măsuri bazate pe riscuri pentru a preveni utilizarea abuzivă a sistemelor lor;
 • măsuri ample de asigurare a transparenței, inclusiv în ceea ce privește publicitatea online și algoritmii utilizați pentru a recomanda conținuturi utilizatorilor;
 • noi competențe de examinare a modului de funcționare a platformelor, inclusiv prin facilitarea accesului cercetătorilor la datele platformelor-cheie;
 • noi norme privind trasabilitatea utilizatorilor profesionali pe piețele online, pentru a contribui la identificarea vânzătorilor de bunuri sau de servicii ilegale;
 • un proces inovator de cooperare între autoritățile publice pentru a asigura o aplicare eficace a legislației în întreaga piață unică.

Platformele cu un număr de utilizatori mai mare decât 10 % din populația UE (45 de milioane) sunt considerate a avea un caracter sistemic și pentru ele se instituie nu doar obligații specifice de a-și controla propriile riscuri, dar și o nouă structură de supraveghere. Acest nou cadru de responsabilitate va consta dintr-un consiliu de coordonatori naționali pentru servicii digitale, Comisia având competențe speciale în ceea ce privește supravegherea platformelor foarte mari, inclusiv posibilitatea de a le sancționa în mod direct.

Actul legislativ privind piețele digitale stabilește norme armonizate care definesc și interzic practici neloiale ale controlorilor fluxului de informație și oferă un mecanism de asigurare a respectării normelor bazat pe investigații de piață. Concret, actul legislativ privind piețele digitale:

 • se aplică numai furnizorilor principali de servicii de platformă centrală care sunt cei mai predispuși la practici neloiale, cum ar fi motoarele de căutare, rețelele sociale sau serviciile de intermediere online, și care îndeplinesc criteriile legislative obiective pentru a fi desemnați drept „controlori ai fluxului de informație”;
 • stabilește praguri cantitative ca bază pentru identificarea presupușilor controlori ai fluxului de informative ( CE va avea competența de a desemna societăți drept controlori ai fluxului de informație în urma unei investigații de piață);
 • interzice o serie de practici care sunt în mod clar inechitabile, cum ar fi blocarea utilizatorilor de a dezinstala orice program informatic sau aplicație preinstalată;
 • va impune sancțiuni pentru neconformitate, care ar putea include amenzi de până la 10 % din cifra de afaceri, la nivel mondial, a controlorului fluxului de informație;

Parlamentul European și statele membre vor discuta propunerile Comisiei în cadrul procedurii legislative ordinare. În cazul în care va fi adoptat, textul final va fi direct aplicabil în întreaga Uniune Europeană.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta