Connect with us

Cultura/Educatie

La Muzeul de Artă Constanța se va lansa catalogul „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească”

Published

on

Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului va face o prezentare a catalogului „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească”, vineri, 25 noiembrie, cu începere de la ora 16.00, la Muzeul de Artă Constanța.
Albumul „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească” este materializarea în plan editorial a expoziției cu același nume ce a deschis secțiunea de expoziții temporare din cadrul MIRAS – Muzeul Virtual al Turcilor și Tătarilor din Dobrogea. MIRAS, cuvânt comun limbilor turcă și tătară, înseamnă „moștenire”, exprimând astfel scopul muzeului, acela de a aduce în atenția publicului moștenirea istorică și culturală otomană din regiunea Dobrogei. În acest context mai larg, expoziția de artă vizuală este rezultatul unei cercetări în zona artei moderne românești pentru a vedea modul în care imaginea comunităților de turci și tătari și-a găsit reflexia în opera artiștilor români.
Proiectul Departamentului pentru Relații Interetnice s-a bucurat de colaborarea cu patru muzee importante – Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Constanța, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” , Muzeul de Artă Tulcea – și include nume importante ale artei moderne românești, într-o amplă selectie de picturi și lucrări de grafică. Un alt important partener în cadrul acestei colaborări a fost Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale.
Interioarele orientale ale lui Theodor Aman sau Alexandru Satmari, compozițiile monumentale cu turci și tătari ale lui Iosif Iser sau Ștefan Dimitrescu, geamiile și cimitirul tătărăsc parcă împietrite într-un illo tempore ale lui Nicolae Dărăscu, peisajele inundate de soare ale lui Francisc Șirato sau cele de o poezie tremurată, adesea pe fundal marin, ale lui Nicolae Tonitza, pe care se profilează siluete de cadâne, rafinata serie de portrete de tătăroaice ale aceluiași Tonitza, Cafeneaua lui Mamut – colț de liniște și de regăsire sau cișmeaua de la Balcic, chipul mucalit al lui Ahmet Ali, pictat de Jean Alexandru Steriadi, toate invită la descoperirea unei armonii în diversitate, sub semnul cunoașterii și al prețuirii reciproce. Catalogul a fost realizat în cadrul editurii Monitorul Oficial.
Cu ocazia lansării albumului la Constanța, va avea loc și proiecția filmului de documentare al acestui proiect pe care Departamentul pentru Relații Interetnice l-a realizat la finalul anului 2021 .
În cadrul lansării de la Muzeul de Artă din Constanța vor lua cuvântul dr. Lelia Rus-Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, subsecretarul de stat Dincer Geafer din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, prof. dr. Metin Omer, Universitatea ”Ovidius” din Constanța, dr. Adriana Cupcea, cercetător în cadrul ISPMN și dr. Oana Ionel, consilier în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice.

Cultura/Educatie

Exponatul săptămânii, la Muzeul de Artă Populară Constanța – “Căuc”

Published

on

Căucul este o cană cioplită din lemn, obiect nelipsit din recuzita păstorilor transilvăneni. A fost confecţionat acum 120 de ani într-un atelier rural din comuna Valea Largă, judeţul Mureş, iar în patrimoniul muzeului a intrat în anul 1990.
Corpul semiovoidal al căucului prezintă un decor fitomorf realizat prin excizare. Motivele – frunze de stejar, grupate perechi, beneficiază de o tratare naturalistă, iar forma căucului poate fi asemuită unei jumătăţi de ghindă. Deşi cioplită dintr-o singură bucată de lemn, toarta pare realizată prin îmbinarea unor rămurele.
Stejarul, prin frunză sau ghindă, apare deseori reprezentat pe obiectele de uz pastoral din lemn, acest lucru fiind pus în legătură cu sacralitatea care i-a fost conferită de către români, care îl pun ca importanţă imediat după brad. Arbore- pavăză a pădurilor şi aşezărilor din preajma acestora, stejarul se bucură în cultura tradiţională românească de o oarecare veneraţie, dată şi de credinţa că lemnul său are însuşiri magice.
Datorită valorii sale deosebite, în anul 2022, căucul a fost clasat de către Ministerul Culturii în categoria juridică FOND.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Calendarul examenelor, aprobat. Află când vor avea loc simulările Evaluării Naționale și ale examenului de Bacalaureat

Published

on

A fost aprobat calendarul pentru simularea Evaluării Naționale și cea a Bacalaureatului. Astfel, elevii claselor a VIII-a vor susține simularea Evaluării Naționale începând cu 20 martie, în timp ce pentru absolvenții de liceu emoțiile vor începe pe 27 martie.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a aprobat în această săptămână Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023.

“Am aprobat Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023. Ordinul a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial”, a anunţat ministrul.

Astfel, simularea Evaluării Naţionale va începe pe 20 martie cu proba scrisă la limba şi literatura română, iar pe 21 martie va fi susţinută proba la matematică.

Elevii de clasa a VIII-a din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 22 martie proba scrisă la limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate pe 29 martie.

Simularea probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023, va începe pe 27 martie cu proba la limba şi literatura română, care va fi urmată pe 28 martie de proba obligatorie a profilului, iar pe 29 martie de proba la alegerea profilului şi specializării.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 30 martie proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar rezultate vor fi comunicate pe 6 aprilie.

Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Elevii revin la cursuri

Published

on

Elevii se întorc miercuri la cursuri din minivacanţa prilejuită de sărbătorirea Unirii Principatelor Române. Următoarea vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene este programată în perioada 6 – 26 februarie.

Gata cu vacanța! După mai multe zile libere, elevii revin la mijlocul acestei săptămâni la cursuri. Nu vor sta prea mult în băncile școlii, ce-i drept, întrucât următoarea vacanță urmează a fi programată în luna februarie.

De altfel, este bine de știut că programele “Şcoala altfel” şi “Săptămâna verde” se vor desfăşura între 27 februarie şi 16 iunie, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.

Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor “Şcoala altfel” şi “Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Simpozion dedicat zilei de 24 ianuarie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Published

on

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Inspectarul Școlar Județean Constanța și Societatea de Științe Istorice din România–filiala Constanța, vă așteaptă, vineri, 20 ianuarie 2023, ora 11.00, în Aula „Vasile Canarache” („Ovidiana”) a MINAC, la simpozionul dedicat primei etape a realizării României Mari, Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859.
Vor evoca momente ale luptei pentru realizarea „Micii Uniri” și primii pași ai modernizării României dr. Lavinia Dumitrașcu – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Laura Bujor – Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – prof. coord. Cristina Gâlă; Fabian Cotan – Liceul Teoretic „George Călinescu” – prof. coord. Eugenia Crăciun; Maria Alexandra Costea, Maria Cristina Comșa – Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea” – prof. coord. Violeta Borandă.
Spectacolul dedicat acestui eveniment va fi susținut de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Cuv. Dionisie Exiguul” Constanța – coord. prof.: Marian Bostan, Adrian Clinciu, Mircea Cristian Pricop -, ai Școlii gimnaziale nr. 16 „Bogdan Petriceicu Hașdeu”- coord. prof: Alina Burciu, Grozavu Adriana – și Răzvan Decu – Școala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian – coord. prof. Mihaela Acsân.
Simpozionul va fi moderat de dr. Lavinia Dumitrașcu -– Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța – și de asistentul ei, Luca Voinea, elev al Școlii gimnaziale nr. 22 „I.C. Brătianu”.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222