Connect with us

Societate

La mulți ani, DGASPC Constanța! Direcția a împlinit 25 de ani de activitate

Published

on

Astăzi, 19 august, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța împlinește 25 ani de activitate în serviciul Protecției Copilului si Persoanelor cu Handicap și 18 de ani de existență a insțituției în structura actuală.
În anul 1997 a luat ființă Direcția Generală de Ocrotire a Copilului și Sprijin Familial, instituție subordonată Consiliului Județean Constanța, rezultat al necesității existenței unei instituții de interes județean care să abordeze în mod specializat și unitar problematica protecției copilului aflat în situații de risc;
Instituția a fost supusă unei reorganizări, schimbându-și denumirea în Direcția Generală Județenă pentru Protecția Drepturilor Copilului, serviciu specializat în subordinea Consiliului Județean Constanța;
În perioada 1997 – 1998, instituția a preluat de la Inspectoratul Scolar Județean Constanța, de la Direcția de Sănătate Publică și de la Direcția de Muncă și Protecție Socială un număr de 10 instituții (3 leagane, 6 case de copii și un centru de minori), în care erau protejaţi 1234 de copii;
După această preluare s-a trecut la transformarea caselor și leagănelor preluate în centre de plasament: Leagănul de copii Năvodari – CP Prichindel; Leagănul de copii Cernavodă – CP Luminița; Casa de copii preșcolari nr.1 – CP Orizont; Casa de copii preșcolari nr.2 – CP Antonio; Casa de copii preșcolari nr.3 – CP Voinicelul; Casa de copii școlari fete – CP Cristina; Casa de copii școlari băieți Agigea – CP Delfinul; Casa de copii școlari băieti Negru-Vodă – CP Sf. Andrei;
A fost adoptată o nouă legislație în domeniul protecției copilului, centrată pe asigurarea nevoilor și respectarea drepturilor copilului aflat în dificultate, precum și pe promovarea unui model de tip familial;
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanta are drept scop de a asigura la nivel judeţean aplicarea politicilor sociale în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi, precum şi altor persoane, grupuri sau comunităţi aflate în nevoie socială, cu rol în administrarea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială şi a serviciilor sociale.
De la înființare și până în prezent, în structura Direcţiei au apărut treptat noi servicii şi compartimente, pe măsură ce preocupările acesteia s-au amplificat şi diversificat. În sfera protectiei copilului s-au parcurs etape importante ale reformei: au fost închise centrele de plasament de tip vechi cu capacitate mare, au fost inființate servicii alternative noi (case de tip familial, apartamente familiale, centre de zi sau centre de recuperare pentru copilul cu dizabilități). Și în domeniul protecţiei persoanelor adulte cu dizabilități, reforma a urmărit reorganizarea sau modernizarea centrelor existente, reducerea capacității acestora sub 50 de beneficiari şi înfiinţarea de noi servicii.
În prezent pentru persoane adulte funcționează centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, locuințe maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități, centru respiro pentru persoane adulte cu dizabilități, centru de zi, centru de recuperare pentru adulți, cămin pentru persoane vârstnice sau locuință protejată pentru victimele violenței domestice.
De atunci încercăm să fim parte din viața copiilor abuzați, neglijați, exploatați de rude, să fim alături de adulții cu dizabilități și de a preveni abandonul în cadrul familiei.
În momentul de față Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Constanța are mai multe proiecte în derulare, finanțate prin fonduri europene în vederea integrării beneficiarilor în rândul comunității.

Societate

Pericolul plaselor pescărești! Expoziție inedită, marca ONG Mare Nostrum, la Delfinariu

Published

on

Aceasta este o parte din expoziția ONG Mare Nostrum, ce este deja ”montată” la Delfinariu Constanța și poate fi vizionată până pe data de 20 Octombrie. Elementele principale ale acestei expoziții sunt plasele pescărești, despre care se vorbește în continuare mult prea puțin, raportat la efectele pe care le produc.
Expoziția face parte din cadrul evenimentului Ziua Internațională a Mării Negre și are ca scop creșterea gradului de infomare a comunității locale cu privire la impactul uneltelor de pescuit fantomă îl au asupra habitatelor marine și biodiversității, în special habitate sensibile și specii amenințate.
Uneltele fantomă sunt o sursă de deșeuri marine, însă impactul acestora este mult mai mare datorită potențialului său de a încurca.
Dacă ajungi la Delfinariu Constanța, vizitează și mini-expoziția noastră!
Activitatea face parte din proiectul NET FREE Black Sea, susținut financiar de Ocean Conservancy’s Small Grants Program – Global Ghost Gear Initiative

Continue Reading

Societate

Actualizarea amenzilor pentru sancțiunile identificate pe teritoriul Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”

Published

on

Administrația Rezervației Biosferei ”Delta Dunării” (ARBDD) informează că în Monitorul Oficial nr. 964 din 4 octombrie 2022 a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 1194/2022 privind actualizarea limitelor amenzilor prevăzute la art. 13 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”.
Actul normativ vizează ca sancțiunile prevăzute de Legea nr. 82/1993 să fie în concordanță cu contravențiile prevăzute la art. 53 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, fără a depăși limitele prevăzute de aceasta.
„Mărirea cuantumului amenzilor îi afectează doar pe cei care nu înțeleg să respecte prevederile legale instituite pentru protejarea patrimoniului natural care ne-a fost încredințat spre ocrotire. Vizitatorii și locuitorii Rezervației care respectă natura și cadrul legal stabilit pentru protejarea ei, nu vor fi puși niciodată în situația de a suporta astfel de sancțiuni.” a declarat dl. Gabriel Teodosie Marinov, Guvernator al ARBDD.
Această Hotărâre de Guvern intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Continue Reading

Actualitate

Misiune de salvare în Marea Mediterană. 147 de persoane salvate de poliţiştii de frontieră români

Published

on

Poliţiştii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflaţi în misiune în cadrul Operaţiunii Maritime Comune “THEMIS 2022” sub egida Agenţiei Frontex, au salvat, pe timpul patrulării în apele Mării Mediterane, 147 de persoane care se aflau la bordul unui yacht avariat aflat în zona economică exclusivă, la sud de Rocella Ionica. Alături de colegii din cadrul Gărzii de Coastă din Italia, au fost salvate în total aproximativ 400 de persoane.

În data de 27.09.2022, începând cu orele 21.00, autorităţile competente italiene au declanşat o amplă operaţiune SAR (“search and rescue”- căutare şi salvare) în apele teritoriale italiene, în cadrul căreia, alături de alte trei nave de patrulare aparţinând autorităţilor italiene a participat şi nava de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflată în misiune în cadrul Operaţiunii Maritime Comune “THEMIS 2022” sub egida Agenţiei Frontex.

Pe tot parcursul nopţii, 27-28 septembrie 2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu colegii italieni au sărit în ajutorul persoanelor aflate la bordul ambarcaţiunii de agrement avariate, iar în urma intervenţiei salvatoare au fost recuperate aproximativ 400 de persoane, printre care familii, femei însărcinate şi copii minori.

La bordul navei maritime de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, au fost transbordate 147 de persoane, celelalte trei nave de patrulare aparţinând autorităţilor guvernamentale italiene implicate în operaţiunea de salvare au preluat celelalte grupuri de persoane aflate la bordul yacht-ului.

Condiţiile meteo nefavorabile au făcut dificilă operaţiunea de salvare care s-a încheiat în dimineaţa zilei de 28.09.2022, toate persoanele fiind aduse în siguranţă în porturile Crotone şi Roccellese pentru cazare temporară şi demararea procedurilor specifice în astfel de situaţii.

La finalizarea acţiunii de salvare, nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.

Reamintim că nava de patrulare a Poliţiei de Frontieră Române execută misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, iar obiectivul principal al operaţiunii maritime comune îl reprezintă sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Continue Reading

Actualitate

Portul Constanţa, promovat în cadrul expo-conferinţei Baltic and Black Sea Ports & Shipping 2022

Published

on

În perioada 27-29 septembrie 2022, a avut loc la Palanga, Lituania, expo-conferinţa 𝐵𝑎𝑙𝑡𝑖𝑐 𝑎𝑛𝑑 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑆𝑒𝑎 𝑃𝑜𝑟𝑡𝑠 & 𝑆ℎ𝑖𝑝𝑝𝑖𝑛𝑔 2022, care a reunit peste 120 de oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai managementului portuar din regiunile Mării Baltice şi Mării Negre, expeditori, linii maritime, companii de logistică, operatori ai terminalelor şi căilor ferate din țările aflate pe ruta coridoarelor care trec prin Marea Baltică și Marea Neagră.
Portul Constanţa a avut pentru prima dată un speaker la un eveniment dedicat transportului maritim şi porturilor din regiunea Mării Baltice. Au fost prezentate participanţilor caracteristicile şi performanţele principalului port maritim românesc, cu un accent deosebit pe poziția și statutul acestuia în contextul geopolitic actual.
De asemenea, expo-conferinţa din Lituania a constituit pentru reprezentanţii portului Constanţa un prilej pentru a prezenta partenerilor din portul Gdansk (Polonia) oportunitățile conexiunii feroviare promovate în cadrul proiectului Rail2Sea, evidenţiind avantajele dezvoltării relațiilor comerciale şi accesului la serviciile oferite de cele două porturi din hinterlandul deservit.
Proiectul Rail2Sea are o importanță strategică deosebită pentru Portul Constanța, oferind acces la o piață cu mare potențial de a atrage fluxuri de marfă – regiunea Mării Baltice. În ultimii ani, Administrația Portului Constanța a promovat conceptul de port de tranzit al UE pentru parteneri și potențiali clienți din Marea Caspică și Marea Baltică.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222