Connect with us

Traditii romanesti

Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea închinată Maicii Domnului

Published

on

Creştin-ortodocşii sărbătoresc, vineri, Izvorul Tămăduirii, sărbătoare care este închinată Maicii Domnului. De Izvorul Tămăduirii, credincioşii vin la biserică pentru a lua apă sfinţită care poate fi băută tot anul, cunoscută şi sub Agheasmă Mică.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii nu are dată fixă, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, adică vinerea care urmează după Paşte.

Sărbătoarea se referă la vindecarea unui orb după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol. Ulterior, pe acel loc, împăratul Leon a ridicat o biserică, aceasta primind hramul “Izvorul Tămăduirii”.

De Izvorul Tămăduirii, creştinii ortodocşi vor veni pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică. Apa sfinţită poate fi băută tot anul, pe stomacul gol, spre deosebire de Agheasma Mare, de la Bobotează, care poate fi băută timp de numai 8 zile.

În România există mai multe izvoare considerate ale tămăduirii, în jurul cărora, cu prilejul acestui praznic, mii şi mii de creştini vin să se împărtăşească din binefacerile apei sfinţite. Printre ele, izvorul de la Mănăstirea Dervent, Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din judeţul Neamţ sau Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă din judeţul Argeş.

Sursa: VoxBiz

Actualitate

Curtea Brâncovenească: Redescoperirea Alimentației Sănătoase în Postul Mare

Published

on

Curtea Brâncovenească, cu o tradiție îndelungată în promovarea artei culinare românești, reprezintă un punct de referință în peisajul gastronomic din Constanța. Așa cum și-a obișnuit clienții, în perioadele de post de peste an, Curtea Brâncovenească vine în întâmpinarea acestora cu o gamă variată de produse.

În această perioadă de reflecție și purificare, Curtea Brâncovenească își îndreaptă atenția către promovarea unei alimentații conștiente și sănătoase.

Reflectând valorile și tradițiile autentice, ne angajăm să oferim o experiență culinară care nu doar hrănește trupul, dar și purifică spiritul.

Ne bucurăm să vă prezentăm o selecție rafinată de preparate de post, concepute meticulos pentru a susține detoxifierea organismului și pentru a oferi un surplus de energie vitală. Aceste creații culinare nu sunt doar un omagiu adus tradiției, ci și o invitație de a explora bogăția gusturilor și beneficiile unei diete bazate pe legume.

Descoperiți Savoarea și Sănătatea

Alegând Curtea Brâncovenească, aveți ocazia de a redescoperi plăcerea unei mese sănătoase și echilibrate, care respectă principiile postului. Gama noastră de preparate vegetale este gândită să răspundă nevoilor nutritive, fără a compromite plăcerea gustativă.

Comandați Acum pentru o Experiență Culinară Excepțională

Pentru comenzi, accesați: https://catering.curteabrancoveneasca.ro/ sau contactați-ne la numerele de telefon 0241511055 / 0744533797. Ne găsiți la adresa Str. Vasile Lupu, 43-45, Constanța. Reamintim că valoarea minimă pentru livrarea la domiciliu este de 50 lei.Invităm pe toți cei interesați să se bucure de un parcurs culinar care îmbină gustul, sănătatea și tradiția, semnat Curtea Brâncovenească.

Pentru mai multe informații și noutăți, urmăriți-ne pe platformele noastre de socializare și vizitați site-ul nostru.”, se arată într-un comunicat de presă.

Continue Reading

Traditii romanesti

Din tainele meșteșugului popular! George Marincu le-a arătat copiilor cum sculptează în lemn

Published

on

În cadrul programului „Săptămâna verde”, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr.8 Constanţa, reprezentanţii Centrului Cultural Constanţa “Teodor T. Burada”, secţia Ansamblul Folcloric Profesionist “Brâuleţul “ – Promovare Cultură Tradițională, s-au deplasat în comuna Valu lui Traian, la meşterul popular George Marincu.
Acesta ne-a dezvăluit tainele sculpturii în lemn. Prin modul său de creație ți lucru, George Marincu încearcă să dea o a doua viaţă lemnului şi să ii mărească valoarea dându-i o parte din spiritul său liber şi din creativitatea nativă cu care a fost înzestrat. Sculpturile sale au diverse teme: rustice, religioase, vânătoreşti etc. şi sunt majoritatea realizate în stilul basorelief.
Cadrele didactice implicate: Prof. Înv. Primar Aila Acmola, Prof. Ruxandra Vlăsceanu, Bibliotecar Miu Elena, Prof. Ileana Munteanu.

Continue Reading

Traditii romanesti

Cum arată standul României la expoziția internațională “Săptămâna Verde” de la Berlin

Published

on

Standul României la expoziția internațională „Săptămâna verde 2023” de la Berlin așteaptă vizitatorii!
La ediția din acest an a Târgului Internațional „Săptămâna Verde”, organizat la Berlin (R.F Germania), în perioada 20-29 ianuarie 2023, MADR participă cu un stand de informare de 64 mp.
Participarea țării noastre la această prestigioasă manifestare a devenit o tradiție încă din anul 2003. Expoziția Internațională „Săptămâna Verde” constituie un prilej pentru prezentarea politicilor și a strategiilor din domeniul agroalimentar și al dezvoltării rurale, cât și pentru dezvoltarea unor noi relații comerciale, cu impact pozitiv asupra creșterii competitivității și implicit a exporturilor pe piețele internaționale.
Spațiul alocat MADR este destinat promovării produselor agroalimentare, respectiv produselor autohtone recunoscute pe scheme de calitate naționale și sisteme de calitate europene.

Continue Reading

Actualitate

Produsele tradiționale și serviciile cu specific local sunt promovate de 4 GAL-uri din Tulcea

Published

on

Activitatea a zeci de producători locali și meșteri populari din județul Tulcea este promovată, în cadrul unui parteneriat, de Grupurile de Acțiune Locală GAL Delta Dunării, GAL Razim, GAL Dobrogea de Nord și GAL Oamenii Deltei.

Scopul proiectului „Cooperare pentru promovarea produselor si serviciilor cu specific local din teritoriile GAL” este de a susține și încuraja producătorii locali, prin crearea unor instrumente de promovare și valorificare a produselor cu specific local din teritoriile GAL-urilor partenere. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în cadrul PNDR 2014 – 2020, programul LEADER.

Astfel este sprijinită activitatea producătorilor de preparate din carne, de brânzeturi, produse apicole, produse din pește, a producătorilor de vinuri, a celor care au livezi sau grădini și vând legume și fructe, dar și activitatea meșterilor populari din Tulcea.

La târgurile organizate în Tulcea pentru promovarea tradițiilor, a meșteșugurilor și a produselor din zonă, au participat și cele 4 GAL-uri partenere în proiect. Turiștii au fost invitați să redescopere Dobrogea și Delta Dunării și să aprecieze atât suvenirurile realizate de meșterii populari, cât și gustul produselor locale, muzica și dansurile tradiționale.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222