Connect with us

Societate

Învățământul profesional, obligatoriu?

Published

on

Învățământul profesional poate deveni obligatoriu pentru elevii care obțin medii sub nota 5 la Evaluarea Națională. Proiectul de ordin pentru admiterea de liceu 2020, realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, propune ca elevii care nu obţin minimum media 5 la Evaluarea Naţională 2020 să nu mai intre la repartizarea computerizată pentru locurile la licee, ci să meargă în învăţământul profesional sau dual.

Piaţa muncii se confruntă, în prezent, cu o criză acută de meseriaşi. Lipsesc specialişti în diverse meserii, iar firmele sunt nevoite să recruteze angajaţi încă de pe băncile şcolii. Din păcate, fie din cauza mentalităţii învechite, fie pur şi simplu din dorinţa de a face mai mult, majoritatea preferă să meargă la un liceu, unde ies cu o diplomă, în loc să înveţe o meserie.

Ministerul Educației Naționale a propus un proiect în legătură cu admiterea la liceu. Potrivit proiectului elevii care nu obţin minimum media 5 la Evaluarea Naţională 2020 să nu mai intre la repartizarea computerizată pentru locurile la licee, ci să meargă în învăţământul profesional sau dual.

Astfel, elevii slabi vor face trei ani de şcoală şi nu vor mai fi nevoiţi să treacă prin examenul de bacalaureat, pe care, oricum au şanse destul de mici să îl promoveze. Însă, continuarea învăţământului obligatoriu într-o școală profesională nu îl obligă pe un elev să rămână definitiv cu studii medii. Ulterior, el poate să-şi continue studiile, să facă un an în plus de liceu, să ia bacalaureatul şi chiar să meargă și la facultate.

Totuși, reprezentanții elevilor nu au o părere foarte bună despre această decizie, deoarece spun că există riscul ca unii elevi să ajungă în domenii către care nu au nicio înclinaţie sau aplecare și să nu se descurce la viitorul loc de muncă, ajungând din nou șomeri.

Sursa foto: jewishboston.com

Societate

Onix, un patruped abandonat, are acum o familie iubitoare

Published

on

Onix, un patruped de doar 3 luni, are începând de astăzi o nouă familie. Cățelul a fost adoptat de o doamnă generoasă, care s-a îndrăgostit de personalitatea jucausă și afectuoasă a pufoșeniei, simțind că acesta este companionul perfect. Dacă și voi vă doriți un animal de companie căruia să îi dăruiți iubire necondiționată, adăpostul public de animale abandonate Constanța este locul unde veți găsi peste 350 de căței care au nevoie de un cămin și de stăpâni iubitori.

Să iubești animalele, să le îngrijești și să le oferi un cămin înseamnă să ai o inimă bună și nobilă. Iar doamna din imagini a dovedit că se poate să oferi dragoste necondiționată unui patruped abandonat, care aștepta să fie adoptat. Iar după ce a vizitat adăpostul public de animale abandonate Constanța, femeia a decis că Onix, un cățeluș de doar 3 luni, este companionul perfect, iar acum patrupedul are parte de iubirea și căldura unei stăpâne generoase. Personalitatea jucausă și afectuoasă a cățelului au cucerit-o pe femeie, așa că nu a stat pe gânduri când a venit vorba să-l ia acasă. Această adopție, posibilă după un efort comun, reprezintă un pas semnificativ către o viață mai bună pentru pufoșenia în vârstă de 3 luni, iar această poveste cu final fericit pentru Onix arată că o comunitate unită poate face o diferență semnificativă pentru animalele fără stăpân.

În continuare, reprezentanții administrației locale vă invită să vă alăturați campaniei “Adoptă un cățel!”. Persoanele interesate sunt încurajate să ia în considerare adopția, având în vedere că în adăpostul municipalității sunt peste 350 de suflete care își așteaptă omul lor. Fiecare adopție schimbă destinul unui suflet pufos, iar impreună putem face un pas important în susținerea acestor gesturi nobile.

Reprezentanții Adăpostul public de animale abandonate Constanța vă așteaptă să veniți să adoptați căței pe str. Câmpul cu Flori nr.11, iar programul de vizitare este: Luni, Marți, Miercuri, Vineri între orele 10:00-14:00; Joi 09:30-17:30. Detalii suplimentare puteți obține la numărul de telefon: 0733045213. Și nu trebuie să uitați că adopția este gratuită!

Continue Reading

Societate

Pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei, locul considerat a fi „Bethleemul” României

Published

on

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, celebrat în fiecare an la 30 Noiembrie, aduce an de an mii de credincioși la peștera din Ion Corvin, locul considerat a fi „Bethleemul” României. Sfânta Liturghie a fost oficiată și astăzi de Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, alături de alți ierarhi. Sute de pachete cu sarmale de post, pește și chifle proaspete au fost împărțite pelerinilor, istoviți de drumul îndelungat și de orele petrecute în rugăciune.

Pelerini au sosit încă de miercuri la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei”, din apropierea localității Ion Corvin, cel mai sfânt loc de rugăciune al românilor. Slujba s-a ținut ca și în anii trecuți în aer liber, lângă micuța peșteră a Sfântului Andrei, loc de care dobrogenii au vorbit cu sute de ani înainte de a fi descoperită, transmițând din tată în fiu istoria sa de legendă, înainte să fie oficial recunoscută ca loc sfânt. Ca în fiecare an, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, alături de alți ierarhi și preoți.

”Iubiți frați români care ați venit mai ales de departe, bucurați-vă, acum sunteți cu Sfântul Apostol Andrei. Sfântul Apostol Andrei ne primeste pe toți și ne iubește pe toți și mijlocește pentru toți. Să fim iertați de Dumnezeu și luminați el rămâne de veghe pentru noi și cu noi. Bucurați-vă că ați venit. Veți pleca de aici îmbrăcați în lumina harului, în dragostea apostolului Andrei dar și în dragostea lui Dumnezeu și îmbrățișați de Maica Domnului, pentru că Maica Domnului este nedespărțită de Sfântul Apostol Andrei”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului 

Peștera este denumită Betleemul neamului românesc pentru că, venind Sfântul Apostol Andrei, predicând și slujind aici, a adus pe Hristos. În apropiere se află și izvorul Sfântului Andrei, făcător de minuni, despre care se spune că a apărut după ce apostolul a bătut cu toiagul în piatră, ca să ostoiască setea ucenicilor săi. Călugării mănăstirii s-au pregătit cum se cuvine pentru această zi sfântă, ca să îi întâmpine pe credincioși cu bucurie dar și cu nenumărate bucate. Sute de pachete cu sarmale de post, pește și chifle proaspete au fost împărțite pelerinilor, istoviți de drumul îndelungat și de orele petrecute în rugăciune. Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida și era pescar. Acesta a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, unde „s-a odihnit” înainte de a pleca spre Grecia, unde a fost martirizat. Sfântul a simțit că este nedemn să fie răstignit la fel ca Hristor, așa încât el a implorat să i se facă o cruce în formă de X, ca un simbol al umilinței, al pătimirii și al martiriului, fiind cunoscută până în ziua de astăzi drept Crucea Sfântului Andrei.

Continue Reading

Societate

Senzații tari, pe zăpadă

Published

on

Zăpada a adus motive de bucurie nu doar pentru copii, ci și pentru cativa impatimiti ai sporturilor nautice. Aceștia și-au scos plăcile, au ridicat zmeele și s-au apucat de kitesurfing nu pe valuri, ci pe un camp acoperit cu zapada, din localitatea Cobadin. Aventura a durat 4 ore.

Împătimiții sporturilor nautice au văzut un prilej nesperat în acest peisaj feeric și au ales ca loc de spectacol câmpul de lângă Cobadin, unde și vântul ia ajutat să se distreze cum o fac, de regulă, pe mare. Și-au scos plăcile, au ridicat zmeele și au început să se dea pe gheață, spre uimirea șoferilor care vedeau de pe șoseaua troienită zmeele, ca niște fluturi uriași și colorați plutind deasupra câmpului.

Unul dintre ei este instructor de kitesurf, iar acum si-a transformat pasiunea pentru zborul pe valuri in sport de iarna: snowkiting se numeste acest gen de distractie si se practica de multi ani in alte tari europene. Alti prieteni l-au urmat, iar imaginile au devent virale în scurt timp, pe rețelele de socializare.

Continue Reading

Societate

Terapie în mijlocul naturii! O nouă grădină senzorială, inaugurată la Constanța

Published

on

Terapie pentru simțuri, în mijlocul naturii. O nouă grădină senzorială a fost inaugurată în cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 33 din Constanța, cu sprijinul campaniei “Music for Autism”. De noul proiect intitulat “Magia naturii-muzică, emoție, culoare și armonie” se vor bucura copiii cu dizabilități și nu numai. Grădina deține plante aromatice, dar și o alee terapeutică, pe care copiii pot umbla desculţi.

Ideea acestor grădini senzoriale aparține Asociației Art Music for people și vine să aducă natura mai aproape de copiii cu dizabilități, și nu numai. Prin intermediul proiectului, copiii din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 33 Constanța și nu numai, beneficiază de terapie prin grădinărit, terapie ocupațională dar şi terapie senzorială, aceasta ajutând la stimularea simţurilor, reconectarea cu natura, îmbunatăţirea stării de sănătate şi creşterea gradului de independenţă pentru beneficiari. Totodată, copiii vor desfășura activitățile outdoor. Este cunoscut faptul că educația outdoor se adresează tuturor celor trei nivele de învățare, cognitiv, motric și afectiv, astfel micuții pot învăța mai multe lucruri despre mediul înconjurător și cum pot contribuii la protejarea lui; învaţă despre propria persoană, propriile limite şi cum pot fi acestea depăşite; comunică şi colaborează eficace în cadrul unui grup. Scopul urmărit în activitățile outdoor este de a dezvolta personalitatea fiecărui copil. La inaugurare a fost prezent și primarul Constanței Vergil Chițac.

”Dacă noi astăzi inaugurăm o gradiniță atât de frumoasă este un semn că cei mici sunt fericiți iar cei mici sunt cei mai importanți, dar la fel de importanți sunt și dascăli și aceștia sunt fericiți”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Grădina deține plante aromatice, precum şi o alee terapeutica – pe care copiii pot umbla…desculţi. Aleea are mai multe suprafeţe: pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn. Faptul că trebuie să te descalţi, să rămâi în picioarele goale pentru a putea să simţi sub tălpi, texturile aleii senzoriale, trezeşte o stare aparte, pentru cei care încearcă această experiență. Asemeni unei teleportări în mijlocul naturii. Realizarea grădinii senzoriale a fost posibilă datorită campaniei Music for Autism, ai cărei ambasadori sunt membrii trupei Cargo. Zeci de concerte au susținut aceștia, iar banii strânși au fost folosiți în astfel de scopuri caritabile.

”Mulțumim astăzi pentru lucrurile pe care am reușit să le facem tuturor celor care au venit la concertele noastre si mai ales ambasadorilor nostri, trupei Cargo”, a declarat Simina Radoslav, PR Asociația Art Music for People 

”Formația Cargo a fost invitată în urmă cu 11 ani să participe la această campanie și am acceptat cu mare drag și țin să-i felicit pe toți cei implicați în această frumoasă campanie. Este a patra oară când inaugurăm o grădină, este frumos ce faceți și devine obișnuită ceea ce este și mai lăudabil”, a declarat  Tavi Pilan, membru Cargo.

Grădina senzorială este realizată din materiale rezistente la intemperii, iar inaugurarea ei s-a încheiat cu un târg dedicat toamnei.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222