Connect with us

Cultura/Educatie

Învățământul privat versus învățământul de stat

Published

on

Alegerea unei școli de stat sau a unei școli private este o preocupare tot mai răspândită în rândul părinților, de când sistemul de învățământ privat a devenit, o alternativă mai accesibilă și mai diversificată decât în trecut. De vreme ce există avantaje și dezavantaje de ambele părți, decizia corectă nu este universal valabilă pentru toate familiile.

În România, ce funcționează pentru unii poate să dea greș pentru alții, așa că și alegerea școlii pe care o urmează un copil trebuie să fie făcută după o analiză atentă a nevoilor lui.

Mulți părinți se declară nemulțumiți de sistemul de învățământ de stat, rămas captiv în secole trecute și neadaptat nevoilor reale ale copiilor. Pe de altă parte, păreri negative răsună și în sectorul privat, școlile particulare fiind privite de numeroși părinți ca simple afaceri, unde profitul și nu performanțele școlare primează.

„Alegerea trebuie făcută concret, pe o anumită instituție. În principiu și școala de stat și cea privată trebuie prin lege să dezvolte același plan de învățământ. În mod normal trebuie să evolueze tot procesul didactic identic. Sigur că de la caz, la caz, școlile au diferite imagini publice, create mai ales de către tradiție, de haloul pe care în timp generațiile de absolvenți l-au creat. O școală este în primul rând căutată de familie pentru câteva criterii cum ar fi calitatea actului didactic, pentru climatul interior din instituție și continuă cu criterii individuale”, a declarat Vasile Nicoară, director al Colegiului Național Mircea cel Bătrând din Constanța.

În sistemul de stat există mulți profesori preocupați să-și actualizeze metodele de predare și demonstrează acest lucru, așa cum sunt și școli private care obțin rezultate excepționale cu copiii, deoarece îi pun pe aceștia în prim plan.

Curricula în ceea ce privește cursurile din mediul privat, cât și de stat este asemănătoare, însă la privat clasele au mult mai puțini elevi, astfel informația se poate canaliza mai ușor, în timp ce la stat, o clasă de elevi poate să aibă și 30 de copii, astfel informația putând să se piardă.

 „Toți elevi noștri beneficiază de educație la standarde internaționale. Din momentul în care intră pe porțile instituției noastre, fie că vorbim de cei de grădiniță, sau de elevi de clasa a XII, aceștia sunt susținuți necondiționat, pentru a-și putea dezvolta calitățile, care la rândul lor le vor deschide porțile către universități de prestigiu. O calificare de top, care îi face să își urmeze calea pe care și-o doresc cu adevărat în viață, este ceea ce găsesc elevii la noi. Ceea ce vor să devină elevii pe viitor, asta vor și ajunge să facă datorită faptului că noi punem pe primul plan elevul și interesul lui. Ne axăm programul și cursurile pentru ca cei care ne trec pragul, să poată beneficia de tot ceea ce au nevoie, indiferent de pasiunile pe care le au, de interesul pe care îl exercită asupra unui lucru, pentru că indiferent dacă sunt diferiți, elevii noștri, pot să crească și să se dezvolte individual. De acest lucru suntem extrem de mândri”, a menționat Lauren Engler, ofițer examinări Cambridge.

Alegerea școlii ideale pentru un copil înseamnă să îi prioritizezi nevoile individuale. Evident este faptul că fiecare părinte își dorește tot ce e mai bun posibil pentru copilul lui, tocmai de aceea decizia trebuie să stea în evidențierea valorilor universale în evoluția acestuia. Părinții trebuie să caute o școală unde învăţarea este o experienţă plăcută, astfel copiii lor vor fi pregătiţi să trateze cu deschidere şi optimism orice provocare din viața lor.

„Atât pentru copii, cât și pentru profesori, cred că în învățământul privat există  ceva mai multă grijă pentru a asigura niște condiții, deoarece în învățământul de stat, încă nu se investește prea mult din partea statului. Cumva, tot părintele își dorește condiții bune pentru copilul lui. La stat trebuie să le plătească ca să ți le creeze, deci oricum, uneori va trebui să plătească ceva, în timp ce la particular se presupune că ar trebui deja să le aibă asigurate. Pe de altă parte, există și păreri pozitive pentru învățământul de stat, deoarece cei mai buni profesori sunt în învățământul de stat, o rigoare anume se pătrează în instituțiile de stat. Deci sunt argumente pro și contra”, a argumentat Irina Molnuș, psiholog.

Părinţii trebui să aibă în vedere și să aleagă cel mai bun debut posibil în educaţia copiilor lor, ce le va permite să evolueze pe tot parcursul vieţii și să se transforme în adulți independenți și echilibrați.

Sursa foto: romaniansmartcity.ro

Cultura/Educatie

„Cargo” şi „Iris”, la Constanța de Crăciun

Published

on

Vineri, 17 decembrie, de la ora 18.00, sunteţi invitaţi la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” pentru a vă bucura de multă muzică bună şi să vă relaxaţi într-o atmosferă de Crăciun. Altfel spus, aveţi avea posibilitatea de a lua parte la un eveniment deosebit atât prin scopul lui, cât și prin prezența unor artiști de valoare. Invitaţii vor fi primiţi cu şampanie, va fi amenajat un bufet pentru aperitive şi un candy bar, obiecte confecţionate de copiii din centrele de educaţie incluzivă (globuri, felicitări). Ca şi artişti invitaţi, vor fi trupa „Cargo”, „Iris”, Cristi Minculescu, Valter&Boro. De asemenea, va avea loc un concert simfonic de Crăciun susținut de violonistul Sabin Penea.

Toate fondurile strânse se vor îndrepta către campania „Music for Autism”, prin care se propune demararea noilor proiecte din cadrul Centrelor Şcolare pentru Educaţie Incluzivă Constanţa (achiziţionarea unor materiale didactice necesare terapiilor copiilor cu dizabilităţi).

Continue Reading

Cultura/Educatie

”Stand-Up Session”, la Constanţa

Published

on

Marți, 30.11.2021, începând cu ora 19:00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”, continuăm șirul evenimentelor din cadrul proiectului #ComeToSEAusCool, cu ediția ”Stand-Up Session”.

Ediția ”Stand-Up Session” își propune să aducă în atenția publicului mai multe momente artistice de tip stand-up comedy, realizate de tineri actiști precum ANDREI CIOBANU, ANISIA GAFTON, MANE VOICU, SERGHEI ȘI EDI VACARIU.

Anisia Gafton a câștigat premiul de originalitate la emisiunea „Românii au talent”, iar apoi, pe lista “destinațiilor” ei artistice în lumea televiziunii, au apărut emisiuni precum “iUmor”, “Vorbește lumea”, “Te cunosc de undeva”, “Ferma. Orășeni versus Săteni” sau “Xtra Night Show”.

Edi Văcariu este câștigătorul sezonului 8 iUmor. Tânărul este absolvent al Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius”.

Intrarea în cadrul evenimentului este gratuită și se va face pe bază de brățară. Accesul este permis doar în baza certificatului verde.

Proiectul ”#ComeToSEAus” este finanțat de Primăria Municipiului Constanța și organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța (FONT CT), fiind un proiect de interes general finanțat din fonduri nerambursabile.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Colegiul Eminescu, la înălțime pe încă o hartă a lumii

Published

on

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța la înălțime pe încă o hartă a lumii, în cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului Belt and Road Teenager Maker Camp”, organizat de Children & Youth Science Center (CYSC) of China Association for Science and Technology (CAST) co-sponsored by the Ministry of Science and Technology, People’s Republic of China (MOST) and CAST and supported by ECOSF, InterAcademy Partnership Science Education Program (IAP SEP).

Astfel, pe 2 noiembrie 2021, Colegiul Național Mihai Eminescu” din Constnța, prin acordul de parteneriat încheiat cu Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, a primit un kit Tethering Simulation Retrievable Satellite. În aceeași zi, echipa eminesciană, formată din elevii Francisc-Ioan Dâncă, clasa a X-a E, Mihai Nicu, clasa a IX-a A, Ștefan Rebis Covaliu, clasa a XI-a A și coordonată de doamna profesoară Elena Enciu, a participat la un atelier de lucru cu reprezentanții Chinei, în cadrul evenimentului „Belt and Road Teenager Maker Camp”, ediția a V-a, cu tema „Building Dreams în Talented Adolescents Fostering Collaboration for Space Silk Road”.

În următoarea perioadă, echipa de la Colegiul Eminescu a luat parte la o serie de activități, având ca obiectiv final lansarea în stratosferă a dispozitivului. Astfel, lucrând contra cronometru, eminescienii au participat la workshop-uri ţinute de organizatori și s-au întâlnit în afara orelor de curs, în laboratoarele C.N.M.E. pentru asamblarea, programarea și testarea microsatelitului. Cei trei elevi, Francisc-Ioan Dâncă, Ștefan Covaliu și Mihai Micu, îndrumați de doamna profesoară Elena Enciu, novici în domeniul roboticii și în programarea plăcilor de bază Arduino cu circuite integrate, au reușit performanţa de a construi un microsatelit care a răspuns foarte bine încă de la primele teste de lansare.

Într-un parteneriat de excelență, Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, prin domnul profesor de fizică Florin Șerbu, a deschis acest „drum al mătăsii”, oferindu-ne un kit, iar C.N.M.E. a pus la dispoziția echipei toate materialele necesare lansării: butelie cu heliu (5mc), reductor, laptop, acumulatori etc.

Vineri, 19 noiembrie 2021, pe aerodromul din Tuzla, pionierii aerospațiali de la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu” au lansat cu succes CubeSat (U-class spacecraft), o navă spațială de categoria U, pe care au botezat-o Mișu.

Lansat cu ajutorul unui balon cu heliu, microsatelitul Mișu a transmis la sol datele înregistrate de la peste 860 de metri altitudine. Astfel, datele furnizate de Mișu echipei de la sol indicau, printre altele, la altitudinea curentă de 856 m, o temperatură de 5,60C și o umiditatea de 75%.

Pe lângă informații generale și aprofundarea unor principii ale fizicii, despre microsateliți și despre aeronave, elevii au învățat să folosească o placă de bază cu circuite integrate Arduino, să asambleze un microsatelit, să înalțe un balon cu heliu de mari dimensiuni, să afle cum se transmit date prin antene și, nu în ultimul rând, cum să lucreze în echipă! A fost o experiență inedită care călăuzește spre inovație, motivându-i pe elevii noștri să construiască propriul satelit!

Înregistrând o performanță extraordinară, prin ridicarea la peste 860 de metri deasupra aerodromului din Tuzla, CubeSat-ul echipei eminesciene pune Colegiul Eminescu, alături de partenerii săi, pe harta experiențelor practice ale ingineriei aerospațiale, fixând o nouă bornă în istoria Colegiului centenar.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Copii, hai la teatru! Iată ce spectacole vă așteaptă la Teatrul Căluțul de Mare

Published

on

Teatrul Căluțul de Mare îi invită săptămâna viitoare pe copii, la noi spectacole. Iată care sunt titlurile ce vor fi puse în scenă de actorii contănțeni.

 

SÂMBĂTĂ, 27.11.2021, ORA 10.30

MOTANUL ÎNCĂLȚAT, după Charles Perrault

Scenariul, regia artistică și animația: Cristian Pepino

Scenografia: Cristina Pepino

Muzica: Dan Bălan

Coregrafia: Maria Aprozianu

Consultant pentru mânuirea păpușilor: Aneta Forna Christu

Vârsta: 6 – 12 ani

 

In distribuție: Daniel Minciună, Tiberiu Roșu, Clara Ghiuvelechian, Andrei Stroescu, Claudia Brădescu, Ion Ciolan

 

DUMINICĂ, 28.11.2021, ORA 10.30

PISICA DOLDORA DE BANI ȘI NEPOȚII EI ORFANI, după S. Marșak

Un spectacol de Mc Ranin și Lică Gherghilescu

Muzica: Dumitru Lupu

 Vârsta: 3-9 ani 

In distribuție: Rovena Paraschivoi, Ion Ciolan, Andrei Stroescu, Daniel Minciună, Claudia Brădescu, Alina Manțu, Tiberiu Roșu, Clara Ghiuvelechian

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222