Connect with us

Cultura/Educatie

Învățământul privat versus învățământul de stat

Published

on

Alegerea unei școli de stat sau a unei școli private este o preocupare tot mai răspândită în rândul părinților, de când sistemul de învățământ privat a devenit, o alternativă mai accesibilă și mai diversificată decât în trecut. De vreme ce există avantaje și dezavantaje de ambele părți, decizia corectă nu este universal valabilă pentru toate familiile.

În România, ce funcționează pentru unii poate să dea greș pentru alții, așa că și alegerea școlii pe care o urmează un copil trebuie să fie făcută după o analiză atentă a nevoilor lui.

Mulți părinți se declară nemulțumiți de sistemul de învățământ de stat, rămas captiv în secole trecute și neadaptat nevoilor reale ale copiilor. Pe de altă parte, păreri negative răsună și în sectorul privat, școlile particulare fiind privite de numeroși părinți ca simple afaceri, unde profitul și nu performanțele școlare primează.

„Alegerea trebuie făcută concret, pe o anumită instituție. În principiu și școala de stat și cea privată trebuie prin lege să dezvolte același plan de învățământ. În mod normal trebuie să evolueze tot procesul didactic identic. Sigur că de la caz, la caz, școlile au diferite imagini publice, create mai ales de către tradiție, de haloul pe care în timp generațiile de absolvenți l-au creat. O școală este în primul rând căutată de familie pentru câteva criterii cum ar fi calitatea actului didactic, pentru climatul interior din instituție și continuă cu criterii individuale”, a declarat Vasile Nicoară, director al Colegiului Național Mircea cel Bătrând din Constanța.

În sistemul de stat există mulți profesori preocupați să-și actualizeze metodele de predare și demonstrează acest lucru, așa cum sunt și școli private care obțin rezultate excepționale cu copiii, deoarece îi pun pe aceștia în prim plan.

Curricula în ceea ce privește cursurile din mediul privat, cât și de stat este asemănătoare, însă la privat clasele au mult mai puțini elevi, astfel informația se poate canaliza mai ușor, în timp ce la stat, o clasă de elevi poate să aibă și 30 de copii, astfel informația putând să se piardă.

 „Toți elevi noștri beneficiază de educație la standarde internaționale. Din momentul în care intră pe porțile instituției noastre, fie că vorbim de cei de grădiniță, sau de elevi de clasa a XII, aceștia sunt susținuți necondiționat, pentru a-și putea dezvolta calitățile, care la rândul lor le vor deschide porțile către universități de prestigiu. O calificare de top, care îi face să își urmeze calea pe care și-o doresc cu adevărat în viață, este ceea ce găsesc elevii la noi. Ceea ce vor să devină elevii pe viitor, asta vor și ajunge să facă datorită faptului că noi punem pe primul plan elevul și interesul lui. Ne axăm programul și cursurile pentru ca cei care ne trec pragul, să poată beneficia de tot ceea ce au nevoie, indiferent de pasiunile pe care le au, de interesul pe care îl exercită asupra unui lucru, pentru că indiferent dacă sunt diferiți, elevii noștri, pot să crească și să se dezvolte individual. De acest lucru suntem extrem de mândri”, a menționat Lauren Engler, ofițer examinări Cambridge.

Alegerea școlii ideale pentru un copil înseamnă să îi prioritizezi nevoile individuale. Evident este faptul că fiecare părinte își dorește tot ce e mai bun posibil pentru copilul lui, tocmai de aceea decizia trebuie să stea în evidențierea valorilor universale în evoluția acestuia. Părinții trebuie să caute o școală unde învăţarea este o experienţă plăcută, astfel copiii lor vor fi pregătiţi să trateze cu deschidere şi optimism orice provocare din viața lor.

„Atât pentru copii, cât și pentru profesori, cred că în învățământul privat există  ceva mai multă grijă pentru a asigura niște condiții, deoarece în învățământul de stat, încă nu se investește prea mult din partea statului. Cumva, tot părintele își dorește condiții bune pentru copilul lui. La stat trebuie să le plătească ca să ți le creeze, deci oricum, uneori va trebui să plătească ceva, în timp ce la particular se presupune că ar trebui deja să le aibă asigurate. Pe de altă parte, există și păreri pozitive pentru învățământul de stat, deoarece cei mai buni profesori sunt în învățământul de stat, o rigoare anume se pătrează în instituțiile de stat. Deci sunt argumente pro și contra”, a argumentat Irina Molnuș, psiholog.

Părinţii trebui să aibă în vedere și să aleagă cel mai bun debut posibil în educaţia copiilor lor, ce le va permite să evolueze pe tot parcursul vieţii și să se transforme în adulți independenți și echilibrați.

Sursa foto: romaniansmartcity.ro

Cultura/Educatie

Conferință despre Constituția României de la 1923 la UOC

Published

on

Facultatea de Teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează joi, 7 decembrie 2023, Conferința Națională „Constituția României de la 1923 și implicațiile sale fundamentale asupra societății românești (1923-1948)”.

Manifestarea, care va avea loc de la ora 12:00, în Sala Umberto Eco din Campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), este organizată pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la promulgarea Constituției din 1923

„Conferința susținută de prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, va evidenția componentele majore ale Constituției din 1923, un document de maximă importanță pentru noul cadrul istoric și legislativ din România Mare, un pas firesc, dar absolut necesar, încadrat pe linia reformelor ce se impuneau în plan social și politic după anul 1918. Totodată, în cadrul conferinței va fi analizat impactul pe care Constituția de la 1923 l-a avut în modernizarea societății românești, de la adoptare și până în anul 1948 când, în urma instaurării regimului politic comunist, a fost abrogată și înlocuită cu una care corespundea viziunilor sale totalitare. Aducerea în atenție a prevederilor legislative ale Constituției de la 1923, într-un mediu universitar și la o Facultate de Teologie, este un demers deplin justificat și actual prin prisma contribuției semnificative pe care acest act fundamental al unei țări a avut-o asupra procesului de înființare și recunoaștere a Patriarhiei Române, fapt petrecut la 1925, în timpul domniei Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria a României. Acest document istoric este și o dovadă a calității relațiilor Statului Român și Bisericii Ortodoxe Române cu celelalte Culte Religioase în perioada în care și-a produs efectele”, precizează prof. univ. dr. Gheorghe F. Anghelescu, organizatorul evenimentului academic.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Workshop dedicat schimbului de bune practici privind utilizarea unor mijloace moderne de învățare la UOC

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) organizează miercuri, 13 decembrie 2023, un workshop dedicat schimbului de bune practici privind utilizarea unor mijloace moderne de învățare destinate îmbunătățirii calității activității didactice, în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2023-F-0165 – „Îmbunătățirea calității activității didactice la Universitatea Ovidius din Constanța prin schimbul de bune practici promovate în plan intern și internațional – INTER DIDACT”.

Evenimentul se va desfășura în format hibrid, în cadrul celei de-a XII-a ediții a Conferinței Internaționale „Global Economy Under Crisis” (GEUC), organizată de Facultatea de Științe Economice a UOC, în perioada 13-14 decembrie 2023.

„Ne bucurăm să putem organiza workshop-ul în cadrul acestei conferințe internaționale, ce reunește anual cadre didactice și cercetători din domeniul extrem de vast şi incitant al ştiinţelor economice, dar și din alte domenii cu un impact real asupra economiei globale. Dorim să valorificăm această ocazie pentru a facilita schimbul de bune practici cu personal similar din afara instituției noastre privind importanța utilizării mijloacelor moderne învățare pentru îmbunătățirea calității activității didactice”, precizează directorul proiectului, conf. univ. dr. Gabriela Gheorghiu.

Workshop-ul completează schimburile de experiență la care au participat, în perioada septembrie-decembrie, cadre didactice titulare UOC și experți din cadrul proiectului, realizate cu personal didactic similar din centre universitare din țară (Universitatea din Oradea, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București), dar și din străinătate (John von Neumann University din Kecskemét, Ungaria) Proiectul CNFIS-FDI-2023-F-0165 – „Îmbunătățirea calității activității didactice la Universitatea Ovidius din Constanța prin schimbul de bune practici promovate în plan intern și internațional – INTER DIDACT” a primit o finanțare în valoare de 224.500 lei, din bugetul Ministerului Educației, fiind unul dintre cele șapte proiecte ale UOC, finanțate în acest an prin Fondul de Dezvoltare Instituțională.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Corul Madrigal, turneu grandios în America

Published

on

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar Madrigal 60 – The Magic of Winter, primul în America după 35 de ani.

Peste 1.000 de spectatori au ovaționat Corul Madrigal în monumentala National Cathedral din Washington, D.C. În premieră pentru artiștii români, Corul Madrigal a cântat în Congresul American la Washington, dar și în celebra Times Square din New York. Volumul „Corul Madrigal în arhivele securității – Turneele în S.U.A” a fost lansat,
în premieră, la New York.

De Ziua Națională a României, Corul Madrigal a sărbătorit cântând Imnul național în avionul care îl transporta de la Washington la Chicago. La cererea publicului, Concertul Extraordinar de la Chicago a fost dublat. La invitația Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut șapte concerte și recitaluri în patru mari orașe americane: New York, Washington, D.C., Chicago și Seattle, în săli neîncăpătoare pentru publicul nerăbdător să îl asculte.

Record de spectatori
Cu un spectaculos repertoriu de colinde și muzică renascentistă și universală, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a cântat pentru peste 6.000 de spectatori de pe ambele Coaste ale Americii – români din Statele Unite, public american, turiști și oficialități din ambele țări. În multe dintre săli, locurile au fost suplimentate în zilele de concert, iar la Chicago, la cererea importantei comunități românești din Illinois, Corul Madrigal a mai susținut un concert.

Concerte în cele mai prestigioase catedrale și clădiri istorice din America
Concertele și recitalurile au avut loc în săli de concerte prestigioase arhipline, precum și în mai multe spații emblematice americane: „Speaker Nancy Pelosi Room” din Congresul S.U.A. – o premieră absolută, Saint John the Divine Cathedral – cea mai mare catedrală episcopală din lume, dar și în monumentala National Cathedral din Washington, considerată „un spațiu sacru în care America se adună în momente de importanță națională”, unde au fost prezenți peste 1.000 de spectatori.

Surprize pentru oameni
Concertele anunțate în programul turneului au fost completate de recitaluri surpriză create chiar de membrii Madrigalului. Aflat în celebra Times Square din New York, Corul Madrigal a surprins turiștii cu un flashmob în care a cântat muzică tradițională românească și colinde. De asemenea, de Ziua Națională a României, aflați la peste 10.000 de metri altitudine, madrigaliștii au creat un moment special. „Deșteaptă-te, române!”, dar și Imnul american, s-au auzit la bordul avionului care îi ducea spre Chicago, spre încântarea pasagerilor și a echipajului avionului. Turneul Corului Madrigal a inclus și o premieră editorială subscrisă programului aniversar MADRIGAL 60: lansarea internațională la New York a volumului „Corul Madrigal în arhivele securității – Turneele în S.U.A: între libertatea muzicii și limitele sistemului comunist”, semnat de jurnalista Monica Lup.

Madrigalul invitat să concerteze din nou în SUA și Canada
„Putem spune că, după 35 de ani, Madrigalul a recucerit America. Nu vă puteți imagina câte aplauze a primit România și câte lacrimi de bucurie a adus acest cor absolut fenomenal. După 7 evenimente excepționale pe care Madrigalul le-a susținut în doar 10 zile, au mai venit încă 15 invitații de a concerta în SUA și Canada, în anul următor. Am înțeles, încă o dată, că ceea ce are nevoie lumea, iar Madrigalul poate oferi, este EMOȚIA. Emoția autentică, sprijinită de un incontestabil talent și de dorința de a aduce binele peste tot. Întreaga echipă a Madrigalului a reprezentat țara la cel mai înalt nivel de profesionalism și le mulțumesc lor pentru aceasta. Se cade să mă înclin și în fața acelora care au înțeles cât de necesar este ca întreaga lume să audă Madrigalul: Ministrul Culturii, Ambasada României în Statele Unite și Institutul Cultural Român” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Turneul Corului Madrigal în SUA se înscrie în programul aniversar MADRIGAL 60, care include o serie extinsă de evenimente culturale, ce se desfășoară pe tot parcursul anului 2023. Programul marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură a Corului Madrigal, devenit un simbol al performanței artistice naționale și al imaginii României în lume.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Săptămâna profesiilor juridice la Universitatea Ovidius din Constanța

Published

on

Facultatea de Drept și Științe Administrative (FDSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează, în perioada 4-8 decembrie 2023, Săptămâna profesiilor juridice, ediția a II-a.

Organizat sub forma unor întâlniri cu reprezentanții magistraturii și profesiilor juridice liberale dobrogene, evenimentul își propune familiarizarea studenților FDSA cu statutul profesional, condițiile de acces, satisfacțiile, dar și provocările pe care le presupune o carieră în acest domeniu.

Potrivit organizatorilor, la ceremonia de deschidere, ce va avea loc luni, 4 decembrie 2023, de la ora 13.00, în Sala Senatului din Campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), vor participa: decanul FDSA – prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, președintele Curții de Apel Constanța – Alina Gabriela Jurubiță, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța – Gigi Valentin Ștefan, decanul Baroului Constanța – Cătălin Gabriel Filișan, decanul Colegiului Consilierilor Juridici Constanța – Dana Lavinia Vladu Dinu, președintele Camerei Notarilor Publici Constanța – Radu Puia, președintele Camerei Executorilor Judecătorești Constanța – Bogdan Ionică, președintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, Constanța – Cristina Stroie, alături de directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța – Grecu Dorin Sasu.

„Pe parcursul evoluției sale, studentul unei facultăți de drept ia contact mai ales cu profesorii cu care se află în raport academic și cu doctrina cursurilor din planurile de învățământ. În schimb, întâlnirea cu cât mai mulți profesioniști ai dreptului îi poate lărgi nu doar viziunea despre drept, ci și despre profesia pe care urmează să și-o aleagă. Săptămâna profesiilor juridice vine în întâmpinarea acestei nevoi și iată că, ajunsă la a doua ediție, se bucură de o participare numeroasă atât din partea studenților, cât și a practicienilor”, precizează prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, decanul FDSA.

La această ediție a Săptămânii profesiilor juridice vor participa judecători, procurori, avocați, consilieri juridici, notari publici, executori judecătorești, practicieni în insolvență, precum și registratori de carte funciară.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222