Alegerea unei școli de stat sau a unei școli private este o preocupare tot mai răspândită în rândul părinților, de când sistemul de învățământ privat a devenit, o alternativă mai accesibilă și mai diversificată decât în trecut. De vreme ce există avantaje și dezavantaje de ambele părți, decizia corectă nu este universal valabilă pentru toate familiile.
În România, ce funcționează pentru unii poate să dea greș pentru alții, așa că și alegerea școlii pe care o urmează un copil trebuie să fie făcută după o analiză atentă a nevoilor lui.
Mulți părinți se declară nemulțumiți de sistemul de învățământ de stat, rămas captiv în secole trecute și neadaptat nevoilor reale ale copiilor. Pe de altă parte, păreri negative răsună și în sectorul privat, școlile particulare fiind privite de numeroși părinți ca simple afaceri, unde profitul și nu performanțele școlare primează.
„Alegerea trebuie făcută concret, pe o anumită instituție. În principiu și școala de stat și cea privată trebuie prin lege să dezvolte același plan de învățământ. În mod normal trebuie să evolueze tot procesul didactic identic. Sigur că de la caz, la caz, școlile au diferite imagini publice, create mai ales de către tradiție, de haloul pe care în timp generațiile de absolvenți l-au creat. O școală este în primul rând căutată de familie pentru câteva criterii cum ar fi calitatea actului didactic, pentru climatul interior din instituție și continuă cu criterii individuale”, a declarat Vasile Nicoară, director al Colegiului Național Mircea cel Bătrând din Constanța.
În sistemul de stat există mulți profesori preocupați să-și actualizeze metodele de predare și demonstrează acest lucru, așa cum sunt și școli private care obțin rezultate excepționale cu copiii, deoarece îi pun pe aceștia în prim plan.
Curricula în ceea ce privește cursurile din mediul privat, cât și de stat este asemănătoare, însă la privat clasele au mult mai puțini elevi, astfel informația se poate canaliza mai ușor, în timp ce la stat, o clasă de elevi poate să aibă și 30 de copii, astfel informația putând să se piardă.
„Toți elevi noștri beneficiază de educație la standarde internaționale. Din momentul în care intră pe porțile instituției noastre, fie că vorbim de cei de grădiniță, sau de elevi de clasa a XII, aceștia sunt susținuți necondiționat, pentru a-și putea dezvolta calitățile, care la rândul lor le vor deschide porțile către universități de prestigiu. O calificare de top, care îi face să își urmeze calea pe care și-o doresc cu adevărat în viață, este ceea ce găsesc elevii la noi. Ceea ce vor să devină elevii pe viitor, asta vor și ajunge să facă datorită faptului că noi punem pe primul plan elevul și interesul lui. Ne axăm programul și cursurile pentru ca cei care ne trec pragul, să poată beneficia de tot ceea ce au nevoie, indiferent de pasiunile pe care le au, de interesul pe care îl exercită asupra unui lucru, pentru că indiferent dacă sunt diferiți, elevii noștri, pot să crească și să se dezvolte individual. De acest lucru suntem extrem de mândri”, a menționat Lauren Engler, ofițer examinări Cambridge.
Alegerea școlii ideale pentru un copil înseamnă să îi prioritizezi nevoile individuale. Evident este faptul că fiecare părinte își dorește tot ce e mai bun posibil pentru copilul lui, tocmai de aceea decizia trebuie să stea în evidențierea valorilor universale în evoluția acestuia. Părinții trebuie să caute o școală unde învăţarea este o experienţă plăcută, astfel copiii lor vor fi pregătiţi să trateze cu deschidere şi optimism orice provocare din viața lor.
„Atât pentru copii, cât și pentru profesori, cred că în învățământul privat există ceva mai multă grijă pentru a asigura niște condiții, deoarece în învățământul de stat, încă nu se investește prea mult din partea statului. Cumva, tot părintele își dorește condiții bune pentru copilul lui. La stat trebuie să le plătească ca să ți le creeze, deci oricum, uneori va trebui să plătească ceva, în timp ce la particular se presupune că ar trebui deja să le aibă asigurate. Pe de altă parte, există și păreri pozitive pentru învățământul de stat, deoarece cei mai buni profesori sunt în învățământul de stat, o rigoare anume se pătrează în instituțiile de stat. Deci sunt argumente pro și contra”, a argumentat Irina Molnuș, psiholog.
Părinţii trebui să aibă în vedere și să aleagă cel mai bun debut posibil în educaţia copiilor lor, ce le va permite să evolueze pe tot parcursul vieţii și să se transforme în adulți independenți și echilibrați.
Sursa foto: romaniansmartcity.ro