Connect with us

Actualitate

INTERVIU | Vasile Nicoară: Trei decenii în slujba învăţământului constănţean, 16 ani în fruntea Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”

Published

on

Om de excepţie, dascăl cu notorietate, îndrumător pentru numeroase generaţii de elevi. Vasile Nicoară, căci despre el este vorba, este directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” încă din anul 2002. Domnul profesor ne-a primit la el în birou şi ne-a dat ocazia să îl cunoaştem mai bine. Şi ne-am convins, fără îndoială, că are ce povesti!

Reporter: Sunteţi directorul celei mai prestigioase instituţii de învăţământ din Constanţa. Cum au fost aceşti ani pentru dvs.?

Vasile Nicoară: Au fost ani plini de activităţi, dar şi de satisfacţii pentru că mereu am avut aici elevi excepţionali, profesori pasionaţi, care au reuşit să obţină nişte rezultate uneori incredibile.

R: Care au fost cele mai dificile provocări pe care le-aţi întâmpinat, de-a lungul acestor ani, în fruntea Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân”?

V.N.: Adaptarea la toată bulversarea din societate, să-i zic aşa. Începând de la sinuozităţile legislative, mergând până la diferitele mode ale timpului şi nu numai în privinţa societăţii adulţilor, ci chiar şi asupra elevilor, ajungând până la conduită şi vestimentaţie.

R: Care au fost cele mai frumoase satisfacţii pe care le-aţi trăit aici?

V.N.: Nu mi-aş fi imaginat vreodată, mai ales în prima parte a vieţii mele că voi putea fi coleg cu profesori şi elevi care ajung să câştige premii NASA, de exemplu. Sau că elevi de-ai noştri pot să îşi înscrie numele în realizarea unor proiecte pentru staţii interplanetare, că vom putea să discutăm de la egal la egal sau chiar să fim admiraţi de către şcoli înfiinţate cu sute de ani în urmă în imperii care au condus lumea.

R: Cum reuşiţi aici la CNMB să formaţi, an de an, minţi sclipitoare şi genii? Căci, deloc întâmplător, acest liceu şi-a câştigat titulatura de “pepinieră de genii”.

V.N.: Nu este o reţetă, nu este o anumită procedură de a obţine rezultatele de excepţie. Cred că e aşa cum se spunea în armată: “În raniţa fiecărui soldat există un baston de mareşal”, dar beneficiem de copii cu o foarte bună pregătire, cu o motivaţie pentru cunoaştere şi învăţare înaltă, de susţinerea familiei pentru procesul acesta educativ şi, desigur, de un program extrem de favorabil în instituţie; o cultură organizaţională temeinică, bine structurată, un corp profesoral capabil şi dornic să progreseze, mai ales că noutatea tehnologică se schimbă chiar şi la câteva luni. Şi vă imaginaţi că eu, de exemplu, am făcut ultimele ore de fizică prin anii ’70. Aşadar, este o provocare constantă să înveţi, să acumulezi, să te adaptezi la noutate.

R: Care sunt cele mai recente premii pe care le-au obţinut elevii dvs.?

V.N.: Cele mai recente au fost în vară; o medalie de argint la Olimpiada Europeană de Fizică şi o medalie de bronz la Olimpiada Asiatică de Chimie. În aceste zile sunt gata de a pleca în China doi reprezentanţi ai şcolii noastre, pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie.

R: Participaţi deseori la diferite întruniri ale profesorilor şi directorilor din numeroase instituţii de învăţământ din Europa. Aţi reuşit să vă trasaţi şi câteva idei clare. Aşadar, care ar fi diferenţele sesizate între învăţământul românesc şi cel european?

V.N.: În primul rând, am constatat că nu există un model majoritar pe glob şi noi care să ne adaptăm la el. Ci fiecare ţară îşi are nişte valori, nişte asemănări, există un sistem mai apropiat ţărilor anglo-saxone, un alt sistem de învăţământ specific statelor republicane, latine, să zic aşa. Peste tot, în toate ţările, şi în cele considerate avansate în educaţie, şi nu numai, există o permanentă reformă. Există multe experimente, însă nu toate reuşite.

Într-o primă parte a participării mele la întâlnirile internaţionale, aveam obsesia de a fi considerat un egal de-al lor. Marea satisfacţie a venit după un număr de ani, am început să fiu privit cu admiraţie pentru rezultatele şcolii noastre şi de aici am avut şi posibilitatea să fac diseminarea experienţei noastre; modele de bună practică.

Ca membru în Asociaţia Europeană a Profesorilor, organizaţia care militează din 1956 pentru o Europă unită, am avut şansa să constat că experienţa noastră este foarte utilă celorlalţi colegi parteneri, mai ales din perspectiva modului în care lucrăm, a limbajului ştiinţific cu un conţinut mult mai ridicat decât în multe alte şcoli europene şi, desigur, am constituit din punctul acesta de vedere un interes şi aşa se face că anul acesta am avut mai multe întâlniri, apoi aproximativ 200 de elevi şi profesori străini veniţi la noi în şcoală pentru diferite proiecte.

R: Dacă nu aţi fi îmbrăţişat această meserie, cea de dascăl, ce altă meserie credeţi că vi s-ar fi potrivit?

V.N.: Înclinaţiile mele au mers înspre domeniul ştiinţelor sociale, literare, probabil că în domeniul justiţiei. Am cochetat o vreme cu ideea de avocat. În tinereţe se întâmpla asta. Mai târziu mi-a plăcut foarte mult istoria. Fac o pasiune din istorie şi geografie şi mă gândeam că aş fi putut fi un analist politic sau de strategii politico-militare, pentru că e o zonă care mă atrage mereu.

R: Ca şi închiere, un mesaj, un îndemn pentru tinerii din ziua de astăzi?

V.N.: Să îşi construiască modele adecvate capacităţii şi a interesului lor, a valorilor pe care le au, să nu „copieze” prea mult, să ia modele pozitive şi, mai ales, unor elevi cum sunt cei ai noştri, să caute să elimine subcultura, să se îndrepte cât mai mult spre modele culturale valoroase! Ca exemplu ar fi ceea ce spunea Einstein: „Să nu cauţi succesul, ci să cauţi valoarea!”

Actualitate

Se reia organizarea nunţilor, de la 1 iunie

Published

on

Asociația Furnizorilor din Industria Nunților (AFIN) este pregătită să reia organizarea evenimentelor, aşa cum se precizează într-un comunicat de presă:

,,Industria Nunților este pregatită să reia organizarea nunților de la 1 iunie, în condiții de siguranță medicală pentru toți cei vaccinați sau testați în ziua evenimentului. Conform declarațiilor susținute în cursul zilei de astăzi de către Prim-Ministrul României, Florin Cițu, nunțile vor putea fi posibile de la 1 iunie pentru toți cei vaccinați. Premierul britanic Boris Johnson pregătea viitorii miri, încă de la începutul anului, anunțând că din luna iunie nunțile pot avea loc cu un număr nelimitat de invitați (link articol).

Suntem convinsi că mirii sunt responsabili și își asumă organizarea nunții lor în condiții de siguranță pentru ei, dar mai ales pentru invitații lor.

AFIN a și realizat un sondaj în acest sens printre cele 250.000 de cupluri care așteaptă organizarea nunții de mai bine de un an. Majoritatea cuplurilor a înțeles și acceptat că nunta va avea loc ținând cont cel mai probabil de cele 3 principii enumerate de către noi mai-jos.

În plus, nici ei nu își doresc ca invitații să aibă rețineri în a participa la un eveniment dacă nu au un mediu sigur din punct de vedere medical. Tocmai de aceea, pentru ca numărul de invitați să fie cel planificat și nu unul mult mai mic, toți sunt de acord că vaccinarea și testarea sunt condiții fără de care nunțile din acest an nu vor fi realizabile.

AFIN a propus încă din luna februarie că nunțile pot avea loc în siguranță dacă ținem cont de cele 3 modalități de asigurare a participării la un eveniment:

  • accesul doar pentru cei vaccinați cu cea de-a doua doză;
  • accesul pe baza unui test PCR sau rapid (acesta din urmă efectuat chiar în zona de triaj a locației);
  • accesul pe baza unui test antigen, care să ateste trecerea prin boală.

Această veste conferă un plus de credibilitate unui domeniu serios încercat de pandemie și practic toți cei din industria nunților își arată deplina deschidere de a se organiza astfel încât data de 1 iunie să marcheze reînceputul nunților în România.”.

Continue Reading

Actualitate

Global Innovation Summit, eveniment online

Published

on

Centrul Enterprise Europe Network Constanța, din cadrul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, coorganizează, împreună cu Steirische Wirtschaftsförderung Austria și alți parteneri, Global Innovation Summit 2021, un eveniment internațional dedicat organizațiilor șiIMM-urilor inovatoare, pentru a împărtăși și a face schimb de cunoștințe, pentru a colabora și a asigura oportunități viitoare de dezvoltare a afacerilor. Companiile din întreaga lume se vor reuni și își vor împărtăși ideile și soluțiile de colaborare în propriul domeniu de interes și expertiză.

Evenimentul este online în totalitate, sub formă de întâlniri prestabilite cu parteneri din toată lumea. Întâlnirile vor avea loc în perioada 18-20 mai 2021 și reprezintă ocazia ideală de a găsi noi parteneri de afaceri, precum și un schimb valoros de idei și contacte. Participarea este gratuită. Înscrierile se pot face la: https://gis2021.b2match.io/.

Principalele subiecte abordate vor fi:

  • Tranziția verde: Pactul verde european, ca proces de transformare economică, ecologică și socială este una dintre piesele centrale ale discursului politic atât la nivel internațional, cât și la nivel național. Un obiectiv al evenimentului este de a sprijini evoluțiile inovatoare către tranziția verde și importanța asociată a rolului programelor de cercetare și inovare;
  • Redresare post-COVID: reconstrucția economiei și cooperarea internațională după criza COVID-19 vor juca un rol important în 2021, iar obiectivul evenimentului este de a realiza bilanțul situației la un an de la izbucnirea pandemiei și de a reflecta asupra consecințelor economice;
  • Transformarea digitală: tranziția digitală și impactul acesteia reprezintă o altă prioritate a evenimentului din acest an, prin promovarea creării de rețele între IMM-urile internaționale inovatoare și companiile globale din rețeaua Eureka printr-un schimb structurat de idei inovatoare cu privire la obiectivele de dezvoltare digitală și durabilă.

Mai multe detalii despre eveniment și suport pentru înscrieri și/sau stabilire de întâlniri pe platformă puteți obține, gratuit, de la Centrul Enterprise Europe Network – CCINA Constanța:een@ccina.ro, telefon 0241 550 960. Webiste-ul evenimentului:https://www.gis2021.com/.

Continue Reading

Actualitate

Interesul pentru achiziția de locuințe în Constanța, la cote ridicate

Published

on

Piața rezidențială din Constanța se bucură de interes ridicat din partea potențialilor cumpărători, iar activitatea de dezvoltare din oraș este dinamică, reflectând economia în creștere a orașului de la malul mării. Tranzacțiile imobiliare din Constanța și-au reluat ritmul de creștere de la începutul perioadei pandemice.

Dacă în martie 2020 au fost tranzacționate 1.343 de imobilie, dintre care 332 erau unități individuale, în martie 2021 s-au vândut 2.977 de imobile, dintre care 1.007 erau unități individuale, iar restul terenuri, relevă datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Totodată, în primul trimestru al acestui an au fost vândute 149.031 de imobile la nivel național, ceea ce înseamnă o creștere de 11,9% față de perioada similară a anului anterior.

Interesul ridicat pentru tranzacții în imobiliare s-a reflectat și în prețurile cerute pentru locuințe. Un apartament din Constanța avea un preț mediu de 1.280 euro/mp în primul trimestru din 2021, potrivit unui raport Imobiliare.ro. În ultimul an, prețurile apartamentelor s-au apreciat cu 3,8%, în timp ce creșterea din ultimii 5 ani este de peste 38%.

Aprecierile de prețuri s-au înregistrat în cele mai importante cartiere constănțene. Prețul cerut pe un apartament din zona Faleză Nord a ajuns la 1.470 euro/mp, în timp ce în zona centrală locuințele au prețuri de la 1.320 euro/mp. În schimb, în zona Casa de Cultură sau Tomis Plus, prețurile ajung la 1.290 euro/mp, la fel ca în Tomis Nord. Prețurile în segmentul rezidențial nou vor creștere și anul acesta datorită costurilor de construcție în creștere, relevă analizele din piață.

În schimb, achiziția unei locuințe în scop investițional sau nevoia pentru spațiu mai mare, evidențiată mai clar de criza sanitară, au condus la creșterea cererii pentru case și apartamente noi, cu dotări moderne.

Investiții cu Impact în Constanța

Impact Developer&Contractor va aduce un nou standard de locuire constănțenilor prin ansamblul Boreal Plus, noul complex rezidențial compus din vile și apartamente în zona Tomis Plus. Caracterul rezidențial al zonei Tomis Plus-Boreal reiese din numărul crescut al proiectelor de apartamente, dar și case, care se

adresează cumpărătorilor din segmentele mass și middle market.

Cartierul este dezvoltat în continuarea proiectului de vile Boreal, care a fost prima investiție a dezvoltatorului la malul mării.

Boreal Plus va include 673 de apartamente premium și 18 vile cu finisaje de lux, iar lucrările de construcție pentru primele 209 aparatamente au demarat în anul 2020. În 2021 vor fi livrate cele 18 vile și se va continua dezvoltarea primei faze de apartamente. Boreal Plus va include 12.000 mp de spații verzi și compartimentări diverse ale locuințelor, fie că este vorba de studiouri sau apartamente cu 2 sau 3 camere.

Experiența de locuire din cartier este completată de sistemele smart integrate în elementele proiectului. Boreal Plus include recuperarea și gestionarea apei folosite, sisteme de colectare selectivă și gestionare a deșeurilor, dar și iluminat eficient.

În complex vor fi disponibile spații comerciale, dar și o grădiniță și un parc, ca parte din mixul de facilități pus la dispoziția rezidenților.

Din Boreal Plus se va putea ajunge cu ușurință la instituții educaționale și medicale din Constanța, fiind o cale rapidă și pentru accesarea autostrăzii A4.

Cartierul va oferi un mediu minunat în care familiile se dezvoltă, în perfectă armonie cu natura. Ideal pentru cuplurile aflate la început de drum, dar și pentru familiile extinse, ansamblul răspunde celor mai importante cerințe ale rezidenților.

În plan stilistic, minimalismul și modernismul primează în cadrul apartamentelor, iar finisajele de lux se regăsesc în cadrul vilelor integrate în complex.

Constanța, în topul piețelor de investiții rezidențiale

Investiția Impact Developer&Contractor în Boreal Plus pune Constanța pe harta celor mai dinamice piețe rezidențiale din România.

În acest an, compania continuă lucrările în toate proiectele în care este angrenată. În București, continuă dezvoltarea cartierului Greenfield Băneasa, demarând cea de-a 4-a fază de dezvoltare și continuă lucrările pentru Greenfield Plaza.

În complexul premium Luxuria Residence, va fi livrată cea de-a treia fază a proiectului. Totodată, în Iași, compania va demara în acest an construcția primei faze a complexului Greenfield Copou Residence.

Cu un portofoliu de peste 4.500 de locuințe livrate până în prezent, Impact Developer&Contractor își continuă expanisunea în București și alte orașe, investind în ansambluri rezidențiale care oferă o experiență completă de locuire.

Continue Reading

Actualitate

Stadiul Campaniei de primire a Cererii Unice de Plată în anul 2021

Published

on

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte fermierilor care nu au depus încă cererea unică de plată în anul 2021 că au mai rămas doar câteva zile până la finalizarea Campaniei de primire a cererilor unice de plată.

În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2021, Campania se va încheia la data de 17 mai 2021.

Până la aceasta dată s-au depus un număr de 632.831 cereri, pentru o suprafaţă de 5.068.754 hectare.

Pentru că siguranţa în contextul pandemiei Covid 19 este foarte importantă pentru noi, fermierii depun cererea prin mijloace electronice fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

APIA este alături de fermieri pe tot parcursul Campaniei şi acordă tot sprijinul necesar pentru parcurgerea cu succes a etapelor necesare pentru accesarea fondurilor europene şi de la bugetul de stat.

sursa foto: agrointel.ro

Continue Reading

Curtea Brancoveneasca

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222