Connect with us

Actualitate

INTERVIU | Cristina Chiriac, preşedinte CONAF, despre Pactul pentru Muncă

Published

on

Deficitul forţei de muncă, o problemă tot mai stringentă cu care se confruntă România. În acest context, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze orzanizează Pactul pentru Muncă. Cristina Chiriac, doctor în economie şi preşedinte CONAF, ne expune în următorul interviu toate argumentele necesităţii unor astfel de conferinţe naţionale de promovare a Pactului pentru Muncă.

Reporter: În ce constă Pactul pentru Muncă şi cât de necesar este pentru antreprenorii autohtoni?

Cristina Chiriac: Pactul pentru Muncă reprezintă voinţa a două entităţi patronale de a milita pentru reducerea deficitului forţei de muncă în România. Cu alte cuvinte, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronatelor pentru Petrol şi Gaze şi-au unit eforturile, şi au ales ca în luna septembrie să înceapă dezbaterile pentru a găsi soluţii şi propuneri ce urmează să fie înaintate Guvernului, având ca obiectiv final o strategie pe termen lung pentru reducerea deficitului forţei de muncă.

Timp de 30 de ani, în România s-a mers pe ideea „Se poate şi aşa!” sau „E bine şi aşa!” Dar efectele acestor sintagme astăzi se văd şi sunt nimicitoare pentru mediul antreprenorial. V-aş propune să faceţi o incursiune în timp şi să vă readuceţi aminte ce s-a întâmplat în 2007-2008, poate chiar 2009, în momentul în care a izbucnit acel dezechilibru imobiliar, cererea fiind mai mare decât oferta, iar preţurile au explodat şi, ca urmare, am avut parte de un „boom” imobiliar. Am avut acea creştere economică, iar toată lumea afirma că România o duce foarte bine, dar să nu uităm că în 2009 a urmat o perioadă extrem de grea din punct de vedere economic. Cam la fel se întâmplă şi astăzi, doar că nu mai vorbim despre piaţa imobiliară, ci vorbim despre forţa de muncă. Astăzi, vorbim în anumite locuri despre o cerere a forţei de muncă, iar un bun exemplu ar fi la Cluj, unde peste 5.000 de locuri de muncă sunt disponibile şi o ofertă destul de restrânsă. Oferta mică, desigur, va avea efecte asupra antreprenorilor. Aşadar, dacă mă întrebaţi cât de necesar este acest Pact pentru mediul antreprenorial autohton, vă spun că este vital. Este vital să facem ceva acum, pentru a nu ne confrunta cu alte efecte nedorite, pe care nu ştiu cum şi dacă am putea să le mai controlăm.

Reporter: Care sunt principalele strategii pe care Pactul pentru Muncă le va promova în rândul antreprenorilor?

Cristina Chiriac: S-au făcut nenumărate proiecte şi dezbateri pe această temă a deficitului forţei de muncă şi, cu toate acestea, dacă ne gândim la măsurile care au fost implementate pentru a îmbunătăţi calitatea forţei de muncă şi pentru a reduce acest deficit, putem spune că sunt insesizabile. Astfel, avem mai multe propuneri. Am făcut un studiu pe baza celor mai recente date din România, sunt datele aferente anului 2018 prin care demonstrăm care sunt vulnerabilităţile pe piaţa muncii, studiu ce va fi lansat la Cluj şi pe care îl vom supune dezbaterii. Iar motivul pentru care am ales ca aceste evenimente să se desfăşoare la Cluj este tocmai pentru că acolo, antreprenorii se confruntă cu un deficit enorm al forţei de muncă şi împreună ne propunem să găsim cele mai bune soluţii, soluţii care să îmbrace forma unui „memorandum of understanding”, care să fie înaintat Guvernului spre aprobare şi implementare.

Se spune că totul porneşte de la educaţie. Astfel, o primă strategie ar fi să reglementăm ceva în acest sens, iar una dintre măsuri este reintroducerea învăţământului dual. Aş propune să vă gândiţi când a fost ultima dată când aţi avut nevoie de un instalator, de pildă, ori de un electrician sau de un zidar şi să-mi spuneţi cât de repede l-aţi găsit. Pentru că la Bucureşti, dar şi la Constanţa sunt convinsă că se întâmplă lucrul acesta, aceşti oameni, aceşti profesionişti sunt din ce în ce mai greu de găsit. Asta înseamnă învăţământul dual, înseamnă pregătirea oamenilor care nu şi-au găsit încă un drum în viaţă, pe acest segment. România are nevoie de profesionişti!

O altă propunere are legătură cu domeniul fiscal. Nu vă spun decât atât: vom milita pentru mărirea deducerilor personale. Studiul pe care îl vom prezenta va demonstra care sunt beneficiile financiare atât ale angajaţilor cât şi ale angajatorilor, chiar ale statului. Pentru că mărirea deducerii personale nu înseamnă altceva decât creşterea nivelului de trai pentru angajaţi, oferirea unor soluţii pentru antreprenori, dar şi aducerea la bugetul de stat a altor sume colectate.

Vor mai fi, desigur, şi alte propuneri, dar ne vom baza şi pe propunerile făcute de antreprenorii care vor participa la conferinţele de la Cluj şi de la Iaşi, iar aceste propuneri, aşa cum spuneam, vor fi concretizate într-un „memorandum of understanding”, propuse spre dezbatere publică, inclusiv printr-o petiţie online pe care o vom face ulterior.

Reporter: Aş spune că sunt strategic alese cele trei oraşe în care se va desfăşura evenimentul.

Cristina Chiriac: Într-adevăr, sunt strategic alese pentru că, iată, Clujul a avut parte în ultima perioadă de o dezvoltare economică impresionantă, dar totuşi se confruntă cu un deficit de peste 5.000 de locuri de muncă. Acesta va fi primul oraş, iar al doilea oraş va fi Iaşiul. Am ales să ne mutăm la polul opus, ca să-i spun aşa, deci în inima Moldovei, acolo unde lucrurile nu sunt atât de spectaculos conturate din punct de vedere economic şi problemele sunt cu totul şi cu totul diferite şi diverse, începând de la migraţia forţei de muncă active până la depopularea anumitor oraşe, toate acestea culminând cu o rată scăzută a natalităţii, dar şi cu alţi factori locali.

Reporter: În ce alte oraşe va mai ajunge Pactul pentru Muncă?

Cristina Chiriac: Întâi de toate la Bucureşti, acolo unde vom organiza o gală şi vom prezenta toate rezultatele în Cluj şi Iaşi. Dar bineînţeles că urmează şi alte oraşe, aşa că ne-am propus ca în anul 2020 să continuăm seria dezbaterilor noastre sub aceeaşi egidă a Pactului pentru Muncă. Astfel, trebuie să menţionez că vom ajunge şi la Constanţa, căci este un oraş prioritar pentru noi. De asemenea, ar urma Braşov, Sălaj, dar şi Tulcea, întrucât, din câte ştiu eu, în sudul Dobrogei, Tulcea conduce detaşat în ceea ce priveşte numărul de antreprenori, îndeosebi pe partea de antreprenoriat feminin.

Actualitate

Ai încredere în profesioniștii de la Pizza EVO!

Published

on

Pizza EVO a fost creată pentru amatorii de gust bun, pentru care nu ora la care mănâncă e importantă, ci puterea poftei care îi îndeamnă să comande. Accesaţi https://www.pizzaevo.ro/ şi alegeţi ce vi se potriveşte!

Toate preparatele sunt pregătite din ingrediente de cea mai înaltă calitate, iar bucătarii șefi sunt inventivi şi îmbogățesc mereu oferta în funcţie de gusturile celor care comandă.

Pentru sistemul de catering, clienţi sunt consiliaţi în alegerea numărului și tipurilor de preparate și a băuturilor.

Profesioniştii de la Pizza EVO vă ajută să alegeți meniul conform caracterului petrecerii, persoanelor care vor participa, vremii și evident, bugetului.

Sunați la

  • 0241 555 585,
  • 0241 555 595,
  • 0727 555595,

și scăpați de grija meniului pentru petrecerea dumneavoastră.

 

Continue Reading

Actualitate

3 Decembrie, Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități. Ce mesaj transmite Iulian Iova, președintele Asociației pentru nevăzători din Constanța

Published

on

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi  are scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.

Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Iulian Iova, președinte Asociația pentru nevăzători Constanța „Cu ocazia Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități doresc multă sănătate tuturor deficienților de orice tip din județul Constanța și special mă refer la persoanele cu deficiență de vedere în calitate de președinte al asociației. Dorința noastră este ca autoritățile locale să înceapă planul de accesibilizare în ceea ce privește persoanele cu dizabilități. Mihai Lupu, președintele CJ Constanța deja face acest lucru, mă refer la accesibilizarea nevoilor persoanelor cu dizabilități. Facem un apel către deficienții de vedere din Constanța să vină către noi pentru că noi putem să îi îndrumăm și să  îi ajutăm în tot ceea ce au nevoie, atât în privința orientării, dar și îi putem ajuta și cu device-uri necesare. Mai vreau să menționez un lucru, facem un apel către iubitorii de frumos din Constanța, în special iubitorilor de teatru, să vină să ne vadă pentru că avem o trupă de teatru”.

În 2021, tema Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi este “Lupta pentru drepturi în era post-COVID”.

Continue Reading

Actualitate

Constănţeanca Minodora Ion , avocata antimască, l-a ales pe Onţanu

Published

on

Avocata Minodora Ion a devenit o personalitate notorie după ce a câștigat în primă instanţă un proces împotriva Departamentului pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat, proces în care solicita suspendarea obligativităţii purtării măștii de protecție.

De curând, Minodora Ion s-a hotărât să intre și în politică alături de Neculai Onţanu, fost primar al sectorului 2 al capitalei. Acesta conduce formaţiunea politică ADER în care avocata ocupă funcţia de vicepreşedinte.

„E un pas important pentru mine! Îi aştept pe constănţeni şi pe toți patrioții, pe cei care au avut probleme cu justiția, cei cărora li s-a făcut o nedreptate, să ni se alăture.

Deşi puteam alege orice alt partid, am ales ADER! Neculai Onţanu este mentorul meu, modelul meu de om politic!

Am ales calitatea umană, onestitatea şi profesionalismul. Suntem oameni maturi în acest partid și vrem să facem România bine.

Sunt un om de echipă şi am convingerea ca la Ader voi scrie istorie!”, declară Minodora Ion.

În trecut, conform declaraţiilor sale, avocata a refuzat ofertele făcute de PNL, PSD, Pro Romania şi AUR.

 

Continue Reading

Actualitate

Fregata „Regina Maria”, a treia misiune Nato din anul 2021, încheiată cu succes

Published

on

Fregata „Regina Maria” (F-222) sosește luni, 6 decembrie, în portul militar Constanța, din Marea Mediterană, unde a participat, în perioada 27 octombrie – 30 noiembrie, la misiuni NATO de monitorizare a traficului naval, în cadrul unei grupări navale permanente a Alianței Nord-Atlantice.

În perioada celor șase săptămâni de misiune NATO în bazinul estul al Mediteranei, fregata „Regina Maria” a parcurs peste 4.500 de mile marine în aproximativ 500 ore de marș. Concomitent cu misiunile primite de la Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM, Allied Maritime Command), nava militară românească a participat și la exercițiile multinaționale „Dogu Akdeniz 21”, organizat de Forțele Navale ale Turciei, și „NIRIIS 21”, organizat de Forțele Navale ale Greciei, alături de peste 50 de nave, 8 submarine și zeci de aeronave militare aliate și partenere.

Integrarea României în structura Nord-Atlantică, în anul 2004, a fost considerată unul dintre cele mai mari succese ale politicii românești de după anul 1989. Contribuția țării noastre la promovarea politicii de securitate a Alianței s-a extins şi dincolo de spațiul din bazinul Mării Negre. Militarii din Forțele Navale Române au participat, începând cu anul 2005, la misiuni și operații NATO în Marea Mediterana, Golful Aden, Oceanul Indian și Afganistan, pentru asigurarea securității membrilor Alianței.

În anul 2021, navele militare românești care fac parte din pachetul de forțe navale pus la dispoziția NATO au fost integrate de șase ori în grupări navale permanente ale Alianței și au executat, peste 130 de zile, misiuni în Marea Neagră și Marea Mediterana. Anul acesta, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” a făcut parte, de trei ori, din gruparea navală permanentă a NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2), iar fregata „Regina Maria” a participat, tot de trei ori, la misiunile grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2).

În plus, fregata „Regina Maria” a deținut, în luna septembrie a acestui an, comanda Operației NATO „Sea Guardian”, desfășurată în Marea Mediterana, și a executat misiuni de monitorizare a traficului maritim și de combatere a acțiunilor teroriste în pe flancul sudic al Europei, iar puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” participă, în perioada octombrie – decembrie 2021, la Operația Uniunii Europene „EUNAVFOR MED IRINI”, pentru impunerea embargoului armelor în largul coastelor libiene, în bazinul mediteranean.

Participarea echipajelor navelor militare românești la misiunile și operațiile Alianței Nord-Atlantice contribuie la dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre militarii din Forțele Navale Române și partenerii NATO și UE, precum și la promovarea valorilor democratice ale Alianței Nord-Atlantice.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222