Connect with us

Actualitate

INTERVIU | Cristina Chiriac, preşedinte CONAF, despre Pactul pentru Muncă

Published

on

Deficitul forţei de muncă, o problemă tot mai stringentă cu care se confruntă România. În acest context, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze orzanizează Pactul pentru Muncă. Cristina Chiriac, doctor în economie şi preşedinte CONAF, ne expune în următorul interviu toate argumentele necesităţii unor astfel de conferinţe naţionale de promovare a Pactului pentru Muncă.

Reporter: În ce constă Pactul pentru Muncă şi cât de necesar este pentru antreprenorii autohtoni?

Cristina Chiriac: Pactul pentru Muncă reprezintă voinţa a două entităţi patronale de a milita pentru reducerea deficitului forţei de muncă în România. Cu alte cuvinte, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronatelor pentru Petrol şi Gaze şi-au unit eforturile, şi au ales ca în luna septembrie să înceapă dezbaterile pentru a găsi soluţii şi propuneri ce urmează să fie înaintate Guvernului, având ca obiectiv final o strategie pe termen lung pentru reducerea deficitului forţei de muncă.

Timp de 30 de ani, în România s-a mers pe ideea „Se poate şi aşa!” sau „E bine şi aşa!” Dar efectele acestor sintagme astăzi se văd şi sunt nimicitoare pentru mediul antreprenorial. V-aş propune să faceţi o incursiune în timp şi să vă readuceţi aminte ce s-a întâmplat în 2007-2008, poate chiar 2009, în momentul în care a izbucnit acel dezechilibru imobiliar, cererea fiind mai mare decât oferta, iar preţurile au explodat şi, ca urmare, am avut parte de un „boom” imobiliar. Am avut acea creştere economică, iar toată lumea afirma că România o duce foarte bine, dar să nu uităm că în 2009 a urmat o perioadă extrem de grea din punct de vedere economic. Cam la fel se întâmplă şi astăzi, doar că nu mai vorbim despre piaţa imobiliară, ci vorbim despre forţa de muncă. Astăzi, vorbim în anumite locuri despre o cerere a forţei de muncă, iar un bun exemplu ar fi la Cluj, unde peste 5.000 de locuri de muncă sunt disponibile şi o ofertă destul de restrânsă. Oferta mică, desigur, va avea efecte asupra antreprenorilor. Aşadar, dacă mă întrebaţi cât de necesar este acest Pact pentru mediul antreprenorial autohton, vă spun că este vital. Este vital să facem ceva acum, pentru a nu ne confrunta cu alte efecte nedorite, pe care nu ştiu cum şi dacă am putea să le mai controlăm.

Reporter: Care sunt principalele strategii pe care Pactul pentru Muncă le va promova în rândul antreprenorilor?

Cristina Chiriac: S-au făcut nenumărate proiecte şi dezbateri pe această temă a deficitului forţei de muncă şi, cu toate acestea, dacă ne gândim la măsurile care au fost implementate pentru a îmbunătăţi calitatea forţei de muncă şi pentru a reduce acest deficit, putem spune că sunt insesizabile. Astfel, avem mai multe propuneri. Am făcut un studiu pe baza celor mai recente date din România, sunt datele aferente anului 2018 prin care demonstrăm care sunt vulnerabilităţile pe piaţa muncii, studiu ce va fi lansat la Cluj şi pe care îl vom supune dezbaterii. Iar motivul pentru care am ales ca aceste evenimente să se desfăşoare la Cluj este tocmai pentru că acolo, antreprenorii se confruntă cu un deficit enorm al forţei de muncă şi împreună ne propunem să găsim cele mai bune soluţii, soluţii care să îmbrace forma unui „memorandum of understanding”, care să fie înaintat Guvernului spre aprobare şi implementare.

Se spune că totul porneşte de la educaţie. Astfel, o primă strategie ar fi să reglementăm ceva în acest sens, iar una dintre măsuri este reintroducerea învăţământului dual. Aş propune să vă gândiţi când a fost ultima dată când aţi avut nevoie de un instalator, de pildă, ori de un electrician sau de un zidar şi să-mi spuneţi cât de repede l-aţi găsit. Pentru că la Bucureşti, dar şi la Constanţa sunt convinsă că se întâmplă lucrul acesta, aceşti oameni, aceşti profesionişti sunt din ce în ce mai greu de găsit. Asta înseamnă învăţământul dual, înseamnă pregătirea oamenilor care nu şi-au găsit încă un drum în viaţă, pe acest segment. România are nevoie de profesionişti!

O altă propunere are legătură cu domeniul fiscal. Nu vă spun decât atât: vom milita pentru mărirea deducerilor personale. Studiul pe care îl vom prezenta va demonstra care sunt beneficiile financiare atât ale angajaţilor cât şi ale angajatorilor, chiar ale statului. Pentru că mărirea deducerii personale nu înseamnă altceva decât creşterea nivelului de trai pentru angajaţi, oferirea unor soluţii pentru antreprenori, dar şi aducerea la bugetul de stat a altor sume colectate.

Vor mai fi, desigur, şi alte propuneri, dar ne vom baza şi pe propunerile făcute de antreprenorii care vor participa la conferinţele de la Cluj şi de la Iaşi, iar aceste propuneri, aşa cum spuneam, vor fi concretizate într-un „memorandum of understanding”, propuse spre dezbatere publică, inclusiv printr-o petiţie online pe care o vom face ulterior.

Reporter: Aş spune că sunt strategic alese cele trei oraşe în care se va desfăşura evenimentul.

Cristina Chiriac: Într-adevăr, sunt strategic alese pentru că, iată, Clujul a avut parte în ultima perioadă de o dezvoltare economică impresionantă, dar totuşi se confruntă cu un deficit de peste 5.000 de locuri de muncă. Acesta va fi primul oraş, iar al doilea oraş va fi Iaşiul. Am ales să ne mutăm la polul opus, ca să-i spun aşa, deci în inima Moldovei, acolo unde lucrurile nu sunt atât de spectaculos conturate din punct de vedere economic şi problemele sunt cu totul şi cu totul diferite şi diverse, începând de la migraţia forţei de muncă active până la depopularea anumitor oraşe, toate acestea culminând cu o rată scăzută a natalităţii, dar şi cu alţi factori locali.

Reporter: În ce alte oraşe va mai ajunge Pactul pentru Muncă?

Cristina Chiriac: Întâi de toate la Bucureşti, acolo unde vom organiza o gală şi vom prezenta toate rezultatele în Cluj şi Iaşi. Dar bineînţeles că urmează şi alte oraşe, aşa că ne-am propus ca în anul 2020 să continuăm seria dezbaterilor noastre sub aceeaşi egidă a Pactului pentru Muncă. Astfel, trebuie să menţionez că vom ajunge şi la Constanţa, căci este un oraş prioritar pentru noi. De asemenea, ar urma Braşov, Sălaj, dar şi Tulcea, întrucât, din câte ştiu eu, în sudul Dobrogei, Tulcea conduce detaşat în ceea ce priveşte numărul de antreprenori, îndeosebi pe partea de antreprenoriat feminin.

Actualitate

Sancțiuni contravenționale aplicate pentru parcarea pe locurilor rezervate persoanelor cu dizabilități

Published

on

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Rutier din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța verifică frecvent dacă locurile destinate persoanelor cu dizabilități, amenajate și marcate corespunzător în parcările publice din oraș, sunt ocupate de persoane care au acest drept.

În urma acțiunii tematice care a avut loc zilele trecute, s-au aplicat 69 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 54663 lei.

De asemenea, au fost ridicate 17 autovehicule care au fost transportate în parcul auto al municipalității.

Încă o dată, polițistii locali atrag atenția asupra importanței respectării actelor normative și a drepturilor persoanelor.

Menționăm că, pentru a putea ocupa aceste locuri de parcare, beneficiarii au obligația de a afișa la loc vizibil cardul-legitimație care le dă acest drept.Documentul este eliberat în mod gratuit de Biroul Siguranța Circulației Urbane și Parcări, în baza documentelor care atestă încadrarea în gradul de handicap.

Facem apel la constănțeni să nu ocupe locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități dacă nu au acest drept și să se gândească la semenii lor care ar rămâne fără aceste spații de care chiar au nevoie.

Cetățenii sunt rugați să ne semnaleze în continuare orice fapte care contravin legislației rutiere la numerele de telefon: 0241.484.205 și 0341.922 – Dispecerat Direcția Generală Poliția Locală Constanța sau la adresa de mail: politia.locala@primaria-constanta.ro.

Continue Reading

Actualitate

Noi locuri de parcare în cartierele Constanței

Published

on

Primăria municipiului Constanța continuă să implementeze soluții de reconfigurare urbană a zonelor rezidențiale pentru a răspunde nevoilor comunității. Terenurile eliberate de garaje sunt reamenajate și transformate în parcări. O nouă parcare a fost construită pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, în dreptul blocului L7. 18 de noi locuri de parcare sunt disponibile pentru locuitorii din zonă. Suprafața carosabilă eliberată de garaje a fost reamenajată prin lucrări de pregătire a suprafețelor, asfaltare și trasare a marcajelor rutiere.

Lucrări similare au avut loc și pe aleea Poet Alexandru Gherghel. În locul garajelor au fost amenajate 39 de noi locuri de parcare, dintre care 4 sunt rezervate persoanelor cu dizabilități. O parte din teren a fost transformată în spațiu verde, suprafața fiind pregătită pentru plantare.

Noi locuri de parcare sunt în curs de amenajare în alte zone din oraș. Pe strada Matei Millo, lângă Detașamentului de Pompieri Palas, se lucrează la refacerea suprafețelor în 4 zone distincte.

De asemenea, pe aleea Stadionului, în dreptul punctului termic, se construiesc 3 parcări. Infrastructura terenului este consolidată și se montează bordurile care vor delimita platforma parcărilor.

Continue Reading

Actualitate

De mâine sensul giratoriu situat la intrarea în stațiunea Mamaia devine funcțional

Published

on

De mâine sensul giratoriu situat la intrarea în stațiunea Mamaia devine functional. Se vor aplica noi reguli de circulație la intersecția bulevardului Mamaia cu bulevardul Aurel Vlaicu.

Echipele Confort Urban continuă în această noapte lucrările de trasare a marcajelor rutiere și de montare a elementelor de girație, traficul rutier fiind restricționat parțial între orele 21:00-05:00. Noul sistem va fi funcțional începând de mâine și va conține două variante de fluxuri auto: varianta de funcționare curentă pentru trafic redus și varianta de funcționare cu flux prioritar pentru trafic intens.

Vă reamintim că această construcția este temporară, fiind necesară pentru monitorizarea valorilor de trafic, astfel încât să permită ajustarea elementelor de semnalizare rutieră.

Amenajarea rutieră este corelată cu resistematizarea intersecției bulevardelor Alexandru Lăpușneanu și Aurel Vlaicu și planul de mobilitate aferent proiectului de reabilitare a bulevardului Alexandru Lăpușneanu. Proiectul include și extinderea zonelor cu spațiu verde, pe o suprafață de 2500 mp.

Participanții la trafic sunt rugați să manifeste atenţie şi să circule cu viteză redusă.

Continue Reading

Actualitate

AUR pentru SCJU Constanța

Published

on

Secția Clinică Neurologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”  Constanța a primit, din partea Organizației Europene de Stroke (AVC), premiul Angels, categoria „AUR”, pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu atac vascular cerebral (AVC).

,,De la sfârșitul anului 2018, de când derulăm programul de tromboliză și până în prezent, am efectuat aproape 200 de trombolize.  În majoritatea cazurilor evoluția a fost favorabilă iar pacienții noștri au acum o viață aproape de normalitate și asta datorită implicării întregii echipe din secția de Neurologie  dar și a colegilor din zona de Urgență și de la Radiologie. Distincția primită este defapt o recunoaștere a muncii de echipă, o dovadă a faptului că împreună putem  face mult bine!, a declarat conf. univ. dr. Any Docu Axelerad, medic șef secție Neurologie.

Doar 11 unități medicale din țara noastră au fost premiate de către Organizația Europeană de Stroke în acest an, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța fiind una dintre ele. Participarea la astfel de acțiuni le oferă medicilor posibilitatea de a identifica cele mai bune practici și de a împărtăși cunoștințe care îi vor ajuta să implementeze cele mai bune și noi  tratamente în domeniu.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța susține inovația și ia în permanență toate măsurile astfel încât unitatea medicală să fie pregătită non stop să acorde asistenţă în cazurile de atac vascular cerebral și să aducă la cele mai înalte standarde tratamentul necesar acestei categorii de pacienți.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222