De ce este important să aflăm ce gândesc tinerii despre sistemul politic în care trăiesc? De unde vine dezinteresul lor pentru viața politică și lipsa implicării civice? Care sunt măsurile și soluțiile pentru aceste probleme cu care se confruntă tot mai multe țări europene? Iată câteva întrebări la care vor încerca să găsească răspunsuri principalii actori ai comunității – instituții, decidenți, organizații politice și tineri – invitați vineri, începând cu ora 15.00, la Centrul de Excelenţă în Turism şi Servicii „Tomis” din Constanța, la o masă rotundă, pentru a dezbate tema “Democrației participative”.

Evenimentul, organizat în cadrul seminarului “VOTE EU – Encouraging Young Europeans to Vote”, ai căror promotori sunt Asociația Youth Vision Constanța, în parteneriat cu TSD Municipiul Constanța, își propune să aducă împreună la masă principalii factori de decizie, comunitatea și tinerii pentru a găsi soluții, a dezvolta strategii și măsuri care să-i încurajeze și să-i motiveze pe aceștia să participe la procesul electoral.
Vor lua cuvântul deputatul PSD George Vișan, viceprimarul Constanței, Costin Răsăuțeanu, profesorul universitar doctor Mariana Cojoc, precum și tinerii din cele 9 țări implicate în proiect – Grecia, Franța, Italia, Cipru, Portugalia, Ungaria, Spania, Bulgaria și România.
Conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, la nivel local, mai puțin de o treime (27%) din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au votat la alegerile europarlamentare din 2014. La Constanța, rata de participare a fost în 2014, de 29,14%. Studiile postelectorale îngrijorătoare scot la iveală și motivele principale pentru care tinerii refuză să iasă la vot. Acestea sunt în general asociate cu lipsa de încredere și dezinteresul pe care tinerii le manifestă faţă de clasa politică şi de faptul că cei care candidează nu le oferă soluţii la problemele lor, dar și lipsa sentimentului apartenenței la spațiul comun european.

Pe acest fundal, proiectul coordonat de Asociația Youth Vision Constanța, în parteneriat cu TSD Municipiul Constanța, își propune să creeze un autentic spațiu de schimb de idei guvernat de gândirea critică și să încurajeze participarea democratică și cetățenia europeană activă, prin consolidarea apartenenței tinerilor la spațiul comun European și prin înțelegerea procedurilor legislative, precum și funcționarea tuturor instituțiilor UE.
La sfârșitul celor 7 zile în care se desfășoară seminarul, participanții vor încerca să implementeze acțiunile dezvoltate pe parcursul seminarului în comunitățile lor, prin elaborarea unei strategii de acțiune și crearea unei rețele care să colaboreze pe perioada derulării proiectului.
