Miercuri, la Consiliul Judeţean Constanţa a avut loc întâlnirea dintre ministrul culturii, Valer Daniel Breaz, reprezentanţii instituţiilor de cultură din oraş şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Ţuţuianu.
Scopul acestei întâlniri a fost discutarea problemelor cu care se confruntă instituţiile culturale ale oraşului, dar şi modalitatea prin care Ministerul Culturii este în măsură şi îşi permite să ajute.
Din cei prezenţi la conferinţa de presă, teatrele par a fi cel mai afectate din punct de vedere financiar. Daniela Vlădescu, directorul Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” a expus faptul că instituţia reprezentată de aceasta a fost aproape decimată în trecut, trecând prin extrem de multe schimbări atât de ordin administrativ, dar şi repertorial.
Ceea ce lipseşte la Teatrul de Operă şi Balet este personalul care s-a micşorat considerabil în ultima perioadă şi care, cu eforturi susţine spectacole la fiecare sfârşit de săptămână. Bugetul de care are nevoie Daniela Vlădescu în acest an se referă la o sumă minimă cu care să poată susţine colaboratori permanenţi la teatru. O problemă este şi clădirea a cărei situaţie a fost incertă o perioadă lungă de timp, neştiindu-se în subordinea cui este.
„A fost un drum extrem de accidentat pentru noi. Am trecut prin cele mai mici salarii, fiind în subordinea Consiliului Judeţean. Din cei 537 de salariaţi din anul 2004, din cele trei instituţii care acum însumează Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski, au rămas 240, asta înseamnă că s-au dat afară 300 şi ceva de persoane. Spun asta pentru că acel Consiliu Judeţean nu mai există. Viziunea acum este cu totul alta”, declară Daniela Vlădescu.
O altă instituţie, respectiv Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, se confruntă şi acesta cu numeroase probleme. Sorin Marcel Colesniuc a prezentat printre cele mai importante dintre acestea. Lipsa de personal specializat fiind prima dintre ele, urmată de faptul că există material arheologic ce nu poate fi fructificat pentru că nu există persoane care să se ocupe de acest lucru. Inventarierea bunurilor din muzeu ar mai fi un al alt aspect de care suferă aşezământul cultural şi accesul în piaţa Ovidiu, care, în următoarea perioadă nu va mai putea fi făcut în normele de până acum, acest lucru influenţând bunul mers al muzeului.
„O altă problemă este inventarierea bunurilor culturale din muzeu. Este unul dintre cele mai mari muzee din această ţară în privinţa numărului de bunuri culturale şi în prezent 26 de oameni sunt blocaţi pe inventariere”, a menţionat directorul MINAC.
Şi la Teatrul de Stat există câteva elemente pe care noul director interimar Erwin Şimşensoh le-a exemplificat, cum sunt necesitatea practicării unei stagiaturi a studenţilor în instituţiile de cultură, modificarea legii de cultură a spectacolelor şi fenomenul festivalier, dar şi finanţarea festivalurilor din teritorii, reprezentat prin „Miturile Cetăţii”. Erwin Şimşensoh mai consideră imperios necesară şi o lege a teatrelor.
„Aici la Constanţa, Teatrul de Stat este cea mai importantă instituţie de spectacole din subordinea autorităţilor locale din zona Dobrogei. Merită să fie sprijinită, are un festival de tradiţie, Miturile Cetăţii, care aş dori mult să capete amploare şi să aibă importanţa unui festival naţional”.
Valer Daniel Breaz, ministrul culturii a primit cererile reprezentanţilor instituţiilor culturale constănţene în mod deschis şi a declarat faptul că va face ce îi stă în putere pentru a putea rezolva problemele prezentate. Acest lucru ar putea fi făcut şi pentru că bugetul din acest an acordat ministerului depăşeşte 1 miliard de lei.