Connect with us

Actualitate

Instituţiile culturale constănţene au nevoie de sprijin | Ce va face ministrul Culturii

Published

on

Miercuri, la Consiliul Judeţean Constanţa a avut loc întâlnirea dintre ministrul culturii, Valer Daniel Breaz, reprezentanţii instituţiilor de cultură din oraş şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Ţuţuianu.

Scopul acestei întâlniri a fost discutarea problemelor cu care se confruntă instituţiile culturale ale oraşului, dar şi modalitatea prin care Ministerul Culturii este în măsură şi îşi permite să ajute.

Din cei prezenţi la conferinţa de presă, teatrele par a fi cel mai afectate din punct de vedere financiar.  Daniela Vlădescu, directorul Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” a expus faptul că instituţia reprezentată de aceasta a fost aproape decimată în trecut, trecând prin extrem de multe schimbări atât de ordin administrativ, dar şi repertorial.

Ceea ce lipseşte la Teatrul de Operă şi Balet este personalul care s-a micşorat considerabil în ultima perioadă şi care, cu eforturi susţine spectacole la fiecare sfârşit de săptămână. Bugetul de care are nevoie Daniela Vlădescu în acest an se referă la o sumă minimă cu care să poată susţine colaboratori permanenţi la teatru. O problemă este şi clădirea a cărei situaţie a fost incertă o perioadă lungă de timp, neştiindu-se în subordinea cui este.

„A fost un drum extrem de accidentat pentru noi. Am trecut prin cele mai mici salarii, fiind în subordinea Consiliului Judeţean. Din cei 537 de salariaţi din anul 2004, din cele trei instituţii care acum însumează Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski, au rămas 240, asta înseamnă că s-au dat afară 300 şi ceva de persoane. Spun asta pentru că acel Consiliu Judeţean nu mai există. Viziunea acum este cu totul alta”, declară Daniela Vlădescu.

O altă instituţie, respectiv Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, se confruntă şi acesta cu numeroase probleme. Sorin Marcel Colesniuc a prezentat printre cele mai importante dintre acestea. Lipsa de personal specializat fiind prima dintre ele, urmată de faptul că există material arheologic ce nu poate fi fructificat pentru că nu există persoane care să se ocupe de acest lucru. Inventarierea bunurilor din muzeu ar mai fi un al alt aspect de care suferă aşezământul cultural şi accesul în piaţa Ovidiu, care, în următoarea perioadă nu va mai putea fi făcut în normele de până acum, acest lucru influenţând bunul mers al muzeului.

„O altă problemă este inventarierea bunurilor culturale din muzeu. Este unul dintre cele mai mari muzee din această ţară în privinţa numărului de bunuri culturale şi în prezent 26 de oameni sunt blocaţi pe inventariere”, a menţionat directorul MINAC.

Şi la Teatrul de Stat există câteva elemente pe care noul director interimar Erwin Şimşensoh le-a exemplificat, cum sunt necesitatea practicării unei stagiaturi a studenţilor în instituţiile de cultură, modificarea legii de cultură a spectacolelor şi  fenomenul festivalier, dar şi finanţarea festivalurilor din teritorii, reprezentat prin „Miturile Cetăţii”. Erwin Şimşensoh mai consideră imperios necesară şi o lege a teatrelor.

„Aici la Constanţa, Teatrul de Stat este cea mai importantă instituţie de spectacole din subordinea autorităţilor locale din zona Dobrogei. Merită să fie sprijinită, are un festival de tradiţie, Miturile Cetăţii, care aş dori mult să capete amploare şi să aibă importanţa unui festival naţional”.

Valer Daniel Breaz, ministrul culturii a primit cererile reprezentanţilor instituţiilor culturale constănţene în mod deschis şi a declarat faptul că va face ce îi stă în putere pentru a putea rezolva problemele prezentate. Acest lucru ar putea fi făcut şi pentru că bugetul din acest an acordat ministerului depăşeşte 1 miliard de lei.

Actualitate

Jazz în Grădină cu Alexander și Konstantin Wladigeroff

Published

on

Grădina Culturală Callatis va răsuna în ritm de jazz, marți, 9 august, începând cu ora 19:00 la un concert extraordinar al fraților Alexander și Konstantin Wladigeroff.

Născuți într-o familie de muzicieni, cu un bunic compozitor de muzică clasică și un tată care timp de peste patruzeci de ani a fost dirijorul Filarmonicii de Stat Sofia, frații Alexander și Konstantin Wladigeroff au ridicat de-a lungul timpului auditoriul în picioare.

De douăzeci și cinci de ani ei locuiesc împreună cu sora lor, pianistă și ea, la Viena. Concertează pe scenele teatrelor, în cluburi, chiar la petreceri private. Pe lângă muzica de calitate, gemenii, căci sunt frați gemeni, încântă cu povești interesante despre prietenia dintre bunicul lor, Pancho Wladigeroff, și George Enescu, dar și prietenia dintre Sergiu Celibidache și tatăl lor, Alexander Wladigeroff.

Continue Reading

Actualitate

Florin Stoian, fermierul constănţean care l-a impresionat pe ministrul Daea

Published

on

Aşa cum ne-a obişnuit, după activităţile care-l ţin blocat în Bucureşti, ministrul agriculturii, Petru Daea, colindă ţara în lung şi-n lat. La sfârşitul acestei săptămâni, a venit şi rândul judeţului Constanţa.

Scopul deplasării a fost verificarea unui sistem de irigaţiii, ocazie cu care a descoperit o fermă legumicolă, cu peste 50.000 aspersoare în funcțiune, care l-a impresionat, aşa cum mărturiseşte într-o postare pe pagina de Facebook:

,,Împreună cu directorul general al ANIF, domnul Cornel Popa, am intrat în perimetrul irigabil al amenajării Carasu Galeșu, urmărind traseul apei pe canalele impermeabilizate în 2019.Bucuria existenţei apei la plante a fost dublată de dialogul cu fermierul Stoian Florin, care cultivă într-un asolament de cereale și legume, în cultură de bază și succesivă, 650 ha de legume.

Lucrările bine conduse în teren se regăsesc în produsele obținute, al căror nivel de realizare nu este cu nimic mai prejos decât în orice altă exploatație din țările fanion ale agriculturii europene.

La cultura grâului a obținut 10.800 kg/ha, la ceapa recoltată deja, peste 70 de tone/ha, iar cultura de morcovi în ogor propriu sau cultură succesivă va fi tot atât de productivă, pentru că iscusitul fermier are peste 50.000 aspersoare – atenție, nu este o greșeală- care funcționează alternativ în funcție de nevoile culturii, iar ANIF furnizează apa pe un sistem repus în funcțiune în anul 2019.

Impresionant pentru toți, dar merituos pentru fiecare, atât pentru furnizorul de apă, dar și pentru valorosul fermier! Felicitări Florine!“, a scris ministrul despre realizările fermierului constănţean.

Continue Reading

Actualitate

Veşti bune, pentru părinții din Lazu!

Published

on

Începând din acest an școlar, în cadrul grădiniței Rița Gărgărița – structura Lazu, va exista o grupă cu program prelungit (08:00 – 17:00). Grădinița a funcționat până acum în regim de program normal (08:00-12:00).

În urma numeroaselor solicitări primite de la părinţii care-şi doreau o grupă cu program prelungi, autorităţile locale au reușit să obțină acordul de la Inspectoratul Școlar Județean pentru crearea acesteia.

Primăria Agigea a demarat lucrările de reabilitare a clădirii grădiniței Rița Gărgărița, din Lazu, astfel încât să fie adaptată noilor cerințe prevăzute de legislația în vigoare.

De asemenea, va fi reabilitată clădirea și curtea exterioară a grădiniței Rița Gărgărița – structura Agigea, astfel încât la începutul noului an școlar copiii să se întoarcă într-un mediu optim și corespunzător.

Continue Reading

Actualitate

Restricţii de circulaţie în zona Poligonului Babadag. Se execută trageri cu muniţie de război

Published

on

În perioada 8 – 31 august, între orele 07:00 – 24:00, în poligonul Babadag se execută trageri cu muniţie de război.

Circulaţia pe DJ 222 între localitatăţile Enisala şi Sălcioara va fi restricţionată prin amplasarea a două bariere. Tragerile se vor executa fără întrerupere pe interval de 60 de minute cu pauze de 10 minute între ele pentru descongestionarea traficului rutier.

Pentru rezolvarea unor situaţii de urgenţă se va lua legătura în mod obligatoriu cu Centrul Secundar de Pregătire pentru luptă Babadag, la numerele de telefon 0240/562.805 şi 0721.016.968.

Pentru ca măsurile de siguranţă a tragerilor să fie respectate şi pentru buna desfăşurare a activităţilor în perioada şi în intervalele orare menţionate, participanţii la trafic sunt rugaţi să folosească ruta alternativă de circulaţie: Babadag – DN 22 – localitatea Cemurlia de Jos – localitatea Jurilovca – DJ 222 – localitatea Sălcioara (şi retur).

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222