Connect with us

Societate

Instituția Prefectului, activități pentru monitorizarea fenomenului de bullying

Published

on

Instituția Prefectului – Județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța – Biroul Siguranță Școlară, Organizația Salvați Copiii, Consiliul Județean al Elevilor Constanța și directorii mai multor unități de învățământ din județul Constanța au stabilit astăzi, 21 aprilie a.c., modul de lucru în ceea ce privește activitatea de informare, evaluare și monitorizare a fenomenului de bullying, în unitățile de învățământ din județul Constanța, ca urmare a semnării protocolului de colaborare, în data de 24 martie a.c.

În cadrul ședinței de informare, directorilor de școli și licee le-a fost prezentat Protocolul de colaborare încheiat între Instituția Prefectului – Județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Organizația Salvați Copiii și Consiliul Județean al Elevilor Constanța, care își propune reducerea fenomenului de bullying în unitățile de învățământ preuniversitar, cu implicarea ONG-urilor și a structurilor independente formate din elevi. De asemenea, au fost trecute în revistă acțiunile cuprinse în Protocolul de colaborare, dar și atribuțiile care le revin, în continuare, unităților de învățământ implicate.

Astfel, acțiunea de evaluare și monitorizare a răspândirii fenomenului de bullying va începe luni, 24 aprilie a.c., la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” Constanța și va continua, în următoarele săptămâni, în alte nouă unități de învățământ din județul Constanța: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Colegiul Economic Mangalia, Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” Constanța, Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” Constanța, Școala Gimnazială „Mircea Dragomirescu” Medgidia, Liceul Tehnologic „Dobrogea” Castelu, Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța și Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna.

Mai precis, vor fi constituite echipe mixte formate din cadrul didactic (diriginte/învățător), dar și reprezentanți din Instituția Prefectului – Județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Poliția Locală, Organizația Salvați Copiii, Consiliul Județean al Elevilor Constanța. Aceștia vor participa la orele de dirigenție ale tuturor claselor unităților de învățământ menționate anterior și vor distribui fișe de identificare a fenomenului de bullying, pe care elevii le vor completa în mod anonim.

În cele din urmă, se vor analiza și evalua fișele și se va întocmi un raport final privind rezultatul acțiunilor întreprinse pe parcursul perioadei de evaluare.

NOTĂ: Toate cele 10 unități de învățământ au fost verificate, în perioada 16-31 ianuarie a.c., de Comisia mixtă de verificare a mecanismului de intervenție în prevenirea și combaterea bullying-ului și violenței în unitățile de învățământ din județul Constanța, constituită, la începutul anului, prin Ordin de Prefect. Mai exact, membrii Comisiei (reprezentanți ai Prefecturii Constanța, IPJ Constanța și ISJ Constanța) au verificat respectarea prevederilor legale privind mecanismul de intervenție în prevenirea și combaterea bullying-ului și violenței.

Societate

Autobuzele etajate nu mai circulă pe Bulevardul Tomis în weekend-uri

Published

on

De sâmbătă 13 iulie și până la sfârșitul lunii septembrie, weekend de weekend, bulevardul Tomis devine pietonal de la Capitol până în zona Miga.

Din acest motiv traseul City Tour va fi deviat pe direcția Cap Linie Gară în fiecare sâmbătă și duminică. Astfel autobuzele etajate vor circula pe bd. Mamaia – str. IG Duca – bd. Ferdinand până la Gară. Traseul City Tour spre Cap Linie Mamaia nu se modifică.

Continue Reading

Societate

Tablou de eroi! Au luptat 7 ore cu flăcările care amenințau să se extindă la un cămin de persoane vârstnice, în Poarta Albă

Published

on

Aproximativ 7 ore, 242 de salvatori constănțeni au luptat cu flăcările pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbuncit ieri, la Poarta Albă.
Flăcările amenințau să se extindă la un cămin de persoane vârstnice, la penitenciarul Poarta Albă,la 2 ferme din proximitate, dar și la mai multe gospodarii, misiunea colegilor fiind una extrem de dificilă.
Efortul lor a fost unul considerabil având în vedere temperaturile mari degajate de flăcări dar și greutatea echipamentelor de protecție – peste 25 kg.
Colegii noștri au dat dovadă de curaj și profesionalism, demonstrând încă o dată dăruirea lor pentru a proteja viețile și bunurile oamenilor.
Aceștia au reușit să facă protecție la căminul de bătrâni, unde au salvat 87 de persoane, dar și la penitenciar, clădirea fiind protejată.
Au ars 450 de hectare și s-a intervenit cu 17 autospeciale de stingere și 15 resurse medicale( 3 SMURD B, 1 SMURD C, 3 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 8 ambulanțe SAJ).
Vă mulțumim pentru eforturile depuse și vă urăm mult succes în toate misiunile!
Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică:
Risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.
Pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
Impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.
Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:
Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.
Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean.
Împreună protejăm mediul înconjurător și comunitățile noastre!

Continue Reading

Societate

Iată ce trebuie să respectăm cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Published

on

Pe 29 iunie, în calendarul creștin sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În calendarul popular, în centrul acestui praznic se află Sânpetru, cel care ține cheile Raiului, dar și pe cele ale încăperilor și ale curții dumnezeiești.
Cinstirea care i se acordă lui Sânpetru este cu atât mai mare cu cât el este patronul agricultorilor și al recoltelor, pe care le protejează de căldura excesivă. Dacă nu este respectat așa cum se cuvine, sfântul poate să-i pedepsească pe cei necredincioși prin furtuni și prin grindină. Se crede că grindina este piatra pe care Sânpetru o macină și o fierbe în cer, pentru a o mărunți.
Pentru ca sfântul să nu abată ploaia cu „piatră” asupra recoltelor, în satul tradițional românesc, sărbătoarea lui Sânpetru se cinstea prin nelucrare nu doar o zi, ci trei, începând cu data de 29 iunie.
De Sfântul Petru, femeile dădeau de pomană mere, însă fără a gusta din aceste fructe mai înainte. Femeile tinere aveau apoi voie să mănânce mere, însă cele bătrâne trebuiau să aștepte până la Sfântul Ilie pentru a gusta din fructele dulci-acrișoare.
În iconografia creștină, Sfântul Petru este înfățișat alături de Sfântul Pavel, ținând într-o mână cheile Raiului și în cealaltă un potir, în timp ce Apostolul Pavel poartă asupra sa, pe lângă potir, o sabie.
Foto: Icoană cu tema „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța, pictată la Nicula, în primii ani ai secolului al XX-lea

Continue Reading

Societate

Arhitectura clădirii Bursa Nouă din Portul Constanța, pusă din nou în valoare după reparațiile capitale

Published

on

Clădirea Bursei Noi, clădire emblematică pentru Portul Constanța, a fost reparată capital, modernizată și recompartimentată.
Lucrările au început în 2020 și au cuprins, pe lângă consolidarea clădirii, refacerea totală a instalațiilor termice, sanitare, electrice, refacerea finisajelor interioare și exterioare, tencuieli, termoizolații, etc.
Sala mare a Bursei are acum o pardoseală din marmură, iar ferestrele impozante au fost înlocuite, cu respectarea modelului și a soluției inițiale.
Clădirea a fost construită între anii 1938 -1940, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu, iar în sala mare, între anii 1940 și 1947, a funcționat Bursa.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222