Connect with us

Actualitate

Incertitudini cu privire la noul an școlar

Published

on

Cum va arăta noul an școlar? O întrebare la care Ministerul Educației nu are un răspuns clar deoarece actuala infrastructură din sistemul de educaţie nu permite distanţarea fizică de doi metri între persoane.

După ce examenele naționale se vor încheia, Ministerul Educației va încerca să caute soluții și să contureze scenariul pentru noul an școlar. În funcție de evoluția epidemiologică de la nivelul țării va încerca să găsească măsurile cele mai bune pentru elevi şi pentru profesori.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat că infrastructura şcolară nu permite, în acest moment, organizarea de cursuri respectând distanţa fizică de doi metri între persoane. Totodată, aceasta nu exclude folosirea unui model pe care alte țări au reușit să îl implementeze deja sau se gândesc să o facă.

Reamintim că în prezent doar elevii din clasele terminale au revenit pe băncile școlii pentru o perioadă de două săptămâni, acolo unde au loc doar activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale. Elevii păstrează distanțarea în clasă și de asemenea poartă măști de protecție.

 

 

 

Actualitate

Șase plaje certificate Blue Flag pe litoral

Published

on

Şase plaje din România au primit eticheta Steagul Albastru pentru sezonul turistic 2022, anunţă Ministerul Turismului. Sunt cele mai curate plaje de pe toată riviera românească și arată ca-n reviste. Una e în Mamaia, câte două în Năvodari şi Eforie şi o alta în Olimp. Din păcate România are doar 6 astfel de plaje pe când vecinii bulgari se mândresc cu 13.

Cele mai curate plaje de pe litoral se găsesc în nordul litoralului și sunt certificate cu distincția “Blue Flag”. Au nisip fin, sclipesc de curățenie, șezlongurile și umbrele sunt aerisite și serviciile pe nisip sunt nenumărate.

Plajele certificate “Blue Flag” trebuie să aibă un număr suficient de salvamari, echipamente de intervenție în caz de incendiu, plan de acțiune în caz de poluare, patrule pe plajă, rezerve de apă potabilă, acces și toalete pentru persoanele cu dizabilități, facilități sanitare bine dotate, apă neafectată de reziduuri industriale.

Criteriile nu sunt ușor de îndeplinit și necesită o investiție financiară considerabilă, mai ales că în România perioada de sezon estival durează aproximativ două luni. În ultimii ani, turiștii care au ales să vină pe litoralul românesc, au devenit mai pretențioși. Caută confort, curățenie, o apă limpede, dar și multe alte facilități care le-ar face sejurul mai relaxat și mai confortabil: salvamari, corturi de prim ajutor și locuri de hidratare.

Spania este lider mondial în ceea ce privește plajele Blue Flag, cu nu mai puțin de 590. În clasament urmează Grecia, cu 519 și Turcia cu 459. Vecinii de la sud, bulgarii, au 13 astfel de plaje.

Distincția “Blue Flag” – Steagul Albastru, este considerat un simbol al protecției mediului la cel mai înalt standard. La nivel mondial sunt 4.5oo de astfel de plaje care au distincția Blue Flag începând cu anul 1987 când s-a instituit această distincție.

Continue Reading

Actualitate

14.500 trasee efectuate cu CT Bike

Published

on

Peste 14.500 de trasee au fost efectuate anul acesta cu bicicletele puse gratuit la dispoziție de Primăria Constanța.

Temperaturile au crescut în ultima perioadă, iar constănțenii își doresc tot mai mult să-și petreacă timpul în aer liber. Foarte mulți dintre ei s-au îndreptat spre bicicletele din sistemul de bike sharing.

Bicicletele sunt plasate în puncte cheie ale orașului, astfel că oferă o posibilitate largă de mișcare. Sistemul de bike sharing permite și încurajează deplasarea între stații, așa că nu este necesar ca o bicicletă să fie înapoiată tot la stația de unde a fost ridicată.

Anul acesta, de când a fost reluat sistemul, au fost efectuate peste 14.500 de trasee, durata medie a unui traseu fiind de 48 de minute. Recordul folosirii bicicletei îl deține un tânăr care a efectuat nu mai puțin de 120 de trasee din martie și până acum.

Reamintim faptul că orice turist sau localnic cu vârsta de peste 14 ani poate solicita, în mod gratuit, pe baza cărții de identitate, de la ghișeele de informații din cadrul agențiilor SPIT, un card de utilizator. Până acum, au fost emise 18.925 de carduri, dintre care anul acesta 1048.

Bicicleta poate fi utilizata in mod gratuit timp de maxim doua ore, indiferent de numarul de inchirieri zilnice. Intervalul minim intre utilizari este de 10 minute.

Pentru a putea folosi echipamentul, utilizatorii trebuie să respecte mai multe condiții: trebuie să detina un card CtBike, să se încadreze în intervalul orar 07:00-24:00, de luni până duminică, ultima închiriere se poate face pana la ora 22:00.

De asemenea, utilizatorii au la dispoziție numărul de telefon cu tarif normal 0371.787.778, disponibil 7 zile din 7, în intervalul orar 07:00-24:00 (robot telefonic 24:00-07:00), unde pot semnala orice problemă.

Continue Reading

Actualitate

Consultare publică pentru amenajarea complexă a plajelor din stațiunea Mamaia – până pe 10 iunie

Published

on

MMAP, prin Apele Române (ANAR), în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, anunță demararea unui concurs internațional de soluții pentru viitoarea amenajare a plajelor din Mamaia.
”Soluția care va fi aleasă pentru viitoarea amenajare a plajelor din Mamaia va trebui să răspundă așteptărilor publicului, dar și locuitorilor din Constanța. Avem deja parteneriatul încheiat cu Ordinul Arhitecţilor pentru a amenaja această plajă nouă. Ne dorim să creăm o plajă complet diferită, dar care să poată concura cu orice plajă din lume, astfel încât să poată fi exploatată corespunzător, în total echilibru cu ceea ce înseamnă arhitectură modernă, protejarea naturii și a biodiversității. Sper că aceste chestionare vor fi completate de cât mai mulți cetățeni astfel încât să putem contura o soluție ideală pentru plaja din Mamaia, care să devină o atracție nu numai pentru români, dar și pentru turiștii din alte țări”, a menționat ministrul Tánczos Barna.
Constănțenii și turiștii sunt invitați să completeze chestionarele care fac parte dintr-un amplu proces de consultare publică cu cetățenii.
Chestionarul dedicat LOCALNICILOR poate fi completat online la link-ul: https://forms.gle/dFLgCoerkmd5JQh88
Chestionarul dedicat TURISTILOR poate fi completat online la link-ul: https://forms.gle/68tiWP6DYQ3ppva37
Detalii despre viitoarea amenajare a Litoralului Mamaia și despre următoarele etape ale proiectului veți găsi aici: https://oar.archi/…/oar/litoral-mamaia-a-n-apele-romane/

Continue Reading

Actualitate

Accesul auto pe Grindul Chituc din Delta Dunării a fost complet restricționat

Published

on

În urma mai multor sesizări și constatări privind încălcări ale interdicției de acces auto pe coronamentul Grindului Chituc, aflat în zona de strictă protecție a Rezervației Biosferei Delta Dunării, inspectorii din ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au derulat mai multe acțiuni pentru a surprinde în fapt aceste autoturismele sau utilajele care pătrund pe teritoriul Rezervației.
Deoarece aceste acțiuni nu au dat rezultate, personalul #ARBDD a restricționat complet accesul în zonă, prin instalarea unei bariere auto. Bariera a fost securizată și va fi verificată zilnic de inspectorii personalul ARBDD.
Le reamintim tuturor localnicilor, turiștilor sau agenților economici că, atunci când se află pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au obligația să respecte fără echivoc legislația care protejează acest teritoriu, aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222