Connect with us

Actualitate

Începe TAMTAM-ul! Festival de artă pentru inimă, la Braşov

Published

on

TAMTAM Festival, care se va desfășura în perioada 26 – 28 iulie, în Centrul Vechi al Brașovului, este primul eveniment care va îngemăna muzica, dansul, teatrul, artele vizuale și filmul, și care își propune să devină un festival de marcă al oraşului de la poalele Tâmpei. Este un proiect cultural nou, organizat de Asociația TAMTAM și de una dintre cele mai implicate asociații culturale din comunitatea brașoveană, Depoul de Artă Urbană.

300 de artiști români și străini vor fi implicați în festival, 7 scene vor fi amplasate în Centrul Vechi, iar în Parcul Central copiii vor avea ocazia să se bucure de ateliere de pictură și proiecții de desene animate.

„În urmă cu un an am decis să începem, am format echipa de management, am venit cu această idee de a combina cinci arte, pentru că în Brașov sunt foarte multe evenimente, dar nișate pentru un anumit public. Spectatorul de la operă nu merge la jazz, cel de la jazz nu merge la teatru, cel de la teatru nu merge la arte vizuale și așa mai departe. Prin acest concept, care cred că este primul nu numai în România, ci și în lume, ideea de a combina artele, de a-i face pe artiști vizibili pentru spectatori, în alte ipostaze, demonstrează că fiecare dintre noi poate avea, sigur are, alte pasiuni, unele descoperite, altele nu. De exemplu, eu sunt muzician, sunt pianist, însă una dintre pasiunile mele secundare este gătitul, iar în cadrul primei ediții a festivalului TAMTAM, unul dintre evenimentele speciale se va numi Muziculinaria, și voi găti împreună cu un alt muzician celebru, Filip Papa, un mare violoncelist și un mare bucătar. Vom găti, apoi vom cânta pentru cei care vor gusta din bucatele noatre. (…). Am decis să construim o comunitate preocupată de artă, cultură și de spațiu public, să redăm cetatea locuitorilor săi, și să îi primim pe vizitatori cu inimi ce bat simultan.”, a declarat Horia Mihail, directorul general și inițiatorul festivalului.

Evenimentele din cadrul TAMTAM, se vor desfăşura pe străzile orașului vechi și pe scenele din Piața Sf. Ioan, Piața Enescu, Rectorat, strada Republicii, strada Michael Weiss, Piața Paul Richter, în Parcul ,,Nicolae Titulescu” și la Poarta Ecaterinei. Totodată, la Sala Reduta, vor avea loc spectacolele ,,În Parc”, de Radu Iacoban (la recomandarea lui Claudiu Bleonț), Atelierul de Teatru și jazz, cu Oana Pellea și Mircea Tiberian și ,,Insula Sclavilor”, cu teatrul Logos, primul teatru independent din România.

În Parcul Central, copiii vor avea ocazia să se bucure de ateliere de pictură, iar tinerii vor putea folosi, într-un mod artistic, graffiti-ul pe panouri special amenajate. Programul începe vineri, 26 iulie, la ora 16:00 și se termină la ora 22:00, iar sâmbătă, 27 iulie, și duminică, 28 iulie, toate scenele vor avea program între orele 12:00 și 22:00.

Pentru un ,,inedit muzical” în cadrul TAMTAM, 4 piane sunt disponibile în oraș pentru cei interesați să încânte la rândul lor trecătorii, şi să devină pianişti de ocazie. Finalul TAMTAM – ului, va fi marcat de un eveniment de Video-Mapping, în Piața Sf. Ioan.

La manifestările din cadrul festivalului, accesul este gratuit, cu excepția reprezentațiilor de teatru de la Sala Reduta. Programul detaliat al festivalului este disponibil la adresa web: https://www.tamtamfestival.ro/schedule

 

 

Actualitate

Tunel urban, lăsat în paragină

Published

on

Primul tunel urban construit în România a ajuns în paragină. Construcția, ridicată de către inginerul Anghel Saligny este  înconjurata de gunoaie și vegetație, iar în timp ce autoritățile din țările civilizate transformă astfel de obiective în spații neconvenționale, ale noastre le dau uitării. În urma cu trei ani a existat o tentativă de reabilitare a tunelului, însă aceasta nu s-a materializat nici până acum.

Tunelul de cale ferată, din zona Portului, este o adevarată comoară arhitecturală și inginerească, însă din păcate nu este apreciată la adevărata ei valoare. Povestea tunelului se leagă strâns de prima cale ferată care a fost făcută în Dobrogea și care lega Cernavodă de Constanța, inaugurată la jumătatea secolului al XIX-lea. Pentru una dintre ramificațiile căii ferate a fost nevoie de un tunel special pentru că malurile din zonă se surpau. Tunel care există și astăzi.

În ultimii ani tunelul și zona din jurul lui a fost lăsată în paragină. S-au adunat gunoaiele, vegetația a crescut, în zonă sunt scurgeri masive de ape pluviale, iar locul  a fost dat uitării. Cu toate acestea, specialiștii spun că nu este prea târziu ca autoritățile să reacționeze. Infrastructura nu a fost grav afectată, iar o reabilitare urgentă ar salva obiectivul de la pieire.

Autoritățile au încercat să salveze contrucția în 2012 când, proprietarii tunelului au efectuat o serie de lucrări. Au fost dirijate apele pluviale. S-a etanşat şi consolidat tunelul prin injecţii cu răşini poliuretanice bicomponente în zonele cu infiltraţii puternice. De asemenea, s-au efectuat lucrări de căptuşiri de zidărie prin betonare pentru stoparea fenomenului de degradare.

De atunci însă au trecut 9 ani, timp în care tunelul a fost lăsat din nou în paragină. Ar fi avut o tentativă de a salva construcția, însă nici până acum nu s-a materializat. Între timp, în țările civilizate din Europa, astfel de construcții nu doar că sunt reabilitate, dar primesc și alte destinații funcționale.

Specialiștii spun că pentru salvarea unui astfel de monument este nevoie ca autoritățile să își dea mâna cu mediul privat și foarte important în acest caz este finanțarea.

Continue Reading

Actualitate

Continuă instrucția pe mare, pe fluviu, în teren și în aer

Published

on

Navele maritime și fluviale, precum și alte structuri specializate ale Forțelor Navale Române sunt planificate, 24 de ore din 24, în servicii de luptă permanente, pentru a asigura securitatea țării noastre la granița maritimă și fluvială.

Echipajele care execută serviciul de luptă “Garda cu nave” au fost dislocate, pe mare și pe fluviul Dunărea, în perioada 20-21 ianuarie, în raioane din aria de responsabilitate, pentru a desfășura activități de monitorizare a traficului naval, conform procedurilor standard de operare.

Dragorul maritim “Locotenent Lupu Dinescu” a ieșit din portul Constanța și a executat misiuni de supraveghere a traficului maritim în raioanele din sudul litoralului românesc al Mării Negre, iar vedeta fluvială „Locotenent Aurel Cornățeanu” a plecat din portul militar Brăila și a navigat în amonte, pe fluviul Dunărea, până la km 240, pentru a desfășura acțiuni de consolidare a capacității operaționale a structurilor flotilei fluviale.

Sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Actualitate

Peste 12.000 de români au beneficiat de cursuri de formare profesională, în 2020

Published

on

Nu mai puțin de 12.086 persoane au participat, anul trecut, la programele de formare profesională organizate în centrele proprii şi regionale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. 

Din totalul participanţilor, 7.281 au fost şomeri, 3.088 au fost persoane beneficiare de formare la locul de muncă prin programe de ucenicie, 1.675 persoane nu au beneficiat de gratuitate, iar 22 de persoane au fost beneficiare de servicii gratuite din altă categorie decât şomerii.

Anul trecut, în cadrul ANOFM s-au organizat 487 de programe de formare profesională gratuite, dintre care 270 de programe de calificare/recalificare şi 217 programe de iniţiere, perfecţionare sau specializare.

Din cei 7.281 de şomeri care au participat la cursurile de formare, 4.597 persoane, adică 63,14%, aveau studii profesionale, liceale sau postliceale, 1.477 de şomeri (20,28%) aveau studii primare şi gimnaziale, iar 1.207 persoane (16,58%) aveau studii superioare.

În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, 1.475 de şomeri (20,26%) aveau sub 25 de ani, 1.393 de persoane (19,13%) între 25 şi 35 de ani, 1.887 de şomeri (25,92%) aveau între 35 şi 45 de ani, iar 2.526 de şomeri (34,69%) – peste 45 de ani.

sursa foto: ceccarbusiness.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta