Connect with us

Actualitate

Începe Postul Paştelui

Published

on

Începând de astăzi, 15 martie, ortodocşii intră în postul Paştelui, sfânta sărbătoare pascală urmând a avea loc, anul acesta, în data de 2 mai. Preoţii spun că acest post este cel mai lung şi cel mai aspru din posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă şi mai este cunoscut şi sub denumirea de Postul Mare. Urmează 40 de zile de curățenie trupească și sufletească, în care ar trebui să încercăm să fim mai buni cu cei din jur. Este o perioadă de pregătire intensă, prin rugăciune și fapte bune, pentru marea sărbătoare a Paştelui. În acest răstimp, credincioşii se supun unui proces de purificare, pentru a primi Sfintele Sărbători cât mai curaţi sufletește.

Părintele Vlad Maxim, preot la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța: ” Postul este menit să ne facă să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Prin post intrăm în relație cu Dumnezeu, Părintele nostru. Postul practicat de Biserică ne ajută să intrăm în starea de ascultare față de Dumnezeu, disciplinându-ne. Postul este o renunțare și o înfrânare de la cele îngăduite și binecuvântate, pentru ca tot ceea ce a creat Dumnezeu pentru om să nu-l înrobească și subjuge, ci ca el să se situeze deasupra tuturor lucrurilor create”.

FAPTELE BUNE ȘI RUGĂCIUNEA, PE PRIMUL LOC

Perioada de post nu înseamnă doar abținere de la alimentele de dulce, ci şi îndreptare sufletească prin rugăciune, spovedanie şi fapte bune. Preoții spun că ar fi bine ca măcar de astăzi să ne abținem de la gânduri și vorbe rele, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu. ”Postul alimentar trebuie să fie însoțit de postul spiritual, de înfrânarea de la vorbe și fapte contrare lui Dumnezeu. Pentru a fi eficient, trebuie să fie însoțit de fapte bune, milostenie, rugăciune, dar și castitate”, a mai spus părintele Vlad Maxim. Postul cel mare se încheie cu Săptămâna Patimilor, perioadă în care creştinii trăiesc împreună cu Iisus Hristos Cina cea de Taină, alături de cei 12 Apostoli, rugăciunea din grădina Getsimani, judecata în faţa lui Pilat, jignirile, bătaia şi răstignirea pe cruce, urmând ca în noaptea Învierii creştinii să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Înviat.

CINE ESTE SCUTIT DE POST?

Totodată, preoții spun că sunt scutiți de post copiii mici, bătrânii și bolnavii, dar și studenții care nu au posibilitatea să gătească.

”Copiii de până la 7 – 8 ani, bătrânii și bolnavii nu trebuie să țină post, dar și toți cei care au probleme de o anumită natură și care primesc binecuvântare, după o consultare împreună cu duhovnicul”, a spus preotul de la Catedrala Arhiepiscopală. În această categorie mai intră și persoanele care lucrează în condiții grele de muncă, a mai adăugat preotul Vlad Maxim.

În prima săptămână din Postul Mare, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, în biserici se va oficia Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar de miercuri se săvârșește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.

Actualitate

Caravana mobilă revine! Mamografii digitale GRATUITE, pentru femeile din județul Constanța

Published

on

În luna octombrie, echipa medicală revine cu Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași, dotată cu mamograf digital, în județul Constanța.

Femeile asigurate și neasigurate vor face mamografie digitală gratuită, cu dublă citire, în cadrul proiectului “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași împreună cu Fundația Enable, în 12 județe din nord-estul și sud-estul țării (Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău).

Programările se fac prin intermediul asistenților medicali comunitari/sociali din fiecare localitate, în limita locurilor disponibile: într-o zi se pot efectua 48-50 de mamografii.

Femeile au nevoie doar de buletin, în original și copie.

Expunerea durează în medie 8-10 minute.

Din luna octombrie, femeile din județul Constanța care îndeplinesc criteriile din proiect se pot programa pentru mamografii digitale gratuite, cu dublă citire, la Spitalul Orășenesc Hârșova, telefon ‪0758.343.231‬ sau ‪0768.510.731‬, de luni până vineri, între orele ‪9.00-15.00‬.

Spitalul Orășenesc Hârșova este singurul din județul Constanța intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care implementează proiectul ONCOFEM.

Programul se derulează până în decembrie 2023, iar echipa medicală își propune să ajungă în cât
mai multe localități din cele 12 județe vizate de proiect.

Calendarul deplasărilor va fi anunțat din timp pe pagina de Facebook a Institutului, https://www.facebook.com/IROIASI/ .

Continue Reading

Actualitate

Se oprește apa în localitatea Poiana

Published

on

Pentru executarea lucrărilor de modernizarea la nivelul sursei și stației de pompare Galeșu din județul Constanța, RAJA S.A. este nevoită să întrerupă funcționarea acestora începând de marți – 04 octombrie 2022, ora 22.00, până joi – 06 octombrie 2022, ora 10.00.

În această situație, abonații alimentați cu apă brută din localitatea Poiana vor rămâne fără apă în intervalul mai sus menționat. Sursa Galeșu asigură o parte importantă din necesarul de apă brută care alimentează Complexul de tratare și înmagazinare Palas și din acest motiv se vor face toate manevrele necesare în vederea asigurării debitului necesar din sursele Cișmea și Caragea Dermen.

Investiția face parte din Contractul de lucrări – CL35:” Reabilitare Stație de Pompare apă brută Galeșu; Reabilitare Complex Înmagazinare Palas: SP1, SP2 și rețele în incintă, Reabilitare puț P0 Constanța Nord, județul Constanța” în valoare de aproximativ 50 milioane lei, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Compania de apă își cere scuze pentru disconfortul creat abonaților pe care îi asigură că echipele de intervenție ale constructorului vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în perioada estimată. Totodată, utilizatorii afectați de această lucrare sunt rugați să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.

Continue Reading

Actualitate

Sezon estival fără pierderi de vieți omenești în Mamaia și Constanța

Published

on

Peste 1.400 de persoane au avut nevoie în această vară de intervenția salvamarilor constănțeni, arată raportul realizat la final de sezon de Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România.

Sezonul a fost unul greu, cu sute de intervenții și salvări dar fără pierderi de vieți omenești. Salvamarii au depus toate eforturile pentru ca sezonul estival să decurgă fără evenimente neplăcute atât pentru constănțeni, cât și pentru turiștii aflați pe litoral.
Anul acesta, peste 100 de salvamari și personal de prim ajutor au lucrat la capacitate maximă și au vegheat plajele din Constanța și Mamaia. Serviciul de salvare acvatică – salvamar și de prim ajutor pe plajele din Constanța și stațiunea Mamaia se desfășoară în baza contractului încheiat de Primăria Municipiului Constanța cu ANSPSR. În perioada de extrasezon, 10 salvamari vor supraveghea plajele din Constanța și Mamaia și vor interveni în situațiile de
urgență.

Continue Reading

Actualitate

Atenție! Se depun cererile pentru ajutoare de încălzire

Published

on

Oamenii care au nevoie de ajutoare pentru încălzire în perioada sezonului rece pot depune cereri în acest sens începând de luni, 3 octombrie.

Ajutoarele pentru încălzire în sezonul 2022-2023 se acordă în cadrul a patru surse de încălzire: energie termică, gaze naturale, energie electrică şi alte surse de încălzire (lemne, combustibili solizi sau petrolieri), potrivit antena3.ro

Pentru a putea beneficia de ajutoare, cei care le solicită trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) şi de 2.053 lei (persoane singure). Cu excepţia ajutorului pentru energie termică, în cazul căruia compensarea se calculează în funcţie de consum, valorile maxime ale celorlalte ajutoare care pot fi acordate sunt: 250 lei (gaze naturale), 500 lei (energie electrică) şi 320 lei (alte surse de încălzire).

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222