Connect with us

Actualitate

Înălţarea Domnului, Paştele Cailor şi tradiţii de Ispas

Published

on

La 40 de zile de la Învierea Domnului, creştinii ortodocşi prăznuiesc Înălţarea Domnului, şi se salută în această zi cu formulele „Hristos S-a Înălţat!” / „Adevărat că S-a înălţat!”.

Sărbătoarea, pe lângă semnificaţia religioasă, are conotaţii şi în calendarul popular, de Înălţare fiind sărbătorit Ispas, personaj mitic, dar şi Paştele Cailor. Despre Ispas, tradiţia populară spune că a asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea la cer a sufletelor celor morţi. În Muntenia, Moldova şi Oltenia, Ispas este sărbătorit ca patron al casei. Din această zi, nu se mai seamănă plante, în special porumbul, însă în ziua şi în noaptea de Ispas este momentul propice pentru culegerea şi sfinţirea florilor, frunzelor şi ramurilor de alun, nuc, paltin şi leuştean. Tot acum se sună din buciume, pentru a fi alungate duhurile rele şi pentru a nu se prinde farmecele, iar pentru sufletul morţilor se împart ofrande bogate, azi fiind ultima zi în care se mai consumă ouă roşii.

Pentru a ţine departe eventualele duhuri rele, oamenii şi vitele se băteau cu leuştean, iar fetele şi femeile se încingeau peste mijloc cu această plantă. Tot pentru a-i proteja pe oameni de duhurile rele, de strigoi sau de iele, de la Înălţare şi până la Rusalii, prin sate şi prin oraşe jucau cetele de căluşari.

Se spune că de Ispas este şi Paştele Cailor, pe care Maica Domnului i-a blestemat să nu se sature „decât un ceas”, pentru că, atunci când se pregătea să îl nască pe Iisus, în ieslea din Betleem, caii au tropăit, iar apoi au mâncat fânul pe care era culcat Pruncul. Pentru că o oră într-un an nu înseamnă mare lucru, oamenii tratează Paştele Cailor de parcă nici nu ar exista. De aici a apărut şi expresia „la Paştele Cailor”, cu sensul de niciodată.

 

Actualitate

A fost aprobată eșalonarea datoriilor restante

Published

on

Guvernul a aprobat aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligații bugetare principale și accesorii a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanșată starea de urgență și până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Totodată, s-a prelungit, până la 25 decembrie 2020, perioada în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență.

Beneficiari ai facilității de eșalonare simplificată sunt toți contribuabilii, indiferent de forma de proprietate, inclusiv cei care au în derulare o înlesnire la plată și care nu înregistrează obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență.

Pentru acordarea eșalonării, contribuabilul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să depună cerere până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv, la care poate anexa graficul de eșalonare al ratelor;
  • să nu înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență și neachitate ulterior;
  • să nu se afle în procedura insolvenței;
  • să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;
  • să aibă depuse toate declarațiile fiscale;
  • să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară.

 

Continue Reading

Actualitate

Serviciile Direcției Urbanism din cadrul Primărie Municipiului Constanța, mai ușor de accesat

Published

on

Constănțenii au dispoziție o platformă digitală ce le oferă posibilitatea să depună online cereri pentru eliberarea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire sau autorizațiilor de desființare, precum și a altor documente care fac parte din procesul de autorizare a lucrărilor, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la birourile din cadrul instituției.

Aplicația poate fi accesată de pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța – www.primaria-constanta.ro sau la următorul link: https://urbanism.primaria-constanta.ro/Urba…/firstPage.jsp.

Actele necesare pentru emiterea documentelor se pot depune atât online, prin portal, dar și fizic la Centrul de Informare Cetățeni din City Park Mall.

 

Continue Reading

Actualitate

Medicul Dumitru Octavian Unc a murit!

Published

on

Dr. Octavian Dumitru Unc, profesor universitar, medic chirurg, a decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă. S-a stins în spital, după ce fusese internat în urmă cu câteva zile.

Date din CV
– absolvent al Liceului Teoretic „Ovidius” Constanţa, 1976, clasa specială de fizică
– absolvent al Facultăţii de Medicină Generală, IMF Bucureşti, promoţia 1985, cu media generală 9,74
– medic primar de Chirurgie generală, 1998, cu media 9,88
– doctor în medicină (specialitatea Chirurgie) din 2000, cu examen în cadrul UMF „Gr.T.Popa” Iaşi în 1999
– cadru didactic al Facultăţii de Medicină Constanţa din octombrie 1990
– asistent, şef de lucrări şi conferenţiar universitar în cadrul catedrei de Discipline Clinice Chirurgicale a Facultăţii de Medicină – Universitatea „Ovidius”
– profesor universitar, Facultatea de Medicină, Universitatea ,,Ovidius” Constanţa  din 20 iulie 2007
– director medical al clinicii private de chirurgie MACTA (Medical Analysis Constanţa – 2006-2011
– şeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa – martie 2011-octombrie 2014
– director medical al clinicii private de chirurgie MACTA (Medical Analysis Constanţa din 2015

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta