Connect with us

Administratie/politica

În sprijinul cetățenilor

Published

on

În plină pandemie de coronavirus, solidaritatea și faptele bune își găsesc locul în rutina zilnică. Voluntarii Asociației ADER Constanța, coordonați de vicepreședintele ADER și de primarul localității Saraiu, le-au întins o mână de ajutor oamenilor din localitățile Saraiu, Dulgheru și Stejaru.

Rând pe rând, toate familiile din cele trei localități, Saraiu, Dulgheru și Stejaru au primit vizita voluntarilor Asociației ADER, care le-au împărțit oamenilor pachete cu alimente și măști de protecție extrem de necesare în această perioadă.

“Am început această campanie în județul Constanța, comuna Saraiu, unde oamenii ne-au primit cu multă bucurie. Vom continua această activitate și în alte localități. Ne dorim, pe cât posibil, să fim alături de oameni în această perioadă extrem de dificilă.”, declară DRAGOȘ ZLĂTOIANU, vicepreședinte ADER

Totodată, voluntarii le-au distribuit localnicilor și pliante de informare cu privire la mijloacele de protecție împotriva infectării cu virusul Covid-19.

În această perioadă grea pe care o traversăm, să le mulțumim oamenilor cu suflet mare, care au sărit în ajutorul localnicilor din comuna Saraiu. Iată, am avut o acțiune de voluntariat atât ieri, cât și astăzi, mergem din casă în casă, să fim alături de bătrânii noștri.”, declară DORINELA IRIMIA, primar Saraiu

Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare în localitatea Saraiu.

Administratie/politica

Începe înlocuirea conductelor din sistemul de termoficare a Constanței, vechi de jumătate de secol

Published

on

Într-o postare pe pagina de facebook, primarul Constanței Vergil Chițac, a anunțat că au început să sosească transporturile cu noile conducte pentru rețeaua de termoficare a orașului, care se prezintă mult mai rău decât ne-am închipuit.
Țevile sunt neschimbate din anii ’70, iar sistemul risca să se prăbușească total în orice moment. De ce am ajuns în situația asta nu mai are rost să explic, cred că e un lucru cunoscut de toată lumea. Vă spun doar atât: în decursul a mai puțin de 1 an, am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro pentru a ne apuca de o treabă ce trebuia făcută la sfârșitul anilor 1990!
Noile conducte ne vor feri în mare parte de eternele probleme pe care le-am întâmpinat în fiecare iarnă a ultimilor mulți ani, când blocuri și cartiere întregi rămâneau fără apă caldă și căldură.
Sunt conștient că aceste lucrări vin la pachet cu un disconfort pronunțat și cu alte disfuncționalități de moment, dar trebuie să înțelegem că acestea reprezintă lucrări urgente și capitale pentru Constanța. Odată cu finalizarea acestui mare proiect, problemele din mijlocul iernii vor dispărea în mare parte, iar pierderile din rețea se vor reduce semnificativ, ceea ce se va traduce în costuri mai mici la întreținere și un confort sporit în casă.
Proiectul este împărțit în 3 etape, după cum urmează:
În etapa 1 se reabilitează tronsoane de rețea termică primară din magistrala I de termoficare (Bld. 1 Mai și Bld. Alexandru Lăpușneanu), cu o lungime a rețelelor de 21,6 km (43,2 km conducte). Valoarea proiectului este de aproximativ 115 milioane de lei, dintre care 97 milioane sunt fonduri eligibile. Am semnat contractul de finanțare pe 7 ianuarie 2022.
În etapa 2 se reabilitează tronsoane de rețea termică primară din magistrala II de termoficare, ce însumează 12,7 km de traseu (25,43 km conducte). Pornim de la CET – Str. Cumpenei, Dezrobirii, Soveja și străzile adiacente, zona Tomis Nord. Valoarea proiectului este de aproximativ 116 milioane de lei, dintre care 97,8 milioane sunt fonduri eligibile. Am semnat contractul de finanțare pe 31 ianuarie 2022.
În etapa 3 s-au propus pentru reabilitare 4,03 km traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de rețea termică primară și 3,02 km traseu de conducte secundare pentru 11 puncte termice. Valoarea proiectului este de aproximativ 52 milioane de lei, dintre care fonduri nerambursabile în valoare de 43 milioane de lei. Această etapă vizează zona centrală a orașului, după cum urmează:
– Str. Ștefan cel Mare;
– B-dul Ferdinand;
– Str. Mircea cel Bătrân (tronsonul cuprins între B-dul Ferdinand și B-dul Mamaia);
– B-dul Mamaia (tronsonul cuprins între B-dul Tomis și str. Mircea cel Bătrân);
– Str. Cuza Vodă;
– Str. Ion Gheorghe Duca (tronsonul cuprins între str. Ștefan cel Mare și B-dul Ferdinand);
– Str. Atelierelor (tronsonul cuprins între str. Ștefan cel Mare și B-dul Ferdinand);
– Str. Mihai Viteazul (tronsonul cuprins între str. Traian și str. Griviței);
– Str. Miron Costin (tronsonul cuprins între str. Cuza Vodă și B-dul Ferdinand);
– Str. Ion Lahovari (tronsonul cuprins între str. Cuza Vodă și B-dul Ferdinand);
– Str. Jupiter (tronsonul cuprins între str. Cuza Vodă și B-dul Ferdinand);
– Str. Ștefan Mihăileanu (tronsonul cuprins între str. Ștefan cel Mare și B-dul Ferdinand);
– Str. General Manu (tronsonul cuprins între str. Ștefan cel Mare și B-dul Ferdinand);
– Str. Răscoalei din 1907 (tronsonul cuprins între str. Ștefan cel Mare și B-dul Ferdinand).
Sper să ne reauzim în curând cu alte vești foarte bune.

Continue Reading

Actualitate

Laura Vicol: Sunt multe de făcut pentru a infirma cele mai sumbre previziuni privind populaţia României

Published

on

Deputatul PSD Laura Vicol a tras un semnal de alarmă cu privire la un fenomen îngrijorător pentru ţara noastră, mai exact, scăderea dramatică a populaţiei României.

,,Pe fondul recensământului în desfăşurare, semnalele care vin din partea specialiştilor însărcinaţi cu gestionarea acestui proces tind să confirme o scădere accelerată, îngrijorătoare, a populaţiei României. Aceste date, care vor deveni probabil oficiale, sunt anterior anticipate de previziuni interne şi externe privind evoluţia numerică a populaţiei. Nu mai devreme de anul trecut, datele Eurostat prognozau o reducere a populaţiei României, până în jurul a 15 milioane, la nivelul anului 2050. Această scădere deja previzibilă a populaţiei nu mai este legată doar de migraţia forţei de muncă, în special către Vestul Europei. Știm cu toţii că această migraţie a fost reală, de mari proporţii – în anii trecuţi am văzut date care comparau situaţia noastră cu cea a Siriei – iar acum milioane de români trăiesc în afara ţării, mulţi dintre aceştia fiind decişi să nu se mai întoarcă în ţara natală.”, a declarat deputatul social-democrat, în cadrul unei intervenţii în plenul Camerei Deputaţilor.

Laura Vicol a precizat că motivele scăderii populaţiei sunt multiple, iar una dintre cele mai importante începe să fie problema natalităţii.

,,Dincolo de factorii de ordin cultural, de modul în care astăzi tinerii îşi construiesc o carieră, de faptul că a devenit dificilă corelarea programului de la muncă cu cel din viaţa personală, o realitate pentru multe familii este şi greutatea efectivă de a creşte un copil. Iar această greutate este generată de realităţi sociale care cu greu pot fi ignorate. Ele sunt ignorate doar de o parte din profeţii dreptei, inclusiv de pe la noi, care cred că oamenii vulnerabili, care au nevoie de ajutor, sunt doar o povară pentru bugetul de stat şi o ”baricadă” în faţa politicilor investiţionale. Realitatea este că România trebuie să aibă politici de încurajare a creşterii economice şi investiţiilor, dar şi politici destinate oamenilor simpli, care au nevoie de venituri decente şi de condiţii de muncă şi familiale care să motiveze şi rămânerea în ţară, dar şi dorinţa de a avea copii.

Este o iluzie să credem că România va putea să infirme cele mai pesimiste previziuni dacă nu va înţelege toată clasa politică, din prezent şi din viitorul mai mult sau mai puţin apropiat, că ţara nu va putea supravieţui fără o politică a echilibrului. Iar o politică a echilibrului înseamnă deopotrivă un sistem fiscal predictibil şi favorabil investiţiilor, dar şi asigurarea condiţiilor de muncă decente şi a unor venituri decente şi de către sistemul privat, şi de către cel bugetar, sprijin pentru categoriile vulnerabile, o atenţie specială acordată tinerilor, pentru care de ani de zile este foarte greu să îşi găsească un loc de muncă.

Până ce întreaga clasă politică nu va înţelege că toţi cetăţenii acestei ţări trebuie să se simtă protejaţi, că nimeni nu trebuie lăsat în urmă, că fiecare trebuie să aibă o şansă de a trăi cu demnitate, vom continua să ne pierdem în dispute aşa-zis ideologice, pentru a justifica nepăsarea sau lipsa de acţiune.”, a concluzionat deputatul Laura Vicol.

Continue Reading

Actualitate

25 mai 2022, termen pentru depunerea Declarației Unice

Published

on

Miercuri, 25 mai 2022, este termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice(DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

Declarația unică se completează şi se depune de către:

  • persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
  • persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

ANAF reaminteşte că, atât prin Formularul 230, cât și prin intermediul DU, contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.

De asemenea, se recomandă ca Declaraţia Unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul serviciului ,,Spaţiul privat virtual” (SPV), cu semnătură electronică calificată.

Pentru completarea şi depunerea declarației unice contribuabilii pot solicita sprijin, astfel:

  • apelând Call -center, la numărul de telefon 031.403.91.60;
  • prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spațiul Privat Virtual.

În plus, pe pagina de Facebook a ANAF și pe canalul de Youtube sunt publicate materiale video referitoare la descărcarea, completarea și depunerea DU.

 

Continue Reading

Administratie/politica

Proiecte de 3,2 milioane de euro pentru orașul Murfatlar prin PNRR, componenta 10 – fondul local

Published

on

Duminica trecută în ședință de C.L. de îndată s-au aprobat hotărârile de consiliu pentru depunerea proiectelor, iar luni la prima oră de la deschiderea platformei PNRR, am încărcat mai multe proiecte deosebit de importante pentru orașul nostru. Valoarea totală a acestora este de 3,2 mil. euro, suma maximă ce poate fi accesată de un oraș.
Astfel, s-au depus următoarele proiecte:
🔹I 1.2 Sisteme inteligente de management :
-Dotarea cu mobilier urban inteligent (stații de călători, bănci și panouri de informare LED) -Achiziționarea a două softuri pentru înregistrarea digitală a documentelor în Primărie, respectiv pentru programarea online la SPCLEP și pentru audiențe.
🔹I.1.3. Puncte de reîncărcare vehicule electrice (6 puncte).
🔹 I.1.4. Piste de biciclete.
Două piste de biciclete care vor face legătura cu Poarta Alba și Valul lui Traian.
🔹 I.2 Construcția de locuințe nZEB plus pentru tineri: (Construcția a două imobile P+E+M pentru tineri)
🔹 I. 3. Reabilitarea moderată a Școlii Gen. A. V. Rădulescu (1milion de euro) și a Școlii gen. din Siminoc.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222