Connect with us

Actualitate

Importanța produselor tradiționale

Published

on

În ultima perioadă, oamenii au început să fie mai atenți la ceea ce cumpără atunci când merg în magazine. Cei mai mulți preferă produsele tradiționale în detrimentul celor procesate.  Dacă un produs are valabilitate mai mică, acesta este cel pe care ar trebuie să îl alegem.

Lanțul de cofetării Angelo din Constanța promovează extrem de intens acest lucru, punând accent pe conștiezarea citirii etichetei și a alegerii produselor tradiționale.  Prin urmare, astfel de informații trebuie învățate încă din școală.  La Liceul Internațional din Constanța avut loc o întâlnire cu 30 elevi, în care  s-a vorbit despre importanța produselor tradiționale. Elevii au degustat  din produsele dobrogene de top.

„Avem un proiect de viitor pe care l-am început cu acest liceu, e un proiect pilot, pe care vrem să îl dezvoltăm pe termen lung, de informare a elevilor despre cum să se hrănească sănătos. Am vorbit despre produsele tradiționale, despre etichetă și despre modalitatea în care se citește o etichetă”, a menționat Paula Vals, manager Angelo Group.

Ceea ce au aflat elevii  de la Liceul Internațional din Constanța a fost faptul că un produs este tradițional atunci când se realizează într-o cantitate limitată, printr-o metodă locală, autentică ce este diferită de celelalte pe care le regăsim pe piață. Pentru ca acesta să fie cu adevărat tradițional trebuie certificat conform unor norme, iar  atestatul dă identitate unui produs.

Pe parcursul prezentării, elevii au fost foarte atenți și dornici să acumuleze cât mai multe informații despre modalitatea prin care se pot hrăni sănătos. Au apreciat produsele tradiționale pe care le-au și gustat în cadrul evenimentului,  precum zacusca și cornulețe cu nucă. În topul preferințelor fiind însă, cozonacul tradițional din zona Măcinului. Elevii au aflat lucruri utile despre produsele atestate tradițional, despre produsele pe schema de calitate europeană, bio și naturale.

„ Ne dorim foarte mult să continuăm acest proiect, iar tinerii să fie așa cum și noi suntem păstrători și promotori ai tradițiilor românești, pentru că un popor fără tradiții este unul fără identitate și lucrul acesta trebuie să îl insuflăm tinerilor pentru ca ei să facă același lucru mai departe”, a declarat Paula Vals, manager Angelo Group.

Produsele tradiționale sunt protejate pe piață, calitatea acestora fiind garantată. Fiecare  dintre ele are o poveste de spus despre regiunea din care vine, despre ingredientele folosite și rețeta de prelucrare.

Scopul  produselor tradiționale este să ateste și să promoveze cultura și istoria zonei din care provin.  Totodată trebuie să fie fabricate în România,  realizate din materii prime locale, să nu conțină aditivi alimentari.  Recunoaștem ușor un produs tradițional deoarece pe el se regăsește un logo imprimat pe etichetă.

 

Actualitate

Teen Line, prima platformă de sănătate emoțională și de prim ajutor emoţional pentru adolescenți

Published

on

Asociația Zi de Bine şi Asociația Happy Minds, vor lansa oficial pe 31 ianuarie proiectul Teen Line, o iniţiativă dedicată adolescenţilor, care se va ocupa de sănătatea emoţională a acestora şi de prim ajutor emotional în situaţii de criză.

,,Teen Line va fi o mână întinsă de care să se prindă atunci când simt că îi înghite negura unor gânduri greu de pătruns. Teen Line va fi o platformă unde pot să calce ferm și liberi, liberi de propriile temeri și liberi de judecățile și prejudecățile altora.

În ianuarie, vrem să le spunem adolescenților că nu e nevoie să facă față singuri crizelor emoționale sau problemelor generate de anxietate și depresie, indiferent de mediul de proveniență și de condițiile de viață!”, declară iniţiatorii proiectului.

Adolescenţii vor beneficia de suport psiho-emoțional prin intermediul unui helpline gratuit, cu acoperire națională, disponibil 24/7. De asemenea, vor beneficia de psihoeducație pe platforma online ce va conţine articole și materiale video, cu informații de specialitate, pe înțelesul tuturor.

Tinerii vor avea acces la informațiile științifice, cadrul și instrumentele necesare pentru a face alegeri sănătoase și pentru a ști ce au de făcut dacă se vor confrunta cu depresia sau anxietatea.

Echipa proiectului este formată din psihologi clinicieni, psihoterapeuți, psihiatri, nutriționiști, şi este coordonată de Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut cu o experiență de peste 16 ani în domeniu, președintele Asociației Happy Minds și fondatorul proiectului depreHUB.

 

Continue Reading

Actualitate

Cu mașina printre ruine

Published

on

A ajuns cu mașina printre ruinele vechii Cetăți Tomis. Un șofer din Constanța a pierdut controlul volanului și s-a oprit printre vestigiile situate în apropierea portului Constanța.

Accidentul s-a petrecut la primele ore ale dimineții. Bărbatul se deplasa cu mașina pe bulevardul Elisabeta, dinspre Arhiepiscopie spre Poarta 1. La un moment dat  mașina a alunecat din cauza asfaltului înghețat, iar șoferul nu a mai putut să o controleze. Autoturismul  s-a oprit doar după ce a sărit o bordură și a nimerit între ruinele Cetății Tomis. Din fericire, bărbatul aflat la volan nu a pățit nimic, dar s-a ales cu o sperietură pe cinste.

La fața locului a ajuns și un echipaj de poliție care patrula prin zonă. Oamenii legii  împreună cu câțiva constănțeni  au sărit în ajutorul bătrânului și o mașină de remorcat a reușit după câteva minute să scoată autoturismul dintre ruine, acesta suferind și el, avarii minime. Se pare că masina condusă de constățean nu era dotată cu cauciucuri de iarnă așa cum prevede legislația în perioada sezonului rece. Chiar și așa omul a fost iertat de către politiștii care nu I-au amendat.

 

Acum șoferul va trebui să scoată bani din buzunarul propriu ca să suporte costurile pentru reparația mașinii.

Continue Reading

Actualitate

Pericol pentru pești

Published

on

Peștii din bazinul special amenajat la Microrezervatia  Complexului Muzeal de la Constanța riscă să moară din cauza vizitatorilor. Locul a fost transformat într-o adevărată fântână a dorințelor, iar cei care ajung acolo aruncă monede în apă, în speranța că vor avea noroc. Ce nu știu ei este însă că acele monede fac foarte rău peștilor, care mor din cauza lor.

Vizitatorii  aruncă în bazin monede,  crezând că astfel vor avea noroc. Deși angajații complexului îi roagă să nu mai arunce bani în apă, iar în incintă au fost montate și  plăcuțe de avertizare prin care sunt anuntați că este interzisă  aruncarea în apă a monedelor, aceștia nu prea țin cont de sfaturi. O demonstrează din plin numărul mare de monede care se strâng zilnic din bazin.

În bazin sunt pești din specii extrem de scumpe. Și pe lângă faptul că nu aduc noroc, banii aruncați pun în pericol sănătatea peștilor.

Din păcate nu este primul an în care cei de la Delfinariu se confruntă cu această problemă.  În timpul sezonului estival cantitatea de monede extrasă este aproape dublă. Așa că se gândesc acum să ia și măsuri suplimentare. Vor monta un sistem de supraveghere video, iar cei care mai aruncă bani ar putea fi dați pe mâna poliției.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta