În ultima perioadă, oamenii au început să fie mai atenți la ceea ce cumpără atunci când merg în magazine. Cei mai mulți preferă produsele tradiționale în detrimentul celor procesate. Dacă un produs are valabilitate mai mică, acesta este cel pe care ar trebuie să îl alegem.
Lanțul de cofetării Angelo din Constanța promovează extrem de intens acest lucru, punând accent pe conștiezarea citirii etichetei și a alegerii produselor tradiționale. Prin urmare, astfel de informații trebuie învățate încă din școală. La Liceul Internațional din Constanța avut loc o întâlnire cu 30 elevi, în care s-a vorbit despre importanța produselor tradiționale. Elevii au degustat din produsele dobrogene de top.
„Avem un proiect de viitor pe care l-am început cu acest liceu, e un proiect pilot, pe care vrem să îl dezvoltăm pe termen lung, de informare a elevilor despre cum să se hrănească sănătos. Am vorbit despre produsele tradiționale, despre etichetă și despre modalitatea în care se citește o etichetă”, a menționat Paula Vals, manager Angelo Group.
Ceea ce au aflat elevii de la Liceul Internațional din Constanța a fost faptul că un produs este tradițional atunci când se realizează într-o cantitate limitată, printr-o metodă locală, autentică ce este diferită de celelalte pe care le regăsim pe piață. Pentru ca acesta să fie cu adevărat tradițional trebuie certificat conform unor norme, iar atestatul dă identitate unui produs.
Pe parcursul prezentării, elevii au fost foarte atenți și dornici să acumuleze cât mai multe informații despre modalitatea prin care se pot hrăni sănătos. Au apreciat produsele tradiționale pe care le-au și gustat în cadrul evenimentului, precum zacusca și cornulețe cu nucă. În topul preferințelor fiind însă, cozonacul tradițional din zona Măcinului. Elevii au aflat lucruri utile despre produsele atestate tradițional, despre produsele pe schema de calitate europeană, bio și naturale.
„ Ne dorim foarte mult să continuăm acest proiect, iar tinerii să fie așa cum și noi suntem păstrători și promotori ai tradițiilor românești, pentru că un popor fără tradiții este unul fără identitate și lucrul acesta trebuie să îl insuflăm tinerilor pentru ca ei să facă același lucru mai departe”, a declarat Paula Vals, manager Angelo Group.
Produsele tradiționale sunt protejate pe piață, calitatea acestora fiind garantată. Fiecare dintre ele are o poveste de spus despre regiunea din care vine, despre ingredientele folosite și rețeta de prelucrare.
Scopul produselor tradiționale este să ateste și să promoveze cultura și istoria zonei din care provin. Totodată trebuie să fie fabricate în România, realizate din materii prime locale, să nu conțină aditivi alimentari. Recunoaștem ușor un produs tradițional deoarece pe el se regăsește un logo imprimat pe etichetă.