Connect with us

Sanatate

Importanța nutriției în diabet

Published

on

Vestea diagnosticării cu diabet poate speria pe oricine, întrucât este vorba de o afecţiune pe viaţă.

Zeci de milioane de oameni suferă de diabet, iar conform cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu această afecţiune ar putea ajunge la 360 de milioane până în 2030.

Pentru cei care au fost recent diagnosticaţi cu diabet acomodarea cu un nou stil de viaţă poate fi foarte dificilă la început, dar pacienţii cu diabet pot avea o viaţă normală, dacă îşi formează obiceiuri sănătoase şi învaţă astfel să-şi controleze afecţiunea.

Iar ca să mănânci sănătos trebuie să ai grijă să nu-ţi lipsească principiile nutritive de bază, să respecţi programul de mese şi de gustări şi să eviţi cât poţi de mult alimentele care îţi cresc brusc glicemia.

Sarea în bucate este o plăcere, dar şi o problemă atunci când este depăşit consumul zilnic de 5 grame pe zi. Excesul creşte riscul de boli cardiovasculare.

De ce sunt importante cerealele în alimentaţie?

Raţiunile sunt simple: cerealele hrănesc, sunt săţioase, au vitamine, minerale şi fibre, nutrienţi de care organismul nu se poate lipsi pentru a funcţiona corect. Necesarul zilnic de fibre este 20-30 de grame.

Însă la ora actuală, cerealele sunt reprezentate în alimentaţie de produsele pe bază de făină albă, obţinută din grâu, iar aceasta nu mai prezintă toate proprietăţile bobului integral. În plus, abuzul de dulciuri făinoase, a dus la creşterea riscului de obezitate ceea ce face ca nutriţioniştii să recomande în special cerealele integrale în alimentaţie.

În prepararea cerealelor integrale se folosesc boabele în întregime, adică păstrându-se cele trei părţi ale sale: germenul, membrana interioară şi cea exterioară. Astfel beneficiem de întreaga lor valoare nutritivă, ceea ce înseamnă un conţinut mai mare de minerale esenţiale, vitamine, antioxidanţi şi fibre. Precum se ştie fibrele insolubile ajută la o bună digestie, iar fibrele solubile la scăderea colesterolului.

De ce sunt importante grăsimile?

Alături de proteine şi carbohidraţi, grăsimile fac parte din nutrienţii esenţiali necesari menţinerii sănătăţii şi prevenirii îmbolnăvirilor grave.

Rolul grăsimilor în organism este unul complex: în primul rând, protejează organele, reprezintă rezerve de energie şi ajută proteinele să-şi facă treaba în corp. În plus, în grăsimi sunt stocate vitaminele liposolubile A, D, E si K.

Însă dincolo de beneficiile grăsimilor, trebuie să fii atent să optezi preponderent pentru grăsimile sănătoase. Dacă nu le poţi evita pe cele nesănătoase, măcar consumă-le în cantităţi mici. Însă orice tip de grăsime ai avea în farfurie, ai grijă la calorii, pentru că un gram de grăsime are 9 calorii, faţă de proteine şi carbohidraţi care au cam 4 calorii pe gram.

Care este necesarul zilnic de grăsimi?

Grăsimile trebuie să reprezinte 30 la sută din necesarul alimentar zilnic. Dintre acestea, maximum 10 la sută trebuie să fie grăsimi saturate, mai puţin de 10 la sută grăsimi polinesaturate şi mai mult de 10 la sută grăsimi mononesaturate şi acizi graşi Omega 3.

De ce sunt importante proteinele?

O grupă importantă de alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic o reprezintă proteinele. Fără proteine, organismul uman nu poate funcţiona. Proteinele sunt elemente de bază pentru funcţionarea celulelor, ţesuturilor şi organelor, sunt implicate în diverse procese din organism cum sunt formarea anticorpilor, enzimelor şi hormonilor. Cu alte cuvinte, sunt vitale, mai ales, că există studii care demonstrează că un consum optim de proteine contribuie la menţinerea sub control a glicemiei.

Care este necesarul zilnic de proteine?

Dacă la copii, necesarul de proteine reprezintă între 15 şi 20 la sută din necesarul alimentar zilnic, la persoanele adulte, necesarul este de 10 -15 la sută sau de 0,8 g/kilogram corp.

Actualitate

Screening GRATUIT pentru a preveni cancerul mamar, la Spitalul Orășenesc Hârșova

Published

on

Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală, cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer întâlnite la femei, reprezentând principala cauză de deces prin cancer la femeile europene. Diagnosticat la timp, acesta poate fi tratat cu succes în majoritatea cazurilor.
Din acest motiv, conducerea Spitalului Orășenesc Hârșova a lucrat neîncetat la implementarea unor soluții eficiente de screening, de care să poată beneficia toate femeile de pe raza județului Constanța, indiferent de venit sau statut social.
Astfel, vă informăm cu deosebită mândrie că Spitalul Orășenesc Hârșova a intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care implementează Proiectul „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, cod SMIS 136664.
În cadrul acestui proiect, Spitalul Orășenesc Hârșova devine singurul spital din județul Constanța care permite femeilor să facă screening GRATUIT pentru a preveni cancerul mamar. Pacienții se vor prezenta doar cu buletinul, neavând nevoie de card de sănătate. Programul se adresează tuturor femeilor din județul Constanța cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.
Mamografiile din cadrul proiectului ONCOFEM se vor realiza pe un mamograf 2D, în baza unei programări prealabile, la numărul de telefon 0768/510.731, de luni până vineri, între orele 09.00 și 15.00 📞

Continue Reading

Sanatate

DSP anunță! Pacienții nu trebuie să plătească testul anti –Covid 19 la internarea într-o unitate sanitară.

Published

on

Prof. univ. dr. Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății a aprobat un Ordin de ministru privind unele măsuri ce se aplică de unitățile sanitare, în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
Conform documentului, în vederea prevenirii și limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale, unitățile sanitare publice pot organiza testarea pacienților pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2, în cadrul activității de screening la internare.
Costurile activității de screening sunt suportate de unitatea sanitară publică din venituri proprii.
Managerii unităților sanitare publice au obligația de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienților în unitățile sanitare publice, precum și accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2.
Nerespectarea acestor prevederi de către managerii unităților sanitare publice constituie cauză de încetare a contractului de management, conform art. 184 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Continue Reading

Actualitate

Un nou proiect pentru sănătatea năvodărenilor

Published

on

Primăria Năvodari demarează amenajarea și dotarea unui nou cabinet medical pentru specialitatea Obstetrică-Ginecologie, la Centrul de Sănătate Multifuncțional Năvodari.

,,Mulțumesc Rompetrol pentru susținerea proiectelor, mulțumesc Spitalului Județean și Consiliului Județean Constanța pentru eforturile depuse în a dezvolta Centrul de Sănătate Năvodari. Împreună facem echipă bună pentru sănătatea orașului nostru!“, transmite primarul Florin Chelaru.

În perioada următoare, se fac toate demersurile necesare pentru avizarea noii specialități medicale și modificarea structurii Centrului de Sănătate Năvodari. Totodată, se definitivează formalitățile pentru punerea în funcțiune a aparatului de radiologie de ultimă generație și a echipamentelor de analize medicale achiziționate de Rompetrol pentru unitatea medicală de la Năvodari.

Continue Reading

Actualitate

Consultaţii gratuite pentru 12 specialităţi, la Medical Cermed. Programează-te acum!

Published

on

În luna septembrie, pacienții Clinicii Cermed pot beneficia de servicii medicale (consultație, diagnostic și plan de tratament) decontate prin CAS, la 12 specialități medicale:

 • Chirurgie vasculară;
 • Diabet zaharat;
 • Endocrinologie;
 • Medicină internă;
 • Nefrologie;
 • Neurologie;
 • Obstetrică – Ginecologie;
 • Oftalmologie;
 • Ortopedie;
 • Psihiatrie;
 • Medicină fizică de reabilitare ( Fizioterapie și Kinetoterapie );
 • Reumatologie.

Toate consultațiile gratuite se fac în baza următoarelor documente:

 • biletul de trimitere de la medicul de familie (este valabil 30 de zile din momentul emiterii lui);
 • cardul național de asigurări de sănătate sau adeverința de asigurat.

Mai multe informaţii se pot obţine la numerele de telefon 0241 663 332 şi 0721 122 347. Pentru programări sunaţi la 0341 992.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222