Connect with us

Sanatate

Importanța nutriției în diabet

Published

on

Vestea diagnosticării cu diabet poate speria pe oricine, întrucât este vorba de o afecţiune pe viaţă.

Zeci de milioane de oameni suferă de diabet, iar conform cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu această afecţiune ar putea ajunge la 360 de milioane până în 2030.

Pentru cei care au fost recent diagnosticaţi cu diabet acomodarea cu un nou stil de viaţă poate fi foarte dificilă la început, dar pacienţii cu diabet pot avea o viaţă normală, dacă îşi formează obiceiuri sănătoase şi învaţă astfel să-şi controleze afecţiunea.

Iar ca să mănânci sănătos trebuie să ai grijă să nu-ţi lipsească principiile nutritive de bază, să respecţi programul de mese şi de gustări şi să eviţi cât poţi de mult alimentele care îţi cresc brusc glicemia.

Sarea în bucate este o plăcere, dar şi o problemă atunci când este depăşit consumul zilnic de 5 grame pe zi. Excesul creşte riscul de boli cardiovasculare.

De ce sunt importante cerealele în alimentaţie?

Raţiunile sunt simple: cerealele hrănesc, sunt săţioase, au vitamine, minerale şi fibre, nutrienţi de care organismul nu se poate lipsi pentru a funcţiona corect. Necesarul zilnic de fibre este 20-30 de grame.

Însă la ora actuală, cerealele sunt reprezentate în alimentaţie de produsele pe bază de făină albă, obţinută din grâu, iar aceasta nu mai prezintă toate proprietăţile bobului integral. În plus, abuzul de dulciuri făinoase, a dus la creşterea riscului de obezitate ceea ce face ca nutriţioniştii să recomande în special cerealele integrale în alimentaţie.

În prepararea cerealelor integrale se folosesc boabele în întregime, adică păstrându-se cele trei părţi ale sale: germenul, membrana interioară şi cea exterioară. Astfel beneficiem de întreaga lor valoare nutritivă, ceea ce înseamnă un conţinut mai mare de minerale esenţiale, vitamine, antioxidanţi şi fibre. Precum se ştie fibrele insolubile ajută la o bună digestie, iar fibrele solubile la scăderea colesterolului.

De ce sunt importante grăsimile?

Alături de proteine şi carbohidraţi, grăsimile fac parte din nutrienţii esenţiali necesari menţinerii sănătăţii şi prevenirii îmbolnăvirilor grave.

Rolul grăsimilor în organism este unul complex: în primul rând, protejează organele, reprezintă rezerve de energie şi ajută proteinele să-şi facă treaba în corp. În plus, în grăsimi sunt stocate vitaminele liposolubile A, D, E si K.

Însă dincolo de beneficiile grăsimilor, trebuie să fii atent să optezi preponderent pentru grăsimile sănătoase. Dacă nu le poţi evita pe cele nesănătoase, măcar consumă-le în cantităţi mici. Însă orice tip de grăsime ai avea în farfurie, ai grijă la calorii, pentru că un gram de grăsime are 9 calorii, faţă de proteine şi carbohidraţi care au cam 4 calorii pe gram.

Care este necesarul zilnic de grăsimi?

Grăsimile trebuie să reprezinte 30 la sută din necesarul alimentar zilnic. Dintre acestea, maximum 10 la sută trebuie să fie grăsimi saturate, mai puţin de 10 la sută grăsimi polinesaturate şi mai mult de 10 la sută grăsimi mononesaturate şi acizi graşi Omega 3.

De ce sunt importante proteinele?

O grupă importantă de alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic o reprezintă proteinele. Fără proteine, organismul uman nu poate funcţiona. Proteinele sunt elemente de bază pentru funcţionarea celulelor, ţesuturilor şi organelor, sunt implicate în diverse procese din organism cum sunt formarea anticorpilor, enzimelor şi hormonilor. Cu alte cuvinte, sunt vitale, mai ales, că există studii care demonstrează că un consum optim de proteine contribuie la menţinerea sub control a glicemiei.

Care este necesarul zilnic de proteine?

Dacă la copii, necesarul de proteine reprezintă între 15 şi 20 la sută din necesarul alimentar zilnic, la persoanele adulte, necesarul este de 10 -15 la sută sau de 0,8 g/kilogram corp.

Actualitate

Constanța, în topul cazurilor de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore! Cinci paturi libere în spitalele din județ

Published

on

Luptă între viață și moarte, disperare, neputință, epuizare. Așa arată tabloul spitalelor din țară, unde medicii trăiesc zilnic pe pielea lor adevărate drame atunci când pacienții pe care îi tratează de Covid pierd lupta cu virusul. Iar numărul lor este tot mai mare, în timp ce paturile în secțiile de terapie intensivă unde să-și găsească salvarea sunt tot mai puține, cu fiecare zi. În tot județul Constanța, mai sunt doar cinci paturi libere.

Îngrijorarea personalului medical din spitale este fondată, căci zilnic improvizează paturi pentru a-i trata pe toți pacienții care ajung cu ultimele puteri în secțiile de Terapie Intensivă, răpuși de Covid. Unii se salvează, după o luptă corp la corp cu virusul, alții însă pierd bătălia, sub ochii medicilor care folosesc toate armele și toate eforturile pentru a-i salva.

În acest moment, situația privind locurile libere la ATI Covid, în județul Constanța este îngrijorătoare. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au anunțat că mai sunt doar trei paturi libere la Terapie Intensivă în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, din totalul de 23 de paturi.

La Mangalia, scenariul este negru. Niciun pat nu este liber, toate cele nouă disponibile pentru pacienții Covid fiind ocupate. Totodată, la Spitalul din Medgidia, doar două paturi sunt disponibile, din totalul de 15. Iar numărul persoanelor care se pozitivează este în continua creștere, la fel și îngrijorarea medicilor care nu știu cum îi vor mai putea trata în spitale pline ochi. După Capitală, Constanța este județul cu cele mai multe cazuri confirmate în ultimele 24 de ore, mai exact 678 de persoane infectate, iar locul trei este ocupat de județul Timiș, cu 569 de cazuri.

Continue Reading

Sanatate

O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge în România

Published

on

O nouă tranşă de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, care constă în 303.030 doze a sosit în ţară, pe aeroportul Otopeni, la începutul acestei săptămâni. Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, mai indică sursa citată.

Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

CNCAV mai precizează că Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.

Până la acest moment, ţara noastră a recepţionat 13.374.719 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 8.519.495 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei, conchide sursa amintită.

Continue Reading

Actualitate

Încă un centru mobil de vaccinare, la Constanţa

Published

on

Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială, a deschis la City Park Mall un centru de vaccinare mobil, pentru a răspunde interesului din ce în ce mai crescut pentru imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2. Oricine dorește se poate vaccina fără programare cu Pfizer-BioNTech sau Johnson& Johnson.

Pentru că valul 4 al pandemiei a crescut ritmul vaccinării, acest centru va funcționa până pe 31 octombrie, în intervalul orar 12:00-20:00. Persoanele care doresc să se imunizeze trebuie doar să prezinte un document de identitate valabil (carte de identitate / pașaport).

 

Continue Reading

Actualitate

Fii erou, salvează o viață! Un copil de 1 an, din Cumpăna, are nevoie de sânge

Published

on

Viaţa micuţului Eric Ştefan Parase, din comuna Cumpăna, este în pericol. Copilul este internat la Institutul Clinic Fundeni şi are mare nevoie de sânge. Pentru a veni în sprijinul lui, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a postat pe pagina de Facebook următorul mesaj:

,,Dragii mei, un suflet de copil are nevoie urgentă de noi, are nevoie ca noi să ne transformăm în eroi, pentru a-i salva viața.

Eric Ştefan Parase are numai un anișor și trece prin cea mai grea încercare, iar familia speră într-o minune și se roagă ca sufletul lor să se facă bine! Noi putem ajuta ca Eric Ştefan să revină acasă, să crească mare și să se bucure de copilărie.

Sângele este viață, de aceea vă îndemn să mergem cât mai mulți la Centrul de Transfuzii Constanța (în incinta Spitalului Judetean Cnstanţa) și să donăm viață pentru Eric Ştefan Parase.

Este important să specificăm că donăm pentru Parase Eric Ştefan – Fundeni, Hematologie Pediatrică.

Programul centrului de transfuzii este de la 7:30 la 13:30!

Haideți să ne unim forțele și să-i redăm lui Eric copilăria pe care o merită și șansa la viață.

Dumnezeu să vegheze asupra lui și a părinților! Oameni dragi, fiți eroi pentru Eric Ştefan.”.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222