Connect with us

Sanatate

Importanța nutriției în diabet

Published

on

Vestea diagnosticării cu diabet poate speria pe oricine, întrucât este vorba de o afecţiune pe viaţă.

Zeci de milioane de oameni suferă de diabet, iar conform cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu această afecţiune ar putea ajunge la 360 de milioane până în 2030.

Pentru cei care au fost recent diagnosticaţi cu diabet acomodarea cu un nou stil de viaţă poate fi foarte dificilă la început, dar pacienţii cu diabet pot avea o viaţă normală, dacă îşi formează obiceiuri sănătoase şi învaţă astfel să-şi controleze afecţiunea.

Iar ca să mănânci sănătos trebuie să ai grijă să nu-ţi lipsească principiile nutritive de bază, să respecţi programul de mese şi de gustări şi să eviţi cât poţi de mult alimentele care îţi cresc brusc glicemia.

Sarea în bucate este o plăcere, dar şi o problemă atunci când este depăşit consumul zilnic de 5 grame pe zi. Excesul creşte riscul de boli cardiovasculare.

De ce sunt importante cerealele în alimentaţie?

Raţiunile sunt simple: cerealele hrănesc, sunt săţioase, au vitamine, minerale şi fibre, nutrienţi de care organismul nu se poate lipsi pentru a funcţiona corect. Necesarul zilnic de fibre este 20-30 de grame.

Însă la ora actuală, cerealele sunt reprezentate în alimentaţie de produsele pe bază de făină albă, obţinută din grâu, iar aceasta nu mai prezintă toate proprietăţile bobului integral. În plus, abuzul de dulciuri făinoase, a dus la creşterea riscului de obezitate ceea ce face ca nutriţioniştii să recomande în special cerealele integrale în alimentaţie.

În prepararea cerealelor integrale se folosesc boabele în întregime, adică păstrându-se cele trei părţi ale sale: germenul, membrana interioară şi cea exterioară. Astfel beneficiem de întreaga lor valoare nutritivă, ceea ce înseamnă un conţinut mai mare de minerale esenţiale, vitamine, antioxidanţi şi fibre. Precum se ştie fibrele insolubile ajută la o bună digestie, iar fibrele solubile la scăderea colesterolului.

De ce sunt importante grăsimile?

Alături de proteine şi carbohidraţi, grăsimile fac parte din nutrienţii esenţiali necesari menţinerii sănătăţii şi prevenirii îmbolnăvirilor grave.

Rolul grăsimilor în organism este unul complex: în primul rând, protejează organele, reprezintă rezerve de energie şi ajută proteinele să-şi facă treaba în corp. În plus, în grăsimi sunt stocate vitaminele liposolubile A, D, E si K.

Însă dincolo de beneficiile grăsimilor, trebuie să fii atent să optezi preponderent pentru grăsimile sănătoase. Dacă nu le poţi evita pe cele nesănătoase, măcar consumă-le în cantităţi mici. Însă orice tip de grăsime ai avea în farfurie, ai grijă la calorii, pentru că un gram de grăsime are 9 calorii, faţă de proteine şi carbohidraţi care au cam 4 calorii pe gram.

Care este necesarul zilnic de grăsimi?

Grăsimile trebuie să reprezinte 30 la sută din necesarul alimentar zilnic. Dintre acestea, maximum 10 la sută trebuie să fie grăsimi saturate, mai puţin de 10 la sută grăsimi polinesaturate şi mai mult de 10 la sută grăsimi mononesaturate şi acizi graşi Omega 3.

De ce sunt importante proteinele?

O grupă importantă de alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic o reprezintă proteinele. Fără proteine, organismul uman nu poate funcţiona. Proteinele sunt elemente de bază pentru funcţionarea celulelor, ţesuturilor şi organelor, sunt implicate în diverse procese din organism cum sunt formarea anticorpilor, enzimelor şi hormonilor. Cu alte cuvinte, sunt vitale, mai ales, că există studii care demonstrează că un consum optim de proteine contribuie la menţinerea sub control a glicemiei.

Care este necesarul zilnic de proteine?

Dacă la copii, necesarul de proteine reprezintă între 15 şi 20 la sută din necesarul alimentar zilnic, la persoanele adulte, necesarul este de 10 -15 la sută sau de 0,8 g/kilogram corp.

Sanatate

Un nou lot de tablete de Favipiravir ajunge în România

Published

on

Un nou lot de 440.000 de tablete de Favipiravir va ajunge în România începând din 28 noiembrie, a anunțat compania Terapia Cluj, controlată de grupul farmaceutic indian Sun Pharma.

Este al doilea lot important din acest medicament care ajunge în România, după ce, în octombrie, 770.000 de tablete de favipiravir au intrat în depozitele Unifarm, în mai multe tranșe.

De asemenea, alte 110.000 de tablete urmează să ajungă în țară până la 15 decembrie 2020, pentru a acoperi nevoia urgentă a unui tratament adecvat pentru pacienții români diagnosticați cu Covid-19.

“Începând cu luna ianuarie 2021, compania poate livra circa 500.000 tablete lunar, în funcție de necesarul pe care comisia de specialitate a Ministerului Sănătății îl va solicita. În paralel, Terapia mai analizează și posibilitatea fabricării acestui preparat în țară în colaborare cu o altă companie românească, pentru a asigura astfel o aprovizionare stabilă și un acces rapid al pacienților la tratament”, a precizat compania farmaceutică,într-un comunicat de presă.

Medicamentul Favipiravir, produs de grupul Sun Pharma, are dublă indicație: în gripa sezonieră și în infecția cu SARS-CoV-2 și poate fi administrat atât în spital, cât și în ambulatoriu, datorită formei sale orale, la recomandarea medicului specialist sau de familie.

Favipiravir este un medicament eliberat doar pe bază de prescripție medicală, iar costul tratamentului este de maximum 200 de lei de pacient.

Sursa: 360medical.ro

Foto: www.europeanpharmaceuticalreview.com

Continue Reading

Sanatate

Eroii în alb, secerați de COVID 19

Published

on

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 16.700 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 320 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate.

În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 811 cazuri de infectare în rândul personalului medical: medici (210), asistenți medicali (348) și personal auxiliar (253).

La nivelul județului Constanța, paturile pentru tratarea bolnavilor COVID-19 sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120 – 125 ocupate, capacitate suplimentată), Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 79 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150 – 133 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (111 – 99 ocupate), Spitalul Militar – Sistem Modular (56 – 42 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (55 – 30 ocupate).

În urma coroborării datelor din DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în ultimele 24 de ore, în județul Constanța au fost realizate 1.420 de teste RT-PCR.

În acest moment, sunt 508 persoane internate, dintre care 499 din județul Constanța și 9 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență.

De asemenea, la nivelul județului sunt 3.614 persoane aflate în carantină la domiciliu. În această categorie sunt incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, un număr total de 6.003 persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea reprezintă numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus, dar care au fost externate.

Sursa: DSP Constanța

Foto: Lumea politica

Continue Reading

Actualitate

Noi reglementări pentru sporurile acordate personalului medico-sanitar și auxiliar implicat în gestionarea cazurilor Covid-19

Published

on

Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern care prevede, în perioada stării de alertă și a celei de urgență, acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase, într-un procent cuprins între 75% şi 85% din salariul de bază, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din unitățile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor cu COVID-19.

 

De asemenea, în aceeași perioadă, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar din serviciile de ambulanță publice va beneficia de un spor în procent de 80%. Acordarea sporurilor se realizează fără eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizarea locurilor de muncă.

 

Actul normativ mai prevede că, în cazul nerespectarii obligațiilor contractuale de către cabinetele medicilor de familie, casele de asigurări de sănătate cu care aceştia se află în relație contractuală pot aplica sancțiuni graduale, începând cu avertisment la prima constatare, diminuarea contractului cu 5% la a doua constatare și 10% la cea de-a treia.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta