Connect with us

Sanatate

Importanța nutriției în diabet

Published

on

Vestea diagnosticării cu diabet poate speria pe oricine, întrucât este vorba de o afecţiune pe viaţă.

Zeci de milioane de oameni suferă de diabet, iar conform cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu această afecţiune ar putea ajunge la 360 de milioane până în 2030.

Pentru cei care au fost recent diagnosticaţi cu diabet acomodarea cu un nou stil de viaţă poate fi foarte dificilă la început, dar pacienţii cu diabet pot avea o viaţă normală, dacă îşi formează obiceiuri sănătoase şi învaţă astfel să-şi controleze afecţiunea.

Iar ca să mănânci sănătos trebuie să ai grijă să nu-ţi lipsească principiile nutritive de bază, să respecţi programul de mese şi de gustări şi să eviţi cât poţi de mult alimentele care îţi cresc brusc glicemia.

Sarea în bucate este o plăcere, dar şi o problemă atunci când este depăşit consumul zilnic de 5 grame pe zi. Excesul creşte riscul de boli cardiovasculare.

De ce sunt importante cerealele în alimentaţie?

Raţiunile sunt simple: cerealele hrănesc, sunt săţioase, au vitamine, minerale şi fibre, nutrienţi de care organismul nu se poate lipsi pentru a funcţiona corect. Necesarul zilnic de fibre este 20-30 de grame.

Însă la ora actuală, cerealele sunt reprezentate în alimentaţie de produsele pe bază de făină albă, obţinută din grâu, iar aceasta nu mai prezintă toate proprietăţile bobului integral. În plus, abuzul de dulciuri făinoase, a dus la creşterea riscului de obezitate ceea ce face ca nutriţioniştii să recomande în special cerealele integrale în alimentaţie.

În prepararea cerealelor integrale se folosesc boabele în întregime, adică păstrându-se cele trei părţi ale sale: germenul, membrana interioară şi cea exterioară. Astfel beneficiem de întreaga lor valoare nutritivă, ceea ce înseamnă un conţinut mai mare de minerale esenţiale, vitamine, antioxidanţi şi fibre. Precum se ştie fibrele insolubile ajută la o bună digestie, iar fibrele solubile la scăderea colesterolului.

De ce sunt importante grăsimile?

Alături de proteine şi carbohidraţi, grăsimile fac parte din nutrienţii esenţiali necesari menţinerii sănătăţii şi prevenirii îmbolnăvirilor grave.

Rolul grăsimilor în organism este unul complex: în primul rând, protejează organele, reprezintă rezerve de energie şi ajută proteinele să-şi facă treaba în corp. În plus, în grăsimi sunt stocate vitaminele liposolubile A, D, E si K.

Însă dincolo de beneficiile grăsimilor, trebuie să fii atent să optezi preponderent pentru grăsimile sănătoase. Dacă nu le poţi evita pe cele nesănătoase, măcar consumă-le în cantităţi mici. Însă orice tip de grăsime ai avea în farfurie, ai grijă la calorii, pentru că un gram de grăsime are 9 calorii, faţă de proteine şi carbohidraţi care au cam 4 calorii pe gram.

Care este necesarul zilnic de grăsimi?

Grăsimile trebuie să reprezinte 30 la sută din necesarul alimentar zilnic. Dintre acestea, maximum 10 la sută trebuie să fie grăsimi saturate, mai puţin de 10 la sută grăsimi polinesaturate şi mai mult de 10 la sută grăsimi mononesaturate şi acizi graşi Omega 3.

De ce sunt importante proteinele?

O grupă importantă de alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic o reprezintă proteinele. Fără proteine, organismul uman nu poate funcţiona. Proteinele sunt elemente de bază pentru funcţionarea celulelor, ţesuturilor şi organelor, sunt implicate în diverse procese din organism cum sunt formarea anticorpilor, enzimelor şi hormonilor. Cu alte cuvinte, sunt vitale, mai ales, că există studii care demonstrează că un consum optim de proteine contribuie la menţinerea sub control a glicemiei.

Care este necesarul zilnic de proteine?

Dacă la copii, necesarul de proteine reprezintă între 15 şi 20 la sută din necesarul alimentar zilnic, la persoanele adulte, necesarul este de 10 -15 la sută sau de 0,8 g/kilogram corp.

Actualitate

Dăruieşte o picătură din viaţa ta celor aflaţi în suferință!

Published

on

Tomis Bike Constanţa, împreună cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, invită comunitatea de biciclişti din Constanţa şi nu numai, la o mobilizare generală, în data de 31 iulie, în faţa centrului pentru a dărui speranţă la viaţă celor care au mare nevoie de sânge.

Persoanele care doresc să doneze sânge/plasmă, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, sunt aşteptate sâmbătă, 31 iulie, la ora 12:00, în faţa centrului. Solicitările de sânge şi componente sanguine ale spitalelor din judeţ şi din Bucureşti sunt în creştere, dar numărul donatorilor este insuficient.

Limita de donatori pentru această acţiune este de 30 de persoane. Cei care doresc să dăruiască speranţă la viaţă, sunt rugaţi să ia legătura cu Marius Adrian Hrituleac la numărul de telefon 0769 812 195.

 

Continue Reading

Sanatate

Număr mare de pacienți la Spitalul Mangalia, în plin sezon estival

Published

on

În plin sezon estival, se înregistrează o creștere a numărului de pacienți care se prezintă în Compartimentul Primiri Urgențe, din cadrul Spitalului municipal Mangalia. Astfel, la CPU, există câte 3000 de prezentări/lună, în condițiile în care în extrasezon numărul prezentărilor este de aproximativ 1000/lună.

Cei care au nevoie de îngrijiri de specialitate sunt, în general, turiștii, care se află în vacanță, pe litoral. Aceștia se prezintă cu dureri abdominale, vărsături, stări febrile, insolații sau răceli de sezon.

”Cele mai frecvente simptomatologii ale pacienților care se prezintă la CPU, pe durata verii, sunt cele legate de patologii ale tubului digestiv, arsuri solare, accidente de submersie, insolații sau înțepături de insecte, plăgi tăiate, etc. Deși volumul de muncă este mai mare în aceste luni, angajații spitalului nostru acordă îngrijiri medicale tuturor pacienților care se adresează spitalului. Cei mai mulți pacienți sunt tratați în regim de spitalizare de zi și mai puțin în spitalizarea continuă. Linia de gardă în Compartimentul Urgențe funcționează non-stop, la capacitate maximă.”, a precizat ALINA DAN, manager-ul Spitalului Mangalia

Tot în această vară, au fost rezervate 25 de paturi destinate patologiilor COVID-19. În prezent, la unitatea medicală din sudul județului Constanța, nu au mai fost diagnosticate persoane cu COVID-19, incidența îmbolnăvirilor fiind de câteva săptămâni, de 0,00%.

sursa foto: mangalia.ro

Continue Reading

Actualitate

1.000 de medicamente esențiale, decontate 100%

Published

on

Ministrul Sănătății a semnat ordinul care aprobă lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România. Aceasta conține 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe. Pe listă se regăsesc medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum și pentru bolile endocrine.

Medicamentele cuprinse în ordin se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ordinul cu lista de 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie a.c.

 

Continue Reading

Actualitate

O nouă tranșă de Pfizer

Published

on

O nouă tranşă de vaccin de la compania Pfizer/BioNTech, care constă în 662.220 doze, a ajuns în prima zi a acestei săptămâni pe aeroportul din Otopeni. Transportul către centrul de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

Până în prezent, România a recepţionat 16.596.629 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 7.269.098 au fost utilizate pentru imunizarea populaţiei.

De asemenea, aproape 4,9 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19, până în prezent, în ţara noastră. Dintre acestea, 4,7 milioane au schema de imunizare completă. Din 27 decembrie 2020 şi până la 15 iulie 2021, au fost administrate 9.185.754 de doze de ser împotriva coronavirusului.

În judeţul Constanţa, pe lângă centrele de vaccinare fixe, din oraşe, echipele mobile au intensificat acţiunile în zonele mai îndepărate, în mediul rural, acolo unde accesul este mai dificil, iar conducerea DSP Constanța face apel la locuitori să înțeleagă importanța vaccinului și să se imunizeze în continuare pentru că „lupta din spitale s-a mutat în centrele de vaccinare”.

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222