Connect with us

Sanatate

Importanța nutriției în diabet

Published

on

Vestea diagnosticării cu diabet poate speria pe oricine, întrucât este vorba de o afecţiune pe viaţă.

Zeci de milioane de oameni suferă de diabet, iar conform cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu această afecţiune ar putea ajunge la 360 de milioane până în 2030.

Pentru cei care au fost recent diagnosticaţi cu diabet acomodarea cu un nou stil de viaţă poate fi foarte dificilă la început, dar pacienţii cu diabet pot avea o viaţă normală, dacă îşi formează obiceiuri sănătoase şi învaţă astfel să-şi controleze afecţiunea.

Iar ca să mănânci sănătos trebuie să ai grijă să nu-ţi lipsească principiile nutritive de bază, să respecţi programul de mese şi de gustări şi să eviţi cât poţi de mult alimentele care îţi cresc brusc glicemia.

Sarea în bucate este o plăcere, dar şi o problemă atunci când este depăşit consumul zilnic de 5 grame pe zi. Excesul creşte riscul de boli cardiovasculare.

De ce sunt importante cerealele în alimentaţie?

Raţiunile sunt simple: cerealele hrănesc, sunt săţioase, au vitamine, minerale şi fibre, nutrienţi de care organismul nu se poate lipsi pentru a funcţiona corect. Necesarul zilnic de fibre este 20-30 de grame.

Însă la ora actuală, cerealele sunt reprezentate în alimentaţie de produsele pe bază de făină albă, obţinută din grâu, iar aceasta nu mai prezintă toate proprietăţile bobului integral. În plus, abuzul de dulciuri făinoase, a dus la creşterea riscului de obezitate ceea ce face ca nutriţioniştii să recomande în special cerealele integrale în alimentaţie.

În prepararea cerealelor integrale se folosesc boabele în întregime, adică păstrându-se cele trei părţi ale sale: germenul, membrana interioară şi cea exterioară. Astfel beneficiem de întreaga lor valoare nutritivă, ceea ce înseamnă un conţinut mai mare de minerale esenţiale, vitamine, antioxidanţi şi fibre. Precum se ştie fibrele insolubile ajută la o bună digestie, iar fibrele solubile la scăderea colesterolului.

De ce sunt importante grăsimile?

Alături de proteine şi carbohidraţi, grăsimile fac parte din nutrienţii esenţiali necesari menţinerii sănătăţii şi prevenirii îmbolnăvirilor grave.

Rolul grăsimilor în organism este unul complex: în primul rând, protejează organele, reprezintă rezerve de energie şi ajută proteinele să-şi facă treaba în corp. În plus, în grăsimi sunt stocate vitaminele liposolubile A, D, E si K.

Însă dincolo de beneficiile grăsimilor, trebuie să fii atent să optezi preponderent pentru grăsimile sănătoase. Dacă nu le poţi evita pe cele nesănătoase, măcar consumă-le în cantităţi mici. Însă orice tip de grăsime ai avea în farfurie, ai grijă la calorii, pentru că un gram de grăsime are 9 calorii, faţă de proteine şi carbohidraţi care au cam 4 calorii pe gram.

Care este necesarul zilnic de grăsimi?

Grăsimile trebuie să reprezinte 30 la sută din necesarul alimentar zilnic. Dintre acestea, maximum 10 la sută trebuie să fie grăsimi saturate, mai puţin de 10 la sută grăsimi polinesaturate şi mai mult de 10 la sută grăsimi mononesaturate şi acizi graşi Omega 3.

De ce sunt importante proteinele?

O grupă importantă de alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic o reprezintă proteinele. Fără proteine, organismul uman nu poate funcţiona. Proteinele sunt elemente de bază pentru funcţionarea celulelor, ţesuturilor şi organelor, sunt implicate în diverse procese din organism cum sunt formarea anticorpilor, enzimelor şi hormonilor. Cu alte cuvinte, sunt vitale, mai ales, că există studii care demonstrează că un consum optim de proteine contribuie la menţinerea sub control a glicemiei.

Care este necesarul zilnic de proteine?

Dacă la copii, necesarul de proteine reprezintă între 15 şi 20 la sută din necesarul alimentar zilnic, la persoanele adulte, necesarul este de 10 -15 la sută sau de 0,8 g/kilogram corp.

Sanatate

1321 de persoane s-au vaccinat împotriva Covid-19, în cadrul maratonului de la Constanța

Published

on

În cele trei zile, atât constănțenii cât și turiștii prezenți pe litoral s-au putut prezenta fără programare la centrele de vaccinare din incinta centrelor comerciale participante:

VIVO Constanța (Bulevardul Aurel Vlaicu 220) – 366 de persoane

City Park Mall (Bulevardul Alexandru Lăpușneanu 116C)- 552 de persoane

Centrul Comercial Tom (Bulevardul Tomis 391) – 168 de persoane

Auchan City (Șoseaua Mangaliei 195A) – 151 de persoane

De asemenea, la centrul de vaccinare amenajat pe faleza Cazinoului din Constanța s-au imunizat sâmbătă 84 de persoane.

Vaccinare s-a făcut cu vaccinul Pfizer iar personalul medical a provenit de la cel mai mare centru de vaccinare din județ, cel de la Pavilionul Expozițional.

Organizatorii acestui maraton au fost: Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială, Direcția de Sănătate Publică Constanța, Instituția Prefectului Constanța, Consiliul Județean Constanța, cu sprijinul tuturor centrelor comerciale partenere.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Actualitate

VENI, VIDI, VICI… pe faleza Cazinoului din Constanța

Published

on

Mâine, 15 mai, între orele 10:00 şi 18:00, dacă vă plimbaţi pe faleza Cazinoului puteţi îmbina plăcutul cu utilul. Veţi putea să vă vaccinaţi împotriva Covid-19 și să vă testaţi pentru Hepatita C.

Imunizarea se va face cu vaccinul Pfizer și va fi asigurată de o echipă mobilă de la cel mai mare centru de vaccinare din județ, cel de la Pavilionul Expozițional Constanța.

Evenimentul își propune să vină și în sprijinul pacienților cu hepatita C încă nediagnosticați, şi să reducă povara pe care această afecțiune o reprezintă, prin testare, diagnostic, tratament antiviral şi vindecare. Testarea se va realiza cu teste rapide de diagnostic.

Acest ,,maraton” al vaccinării şi testării este organizat de: Direcția de Sănătate Publică Constanța, Instituția Prefectului Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Consiliului Județean Constanța și Asociația Română pentru Boli Hepatice.

Continue Reading

Actualitate

Musulmanii sărbătoresc pe 13 mai Ramazan Bayram

Published

on

După o lună de post şi rugăciune, credincioşii musulmani vor sărbători, începând de joi, 13 mai 2021, timp de trei zile, Ramazan Bayram-ul. Sărbătoarea marchează sfârșitul Lunii Sfinte Ramazan, lună în care credincioșii au postit, au dedicat cea mai mare parte a timpului rugăciunii și s-au primenit sufletește prin recitarea Coranului cel Sfânt și căință.

Urmează trei zile de sărbătoare, pe care, musulmanii, sunt obișnuiți să le petreacă alături de familie și de prieteni, de pe mese fiind nelipsite delicioasele preparate și tradiționalele dulciuri specifice acestei sărbători, la loc de cinste fiind bacalavalele. Trebuie să conștientizăm, însă, că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar pericolul infectării ne paște cel mai tare în mediile aglomerate. Din acest motiv, se face apel ca și în cele trei zile de sărbătoare să respectăm măsurile impuse și aplicate tocmai pentru binele nostru și al celor din jur, respectiv păstrarea distanței fizice, evitarea aglomerației și purtarea măștii.

O altă dovadă de unitate este, în aceste vremuri greu încercate de pandemia de COVID-19, vaccinarea.

Ramazan Bayram-ul este a doua sărbătoare importantă a Islamului, alături de Kurban Bayram. În dimineața primei zile de Ramazan Bayram, în geamii se va oficia slujba specifică acestei sărbători, după care membrii familiilor merg la cimitir pentru a-și pomeni rudele trecute la cele veșnice, iar mai apoi, copiii vor merge cu colindul din casă în casă.

Muftiul Muurat Iusuf va oficia mâine dimineață slujba de Ramazan Bayram, începând cu ora 06:17 la Geamia Hunchiar din Municipiul Constanța.

De asemenea, muftiul Muurat Iusuf transmite prin intermediul acestui comunicat de presă, tuturor credincioșilor musulmani din România, gânduri alese, sănătate, liniște și implinire sufletească, alături de tradiționalul:

Ramazan Bayram Fericit!

Ramazan Bayramî Qayîrlî bolsîn!

Ramazan Bayramı hayırlı olsun!

Eid Al-Fitr Mubarak!

 

 

Continue Reading

Sanatate

Ministerul Sănătății a aprobat testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19

Published

on

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.
Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni.
Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătății, și care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.
Farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării. Serviciul de testare se va desfăşura în condiţiile legii.
În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor.
În privința organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei.

Continue Reading

Curtea Brancoveneasca

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222