Connect with us

Cultura/Educatie

Grigore Kiazim – un simbol dobrogean, un artist desăvârşit, un om de excepţie

Published

on

Despre Grigore Kiazim, cel mai renumit rapsod popular din Dobrogea se pot spune multe. Iar dacă îi întrebi pe localnicii din Măcin, localitatea natală a marelui maestru, vor fi numai lucruri bune. Anul acesta, cu ocazia Festivalului “In Memoriam Grigore Kiazim”, am stat de vorbă cu domnul Daniel Gândac, directorul Casei de Cultură din Măcin, dar şi cu domnul Nicolae Topoleanu, primarul localităţii. Căci am vrut să aflăm cum a decurs cariera artistică a maestrului Kiazim, cum şi-a petrecut anii tinereţii şi cum a reuşit să aducă Măcinul pe harta artistică şi culturală a ţării.

Daniel Gândac, director Casa de Cultură Măcin

Reporter: Grigore Kiazim s-a născut în anul 1913 în localitatea Măcin din judeţul Tulcea. La vârsta de 18 ani a plecat la Bucureşti, având un singur ţel – consacrarea. A cântat şase ani cu Orchestra Iancu Constantinescu, apoi cu renumitul lăutar Costică Dură. Cum au fost aceşti primi ani de activitate ai tânărului artist?

Daniel Gândac, director Casa de Cultură Măcin: Primii ani i-a dedicat localităţii natale care l-a consacrat, apoi la vârsta de 24 de ani susţine examenul pentru activitatea sa în Orchestra Radiodifuziunii Române şi obţine calificativul maxim. Atunci, preşedintele juriului era maestrul Theodor Rogalski.

R: A colaborat preţ de mai bine de cinci decenii cu Radiodifuziunea şi Televiziunea Română. Cum au decurs aceşti ani pentru Grigore Kiazim?

D.G.:  Aceşti ani au fost extrem de încărcaţi, colaborarea constând atât în înregistrări, în filmări concerte în ţară şi nu cred că a existat oraş din ţara noastră în care să nu fi susţinut măcar un concert. Totodată, turnee în străinătate, în ţări precum China, Vietnam, Japonia şi altele. Prin acestea se caracterizează această activitate de 50 de ani. Este o mare performanţă!

R: În activitatea sa, Grigore Kiazim a cântat sub bagheta unor renumiţi dirijori şi aş vrea să ne amintiţi o parte dintre aceştia.

D.G.: Întâi de toate, Paraschiv Oprea, un mare dirijor, alături şi de solişti şi artişti valoroşi ai ţării noastre, precum Marcel Budală, Irina Loghin, dar şi alţi artişti de seamă ai folclorului românesc.

R: Cum a reuşit Kiazim să se impună cu mandolina în muzica populară?

D.G.: Mandolina, până la Kiazim, era un instrument oarecum obscur pentru ţara noastră, fiind un instrument de origine orientală, la fel ca şi celelalte două instrumente care l-au propulsat şi l-au consacrat: banjo şi cobza. În ceea ce priveşte cobza, pot să spun că maestrul Kiazim este primul interpret care a adus un instrument de acompaniament la rangul unui instrument solistic. Aşa cum maestrul Iordache a făcut din ţambal un instrument solistic, aşa maestrul Kiazim a făcut din cobză un instrument solistic, ea fiind, de fapt, un instrument de acompaniament. Revenind, pot spune că manolina a fost dragostea maestrului Kiazim, fapt pentru care i-a acordat cea mai mare atenţie, dânsul ştiind totodată şi chitară, şi banjo, dar fiecare instrument avea particularităţile sale în melodiile pe care le interpreta. Maestrul Kiazim a avut un repertoriu bogat, din repertoriul românesc, dar şi din cel turcesc. Creaţii precum „Mergând spre Uskudar”, o piesă care se cântă şi acum în Turcia. De asemenea, „Sârba Îndrăcită”, o altă piesă consacrată. Per total, în activitatea sa artistică, maestrul Kiazim a lansat peste 40 de discuri.

R: Maestrul Kiazim avea un program foarte strict în privinţa repetiţiilor şi nu numai.

D.G.: Da, aşa ştiu şi eu din spusele domnului Bayar Kiazim. Şi îmi permit să amintesc că dânsul a fost directorul Casei de Cultură din 1986 până în 2002. Domnul Bayar Kiazim a şi inaugurat, a dezvoltat şi promovat Festivalul “In memorial Grigore Kiazim”, prima ediţie fiind o manifestare locală, apoi a avut un caracter de festival-concurs naţional, pentru ca în ultimele cinci ediţii, să aibă o culoare internaţională.

R: Cum era văzut Grigore Kiazim în Măcin, aici în localitatea sa natală?

D.G.: Vă pot răspunde la această întrebare din punctul meu de vedere. Eram destul de mic pe vremea aceea, dar îmi amintesc că nu exista chef la mine în familie sau petrecere, eveniment care să nu fie însoţit de unul din discurile lui Grigore Kiazim. Acele viniluri clasice pe care se regăseau 4 piese, câte două pe o faţă. Apoi, din spusele bătrânilor, dânsul venea aici în Măcin ori de câte ori avea vreun concert în apropiere; la Galaţi, Tulcea, Constanţa. Seara, „trăgea” acasă, în locul natal şi petreceau până în zori.

R: Ştim că s-a stins din viaţă într-o zi din luna iunie, în 1989. Vă amintiţi acea zi?

D.G.: Aşa este. Şi-mi amintesc că mama mi-a dat această veste. A fost o veste teribilă pentru toţi localnicii din Măcin. Astfel, în prezent, îi cinstim numele prin acest festival – „In memoriam Grigore Kiazim”.

Nicolae Topoleanu, primar Măcin

Reporter: Ce a însemnat Grigore Kiazim, omul şi artistul, pentru oraşul Măcin?

Nicolae Topoleanu: Grigore Kiazim, pentru oraşul Măcin, a fost, este şi va fi o stea care străluceşte şi ne menţine acolo sus, unde Măcinul îşi are un loc aparte în cultura muzicii populare. Grigore Kiazim, cel mai mare rapsod dobrogean, pentru noi a fost un pion pe care l-au mutat şi alţii, ca să zic aşa, pe tabla de şah. Şi aici pot să-i amintesc pe membrii familiei, care au continuat tradiţia pe care au moştenit-o de la Grigore Kiazim şi au continuat astfel cântecul cobzei, atât pe scena Casei de Cultură „Grigore Kiazim”, cât şi pe scenele mari ale României.

R: Ştim că era foarte ataşat de locurile sale natale. Ori de câte ori avea ocazia, revenea aici, la Măcin. Cum era el văzut de localnici?

N.T.: Din poveştile bătrânilor, vă pot spune că a fost bine primit tot timpul şi a fost comparat cu marii rapsozi ai ţării. Un om de care măcinenii sunt mândri. Tot timpul auzeai: “I-auzi, cum cântă Lambru la acordeon, aşa cântă Grigore al nostru la cobză!”

R: Care este piesa dvs. de suflet din repertoriul maestrului Grigore Kiazim?

N.T.: Aş spune „Sârba de la Măcin”, negreşit! Şi „Hora de la Clejani”. Dar „Sârba de la Măcin” o dansăm cu drag de fiecare dată… şi cu picioarele, şi cu sufletul. Şi aşa cum „arborele genealogic Kiazim” a mers pe muzică, noi măcinenii vrem să ducem dansul mai departe. Sper ca toţi localnicii să îşi înveţe „Sârba de la Măcin”, pentru a duce tradiţia mai departe.

R: Şi o ultimă întrebare. De ce ar trebui constănţenii să viziteze Măcinul?

N.T.: Măcinul este un orăşel de provincie, aşezat între Dunăre şi Munţii Măcinului, într-un cadru pitoresc, este un orăşel cochet care a meritat să fie cântat de către Grigore Kiazim, un oraş cu multe bogăţii naturale. O plimbare pe Dunăre este recomandată, o excursie în Munţii Măcinului, o degustare la Crama Dobrogeană şi, de ce nu, o vizită la Primărie. Sunt numeroase posibilităţi pe care le au la dispoziţie cei care ajung aici.

Cultura/Educatie

Eveniment cultural unic pentru județul Constanța

Published

on

Evenimentul cultural „Maria, Regina României, gânduri către țară”, organizat de Lions Club Carsium-Hârșova, în parteneriat cu Lions Club Constanța, care va avea loc pe data de 28 Martie.

Evenimentul, unic pentru județul Constanța, se concentrează pe texte din Memoriile și Jurnalele Reginei Maria, iar vocea, baritonul, vioara și pianul vor îmbina armonios muzica și poezia. Vom avea bucuria de a urmări actori și artiști de excepție, recunoscuți la nivel internațional, precum Roxana Lupu, Nicholas Lupu, Alex Penescu, Daniel Mihai și Anta Agavriloae, care vor da viață povestirilor regale.

La finalul spectacolului, Lions Club Carsium-Hârșova va acorda un premiu de excelență unui copil special din orașul Hârșova, care s-a remarcat prin rezultate excelente la învățătură. Această recunoaștere va fi o ocazie de a-i onora și celebra alături de dumneavoastră munca depusă, încurajând, în același timp, toți copiii să își urmeze visurile și să depășească orice obstacol.

Acest spectacol deosebit are loc pentru prima dată în județul Constanța. Accesul în cadrul evenimentului se face în mod gratuit, fără bilete, în limita locurilor disponibile, însă donațiile participanților vor contribui la bursa de excelență pe care ne propunem să o acordăm și ne ajută enorm în demersurile noastre de a promova cultura și educația de calitate.

Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța, pe data de 28 Martie, la ora 18.30.

Continue Reading

Actualitate

Editura Contra Mundum lansează antologia ,,Poveștiri Rusești de Paști”

Published

on

Editura Contra Mundum lansează joi, 30 martie, antologia Poveștiri Rusești de Paști, în prezența Părintelui Ilarion Dan. Evenimentul va avea loc la Curtea Brâncovenească (strada Vasile Lupu, nr. 43-45, din Constanța) începând cu orele 18:00.

Volumul lansat de editura Contra Mundum conține o antologie unică a celor mai frumoase povești de Paști aparținând marilor scriitori ruși precum Feodor Dostoievski, Nikolai Leskov, Anton Cehov sau Alexandr Kuprin.

Volumul cuprinde și evocări tulburătoare ale Paștelui în închisorile comuniste, amintiri mișcătoare ale felului în care se trăia Paștele în vremea ultimului țar, scrise de autori precum Vasilii Nikiforov-Volgin, alături de scrieri în premieră ale Marinei Țvetaeva sau Zinaida Ghippius, toate într-un volum unic și de neratat pentru cei care iubesc literatura clasică rusă.

Contra Mundum este o editură de orientare conservatoare care și-a asumat lansarea pe piața românească a cărților care vin în opoziție cu „mainstream”-ul, cu „spiritul vremii”. Cititorii vor găsi, printre altele, volume de gândire conservatoare, în colecția „Reacționarii” (G.K. Chesterton, Theodore Dalrymple, Joseph Sobran sau Rod Dreher), dar și manuale școlare clasice pentru părinții care vor să-și formeze copiii mai bine decât o face sistemul educațional actual.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Atelier de tradiții și obiceiuri, organizat de UDTR Constanța

Published

on

Dacă pe timpuri şezătorile se făceau pe la casele gospodarilor, mai des în zilele de iarnă, unde se adunau fetele să-şi arate măiestria mâinilor dibace la împletit şi croşetat, azi Uniunea Democrată Turcă din România – Sucursala Constanta a fost gazda atelierului de tradiții şi obiceiuri.
Aşa ori altfel, încearcăm să păstram tradiţia şi să o promovăm. La atelierul organizat astăzi, au fost prezentate confecționarea plăpumilor, măiestria împletitului, cusutul mărgelelor a croşetatului, pană la pasiunea de a tricota păpuşi. Odată ce s-a păşit în sediul sucursalei,aveai impresia că ai intrat într-o lume de basm. S-a participat la o activitate creativă care a trezit amintiri frumoase din zilele tinereţii.
Atelierul a fost organizat de Sucursala Constanta în colaborare cu Comisia de cultură ,prof.Serin Turkoğlu, Comisia de Tineret “M. K. Atatürk”, precum şi de coordonator activităţi de patrimoniu etnofolcloric, prof. Melek Osman.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Rezultate bune obținute de elevii Comunității Elene “Elpis” din Constanța la etapa județeană a Olimpiadei de Limbă Neogreacă

Published

on

Felicitări pentru rezultatele bune obținute de elevii Comunității Elene “Elpis” din Constanța la etapa județeană a Olimpiadei de Limbă Neogreacă, desfășurată pe data de 11 martie 2023.
Felicitări și cadrelor didactice Eleni Guriotis si Angelica Opaiț pentru pregătirea acestor elevi minunați.
Participanții au fost :
A1 Gimnaziu
Irene Julia Mircea- clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială Nr. 30 ” Gheorghe Ţiţeica” Constanţa
Sara- Violeta Tudor- clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 37 Constanţa
A2
Naomi Laura Badeliţă- clasa a XI-a, Liceul Teoretic “Traian”
Ana- Maria Monea- clasa a XI-a, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Sophia Ana Teodoru- clasa a XII-a, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” Constanţa
Erin Curti- clasa a IX-a, Liceul Teoretic “Ovidius” Constanţa
Patricia- Nicole Tudor- clasa a XI-a, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Georges Alexandru Teodoru- clasa a XI-a, Liceul Teoretic “George Călinescu” Constanţa
Charalampos Chalkiadakis- clasa a XII-a, Colegiul Naţional “Carol I”
B2
Georgios Papalexandrou- clasa a XII-a, Coleiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Avem un lot puternic, copii de excepție ce sigur ne vor aduce rezultate, și vor ridica acest oraș minunat prin efortul lor. Succes tuturor elevilor calificați la etapa Națională ce va avea loc la începutul lunii aprilie în Constanța.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222