Connect with us

Actualitate

Ghid pentru scrutinul de duminică,26 mai 2019

Published

on

Duminică, 26 mai 2019, alegătorii români sunt chemați la urne pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul pe justiție convocat de președintele României. In secția de votare vor fi fi 3 urne de vot, câte una pentru fiecare buletin de vot, unul pentru europarlamentare și câte unul pentru fiecare dintre întrebările referendumului. Autoritatea Electorală Permanentă a făcut public un îndrumar pentru scrutinul de duminică.

Două tipuri de scrutin în aceeași zi. Cum procedăm la vot?
  • Alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în același interval de timp, între orele 7:00 și 21:00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate – unul pentru alegerile europarlamentare și câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului.
  • În secția de votare sunt instalate 3 urne de vot, câte una pentru fiecare buletin de vot. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea specifică nu atrage după sine nulitatea votului.
  • Alegătorul poate să voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amândouă.
  • Prezentați operatorului de calculator actul de identitate și precizați pentru ce tip de scrutin doriți să votați.
  • Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.
  • Pe actul de identitate vi se va aplica o singură dată ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un singur timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.
Alegerile pentru Parlamentul European
Informații generale
În data de 26 mai 2019, alegem 33 de membri din România pentru Parlamentul European, unul în plus față de alegerile din 2014, conform Deciziei (UE) 2018/937 a Consiliului European din 28 iunie 2018 de stabilire a componenței Parlamentului European).
Mandatul membrilor din România în Parlamentul European este de 5 ani.
Membrii din România în Parlamentul European se aleg pe bază de scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, şi pe bază de candidaturi independente.
Pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, teritoriul României constituie o singură circumscripţie electorală.
Cine are drept de vot?
Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membrii din România în Parlamentul European.
Au drept de vot și cetățenii comunitari care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanții României în Parlamentul European.
Unde puteți vota?
  • Alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente.
  • Alegătorii arondați la o secție de votare NU își pot exercita dreptul de vot la o altă secție de votare din aceeași unitate administrativ-teritorială. Președintele biroului electoral al secției de votare va îndruma alegătorul să voteze la secția de votare la care este arondat.
  • Cetățeanul care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate.
  • Alegătorii care se află în străinătate în ziua votării pot vota în secțiile de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate. MAE poate organiza, cu acordul autorităților străine, secții de votare și în afara secțiilor de votare menționate mai sus.

 

Sursa: Autoritatea Electorală Permanentă

Actualitate

Un student al Facultății de Drept și Științe Administrative a câștigat concursul de lucrări științifice din cadrul Congresului internațional al executorilor judecătorești din Brazilia

Published

on

Marius Gabriel Păun, student în anul IV la Facultatea de Drept și Științe Administrative (FDSA) a Universității Ovidius din Constanța (UOC), este câștigătorul concursului de lucrări științifice din cadrul celei de-a 25-a ediții a Congresului internațional al executorilor judecătorești, organizat de Uniunea Internațională a Executorilor Judecătorești (UIHJ), în perioada 7 – 10 mai 2024, la Rio de Janeiro, în Brazilia.

„Rezultatul obținut de Marius Gabriel Păun este unul cu atât mai important, cu cât, alături de lucrarea studentului nostru, în cadrul competiției au fost înscrise alte 14 cercetări realizate de doctoranzi, masteranzi și un student de la universități din Liege, Toulon, Nisa și Toulouse”, precizează prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, decanul FDSA.

Lucrarea realizată de studentul FDSA, cu titlul „Disciplina digitală: menținerea integrității etice în implicarea executorului judecătoresc cu noile tehnologii”, a fost desemnată câștigătoare de către un juriu din care au făcut parte profesori universitari, dar și reprezentanții conducerii UIHJ, prin Marc Schmitz, președinte, și Patrick Gielen, secretar general.

Congresul internațional al executorilor judecătorești este organizat o dată la trei ani de către Uniunea Internațională a Executorilor Judecătorești, una dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul juridic, din care fac parte 103 asociații membre din 98 de țări aflate pe cinci continente.

Continue Reading

Actualitate

Poliția locală a făcut o captură record de droguri

Published

on

Pe intreaga perioadă a “minivacantei”, polițiștii locali din cadrul Direcției generale poliția locală Constanța au fost la datorie cu intreg efectivul.

Aceștia au desfășurat activități specifice pentru fluidizarea traficului, menținerea ordinii si liniștii publice, menținerea curăteniei orașului, dar si pe celelalte paliere stabilite de legislatia în vigoare pe toată raza municipiului Constanta, cât și în stațiunea Mamaia.

Cu această ocazie au fost intensificate și activitățile pe linia consumului și traficului de substanțe interzise, astfel polițistii locali din cadrul Serviciului de intervenții au depistat 12 persoane, cetățeni români și străini, ce dețineau asupra lor, atât pentru consumul propriu cât și pentru efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive/psihotrope din categoria drogurilor de risc și mare risc, 10 pastile de diferite culori, 27 pliculețe/pachete ce conțineau o substanță sub formă de pulbere albă, 12 pliculețe/pachete ce conțineau o substanță sub formă de cristale, 2 pachete ce conțineau o materie vegetală, uscată, mărunțită, de culoare verzuie, 10 g de ciuperci, 3 g pulbere de amfetamină și cofeină, 3 g pulbere MDMA, 100 de capsule având în conținut diferite substanțe (2C-I, methoxetamine, 2C-B), 3 g pulbere de ketamina, 2 g rezina de canabis și 10 g de canabis.

Persoanele depistate au fost conduse la sediul Direcției generale poliția locală Constanța pentru  întocmirea documentației specifice, ce a fost predată, împreună cu acestea și bunurile indisponibilizate, pe baza de proces verbal, lucrătorilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, în vederea continuării cercetărilor.

De asemenea, în aceeași perioadă a fost depistată și o persoană, cetățean străin, în timp ce deținea, în vederea comercializării, tuburi de N2O, fapt pentru care împotriva sa au fost dispuse atât măsura sancționării contravenționale pentru nerespectarea prevederilor HCL nr. 261/2023, cât și măsura complementară de confiscare a unui număr total de 50 tuburi N2O, având gramaje diferite.

Apreciem spriritul civic de care dau dovadă cetățenii și îi rugăm să ne semnaleze în continuare orice fapte care contravin legislației in vigoare la numerele de telefon 0241.484.205 și 0341.922 ori pe adresa de e-mail: politia.locala@primaria-constanta.ro.

Continue Reading

Actualitate

Atenție, se oprește apa în Stațiunile Neptun și Olimp!

Published

on

La nivelul sistemului de alimentare cu apă din Stațiunile Neptun și Olimp (municipiul Mangalia), se vor executa lucrări de racordare la sistemul centralizat a noilor conducte de alimentare cu apă. Pentru realizarea acestor operațiuni, se va întrerupe furnizarea apei potabile marți – 14 mai 2024, în intervalul orar 08.00 – 18.00.

 Vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din stațiunile Neptun și Olimp.  

Investiția face parte din Contractul de Lucrări – CL17 “Rețele apă și canalizare Mangalia Nord și Stațiuni”, în valoare de aproximativ 29 mil. lei, derulat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

 Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție ale constructorului vor face tot posibilul pentru finalizarea intervențiilor și reluarea furnizării apei potabile în timp operativ.

Totodată, rugăm utilizatorii afectați de aceste lucrări să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.

Amintim consumatorilor că investițiile pentru modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă sunt efectuate în beneficiul lor pe termen lung și vizează asigurarea unor servicii ireproșabile și implicit creșterea calității vieții.

Prin implementarea acestora se realizează îmbunătățirea capacității de transport și distribuție a apei potabile, asigurarea debitului de alimentare și a calității apei, reducerea pierderilor în rețeaua de distribuție, siguranța și continuitatea furnizării serviciilor.

Continue Reading

Actualitate

Misiunile de weekend ale jandarmilor constănțeni

Published

on

În perioada 10 – 12 mai a.c., jandarmii constănțeni vor asigura măsurile de ordine publică pentru o serie de evenimente sportive, cultural- artistice, comemorative și religioase care au loc în județul Constanţa.

Astfel, vom asigura ordinea și liniștea publică pentru următoarele evenimente:

– Procesiunea religioasă realizată cu prilejul sărbătoririi ”Izvorului Tămăduirii” la Mânăstirea Crucea din localitatea Crucea;

– Ceremonia militară și religioasă organizată cu ocazia comemorării ”Zilei Independenței României”;

– ”Parada Steagurilor – Escape to Vama Veche” și ”Colour Battle”, evenimente de divertisment organizate în data de 10.05.2024 în Vama Veche;

– ”Park and Party”, eveniment automobilistic și cultural artistic organizat în data de 10.05.2024 în parcarea de lângă Plaja Modern din municipiul Constanța;

– meciul de rugby dintre echipele C.S.M. Constanța și CSU Alba Iulia, , meci care are loc sâmbătă, 11.05.2024, la orele 11.00 pe stadionul ”Callatis” din municipiul Mangalia;

– competiția sportivă de lupte tradiționale tătărești – ”Kures”, organizată sâmbătă, începând cu ora 15:00 pe stadionul ”Iftimie Ilisei” din Medgidia;

– partida de handbal masculin dintre echipele C.S. Medgida – C.S. Odorheiul Secuiesc, care are loc sâmbătă, începând cu ora 17:00, la Sala Sporturilor „Iftimie Ilisei” din Medgidia;

  • meciul de fotbal feminin din cadrul Campionatului Național de Fotbal Feminin dintre echipele C.V. Farul Constanța – A.S. F.C. Universitatea Cluj, organizat duminică, 12.05.2024, începând cu ora 13:00, pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv Academia Gheorghe Hagi;
  • partida de baschet masculin, din cadrul Ligii Naționale, dintre echipeleS.M. Constanța și C.S. Rapid București, disputată începând cu ora 17:00 la Sala Sporturilor „Simona Amânar” din municipiul Constanța;

Le recomandăm tuturor participanților la evenimentele enumerate să respecte normele legale și pe cele impuse de organizatori, să acorde o atenție sporită copiilor și să aibă grijă de bunurile personale.

Jandarmii constănțeni vor participa şi în acest weekend, alături de colegii poliţişti, la acțiunile derulate pentru prevenirea şi combaterea unor situații de risc și menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

În cazul apariţiei unor fapte de natură a tulbura ordinea şi liniştea publică, îi rugăm pe cetăţeni să ne semnaleze imediat aceste aspecte, direct sau la numărul unic de urgenţe 112.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222