Connect with us

Sanatate

Fructele de mare, o „escapadă” din rutina culinară

Published

on

Pe cât par de sofisticate, pe atât de simplu se pregătesc. Ba mai mult sunt şi o sursă de proteine de calitate, după cum spun specialiştii în nutriţie. Fructele de mare sunt, fără doar şi poate, un deliciu. Chiar dacă preţul este un pic cam mare, cel puţin din când în când ne putem permite câte o mică „escapadă” din rutina culinară. Astfel, o porţie de fructe de mare la tigaie poate impresiona familia ori eventualii oaspeţi. În materialul următor vă vom arăta și beneficiile consumului de creveți, stridii, scoici, midii și caracatițe, cele mai des consumate fructe de mare.

BENEFICIILE CREVEȚILOR

 • stimulează sistemul imunitar, mențin sănătatea sistemului osos și muscular, prin conținutul de fier;
 • ajută la inhibarea celulelor cancerigene din colon și rect, datorită conținutului de seleniu;
 • reduc tensiunea arterială și ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular;
 • ajută creierul și sistemul cardiovascular mulțumită acizilor grași Omega 3;
 • au proprietăți antioxidante datorită astaxantinelor și a coenzimei Q

BENEFICIILE STRIDIILOR

 • reduc nivelul colesterolului rău din sânge;
 • reduc tensiunea arterială și îmbunătățesc circulația sângelui;
 • stimulează oxigenarea creierului, datorită conținutului de fier;
 • întăresc imunitatea, mulțumită vitaminelor C și E și a mineralelor cu proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii;
 • au un conținut mare de proteine

BENEFICIILE SCOICILOR

 • susțin sănătatea cardiovasculată datorită vitaminei B12;
 • întăresc sistemul imunitar și neutralizează acțiunea radicalilor liberi, datorită continutului mare de seleniu;
 • magneziul relaxează vasele de sânge și ajută în caz de hipertensiune;
 • au efecte benefice asupra aparatului urinar, stimulând diureza;
 • pot împiedica formarea tumorilor pentru că înmoaie țesuturile dure

BENEFICIILE MIDIILOR

 • îmbunătățesc sănătatea ficatului, datorită fosfatidelor;
 • mențin sănătatea inimii și a vaselor de sânge mulțumită acizilor grași esențiali;
 • grăsimile bune ajută la dezvoltarea creierului;
 • mențin sănătatea ochilor, fiind bogate în vitamina E;
 • pot ajuta la vindecarea durerilor gastrice

BENEFICIILE CARACATIȚELOR

 • îmbunătățesc sănătatea mintală datorită vitaminei B2;
 • ajută la producerea de insulină, anticorpi și hemogoblină, tot mulțumită acestei vitamine;
 • îmbunătățesc oxigenarea sângelui, mulțumită fierului;
 • întăresc sistemul imunitar și neutralizează acțiunea radicalilor liberi, datorită continutului mare de seleniu;
 • susțin funcțiile creierului, fiind bogate în fitamina B 12

Tu cât de des consumi fructe de mare? Care sunt preferatele tale?

sursa: cosmopolitan.ro

Sanatate

Echipă mobilă de vaccinare, la Cumpăna

Published

on

Vești bune pentru localnicii din Cumpăna. Cei care doresc să se vaccineze împotriva Covid-19, dar nu au posibilitatea de a se deplasa la centrul de vaccinare din localitate, au la dispoziție, începând din această săptămână, o echipă mobilă de vaccinare.

Pentru a veni în sprijinul celor care nu au posibilitatea de a merge la centrul de vaccinare din localitate, Primăria Cumpăna a dispus înființarea unei echipe mobile, care se va deplasa la casele localnicilor care doresc să își facă vaccinul împotriva virusului Sars-Cov 2. Echipa mobilă de vaccinare este constituită din medic, asistent medical şi un poliţist local.

“Subliniem: persoane nedeplasabile. Aceasta este dovedită de gradul de handicap, de actul medical pe care îl eliberează medicul de familie. Astfel, echipa mobilă s-a deplasat deja, într-o singură zi, la 30 de persoane nedeplasabile, fiind vaccinate în același timp și persoanele însoțitoare. Este o acțiune foarte bună, care vine în sprijinul locuitorilor, mai ales acelora aflați în nevoie.”, declară MARIANA GÂJU, primarul comunei Cumpăna

De asemenea, în perioada următoare, inspectorii de asistență socială din cadrul Primăriei Cumpăna vor actualiza lista persoanelor cu nevoi speciale, pentru a se asigura că toți cetățenii aflați în această situație vor beneficia de vaccin.

sursa foto: svz.de

Continue Reading

Sanatate

Navigatorii pot face rapelul mai repede

Published

on

Navigatorii vaccinați cu prima doză de Astra Zeneca pot efectua anticipat rapelul după doar 4 săptămâni, în cazul în care aceștia trebuie să plece în voiaj, spun specialiștii. Vaccinarea anticipată se face doar în cazuri excepționale și nu mai devreme de a 29-a zi, perioada minimă stabilită de producătorul vaccinului, conform prospectului.

În România, rapelul la Astra Zeneca se administrează la 56 de zile, respectiv, 8 săptămâni, însă, se pare că navigatorii îl pot efectua, mai repede, și anume, după 4 săptămâni, în cazul în care pleacă în voiaj. Conform prospectului vaccinului Astra Zeneca, a doua doză se poate efectua într-un interval de 4 – 8 săptămâni de la prima doză, așa cum a fost stabilit în România.

Conform specialiștilor pentru a beneficia de efectuarea rapelului anticipat, navigatorii trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare cu următoarele acte: adeverință de plecare în voiaj, bilete de avion și/sau contractul de ambarcare care să dovedească plecarea în voiaj înainte de data inițială programată pentru rapel, cerere pe propria răspundere prin care se solicită efectuarea anticipată a rapelului.

 

Continue Reading

Administratie/politica

Sesizare penală împotriva Ministerului Sănătăţii

Published

on

Corpul de Control al Prim-Ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății (MS) și la celelalte instituții, din subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea – Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat pentru că în data de 7 martie a.c , într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS), de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).

Context

Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori, singura condiție de acces este utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20 ianuarie a.c  INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV, pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: ,,monitorizare_minister”.

Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul menţionat, fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

 

 

 

Sursa: Guvernul României

Continue Reading

Actualitate

Se majorează alocaţia de hrană pentru pacienţii din spitale şi alte categorii de bolnavi

Published

on

Conform unei Hotărâri de Guvern, care se află în dezbatere publică, nivelul minim al alocaţiilor de hrană pentru bolnavi va fi de 16 lei/ zi /pacient.

În termen de 30 zile de la aprobarea hotărâri, unitățile sanitare vor avea obligația să afișeze pe site-ul propriu nivelul alocației de hrană stabilit de instituție și să transmită aceste informații Ministerului Sănătății.

Persoanele diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu, vor beneficia de o indemnizaţie lunară de hrană în cuantum de 16 lei /zi pentru adulți și 15 lei/zi pentru copii.

Pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, atât pentru bolnavii internaţi şi instituţionalizaţi, cât şi pentru cei din ambulatoriu, se vor acorda indemnizaţii lunare de hrană, în cuantum de 16 lei /zi  pentru adulți și 15 lei/zi pentru copii.

Propuneri privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro.

 

 

Sursa: Guvernul României

Continue Reading

Curtea Brancoveneasca

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta