Traficul de mărfuri contrafăcute, o problemă tot mai frecventă cu care se confruntă autorităţile din ţara noastră. În acest scop, reprezentanţii Asociaţiei pentru Combaterea Traficului Ilicit le-au vorbit elevilor de la malul mării despre traficul de mărfuri, în cadrul campaniei educaţionale „Fii tu! Fii original!” La evenimentul organizat cu sprijinul Prefecturii Constanţa au participat sute de elevi, cadre didactice, dar şi reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră şi ai Direcţiei Generale a Vămilor.
Peste 150 de elevi de la patru licee din Constanţa au avut ocazia să afle de la specialiştii Asociaţiei pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” o sumedenie de lucruri interesante şi deopotrivă importante în privinţa traficului cu produse contrafăcute.
“Pentru foarte multă vreme, atât contrafacerea cât şi contrabanda au fost privite ca nişte fenomene fără un pericol social deosebit, dar în ultimul timp, şi autorităţile şi-au dat seama că aceste fenomente sunt unele care generează pierderi, dar totodată pun în pericol siguranţa şi sănătatea consumatorului.”, declară DANIEL MĂRĂCINEANU, director executiv Asociaţia ACTIV
Rând pe rând, specialiştii ACTIV le-au prezentat adolescenţilor diferite exemple de produse contrafăcute şi i-au învăţat cum să distingă astfel de produse de cele originale, într-un mod interactiv ce a fost pe placut tuturor.
“Ne-a bucurat foarte mult reacţia copiilor care au fost extrem de interesaţi şi au răspuns întrebărilor noastre, o parte din ei au participat cu mult entuziasm la concurs, au dat dovadă că, iată, cunosc destul de multe lucruri vis-a-vis de ceea ce înseamnă contrafacere şi contrabandă şi suntem optimişti că ei vor lansa mai departe, printre prieteni, familie, mesajul nostru.”, declară DANIEL MĂRĂCINEANU, director executiv Asociaţia ACTIV
“Totul începe cu respectul de sine, aşa cum suntem noi obişnuiţi să spunem la Comisariat. Nu preţul este cel care dictează calitatea produsului şi nu neapărat publicitatea pe care o face operatorul economic pentru a-şi vinde produsele. E destul de greu de făcut diferenţa între produsele contrafăcute şi cele originale. Da, de aceea sugeram ca achiziţia să se facă poate la un preţ mai ridicat şi acest lucru ar trebui să ne atragă atenţia, pentru că acolo unde e vorba de un preţ mic, vorbim despre un produs contrafăcut.”, declară HORIA CONSTANTINESCU, comisar şef CJPC
Iar după lecţia predată, elevii au fost provocaţi la un concurs inedit, tocmai pentru a pune în practică toate cunoştinţele asimilate.
Şi asta nu a fost tot. Copiii au asistat şi la o demonstraţie a câinilor Poliţiei de Frontieră, în depistarea produselor contrafăcute.
Campania educaţională intitulată “Fii tu! Fii original!” va continua şi în alte oraşe mari din România, cu precădere în oraşele de la graniţa ţării noastre.