Connect with us

Actualitate

Festivalul Internațional Rodul Pământului, de la Cumpăna, a ajuns la cea de- a XVII-a ediție

Published

on

Cântec, joc și voie bună, la Cumpăna! Festivalul Rodul pământului, ajuns la cea de-a XVII-a ediție a reunit locuitorii comunei, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, producători locali și artiști, într-o atmosferă de sărbătoare.  Festivalul, deja de tradiție, este un eveniment dedicat pământului, gastronomiei românești și internaționale, bogăției etnografice și folclorice.

Un adevărat spectacol de culoare și bogăție multietnică a fost oferit de parada portului popular, momentul cu care, an de an, este deschis festivalul.  Privirile admirative ale trecătorilor s-au îndreptat către  tinerii artiști, membri ai ansamblurilor populare sau către micuții sportivi, înscriși la cluburile din Cumpăna. Pe stadionul din Cumpăna a fost sărbătoare. Pe scena special amenajată, au urcat rând pe rând ansambluri folclorice din Cumpăna, din județ dar și din țară, soliști și artiști celebri.

Avem ansambluri din Republica Moldova, din Ucraina. Este o bucurie să avem alături de noi ansambluri din țară, sunt șapte județe reprezentate la festival. Acestora li se adaugă alte 18 ansambluri din județul Constanța, numai într-o zi.  Asta pentru a pregăti atmosfera de bună dispoziție, a declarat edilul comunei, Mariana Gâju.

Nu au lipsit nici grătarele încinse, pe care au sfârâit fel de fel de delicase tradiționale. Pastramă, mici sau pește sunt doar câteva dintre bunătățile care îi îmbiau pe vizitatori să poposească la mese.

Femeile de etnie turcă și tătară au pregătit specialități tradiționale chiar sub ochii trecătorilor care, evident, nu au rămas indiferenți.

Festivalul a oferit un bun prilej vizitatorilor de a-și umple cămara pentru iarna. Zeci de producători locali, dar și din afara comunei și-au etalat oferta, deloc de refuzat.

Cel mai important este faptul că am reușit să avem expozanți din toată țara. Au venit de la Sighetu Marmației, de la Sibiu cu brânză, de la Tulcea, de la Râmnicu Sărat cu fructe, cu legume, de la Matca de Galați sunt cu legume.  Este plăcut să vezi că se vând produse preparate de la murături, de la gogonele până la dulcețuri și magiun. Este o bucurie să vezi o varietate de produse, expuse, spre vânzare, clienților acestei ediții,  a declarat primarul comunei,  Mariana Gâju.

De la ediția de anul acesta a festivalului, nu au lipsit nici crescătorii de animale, a căror exponate au făcut deliciul publicului. Mare a fost și bucuria copiilor care s-au distrat pe cinste în spațiile special amenajate pentru ei.

Ediția a XVII-a a festivalului, continuă o tradiție deja instituită de ani buni, scopul organizării evenimentului fiind promovarea României ca destinaţie turistică, păstrarea şi promovarea tradiţiilor culinare ale regiunilor turistice româneşti şi internaţionale.

 

Actualitate

Portul Constanța s-a aflat în atenția Gărzii Naționale de Mediu

Published

on

În perioada 27.11.2023-29.11.2023, Garda Națională de Mediu a desfășurat un control în premieră în Portul Constanța care a vizat activitățile economice ce pot afecta calitatea factorilor de mediu (aer, sol, apă) şi pot degrada ecosistemul marin al Marii Negre.

În acest context, 3 echipe de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General au efectuat 11 acţiuni de inspecţie şi control cu caracter inopinat şi operativ la agenţi economici care desfăşoară activităţi cu posibil impact asupra mediului în Portul Constanța.

Urmare acestor acţiuni, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 320.000 lei precum şi o suspendare a activităţii unui agent economic pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, respectiv lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, nerespectarea prevederilor actelor de reglementare deţinute, abateri de la regimul deşeurilor (lipsa unor spaţii special amenajate pentru stocarea deşeurilor).

O situaţie specială a fost aceea a unui agent economic care desfăşură activităţi de dezmembrare ambarcaţiuni fără a deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 60.000 lei şi măsura complementară de interzicere a activităţii.

Acțiunile de inspecţie şi control din Portul Constanța vor continua, în perioada următoare, în principal la agenţii economici ce desfăşoară activităţi care pot avea impact asupra mediului şi pot afecta ecosistemul costier al Marii Negre.

Continue Reading

Actualitate

Avarie la intersecția bulevardului Mamaia cu strada Tabla Buții!

Published

on

Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de la intersecția bd. Mamaia cu str. Tabla Buții, din mun. Constanța, echipele RAJA sistează furnizarea apei potabile, astăzi – 04 decembrie 2023, în intervalul orar 16.00 – 23.00.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii din perimetrul delimitat de străzile: bd. Mamaia – str. Unirii – Pescarilor – Ciprian Porumbescu – Căiuți – Cașin – bd. Mamaia, precum și cei arondați punctelor termice 33, 37 și 38 cu  străzile adiacente.

„Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea reparațiilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp”, au transmis reprezentanții RAJA.

Continue Reading

Actualitate

Sfaturile utile de la ISU Dobrogea

Published

on

Având în vedere condiţiile meteo, reprezentanţii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, revin în atenţia cetăţenilor cu câteva sfaturi utile, care ar putea fi salvatoare de bunuri şi  chiar de vieţi.

Asigurati-vă următoarele materiale:

 • unelte de îndepărtare a zăpezii;
 • folosiţi doar mijloace de încălzit omologate;
 • izolaţi-vă termic locuinţa şi protejaţi-vă ferestrele cu jaluzele exterioare;
 • verificaţi mijloacele de încălzire (sobele, centralele termice) şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi a remedia eventualele defecţiuni. Apelaţi la personal autorizat pentru aceste operaţiuni; vă reamintim obligativitatea montării, întreţinerii şi verificării centralelor de apartament numai cu instalatori autorizaţi, potrivit reglementărilor tehnice şi măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor;
 • evitaţi supraîncărcarea şi supraîncălzirea sobelor cu materiale combustibile;
 • nu lăsaţi niciodată copii nesupravegheaţi cu soba aprinsă.

Pregătiţi-vă autoturismul:

 • acumulatorul şi sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curăţate;
 • asiguraţi-vă că antigelul este corespunzător pentru a evita îngheţarea instalaţiilor;
 • asiguraţi-vă că sistemul de încălzire şi dezgheţare funcţionează eficient;
 • verificaţi sistemul de funcţionare a ştergătoarelor de parbriz;
 • asiguraţi lichid de curăţare pentru temperaturi scăzute;
 • verificaţi funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie;
 • dotaţi-vă cu lanţuri antiderapante.

Pe durata fenomenelor meteo periculoase:

 • urmăriţi la radio/televizor buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă;
 • evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute;
 • fiţi atenţi la simptomele degerăturilor. Acestea constau în pierderea simţurilor şi decolorarea extremităţilor (degete, urechi, nas) şi necesită asistenţă medicală de specialitate;
 • economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere mai puţin utilizate;
 • nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere. Deconectaţi de la reţeaua electrică toate aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate;
 • amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la minimum 1 metru distanţă de materialele combustibile;
 • nu lăsaţi mijloacele de încălzire în funcţiune, nesupravegheate.

Continue Reading

Actualitate

Peste 1.600 de prezentări la Unitatea Primiri Urgenţe şi sute de internări, în minivacanţa de 1 Decembrie

Published

on

Peste 1.600 de prezentări la Unitatea Primiri Urgenţe şi sute de internări, în minivacanţa de 1 Decembrie

Activitatea medicala din cadrul SCJU Constanta a decurs fara sincope in timpul minivacantei de 1 Decembrie. 1653 pacienţi au fost înregistraţi de joi dimineaţă,  până astăzi la ora 08.00, la Unitatea Primiri Urgenţe din cadrul SCJU Constanţa iar 303 au fost internaţi, în urma investigaţiilor şi a consulturilor de specialitate.
Cele mai multe urgenţe au fost repartizate pe codul verde ( pacienti cu funcţii vitale stabile dar care necesită investigații și posibil internare ) -1392.
Alţi 147 de pacienţi au fost încadraţi pe codul galben, iar pe codul rosu (camera de resuscitare), au fost 46 de pacienti.
Secţiile cu cele mai multe internări sunt: Pediatria cu 64 de pacienti internati prin serviciul de urgenta, Neurologia cu 36 internari in ultimele 4 zile şi Cardiologia (31).

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222